Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 10. august 2016 kl. 13:00
i BUC, mødelokale 17, indgang 80/81, Skovagervej 2, 8240 Risskov

Alle medlemmer var mødt undtagen Henrik Qvist, der havde meldt afbud.

 

Jørgen Nørby deltog ikke i behandlingen af punkt 1 på den åbne dagsorden, og

Ulla Diderichsen forlod mødet efter punkt 4.

 

Mødet blev hævet kl. 16.30


Sagnr.: 1-00-7-14

1. Tema: Besøg på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center #

Sagsfremstilling

Mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde afholdes den 10. august 2016 på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC).

 

Mødet afholdes i mødelokale 17, indgang 80/81, Skovagervej 2, 8240 Risskov. Der er vedlagt et oversigtkort med angivelse af mødelokalet (bygningen hedder Solbakken). På oversigtskortet er desuden markeret parkeringsmulighederne i området.

 

BUC vil orientere vil på mødet orientere om følgende emner:

 

  1. Generelt om BUC – herunder organiseringen af BUC som regionsdækkende afdeling - ved Centerledelsen.
  2. Udrednings- og behandlingsretten i børne- og ungdomspsykiatrien, herunder undersøgelse af, hvorfor nogle pårørende vælger at vente på udredning - ved Centerledelsen.
  3. Selvskadende adfærd, herunder anvendelse af tvang/ikke tvang - ved afdelingssygeplejerske Susanne Straadt.
  4. Spiseforstyrrelser - ved afdelingssygeplejerske Annette Husum og overlæge Anne Grønfeldt.

 

Fra BUC deltager ledende centeroversygeplejerske Elsebeth Vesterheden, ledende centeroverlæge Jens Buchhave, afdelingssygeplejerske Susanne Straadt, afdelingssygeplejerske Annette Husum og overlæge Anne Grønfeldt i mødet.

 

Der er afsat 1 time og 15 minutter til præsentationen af BUC. 

 

Om Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center 

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Midtjylland (BUC) har det overordnede ansvar for den sygehusbaserede indsats for børn og unge med psykiatriske problemstillinger.

 

BUC er en samlet afdeling med funktioner i Risskov, Herning og Viborg. I alt består BUC af syv kliniske afsnit, et forskningsafsnit, et sekretariat og enheden for lægesekretærer. BUC har i alt fem sengeafsnit med samlet 49 sengepladser fordelt på tre i Risskov, en i Herning og en i Viborg. Langt den overvejende del af behandlingen er dog ambulant.


BUC varetager den tværfaglige udredning og behandling af børn og unge fra 0-18 (21) år med psykisk sygdom og udviklingsforstyrrelse. BUC varetager desuden udredning og behandling af børn, unge og voksne med spiseforstyrrelser. I udredningen og behandlingen inddrages patientens familie og netværk, og der samarbejdes med andre hospitalsafdelinger samt kommunerne i regionen.

Typisk vil en kontakt til BUC ske gennem barnets eller den unges praktiserende læge, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, en kommunes socialforvaltning eller lignende. Baggrunden for en henvisning er som oftest, at en af førnævnte finder, at en psykiatrisk vurdering af barnet er nødvendig.

Forskning spiller en central rolle i BUC. BUC har eget forskningsafsnit og forsker bl.a. inden for områderne ADHD, OCD, spiseforstyrrelser og autisme.


BUC er arbejdsplads for ca. 562 medarbejdere. Størstedelen af personalet udgøres af professionelle behandlere såsom læger, sygeplejersker, psykologer og pædagoger med flere. Årligt startes ca. 4.000 nye patientforløb.

 

BUC ledes af en centerledelse bestående af ledende centeroverlæge Jens Buchhave og ledende centeroversygeplejerske Elsebeth Vesterheden.

Beslutning

Ledende centeroversygeplejerske Elsebeth Vesterheden og ledende centeroverlæge Jens Buchhave gav indledningsvis en generel orientering om BUC.

 

Der blev herefter orienteret om en undersøgelse af årsagerne til, at relativt mange forældre/pårørende selv vælger at vente på udredning.

