Udvalg Vedrørende Psykiatriområdet Og Det Specialiserede Socialområde 02. december 2014 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 2. december 2014 kl. 12:00
i mødelokale F1, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Der var afbud fra Tilde Bork. Hanne Roed deltog ikke i behandlingen af punkt 1 og 2. Henrik Qvist deltog ikke i behandlingen af punkterne 1-5.
Mødet startede 12.00 og blev hævet kl. 13.30.
1. Godkendelse af referat fra sidste møde
Resume
Referat fra udvalgets møde den 12. november 2014 vedlægges til godkendelse.
Direktionen indstiller,
at | referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 12. november 2014 godkendes. |
Sagsfremstilling
Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 12. november 2014 vedlægges til godkendelse.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet.
Tilde Bord, Hanne Roed og Henrik Qvist var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
2. Etablering af nyt botilbud i Horsens til unge voksne på det specialiserede autismeområde (sag til forretningsudvalget)
Resume
Der fremlægges forslag til en partnerskabsaftale mellem Region Midtjylland og Horsens Kommune vedrørende samarbejde på autismeområdet med etablering af botilbud i Horsens midtby.
Direktionen indstiller,
at | partnerskabsaftalen med Horsens Kommune om samarbejde på autismeområdet og etablering af nyt botilbud til unge voksne på det specialiserede autismeområde godkendes. |
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet et forslag til en partnerskabsaftale mellem Region Midtjylland og Horsens Kommune om et samarbejde på autismeområdet. Der lægges i partnerskabsaftalen op til, at Horsens Kommune og Region Midtjylland samarbejder indenfor autismeområdet om etableringen af et nyt botilbud i Horsens midtby til unge voksne.
Aftalen indebærer, at Region Midtjylland opretter et nyt botilbud for unge voksne med autisme. Botilbuddet får til huse i Kildegade 23A i Horsens, der er opført som ældreboliger, men senest har været anvendt af Horsens Kommune som kollegium for unge med handicap.
Tilbuddet etableres som en selvstændig afdeling i regi af Region Midtjyllands Specialområde Autisme. Baggrunden er, at specialområdet oplever en stor og stigende efterspørgsel i forhold til botilbud til målgruppen af unge voksne indenfor autismeområdet. Tilbuddet er takstfinansieret, og etableringen vil for at minimere den økonomiske risiko blive tilrettelagt via en gradvis udbygning, indtil botilbuddet - forventeligt med udgangen af 2015 - er fuldt udbygget til at huse 15 beboere fordelt på syv beboere i fase 1 og otte beboere i fase 2.
Det særlige ved botilbuddet er, at Region Midtjylland følger den unge i den første del af et faseopdelt forløb, hvor han eller hun lærer at bo i egen bolig. Derefter flytter den unge i egen lejlighed med kommunal bostøtte og med Regionen på sidelinjen som faglig rådgiver.
Fordelen for den unge er, at han eller hun får et sammenhængende forløb, som indeholder det bedste fra både kommune og region.
Samarbejdet giver mulighed for at udnytte den specialviden, som kommunen og regionen hver især har opbygget på autismeområdet. Målet er at sikre, at borgerne kan forblive i nærmiljøet og undgå at skulle flytte langt væk.
Foruden etableringen af botilbuddet i Kildegade understøtter aftalen også et samarbejde om udvikling af ny teknologi til borgere med autisme, udveksling af specialviden på autismeområdet, udvikling og afprøvning af koncept for systematisk inddragelse af pårørende samt et samarbejde i forhold til måling og dokumentation af effekt og resultatmål.
I forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftalen er der ligeledes udarbejdet en købsaftale vedrørende Region Midtjyllands køb af ejendommen til brug for etableringen af det nye regionale botilbud. Denne købsaftale fremlægges som en særskilt sag på forretningsudvalgets dagsorden.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Tilde Bord, Hanne Roed og Henrik Qvist var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
3. Drøftelse af udvalgets overvejelser om ansøgninger og udmøntning af Satspuljen for psykiatriområdet 2015-2018
Resume
Drøftelse i udvalget af overvejelser vedrørende satspuljen for psykiatriområdet 2015 - 2018.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter satspuljen for psykiatriområdet 2015-2018. |
Sagsfremstilling
På møde den 12. november 2014 i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde blev udvalget orienteret om aftale om satspuljen for psykiatriområdet 2015-2018.
