Udvalg Vedrørende Psykiatriområdet Og Det Specialiserede Socialområde 11. september 2013 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 11. september 2013 kl. 13:00
i MultifunC, Damagervej 26A, 8260 Viby
Referat fra møde den 11. september 2013 i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
Alle medlemmer var mødt bortset fra Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde, der havde meldt afbud.
Mødet startede kl. 13.00 og blev hævet kl. 15.40.
1. Besøg på MultifunC
Resume
Mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatri- og socialområdet den 11. september 2013 afholdes på det sociale tilbud MultifunC, Damagervej 26a, 8260 Viby.
Mødet indledes med et kort oplæg om og rundvisning på MultifunC.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog oplæg om stedets pædagogik og udfordringer samt rundvisning på MultifunC til orientering.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
2. Godkendelse af referat fra de seneste møder
Resume
Referat fra udvalgets møder den 12. juni og den 7. august 2013 vedlægges til godkendelse.
Direktionen indstiller,
at | referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 12. juni og den 7. august 2013 godkendes. |
Sagsfremstilling
Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 7. august 2013 vedlægges til godkendelse.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referaterne fra møderne den 12. juni og den 7. august 2013.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
4. Institut for Kommunikation og Handicap: Godkendelse af nye styrelsesvedtægter (sag til forretningsudvalget)
Resume
Administrationen har udfærdiget et udkast til nye styrelsesvedtægter for Institut for Kommunikation og Handicap. Styrelsesvedtægterne skal erstatte de tidligere gældende styrelsesvedtægter fra 2007.
Direktionen indstiller,
at | de nye styrelsesvedtægter for Institut for Kommunikation og Handicap godkendes. |
Sagsfremstilling
Det tidligere Tale og Høre Institut og Børn og Unge Centret, Rehabilitering blev den 1. januar 2012 sammenlagt til Institut for Kommunikation og Handicap.
De tidligere styrelsesvedtægter fra 2007 var kun gældende for det tidligere Tale og Høre Institut. Det har derfor været nødvendigt for administrationen, i samarbejde med Institut for Kommunikation og Handicap, at undersøge forskellige aspekter i forhold til sammensætningen af bestyrelsen og udformningen af de nye styrelsesvedtægter.
De nye styrelsesvedtægter for Institut for Kommunikation og Handicap inkluderer nu interesseorganisationerne fra begge tidligere institutioners målgrupper og vægter dermed et mere lige hensyn til den nye sammensætning af opgaver og målgrupper i instituttet.
Bestyrelsen for Institut for Kommunikation og Handicap har behandlet de nye styrelsesvedtægter på bestyrelsesmøde den 12. marts 2013. Bestyrelsen har godkendt de nye styrelsesvedtægter den 13. juni 2013.
Jf. delegerings- og kompetencefordelingsreglerne i Region Midtjylland skal regionsrådet godkende styrelsesvedtægter på Region Midtjyllands institutioner.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
5. Orientering om udsættelse af opnormering på MultifunC Midtjylland (sag til forretningsudvalget)
Resume
Regionsrådet har den 25. januar 2012 godkendt, at døgninstitutionen MultifunC Midtjylland etablerer fire pladser den 1. oktober 2012 og yderligere fire pladser den 1. oktober 2013.
Grundet lav belægning på institutionen er det nødvendigt, at udsætte den planlagte opnormering fra fire til otte pladser.
Direktionen indstiller,
Der udarbejdes en opnormeringsplan i samarbejde med Socialstyrelsen.
Sagsfremstilling
Døgninstitutionen MultifunC Midtjylland blev etableret den 1. oktober 2012 med Region Midtjylland som driftsherre. Etableringen skete i et partnerskab med Aarhus og Herning kommuner og i samarbejde med Socialstyrelsen, som kvalitetssikrer metoden og yder tilskud i opstartsperioden. Institutionen tilbyder forskningsbaseret behandling til unge med svære adfærdsvanskeligheder som eksempelvis kriminalitet.
Opnormering i forhold til belægningssituationen
MultifunC Midtjylland er optaget i Rammeaftalen 2013 med otte normerede pladser. Regionsrådet godkendte den 25. januar 2012 en gradvis etablering af tilbuddet med fire døgnpladser fra den 1. oktober 2012 og med fuld etablering af de aftalte otte pladser senest den 1. oktober 2013.
Derfor har MultifunC Midtjylland etableret og ansat personale til fire normerede pladser. Det vurderes dog ikke på nuværende tidspunkt som fordelagtigt at ansætte personale til at kunne etablere otte normerede pladser. Det skyldes, at der er svingende belægning. Belægningen ligger som regel omkring 3-4 unge og indimellem lavere.