 

Afdelingssygeplejerske Susanne Straadt orienterede om indsatsen for patienter med selvskadende adfærd, herunder om en særlig udfordrende gruppe af hovedsageligt unge piger, hvorefter afdelingssygeplejerske Annette Husum og overlæge Anne Grønfeldt orienterede om arbejdet med behandling af spiseforstyrrelser i Center for Spiseforstyrrelse.

 

Henrik Qvist og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

2. Godkendelse af referater fra sidste møde #

Resume

Referater fra udvalgets møde den 8. juni 2016 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referater fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 8. juni 2016 godkendes.

Sagsfremstilling

Åben og lukket referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 8. juni 2016 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referaterne.

 

Henrik Qvist var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

3. Godkendelse af mødeplan for 2017 #

Resume

Administrationen har udarbejdet forslag til mødeplan for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområdes ordinære møder i 2017.

Direktionen indstiller,

at udvalgets mødeplan for 2017 godkendes.

Sagsfremstilling

Udvalget skal i henhold til forretningsordenen vedtage en mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2017.

Af udvalgets kommissorium fremgår, at udvalgets dagsorden opdeles i to dele, hvoraf den ene del vedrører sager, der er optaget på forretningsudvalgets dagsorden. Den anden del kan fx vedrøre sager, der er undervejs til politisk behandling i forretningsudvalg og regionsråd, orienteringssager, temadrøftelser, interne og eksterne oplæg m.v. Disse sager er markeret med # i overskriften.

Udvalgets møder forudsættes således afpasset i forhold til møderne i forretningsudvalget.

 

Administrationen foreslår, at de ordinære møder i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde i 2017 holdes på følgende datoer:

 

Onsdag den 11. januar 2017

Onsdag den 1. februar 2017

Onsdag den 15. marts 2017

Onsdag den 5. april 2017

Onsdag den 17. maj 2017

Onsdag den 7. juni 2017

Onsdag den 9. august 2017

Onsdag den 13. september 2017

Onsdag den 4. oktober 2017

Onsdag den 8. november 2017

Onsdag den 29. november 2017

 

Administrationen foreslår, at møderne holdes fra kl. 13.00-16.00. Dog holdes mødet den 5. april 2017 om formiddagen, da der er årsmøde i Danske Regioner samme dag fra kl. 12.00. Årsmødet holdes i Aarhus.

 

Møderne i udvalget vil så vidt muligt blive afholdt på regionens psykiatriske afdelinger og sociale tilbud.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte udvalgets mødeplan for 2017.

 

Henrik Qvist var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-139-16

4. Omorganisering af Regionspsykiatrien Vest

Resume

Med udgangen af juli 2016 vil der kun være en overlæge i psykiatri i Regionspsykiatrien Vest i Holstebro. Da der ikke længere er mulighed for lægefaglig døgndækning, er der et akut behov for at omorganisere Regionspsykiatrien Vest. Der er udarbejdet en løsningsmodel, som blandt andet indebærer, at de stationære psykiatriske senge samles i Herning, at der oprettes 12 akutpladser i Holstebro, og at en del af de ambulante tilbud samles i Holstebro. Der er tale om en akut situation, og løsningsmodellen er udtryk for, hvordan denne situation håndteres bedst muligt under de givne omstændigheder.

Direktionen indstiller,

at der overføres 11 stationære psykiatriske senge fra Holstebro til Herning,

 

at 12 stationære senge i Holstebro omlægges til akutpladser i stil med Akut Døgntilbud i Psykiatriens Hus,

 

at den psykiatriske akutmodtagelse i Holstebro nedlægges, og

 

at en del af de ambulante psykiatriske funktioner i Regionspsykiatrien Vest samles i Holstebro, og at den nærmere konkretisering foretages af Regionspsykiatrien Vest.

Sagsfremstilling

Regionspsykiatrien Vest er opdelt på to matrikler i henholdsvis Herning og Holstebro. Afdelingen i Holstebro har hidtil været bemandet med to overlæger, men den ene overlæge har valgt at gå på pension ultimo juli 2016. Som det skitseres herunder, er det ikke umiddelbart muligt at ansætte en ny overlæge eller flytte rundt på lægeressourcerne mellem matriklerne.