Sædvanligvis er der meget kort tid mellem opslag af puljerne og ansøgningsfristen, hvilket gør det vanskeligt at forelægge og drøfte ansøgningerne politisk inden afsendelse af ansøgningerne.
Det er derfor tidligere aftalt i udvalget, at udvalget får lejlighed til en drøftelse af satspuljerne med henblik på at tilkendegive udvalgets overvejelser i forhold til puljerne på et tidligt tidspunkt i processen.
Til brug for drøftelsen vedlægges et notat med administrationens overvejelser og forslag i forhold til satspuljen for psykiatriområdet 2015 - 2018.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriudvalget og det specialiserede socialområde tilslutter sig administrationens overvejelser og forslag vedrørende udmøntning af satspuljer til psykiatrien 2015-2018. Udvalget anbefaler samtidig, at sagen videresendes til forretningsudvalget til orientering.
Tilde Bord og Henrik Qvist var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Bilag
4. Angående regionsrådets beslutning i sagen om Udflytningsplan vedrørende psykiatrien til DNV-Gødstrup
Resume
Der gives en orientering om regionsrådets beslutning på mødet den 29. oktober 2014 i sagen om Udflytningsplan vedrørende psykiatrien til DNV-Gødstrup.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
På mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 12. november 2014 blev der fra udvalgsmedlem Steen Jakobsen spurgt til udvalgets opfølgning på regionsrådets beslutning i sagen om ”DNV-Gødstrup: Udflytningsplan vedrørende psykiatrien til DNV-Gødstrup” på regionsrådsmødet den 29. oktober 2014..
Der blev på udvalgsmødet givet udtryk for, at regionsrådet skulle have vedtaget en tilføjelse til indstillingen som følge af et forslag på mødet fra regionsrådsmedlem Morten Flæng om den fremtidige psykiatri i Holstebro området.
Det skal i den forbindelse præciseres, at regionsrådet på mødet den 29. oktober 2014 tiltrådte den foreliggende indstilling i sagen ”DNV-Gødstrup: Udflytningsplan vedrørende psykiatrien til DNV-Gødstrup”.
Regionsrådets beslutning i sagen er således følgende:
”at udflytningen af psykiatrien fra Holstebro til Herning i 2017 godkendes, idet det forudsættes, at flytningen først sker, når Center for Sundhed i Holstebro er klar til at overtage de ambulante funktioner fra Regionspsykiatrien Vest i Holstebro, der fremadrettet skal være i Center for Sundhed i Holstebro, samt at det tilstræbes, at patienter og medarbejdere får de bedst mulige fysiske rammer i mellemperioden i Regionspsykiatrien Vest i Herning.
Flemming Knudsen og Henrik Qvist var forhindrede i at deltage i sagens behandling.”
Som det blev nævnt på udvalgsmødet den 12. november 2014 var der en drøftelse på regionsrådsmødet i forbindelse med behandlingen af sagen, herunder indlæg fra bl.a. regionsrådsmedlem Morten Flæng om, hvordan psykiatrien fremadrettet kan tilrettelægges i Holstebro-området. Der blev i drøftelsen bl.a. peget på samarbejdet med Silkeborg Kommune om Psykiatriens Hus i Silkeborg.
Der blev imidlertid i forbindelse med drøftelsen i regionsrådet ikke fremsat et konkret forslag om en tilføjelse til beslutningen, og på den baggrund konkluderede regionsrådsformanden på mødet, at regionsrådet tiltrådte den foreliggende indstilling.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning. Det blev samtidig aftalt, at udvalget får en oversigt over samarbejde med kommunerne i regionen om psykiatri på udvalgets møde i januar 2015.
Tilde Bord og Henrik Qvist var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
5. Forslag til studietur for udvalget til Sverige/Norge i eftersommeren 2015
Resume
Administrationen stiller forslag om en studietur for udvalget til Sverige/Norge i eftersommeren 2015 med henblik på at indsamle viden, erfaringer og inspiration på en række konkrete emner inden for psykiatriområdet og socialområdet til brug i udvalgets videre arbejde.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter, hvorvidt udvalget ønsker at tage på studietur, |
at | Danske Regioners Psykiatri og Socialudvalg inviteres til at deltage i studieturen, såfremt en studietur ønskes. |
Sagsfremstilling
Administrationen foreslår en studietur for udvalget til Sverige/Norge, da der her findes en række relevante erfaringer inde for psykiatri- og socialområdet, der matcher mange af de opgaver, som der nu og i de kommende år vil skulle arbejdes med i Region Midtjylland på psykiatri- og socialområdet.