Med udgangspunkt i erfaringer fra andre etableringsperioder er det forventeligt med lav belægning i de første år af en ny institutions eller afdelings levetid.
Kommunerne i Region Midtjylland udviser interesse for institutionen men forventer med undtagelse af partnerkommunerne pt. ikke at anbringe unge på institutionen. Grundet den specialiserede målgruppe formodes det ikke, at der i partnerkommunerne er et tilstrækkeligt stort optagegrundlag til at holde otte pladser i drift.
Igangsatte initiativer
Der er igangsat flere initiativer, som skal håndtere den lave belægningssituation - både for at håndtere situationen her og nu, men også for at sikre flere indskrivninger på sigt.
Administrationen er således i gang med at undersøge mulighederne for tilpasning af MultifunC's budget med udgangspunkt i den nuværende belægning.
Der er igangsat adskillige markedsføringsmæssige tiltag for at udbrede kendskabet til MultifunC. Heraf kan nævnes, at administrationen har holdt møder med samtlige kommuner i regionen, hvor bl.a. MultifunC's resultater og økonomien heri er blevet drøftet. Disse møder er fulgt op af møder med institutionen, hvis kommunen har været interesseret heri. Samtidig har der været publiceret adskillige artikler om MultifunC Midtjylland, og institutionen har deltaget i flere konferencer. Der planlægges også afholdelse af egen konference, samt at MultifunC og Socialstyrelsen sammen kan holde oplæg for interesserede kommuner. Der undersøges løbende flere markedsføringsmæssige tiltag.
Samarbejdspartnerne støtter udsættelse af opnormeringen
Region Midtjylland har været i dialog med Socialstyrelsen samt Aarhus og Herning kommuner om udskydelse af etableringen af de resterende fire pladser. Samarbejdspartnerne støtter udskydelsen af opnormeringen, dog anbefaler Socialstyrelsen en hurtig opnormering.
Der udarbejdes en opnormeringsplan i samarbejde med Socialstyrelsen.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget ønsker løbende at følge udviklingen i belægningen på institutionen og i oktober måned 2013 at få en status vedrørende mulighederne for at ændre institutionen til en delvis lukket institution.
Herudover ønskede udvalget sammen med referatet at få et uddybende notat om institutionens økonomi.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
6. Opsamling på høring af udkast til Social Strategi
Resume
Høringssvarene vedrørende udkast til Social Strategi fremlægges til drøftelse forud for den politiske behandling af det endelige forslag til Social Strategi.
Direktionen indstiller,
at | høringssvarene drøftes. |
Sagsfremstilling
Regionsrådet besluttede den 26. juni 2013 at sende udkast til Social Strategi i høring frem til den 2. september 2013.
Høringssvarene fremlægges til drøftelse forud for den politiske behandling af et endeligt forslag til Social Strategi i oktober 2013.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede høringssvarene.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
Bilag
7. Orientering om udviklingen i ventelisten til voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien
Resume
Tendensen med reduktion i ventelisten, som indledtes med aprilopgørelsen, er for voksenpsykiatrien fortsat perioden ud, og for børne- og ungdomspsykiatrien fortsat fremtil juni måned.
Der gives en orientering om udviklingen i ventelisten.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen om udviklingen i ventelisten tages til orientering. |
Sagsfremstilling
Fra april måned 2013 sås en begyndende reduktion i ventelisten til voksenpsykiatrien. Ventelisten til børne- og ungdomspsykiatrien reduceres ligeledes fra april til juni måned, mens der fra juni til juli 2013 registreres en stigende tendens.
Voksenpsykiatrien
Fra april til juli registreres måned for måned en reduktion i ventelisten til voksenpsykiatrien. Reduktionen er mest markant fra juni til juli måned, hvor den samlede venteliste reduceres med i alt 182 personer. Det er hovedsageligt patienter, der har ventet kortere end to måneder, som udredes/kommer i behandling. Juli måneds store reduktion i ventelisten hænger bl.a. sammen med et tydeligt fald i antallet af henvisninger fra juni til juli måned 2013.
Børne- og ungdomspsykiatrien
Fra april til juni reduceres den samlede venteliste til børne- og ungdomspsykiatrien, mens den samlede venteliste fra juni til juli måned 2013 atter udviser en stigende tendens.
Måned for måned i hele perioden reduceres antallet af børn og unge, der har ventet kortere tid end to måneder på at blive udredt.
Antallet af henvisninger udviser fra april til juni en svagt stigende tendens, mens henvisningsantallet tydeligt falder fra juni til juli, hvilket for en stor dels vedkommende kan forklares med sommerferie, hvor antallet af nye henvisninger erfaringsmæssigt set ligger på et lavt niveau.