 

Afdelingen i Holstebro står derfor i en uholdbar situation i forhold til kvaliteten af behandlingen, behandlingskapaciteten, sikkerheden for patienter og personale samt overholdelse af psykiatriloven.

 

Der er derfor et akut behov for at omorganisere Regionspsykiatrien Vest, så der tages hensyn til, at der kun er én overlæge i Holstebro.

 

Sagen belyses yderligere i det vedhæftede notat.

 

Genbesættelse af stillingen

Regionspsykiatrien Vest har igennem flere år haft en tilbagevendende udfordring i forhold til at sikre tilstrækkelig lægebemanding på de to matrikler. Man har derfor arbejdet intensivt med at rekruttere nye læger.

 

I de seneste to år har man haft kontakt til en række rekrutteringsbureauer, hvilket har medført ansættelse af fire udenlandske læger, hvoraf kun én var interesseret i en stilling i Holstebro. De udenlandske læger skal oplæres i det danske sprog, den danske kultur og i psykiatriloven, hvilket kræver et overskud af lægeressourcer, som pt. ikke er til stede på afdelingen i Holstebro.

 

Derudover har Regionspsykiatrien Vest i løbet af det seneste halvandet år løbende haft opslået tre ledige overlægestillinger, senest med ansøgningsfrist den 3. juli 2016. Der har ikke været ansøgere til stillingerne.

 

I Herning er antallet af speciallæger netop tilstrækkeligt til at dække sengeafsnittene på matriklen, og flere læger arbejder under merarbejdsaftaler for at kunne dække de mest nødvendige funktioner. Det er derfor ikke muligt at flytte læger fra Herning til Holstebro.

 

Løsningsmodel

I dag er der i Holstebro 23 senge, heraf 15 almindelige senge, to akutsenge og seks lavintensive senge. De syv psykiatriske sengetyper, der anvendes i Region Midtjylland, er beskrevet nærmere i det vedlagte notat.

 

Det er nødvendigt at nedlægge de stationære senge i Holstebro, da der ikke er mulighed for lægefaglig dækning døgnet rundt.

 

Udgangspunktet for løsningsmodellen har været at fastholde et så højt antal almindelige senge med lægefaglig døgndækning som muligt. De eksisterende fysiske rammer i Herning tillader imidlertid kun etableringen af 11 senge. Etablering af yderligere senge vil kræve større anlægsomkostninger, og dette synes uhensigtsmæssigt i lyset af, at Regionspsykiatrien Vest inden for få år skal samles i Gødstrup.

 

Af de 23 senge i Holstebro overføres 11 almindelige senge derfor til Herning. De resterende fire almindelige senge, de seks lavintensive senge og de to akutsenge i Holstebro omlægges til akutpladser, så der i alt vil være 12 akutpladser i Holstebro.

 

Akutpladserne kan sammenlignes med Akut Døgntilbud, der er etableret i Psykiatriens Hus i Silkeborg. Akutpladserne kræver ikke et lægeligt beredskab døgnet rundt, da patienten i dagtiden på hverdage kan vurderes af læger fra de ambulante funktioner og på øvrige tidspunkter kan indlægges via vagtlægen på en psykiatrisk afdeling, hvis sygdommen forværres. På akutpladserne er der endvidere ikke mulighed for at anvende tvang. I modsætning til Akut Døgntilbud i Psykiatriens Hus, der er et samarbejde mellem region og kommune, vil akutpladserne i Holstebro alene være et regionalt tilbud.

 

Da den psykiatriske akutmodtagelse kræver lægelig døgndækning, foreslås det, at denne ligeledes nedlægges i Holstebro. Patienterne skal i stedet visiteres til Herning. Det drejer sig i gennemsnit om 1,14 patienter pr. døgn.

 

Det foreslås endvidere, at dele af den ambulante behandling flyttes fra Herning og samles i Holstebro. Samlingen af de ambulante funktioner vil medvirke til en bedre ressourceudnyttelse, øget effektivitet og øget faglig kvalitet i lægebehandlingen og vil være i overensstemmelse med regionsrådets beslutning i Spareplan 2015-2019 om, at de ambulante funktioner samles i robuste og bæredygtige enheder. Akutpladserne og samlingen af en del af den ambulante aktivitet sikrer, at der fortsat vil være psykiatrisk aktivitet på i Holstebro. Regionspsykiatrien Vest vil endvidere som aftalt flytte en del af de ambulante funktioner til Center for Sundhed i Holstebro.