Formålet med studieturen er at indsamle viden, erfaringer og inspiration på en række konkrete emner inden for psykiatriområdet og socialområdet til brug i udvalgets videre arbejde.
Studieturen vil blive tilrettelagt, så der bliver mulighed for at dække flere forskellige centrale temaer i forbindelse med udvalgets arbejdsområde og således, at både psykiatriområdet og det sociale område omfattes af turen. Der tages således i planlægningen af studieturen udgangspunkt i de centrale elementer i Region Midtjyllands Psykiatriplan og Social Strategi om borgeren/brugeren i centrum, målet om høj kvalitet i psykiatrien og i tilbuddene på det specialiserede socialområde samt indsatsen for at nedbringe brugen af tvang og skabe sikkerhed for brugere, borgere og ansatte på regionens arbejdspladser inden for området.
Det foreslås, at studieturen afvikles således, at udvalget har tre fulde dage til rådighed til selve besøgsdelen for at på det maksimale udbytte af turen.
Studieturen foreslås derfor afviklet med afgang tirsdag eftermiddag og hjemkomst lørdag i uge 37 (tirsdag den 8. september – lørdag den 12. september 2015).
Administrationen vil på udvalgets næste møde fremlægge forslag til et program for studieturen. Administrationen vil endvidere kontakte Danske Regioner med henblik på at invitere Danske Regioners Psykiatri og Socialudvalg til at deltage i studieturen.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriudvalget og det specialiserede socialområde besluttede at foretage en studietur til Sverige/Norge i dagene 8. september til 12. september 2015. Det blev endvidere besluttet, at Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg inviteres til at deltage i studieturen.
Tilde Bord og Henrik Qvist var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
6. Forberedelse af møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg
Resume
Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg. |
Sagsfremstilling
Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.
Det seneste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg var den 6. november 2014.
Næste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg er den 5. februar 2015.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede problemstillinger omkring socialt udsattes og psykisk syges adgang til sundhedsydelser. Det blev aftalt, at der på udvalgets kommende fællesmøde med det rådgivende udvalg på hospitalsområdet vil blive mulighed for at drøfte problemstillingen om visitering af socialt udsatte og psykisk syge i såvel akutmodtagelse som i den præ-hospitale indsats. Der vil herefter eventuelt kunne rettes en henvendelse til Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg om denne problemstilling.
Tilde Bord var forhindret i at deltage i sagens behandling.
7. Orientering om rapport fra CPT vedrørende besøg på Den sikrede døgninstitution Grenen
Resume
Europarådets Komite til forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller nedværdigende Behandling eller Straf (CPT) besøgte i foråret 2014 en række institutioner i Danmark med henblik på at vurdere, hvordan frihedsberøvede personer behandles i Danmark. I Den forbindelse blev Den sikrede døgninstitution Grenens afdelinger i Dalstrup også besøgt. Der orienteres om CPT's rapport om besøget.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Europarådets Komite til Forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf (CPT) besøgte i foråret 2014 en række institutioner i Danmark med henblik på at vurdere, hvordan frihedsberøvede personer behandles i Danmark. I den forbindelse blev Den sikrede døgninstitution Grenens afdelinger i Dalstrup også besøgt.
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde blev på mødet den 5. marts 2014 orienteret om CPT´s besøg på Den sikrede døgninstitution Grenen.
Efter hvert besøg fremsender CPT en detaljeret rapport til den pågældende stat. Rapporten omfatter delegationens iagttagelser og konklusioner, dens henstillinger, kommentarer og anmodninger om oplysninger. CPT anmoder tillige om en detaljeret besvarelse på de spørgsmål, som er rejst i rapporten.