Tilsvarende udgør sommerferieafvikling en del af forklaringen på, at ventelisten fra juni til juli måned vender, og trods et faldende henvisningstal, udviser en stigende tendens.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til orientering.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
8. Orientering om fremtidig model for tilbud til pårørende
Resume
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatri- og socialområdet anmodede på sit møde den 10. april 2013 administrationen om en vurdering af effekterne af de tre forskellige modeller for pårørenderådgivning. Administrationen orienterer i sagen om sine tanker for en fremtidig model for tilbud til pårørende på baggrund af en vurdering af de tre modeller.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen om fremtidig model for tilbud til pårørende tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Der eksisterer p.t. tre modeller for tilbud til pårørende i Region Midtjylland. Grundlaget for de forskellige modeller skal findes i forskellige traditioner fra de gamle amter.
Tabel 1. De tre modeller
Driftsansvarlig |
SIND's Pårørenderådgivning |
Center for Kompetenceudvikling |
PsykInfo Midt |
Pris pr. år kr. |
259.000 |
115.000 |
150.000 |
Deltagere pr. år |
Ca. 60 |
Ca. 27 |
Ca. 120 |
Pris pr. deltager kr. |
4.300 |
4.250 |
1.250 |
Involvering af frivillige |
Delvis |
Nej |
Ja |
Partnerskab med andre |
Nej |
Nej |
Ja, kommuner, SIND og
Bedre Psykiatri |
Regional kerneydelse (indgår psykoedukation)? |
Nej |
Ja |
Ja |
Foregår hvor? |
Østlige del af regionen |
Østlige del af regionen |
Vestlige del af regionen |
Der foregår p.t. en proces, der har til hensigt at etablere én samlet model for tilbud til pårørende, der lever op til følgende kriterier:
Modellen skal være regionsdækkende
Den skal involvere de frivillige foreninger mest muligt
Den skal indeholde regionale kerneydelser, det vil sige, at undervisning (psykoedukation) skal være et centralt element
Den skal være økonomisk rationel.
Administrationen har på baggrund af ovennævnte kriterier vurderet de tre modeller og finder, at PsykInfo Midt er den mest velegnede til at gøre regionsdækkende, fordi denne model vil omfatte regionale opgaver, herunder undervisning, inddrage frivillige i et formaliseret partnerskab og være økonomisk attraktiv, fordi kommunerne samt SIND og Bedre Psykiatri medfinansierer aktiviteten ved at stille timer til rådighed.
Endvidere har de oprindelige otte vestlige kommuner, der var med i opstarten i 2008, også ønsket at fortsætte partnerskabet fremadrettet.
Administrationen vurderer, at Sinds pårørenderådgivning har en høj kvalitet, men at den er relativt dyr, fordi det ikke er frivillige, der driver tilbuddet men professionelle, der får honorar samt at tilbuddet ikke indeholder struktureret undervisning, men alene rådgivning og derfor ikke er en entydig regional kerneydelse.
Administrationen vurderer, at Center for Kompetenceudviklings pårørenderådgivning både er af høj kvalitet og indeholder undervisning, men at den er relativ dyr, hvilket primært skyldes, at der ikke er partnere, der medfinansierer. Endvidere involverer modellen ikke de frivillige foreninger.
Proces fremadrettet
Hvis PsykInfo Midts pårørenderådgivning skal gøres regionsdækkende fordrer det følgende:
De frivillige foreninger SIND og Bedre Psykiatri skal på regionsplan indgå i et partnerskab
De ti kommuner, der ikke er med i modellen, skal tilslutte sig
Eksisterende tilskud inddrages i finansieringen af den nye regionsdækkende model.
Der er planer om en proces, der skal afklare disse spørgsmål. Herefter vil administrationen skulle træffe en endelig beslutning.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede sagen og bad administrationen om yderligere undersøgelser af modellerne med henblik på forelæggelse af en ny sag i begyndelsen af det nye år, hvori også skal indgå et kvalitetskriterium.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
9. Orientering om udvikling i gennemsnitlig liggetid i psykiatrien
Resume
Danske Regioners benchmarking af psykiatrien 2011 viste en stigning i gennemsnitlig liggetid for Region Midtjyllands voksenpsykiatri. En gennemgang af tallene har nu vist, at benchmarkingrapportens beregning af den gennemsnitlige liggetid bygger på mangelfulde data fra eSundhed. Der gives en kort redegørelse for udviklingen i gennemsnitlig liggetid i Region Midtjyllands psykiatri.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til orientering. |
Sagsfremstilling
Gennemsnitlig liggetid i Danske Regioners benchmarking af psykiatrien i 2011
Danske Regioners benchmarking af psykiatrien i 2011 viste en tydelig stigning i den gennemsnitlige liggetid fra 2010 til 2011 i Region Midtjyllands voksenpsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri (tabel 1).