 

Det vurderes, at dette er den bedste løsning i lyset af den akutte lægemangel i Holstebro. Det forventes, at omorganiseringen kan finansieres inden for psykiatriens budget.

 

Den videre proces

Såfremt regionsrådet godkender modellen for omorganisering af Regionspsykiatrien Vest, vil Regionspsykiatrien Vest beslutte, hvordan der frigives plads til at etablere 11 senge i Herning. Regionspsykiatrien Vest vil ligeledes på baggrund af en nærmere udredning beslutte, hvilke ambulante funktioner der skal samles i Holstebro.

 

De relevante medarbejdere vil blive omplaceret internt i Regionspsykiatrien Vest ud fra gældende varslingsregler mv. på området. Den 4. august 2016 blev der afholdt ekstraordinært LMU-møde i Regionspsykiatrien Vest om forslaget. Der er vedlagt referat med høringssvar fra mødet i LMU ved Regionspsykiatrien Vest den 4. august 2016, høringssvar fra Akut Ambulant Team og fra afsnit P1 samt fra en række medarbejdere. Et notat med administrationens bemærkninger til høringssvarene er ligeledes vedlagt.

 

Med omlægningen af 12 senge til akutpladser vil det samlede antal senge i Regionspsykiatrien Vest blive reduceret med 12. Det skyldes, at akutpladserne ikke er en del af det samlede sengeregnskab. Psykiatri- og socialledelsen vil sammen med afdelingsledelsen for Regionspsykiatrien Vest løbende vurdere behovet for senge i Regionspsykiatrien Vest og overveje alternative løsninger, herunder mulighederne for at etablere yderligere senge i Herning eller udbygge visitationssamarbejdet med Regionspsykiatrien Midt.

 

Når Regionspsykiatrien Vest samles i Gødstrup, vil de 12 akutpladser blive reetableret som senge, der tæller med i det samlede sengeregnskab. Der er altså tale om en midlertidig nedlukning som løsning på en akut problemstilling.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde ser med stor alvor på de udfordringer, som Regionspsykiatrien Vest har i forhold til at opretholde den nødvendige lægefaglige bemanding i afdelingen. Udvalget lægger stor vægt på, at der findes en løsning, hvor der samlet set for afdelingen sikres en stabil drift i perioden frem til udflytningen til Gødstrup for såvel patienter og medarbejdere.

 

Udvalget anmodede på mødet om en række yderligere konkrete oplysninger til sagen, herunder om tidsplanen for udflytningen til Gødstrup.

 

Udvalget aftalte, at der afholdes et ekstraordinært møde i udvalget mandag den 15. august 2016 kl. 8.00 – 9.00 med henblik på drøftelse af udvalgets anbefaling til forretningsudvalget, når de yderligere oplysninger foreligger.

 

Henrik Qvist var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde ser med stor alvor på de udfordringer, som Regionspsykiatrien Vest har i forhold til at opretholde den nødvendige lægefaglige bemanding i afdelingen. Udvalget lægger stor vægt på, at der findes en løsning, hvor der samlet set for afdelingen sikres en stabil drift i perioden frem til udflytningen til Gødstrup for såvel patienter og medarbejdere.

 

Udvalget anmodede på mødet om en række yderligere konkrete oplysninger til sagen, herunder om tidsplanen for udflytningen til Gødstrup.

 

Udvalget aftalte, at der afholdes et ekstraordinært møde i udvalget mandag den 15. august 2016 kl. 8.00 – 9.00 med henblik på drøftelse af udvalgets anbefaling til forretningsudvalget, når de yderligere oplysninger foreligger.