Den overordnede konklusion fra besøgene på de sikrede døgninstitutioner Grenen og Sølager (Region Hovedstaden) er, at de anbragte unge bor under gode fysiske forhold, og at de unge gav udtryk for stor tilfredshed med de ansatte, ligesom atmosfæren på begge institutioner er god. Komitéen modtog ingen anklager om mishandling udført af de ansatte på de to sikrede institutioner.
Dog peger CPT på en række konkrete forhold på Grenen, som kommissionen adresserer og enten ønsker en nærmere uddybning af eller giver anbefalinger i forhold til. Det drejer sig helt overordnet om forhold vedrørende anvendelse af magt, udelukkelse fra fællesskab, lægehjælp samt forhold vedrørende uddannelse af unge med indlæringsvanskeligheder. For uddybning af de konkrete forhold samt administrationens bemærkninger hertil henvises til vedlagte høringssvar til Danske Regioner.
Det er Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, der står for kommunikationen med CPT. Ministeriet har via Danske Regioner anmodet Region Midtjylland om bemærkninger til de spørgsmål, som omhandler Den sikrede døgninstitution Grenen. Afslutningsvist udarbejdes en samlet besvarelse til CPT på vegne af den danske stat. Det danske svar udgør et bidrag til den fortsatte dialog mellem Danmark og CPT om forholdene for frihedsberøvede personer i Danmark.
CPT´s rapport er vedlagt som baggrundsbilag.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.
Tilde Bord var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
9. Orientering om udviklingen i ventelisterne for voksenpsykiatrien samt børne- og ungdomspsykiatrien pr. 15. november 2014
Resume
Indenfor voksenpsykiatrien er antallet på venteliste til udredning/behandling, der er henvist før 1. september 2014, faldet med ca. 71 pct. siden medio oktober. Efter 1. september 2014 er antallet, der venter på udredning faldet, mens antallet, der venter på behandling, er vokset.
Inden for børne- og ungdomspsykiatrien er ventelisten med henviste før 1. september 2014 helt afviklet, mens ventelisten efter 1. september 2014 er vokset for børn og unge – både børn og unge, der venter på udredning, og børn og unge, der venter på behandling. Den ambulante aktivitet ligger fortsat over måltallet.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Den seneste orientering om ventelistesituationen blev givet i forbindelse med, at udvalget blev orienteret om status på indførelse af udrednings- og behandlingsret i psykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien på møde den 12. november 2014. Orienteringen omhandlede status pr. 15. oktober 2014.
Det kan pr. 15. november 2014 fortsat konstateres, at afviklingen af voksne ventelistepatienter henvist før 1. september 2014 går stærkt, idet antallet af ventende voksne er faldet med i alt 94 personer fra 15. oktober 2014 til 15. november 2014 – svarende til en nedbringelse på ca. 71 pct.
Samme udvikling kan konstateres inden for børne- og ungdomspsykiatrien, hvor der pr. 15. november 2014 ikke er flere børn/unge, som er henvist før 1. september 2014, tilbage på ventelisten.
For voksne, der er henvist efter 1. september 2014, er ventelisten til udredning faldet med 80 personer i perioden 15. oktober 2014–15. november 2014, mens antallet, der venter på behandling, er vokset med 116 personer - se nedenstående oversigt. I samme periode er antallet af henvisninger faldet med 42 personer.
For børn og unge er ventelisten til udredning vokset med 44 børn/unge i perioden 15. oktober–15. november 2014, mens ventelisten til behandling er vokset med 33 børn/unge – se nedenstående oversigt. I samme periode er henvisningerne faldet med 11 børn/unge.
Ambulant aktivitet
Den ambulante aktivitet ligger fortsat ved udgangen af oktober 2014 over måltallet, hvilket også var tilfældet i 2013, men ikke i 2012, hvor den ambulante aktivitet lå lidt under. Data for ambulant aktivitet pr. 15. november 2014 foreligger ikke endnu.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.
Tilde Bord var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
- Venteliste ultimo oktober 2014 (henviste før 1. september 2014)
- Venteliste ultimo oktober 2014 (henviste efter 1. september 2014)
- Venteliste medio november 2014 (henviste før 1. september 2014)
- Venteliste ultimo oktober 2014 (henviste efter 1. september 2014)
- Aktivitetsudvikling for ambulante besøg oktober 2014
10. Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
Beslutning
Intet at referere.
Tilde Bord var forhindret i at deltage i sagens behandling.