Beregninger viser imidlertid, at Danske Regioners benchmarkingrapport i relation til gennemsnitlig liggetid i Region Midtjyllands psykiatri er baseret på mangelfulde data, der har medført en fejlagtigt høj opgørelse særligt for voksenpsykiatrien i 2011.
Tabel 1. Udvikling i gennemsnitlig liggetid i voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien. Data fra henholdsvis Danske Regioner (eSundhed) og Region Midtjylland (InfoRM)
Gennemsnitlig liggetid 2009 (antal dage) |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
Børne- og ungdomspsykiatri |
||||
Danske Regioner(eSundhed) |
30,6 |
39,1 |
||
Region Midtjylland (InfoRM) |
25,7 |
30,7 |
38,5 |
40,4 |
Voksenpsykiatri |
||||
Danske Regioner(eSundhed) |
18,4 |
25,4 |
||
Region Midtjylland (InfoRM) |
19,8 |
19,0 |
17,8 |
18,8 |
Udvikling i gennemsnitlig liggetid i børne- og ungdomspsykiatrien 2010 til 2011
Af tabel 1 fremgår det, at InfoRM's og eSundheds opgørelser vedrørende gennemsnitlig liggetid i børne- og ungdomspsykiatrien i 2010 ikke afviger fra hinanden, mens eSundheds opgørelse for 2011 ligger 0,6 dag højere end opgørelsen fra InfoRM.
Den gennemsnitlige liggetid er således steget med 7,8 dage fra 2010 til 2011 (InfoRM data).
Stigningen i gennemsnitlig liggetid tilskrives en stigning i antal patienter med psykotiske lidelser, som typisk har lang indlæggelsestid, samtidig med et fald i patienter med affektive lidelser og adfærdsforstyrrelser, som typisk har en kortere indlæggelsestid. En større del af de patienter, der tidligere var indlagt i korte forløb, behandles således i dag i ambulant regi.
Udvikling i gennemsnitlig liggetid i voksenpsykiatrien 2010 til 2011
I tabel 1 ses, at eSundheds opgørelse for gennemsnitlig liggetid i voksenpsykiatrien i 2010 ligger 0,6 dag lavere end opgørelsen fra InfoRM, mens eSundhedsopgørelse for 2011 ligger 7,6 dage over opgørelsen fra InfoRM. Ifølge data fra InfoRM er den gennemsnitlige liggetid derimod faldet med 1,2 dage fra 2010 til 2011, og ikke steget med 7 dage, som det fremgår i benchmarkingrapporten.
Forklaring på forskellene
Region Midtjyllands egne data trækkes i InfoRM. Danske Regioners rapport er baseret på data fra eSundhed og Landspatientregisteret (LPR). En gennemgang af data har vist, at eSundhedsdata ikke indeholder data på alle udskrivninger i 2011, hvormed Danske Regioners benchmarking for 2011 forudsætter et antal udskrivninger, der er for lavt. Denne fejl har bevirket, at Region Midtjyllands voksenpsykiatri i benchmarkingrapporten fremstår med en gennemsnitlig liggetid, der fra 2010 til 2011 er steget, mens den i realiteten er faldet. Statens Serum Institut er informeret herom.
Forklaringen på forskellene er, at aktivitet ved en hel sengeafdeling i Risskov i 2011 ikke er blevet registreret i LPR. Årsagen til fejlen kendes ikke, men det hænger formentlig dels sammen med omlægninger, foretaget i forbindelse med implementering af Masterplanen ved Aarhus Universitetshospital, Risskov i 2011, dels sammen med overgangen til MidtEPJ.
Fremtidige data
Eftersom den pågældende sengeafdeling ved Aarhus Universitetshospital, Risskov nu står opført med et andet og nyt nummer i LPR, forventes registreringsfejlen ikke at slå igennem i Danske Regioners benchmarking fra 2012 og frem.
Det rådgivende udvalg fik på mødet den 9. januar 2013 en orientering om Danske Regioners benchmarking af psykiatrien 2011. Udvalget udbad sig nærmere oplysninger om stigningen i den gennemsnitlige liggetid.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til orientering.
Vagn Larsen, Torben Nørregaard og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.
11. Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
Beslutning
Niels Callesøe orienterede om Region Sjællands besøg i Psykiatrien Hus den 5. september 2013.
Administrationen orienterede om TREU-møde i Region Hovedstaden den 5. september 2013.
Administrationen orienterede kort om status på initiativer på Retspsykiatrisk afdeling i Risskov, og at der på det rådgivende udvalgs og forretningsudvalgets møde i oktober 2013 forelægges en statussag.