 

Henrik Qvist var forhindret i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-22-14

5. Orientering om opfølgning på Sundhedsaftalen

Resume

Der skal årligt foretages en opfølgning på mål i Sundhedsaftalen 2015-2018. Som en del af opfølgning på det første år er der udarbejdet et magasin med historier om tværsektorielle indsatser, som understøtter de politiske mål.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Sundhedskoordinationsudvalget skal én gang årligt følge op på Sundhedsaftalen 2015-2018 og tage stilling til en eventuel revision af sundhedsaftalen. For de politiske mål i sundhedsaftalen er der fastsat en række sigtelinjer (indikatorer).

 

Sundhedsaftalen bygger på visionerne om:

 

  • Et sundhedsvæsen på borgerens præmisser
  • Sundhedsløsninger tæt på borgeren
  • Mere lighed i sundhed

 

Sundhedsaftalens politiske målsætninger er:

 

  • Flere borgere er trygge, når de i deres behandlingsforløb krydser sektorgrænser
  • Flere borgere bevarer tilknytning til arbejdsmarkedet/uddannelse i forbindelse med sygdom
  • Behovet for akutte indlæggelser reduceres
  • Den sociale ulighed i sundhed mindskes
  • Bedre sundhed for borgere, som er socialt udsatte
  • Bedre sundhed for børn og unge
  • Bedre sundhed for borgere med psykisk sygdom.

 

Som opfølgning på det første år er der udarbejdet et magasin med historier om tværsektorielle indsatser, som understøtter de politiske mål. Magasinet bringer perspektiver på sundhedsaftalens første år og indeholder syv artikler, der omhandler nogle af de indsatser, der arbejdes med på tværs af sektorer i regionen. Formålet med magasinet er blandt andet at udbrede og øge vidensdelingen om tværsektorielle indsatser samt styrke fortællingen om sundhedsaftalen og vise eksempler på den konkrete udmøntning af sundhedsaftalens visioner, mål og værdier.

 

Magasinet er vedlagt.  

 

For de politiske mål er der i sundhedsaftalen fastsat en række sigtelinjer (indikatorer). For en stor del af målene er det først muligt at følge op på indikatorerne i forbindelse med næste "Hvordan har du det?", som vil være tilgængelig i 2018. Tilgængelige data om forebyggelige genindlæggelser viser ingen markant udvikling fra 2014 til 2015. På anmodning fra det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet (møde den 6. juni 2016) vil der senere på året blive afholdt et temamøde i regionsrådet om forebyggelige genindlæggelser.

 

I regi af Sundhedskoordinationsudvalget vil region og kommuner til efteråret drøfte de nye nationale mål for sundhedsvæsenet for at fastlægge indsatser og opfølgning herpå. Det vil evt. kunne give anledning til efterfølgende justering i sundhedsaftalens nuværende politiske mål. Sundhedskoordinationsudvalget har bedt om at modtage faste afrapporteringer relateret til de nye nationale mål for sundhedsvæsenet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-130-12

6. Orientering om status for udredningsretten og ny lovgivning

Resume

I 2. kvartal af 2016 fastholdes den stigning i overholdelse af udredningsretten i somatikken, som blev opnået i 1. kvartal. Der ses dog et fald i april måned som følge af ferieafvikling, men niveauet genoprettes efterfølgende.

 

I voksenpsykiatrien ses der i 2. kvartal ligeledes et fald som følge af ferieafvikling i april, men også her stiger overholdelsen efterfølgende, om end niveauet fra 1. kvartal ikke helt nås. I børne- og ungdomspsykiatrien har der været et markant fald i overholdelse, men denne tendens brydes i maj og juni 2016.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I perioden oktober 2015 til februar 2016 var der en væsentlig stigning i overholdelsen af udredningsretten i somatikken i Region Midtjylland som følge af det øgede fokus på udredningsretten. Samtidig faldt det ret høje overholdelsesniveau i psykiatrien, fordi udredningsfristen blev ændret til en måned.

 

Udredningsretten i somatikken

Tabel 1 viser en positiv udvikling i overholdelsen af udredningsretten i somatikken i 1. kvartal af 2016. For andet kvartal ses et fald i april måned, som dog rettes igen i maj og juni. Overordnet set er der således et rimeligt konstant overholdelsesniveau omkring 76-77 % i 1. halvår 2016, dog med en lille stigning i juni måned.

 

 

Data er trukket i BI-portalen den 14. juli 2016

Note: "overholdelse" angiver andelen af overholdte udredninger. "Antal udredninger" er det samlede antal udredninger, både overholdte og ikke overholdte.

 

Der er således fortsat en positiv effekt af arbejdet med udredningsretten, og regionen går ud af 2. kvartal 2016 med en højere overholdelse end i slutningen af 1. kvartal 2016. Hospitalerne er stadig ikke i mål, og der arbejdes fortsat på at forbedre overholdelsen af udredningsretten. Det ledelsesmæssige fokus på udredningsretten fastholdes for at identificere, hvordan videre forbedring skabes og understøtte videre udvikling.

 

Opgørelsen i tabel 1 tager ikke højde for de tilfælde, hvor udredningen overstiger 30 dage af faglige årsager, eller fordi patienten takker nej til et alternativt udredningstilbud. Hvis disse årsager medregnes som overholdte, stiger somatikkens samlede overholdelse fra 78,5 % til 85,0 % i juni 2016. Af stigningen på 6,5 % udgør udredningsplaner af faglige årsager 19,2 % og udredningsplaner, fordi patienter takker nej til et alternativt tilbud, 80,8 %.

 

Af tabel 1 fremgår også antallet af registrerede udredninger pr. hospital og samlet for somatikken. Overordnet er billedet, at der på hospitalerne fortsat er stigning i antal registrerede udredninger. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for et stigende antal udredningspatienter, da stigningen kan skyldes en forbedret registreringspraksis.

 

Der ses i marts måned et fald i antal registrerede udredninger og tilsvarende et fald i overholdelsen i april måned. Forklaringen på dette skal blandt andet findes i afvikling af påskeferien ultimo marts samt afvikling af restferie frem mod ferieårets afslutning. Det viser dermed, at selvom hospitalerne har haft opmærksomhed på at planlægge ferieafholdelse således, at overholdelsen af patientrettigheder påvirkes mindst muligt, giver ferieperioder udfordringer. Det må derfor også forventes, at overholdelsen af udredningsretten særligt for august måned kan blive påvirket negativt af sommerferien.

 

Hospitalerne forsøger at mindske denne effekt ved at planlægge afviklingen af sommerferien ud fra den henvisningsvolumen, de enkelte afdelinger normalt modtager i ferieperioden, samt at koordinere ferieafviklingen mellem afdelinger med tæt samarbejde. Planlægningsmulighederne påvirkes dog af blandt andet ferielovens rammer om krav på tre ugers sammenhængende ferie.

 

Udredningsretten i psykiatrien

I voksenpsykiatrien var der, som det ses i tabel 2, særligt i januar måned et fald i overholdelsen i forhold til efteråret 2015, hvor overholdelse var over 90 %. I februar og marts måned steg overholdelsen igen til et niveau omkring 85 %. Ligesom i somatikken har psykiatrien et fald i overholdelse i april måned som følge af påskeferien. Overholdelsen har dog ikke derefter rettet sig helt til niveau med februar og marts og ligger derfor fortsat under niveauet fra efteråret.

 

I børne- og ungdomspsykiatrien ses et fald i overholdelse i 2016 sammenlignet med slutningen af 2015. Fra februar til april ses et fald i overholdelse, denne tendens brydes dog fra maj måned, hvor overholdelsen igen er stigende. I juni er overholdelsen knap 55 %, hvilket er det højeste niveau i 2016, men fortsat ikke på niveau med efteråret 2015, hvor overholdelsen var omkring 70 %.

 

 

Data er trukket i BI-portalen den 14. juli 2016

Note: "overholdelse" angiver andelen af overholdte udredninger. "Antal udredninger" er det samlede antal udredninger, både overholdte og ikke overholdte.

 

Opgørelsen tager ikke højde for de tilfælde, hvor udredningen overstiger 30 dage af faglige årsager, fordi patienten takker nej til et alternativt udredningstilbud, eller fordi der er ventetid hos en ekstern samarbejdspartner (for eksempel skolen). Hvis disse årsager medregnes som overholdte, stiger den samlede overholdelse for psykiatrien fra 72,8 % til 95,3 % i juni 2016. Af stigningen på 22,5 % udgør udredningsplaner af faglige årsager ca. 14 %, udredningsplaner fordi patienter takker nej til et alternativt tilbud 83,4 % og udredningsplaner på grund af ventetid hos en ekstern samarbejdspartner 0 %.

 

Der er i psykiatrien særligt fokus på at rette op på udviklingen i overholdelsen i børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Ny lovgivning om udrednings- og behandlingsret

Folketinget vedtog den 10. maj 2016, at sundhedsloven ændres, således at patienterne gives ret til at blive udredt på et privathospital i nogle tilfælde, herunder hvis regionen ikke kan tilbyde udredning på egne hospitaler eller et privathospital, som regionen samarbejder med inden for 30 dage. Samtidig blev behandlingsretten ændret til at være en måned for alle patienter frem for den tidligere differentierede ret, hvor der som udgangspunkt var to måneders frist, men dog en måned ved alvorlig sygdom.

 

Administrationen og hospitalerne er opmærksomme på implementeringen af den nye lovgivning og overholdelsen af de ændrede patientrettigheder. I forhold til retten til udredning på privathospital er det umiddelbart vurderingen, at dette ikke får væsentlig betydning i Region Midtjylland, idet patienterne allerede nu gives mulighed for at vælge udredning på alle de privathospitaler, der har aftale med Danske Regioner om udredning, hvis regionens hospitaler ikke kan tilbyde udredning inden for fristen.

 

Overholdelsen af de gældende behandlingsfrister ligger i 1. halvår 2016 omkring 80 % i Region Midtjylland. Hvis behandlingsfristen i denne periode havde været en måned for alle patienter, ville overholdelsen have været omkring 60-65 %. Der er således behov for opmærksomhed på at forbedre overholdelsen af behandlingsfristerne. Hospitalerne i Region Midtjylland har de seneste måneder forberedt overgangen til en måneds behandlingsfrist, blandt andet ved at afvikle ventelister.

 

Patienter, der ikke kan tilbydes behandling inden for fristerne, orienteres alle om, at de har ret til at komme på privathospital til behandlingen via det udvidede frie sygehusvalg.

 

Der er i finansloven for  2016 afsat midler til udredning og behandling. Midlerne for 2016 er i Region Midtjylland udmøntet til både udrednings- og behandlingsrettede initiativer. Der tages stilling til finanslovsmidlerne for 2017 i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget udtrykker tilfredshed med den opnåede forbedring i forhold til udredningsretten indenfor både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget udtrykker tilfredshed med den opnåede forbedring i forhold til udredningsretten indenfor både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-139-16

7. Orientering om ventelister i psykiatrien i perioden februar - juni 2016 #

Resume

For voksenpsykiatrien ses der i perioden 29. februar - 30. juni 2016 betydelige udsving i antallet af henvisninger og antal patienter på venteliste til henholdsvis udredning og behandling. Over en længere periode ser det ud til, at antallet af patienter på venteliste til udredning har stabiliseret sig på mellem 70 og 125 patienter.

 

Antallet af patienter på venteliste til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien er mere end halveret i perioden på trods af, at antallet af henvisninger har været stabilt. Antallet af patienter på venteliste til behandling har ligeledes været stabilt.

 

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

 

Sagsfremstilling

Udviklingen i ventetiderne til udredning og behandling i psykiatrien i perioden 29. februar til 30. juni 2016 fremgår af tabel 1 og 2.

 

Tabel 1: Antal patienter på venteliste, voksenpsykiatri, februar-juni 2016

 

29. februar

15. marts

31. marts

15. april

30. april

15. maj

31. maj

15. juni

30. juni

Ændring

Udredning

113

103

76

116

148

87

122

111

108

-5

Behandling

1001

971

1013

1062

1068

1006

912

873

818

-183

 

Som det fremgår af tabel 1, har der i perioden været betydelige udsving i antallet af patienter på venteliste til udredning i voksenpsykiatrien. Tilsvarende ses der udsving i ventelisterne til behandling.

 

Tabel 2: Antal patienter på venteliste, børne- og ungdomspsykiatri, februar-juni 2016

 

29. februar

15. marts

31. marts

15. april

30. april

15. maj

31. maj

15. juni

30. juni

Ændring

Udredning

311

281

277

265

243

189

155

147

141

-170

Behandling

78

93

66

68

66

60

61

50

63

-15

 

Som det fremgår af tabel 2, har der i perioden været et stort fald i antallet af patienter på venteliste til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien, således at antallet er mere end halveret fra periodens start til periodens slutning. Antallet af patienter på venteliste til behandling har været mere stabilt, men der har dog været et fald i begyndelse af perioden.

 

 

Grafisk fremstilling af antallet af ventende patienter i psykiatrien

Ventelisterne ses i et længere tidsperspektiv i figur 1 og 2, der viser antal henvisninger samt antal patienter på venteliste til udredning og behandling i henholdsvis voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien i perioden 1. september 2014 - 30. juni 2016.

 

Figur 1: Voksenpsykiatrien

 

Det fremgår af figur 1, at antallet af henvisninger til voksenpsykiatrien svinger betydeligt fra måned til måned. Antallet af patienter på de to ventelister bølger ligeledes op og ned. Det ser dog ud til, at antallet af patienter på venteliste til udredning har stabiliseret sig på mellem 75 og 125 patienter. Antallet var dog en anelse højere i april 2016, hvilket kan skyldes ferieafvikling. 

 

 

Figur 2: Børne- og ungdomspsykiatrien

  

Det fremgår af figur 2, at der i børne- og ungdomspsykiatrien i 2016 er sket et betydeligt fald i antallet af patienter, der venter på udredning, på trods af, at antallet af henvisninger har været stabilt. Antallet af patienter i behandling er nogenlunde stabilt.

 

Beskrivelse af graferne

Voksenpsykiatri:

  • Rød kurve: Udviklingen i antal patienter, som venter på behandling
  • Blå kurve: Udviklingen i antal patienter, som venter på udredning
  • Søjlerne viser udviklingen i antal eksterne henvisninger (fra alment praktiserende læger, praktiserende speciallæger og andre hospitaler):
    • Blå andel af søjlen: Antal henvisninger til Psykiatrisk Modtagelse i Risskov. Psykiatrisk Modtagelse er for borgere med akut behov for hjælp. Henvisninger til modtagelsen blev ikke opgjort særskilt i periodens begyndelse. Derfor er søjlen her kun grøn og viser udviklingen i det samlede antal eksterne henvisninger til voksenpsykiatrien i Region Midtjylland.
    • Grøn andel af søjlen: Alle øvrige henvisninger til voksenpsykiatrien i Region Midtjylland.
  •  

Børne- og ungdomspsykiatri:

  • Rød kurve: Udviklingen i antal patienter, som venter på udredning
  • Blå kurve: Udviklingen i antal patienter, som venter på behandling
  • Søjlerne viser udviklingen i antal eksterne henvisninger (fra alment praktiserende læger, praktiserende speciallæger og andre hospitaler)

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

8. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Hanne Roed om Region Midtjyllands indsats for veteraner #

Resume

Regionsrådsmedlem Hanne Roed har anmodet om, at det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøfter regionens indsats for veteraner.

Direktionen indstiller,

at henvendelsen drøftes.

Sagsfremstilling

Regionsrådsmedlem Hanne Roed har ved mail af 4. august 2016 anmodet om, at udvalget drøfter regionens indsats for veteraner. Det anføres i henvendelsen, at baggrunden er den aktuelle tragiske sag, hvor en psykisk syg veteran står anklaget for at have slået sine forældre ihjel.

 

Administrationen vil på mødet give en mundtlig orientering om Region Midtjyllands indsats for veteraner.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde aftalte, at der på et kommende møde i udvalget skal være en temadrøftelse om Region Midtjyllands indsats i forhold til veteraner.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

9. Forberedelse af møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg #

Resume

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Sagsfremstilling

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

 

Seneste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg var den 2. juni 2016. Der er møde igen den 18. august 2016. 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede kort det kommende møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg den 18. august 2016.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

10. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Administrationen orienterede om, at Blåkærgård har fået en grøn smiley af Arbejdstilsynet.

 

Henrik Qvist og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen