Abonnér

Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 7. marts 2012 kl. 09:00
i Mødelokale A2, 1. sal, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-00-13-11

1. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 11. januar 2012 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 11. januar 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra mødet i det rådgivende udvalget vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 11. januar 2012 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referat fra mødet den 11. januar 2012 blev godkendt, idet udvalget ønskede, at de tilstedeværende, når quorumkravet ikke overholdes, for eftertiden skal kunne komme med deres anbefaling til sagens videre behandling, idet denne anbefaling således vil være udtryk for en mindretalsanbefaling.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-44-11

2. Godkendelse af omstillingsplan for det regionalt drevne socialområde (sag til forretningsudvalget)

Resume

Det regionalt drevne socialområde befinder sig i en brydningstid med vigende efterspørgsel på især de regionale døgninstitutionstilbud på børne- og ungeområdet. Samtidig medfører rammeaftalen for 2012 en reduktion i taksterne på 4,5 % svarende til en besparelse på i alt 43,8 mio. kr. fordelt på 19,7 mio. kr. i 2013 og yderligere 24,1 mio. kr. i 2014.

 

Denne besparelse skal ses i lyset af, at der allerede er gennemført besparelser på det  regionalt drevne socialområde på 88,5 mio. kr. i 2010 og 2011. Besparelserne og det vigende marked har affødt et behov for omstilling af det regionalt drevne socialområde, herunder organisatoriske omlægninger.

 

Der er på den baggrund udarbejdet en omstillingsplan for socialområdet. Omstillingsplanen har været i høring i MED-systemet.

Direktionen indstiller,

at omstillingsplan for socialområdet godkendes, og

 

at navnene på de nye specialområder godkendes.

Sagsfremstilling

Leverandørforpligtigelsen forhandles årligt i en  rammeaftale mellem regionen og de 19 kommuner. De regionale tilbud på det sociale område er 100 % takstfinansieret.

 

Det regionale sociale område er en del af driftsområdet Psykiatri og Social. Området er for nuværende organiseret i to centre: Center for Voksensocial og Center for Børn, Unge og Specialrådgivning. Disse to centre driver en række højt specialiserede sociale tilbud og institutioner.

 

Beslutninger i regionsrådet

Regionsrådet har flere gange i 2011 godkendt beslutninger vedrørende økonomi og organisering på det sociale område. Det drejer sig blandt andet om følgende punkter:

 

På regionsrådsmødet den 11. maj 2011 besluttede regionsrådet at sammenlægge fire sociale tilbud til borgere med udviklingshæmning og særlige problematikker i forhold til adfærd med henblik på at opnå faglige og økonomiske fordele. Sammenlægningen er siden ved beslutning i regionsrådet af 28. september 2011 udvidet til at omfatte et femte tilbud.

 

På mødet den 24. august 2011 blev regionsrådet orienteret om budgetforudsætningerne for socialområdet i 2012, herunder en anbefaling om:

 

  • at kommende besparelser på socialområdet skal omfatte en reduktion af det administrative overhead fra 5,4 % til 4,4 % og en revurdering af den nuværende organisering af det sociale område,

  • at der ses på den fremtidige struktur og organisering af institutioner og tilbud.

 

På mødet den 28. september 2011 godkendte regionsrådet rammeaftale 2012.

 

Den foreliggende Omstillingsplan for socialområdet er udarbejdet med afsæt i ovenstående.

 

Udfordringen for det regionalt drevne socialområde

Den umiddelbare konsekvens af rammeaftale 2012 er, at det regionalt drevne socialområde skal reducere taksterne med 4,5 % svarende til en reduktion i nettodriftsudgifterne med i alt 43,8 mio. kr. fordelt på 19,7 mio. kr. i 2013 og yderligere 24,1 mio. kr. i 2014.

 

Besparelserne i 2013 og 2014 skal ses i lyset af, at det regionalt drevne socialområde allerede har realiseret besparelser på 88,5 mio. kr. i perioden 2010-2011, hvilket svarer til cirka 8 % af det sociale budget i Region Midtjylland, samt at der opleves vigende efterspørgsel på især de regionale døgninstitutionstilbud på børne- og ungeområdet.

 

Omstillingsplan for socialområdet

Med baggrund i de skitserede udfordringer findes det nødvendigt med en omstilling på det regionale sociale område. Omstillingen skal ruste regionens sociale tilbud til fremtiden og sikre, at de aftalte takstreduktioner kan udmøntes med mindst mulig ulempe for de borgere, der er indskrevet på regionens tilbud.

 

Med det for øje er der udarbejdet en omstillingsplan for socialområdet, hvor institutioner og tilbud samles i ni specialområder, og centrene fusioneres med administrationen i Psykiatri og Social til én fælles administration. Omstillingsplanen er vedhæftet med henblik på godkendelse.

  

Med omlægning til større og mere økonomisk robuste specialområder styrkes mulighederne for innovation, faglig specialisering og satsning på evidensbaserede metoder. Målet er, at regionen fortsat kan tilbyde specialiserede kvalitetsydelser, som er økonomisk effektive, og de regionale tilbud skal hurtigt og effektivt kunne løse opgaver, der er særligt komplekse og sjældne.

 

Økonomiske konsekvenser af omstillingsplan for socialområdet

Omstillingsplan for socialområdet bidrager til at realisere en del af den samlede besparelse på 43,8 mio. kr., idet besparelsen er fordelt som følger:

 

Fordeling
Mio. kr.
Reduktion af administrativt overhead (besparelse i administration)
  heraf i:
  Psykiatri og Social
  Centrale stabe i koncernen
12,2
 
7,8
4,4
Besparelse på ledelse i specialområderne
5,0
Besparelse til udmøntning i specialområderne
26,0
Reduktion af puljer
0,6
I alt
43,8

 

Omstillingsplanen vil, som det fremgår af tabellen, give anledning til en besparelse på 12,2 mio. kr. i administrationen i henholdsvis Psykiatri og Social og de centrale stabe samt 5 mio. kr. på ledelse i specialområderne. Hertil kommer afledte besparelser på centrale puljer på 0,6 mio. kr. Samlet set vil omstillingsplan for socialområdet give anledning til en besparelse på 17,8 mio. kr.

 

Den resterende del af besparelsen på 26 mio. kr. skal udmøntes efterfølgende i de nye specialområder, hvor det faglige kompetenceniveau og den ledelsesmæssige drivkraft, der er til stede i de større enheder, skaber mulighed for øget innovation og metodeudvikling med henblik på effektiv ressourceudnyttelse.

 

Organisatoriske konsekvenser af omstillingsplan for socialområdet

De organisatoriske konsekvenser af omstillingsplan for socialområdet er som følger:

 

  • De nuværende regionalt drevne sociale tilbud og institutioner samles i ni specialområder med hver sin ledelse, der refererer til psykiatri- og socialledelsen. Ledelsen af specialområderne har ansvaret for drift og udvikling.

  • De nuværende to centeradministrationer og PS-administrationen nedlægges, og der etableres en ny fælles administration, der samles i Viborg. PsykInfo Midt, der er placeret i Risskov samt Løn og Personale, der er placeret i Horsens, samles med den øvrige administration i Viborg.

 

De ni specialområder benævnes som følger:

  • Specialområde - udviklingshæmning og ADHD

  • Specialområde - hjerneskade

  • Specialområde - autisme

  • Specialområde - socialpsykiatri voksne

  • Specialområde - socialpsykiatri børn og unge

  • Specialområde - dømte og kriminalitetstruede børn og unge

  • Specialområde - udviklingsforstyrrelser og fysiske handicap

  • Specialområde - kommunikation og undervisning

  • Holmstrupgård

Høring af omstillingsplan for socialområdet

Omstillingsplan for socialområdet har været i intern høring, og der er kommet 46 høringssvar, heraf et fra HMU i Psykiatri og Social. Høringssvarene kan læses på

http://www.ps.intra.rm.dk/via51129.html 

 

Høringssvarene udtrykker generel opbakning til omstillingsplanen, men der er samtidig en række opmærksomhedspunkter, som psykiatri- og socialledelsen har forholdt sig til. Såvel høringssvaret fra HMU som psykiatri- og socialledelsens bemærkninger til høringssvarene er vedhæftet som bilag.

 

Omstillingsplan for socialområdet er revideret i forlængelse af høringen.

 

Den videre proces

Lederne af de nye forretningsområder og ledere i den ny fælles administration vil blive udpeget ultimo marts 2012 under forudsætning af regionsrådets godkendelse af omstillingsplan for socialområdet.

  

Resten af 2012 vil blive brugt til at planlægge den nye organisation med henblik på ikrafttrædelse pr. 1. januar 2013.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-2-11

3. Dimensionering af uddannelsespladser til pædagoguddannelsen 2012/2013 i Region Midtjylland (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet og kommunekontaktrådet (KKR) afgiver indstilling til Undervisningsministeriet om dimensionering og koordinering af uddannelsespladser på pædagoguddannelsen.

Til at forberede behandlingen i regionsrådet og kommunekontaktrådet er der nedsat et Praktikpladsforum med medlemmer udpeget af KKR, regionsrådet, fagforbundene BUPL og SL samt ét tilforordnet medlem udpeget af Professionshøjskolen VIA.
 
Praktikpladsforum indstiller, at der optages 1.255 studerende på pædagoguddannelsen i studieåret 2011/2012, hvilket er en uændret dimensionering af antallet af uddannelsespladser.

 

Forud for praktikpladsforums indstilling har Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland udarbejdet en fremskrivning af udbud og efterspørgsel på uddannede pædagoger, som viser et signifikant overudbud frem til 2021.

 

Praktikpladsforum vurderede, at der er behov for et bredere og mere nuanceret analytisk grundlag.

Direktionen indstiller,

at Region Midtjylland drøfter dimensionering af uddannelsespladser til pædagoguddannelsen 2012/2013 i Region Midtjylland med formanden for kommunekontaktrådet.

Sagsfremstilling

Opgaven med at afgive indstilling til undervisningsministeriet om dimensionering og koordinering af uddannelsespladser på pædagoguddannelsen har siden 2007 været forankret i såvel regionsrådet som kommunekontaktrådet (KKR).

 

Til at forberede den politiske beslutning i henholdsvis regionsrådet og kommunekontaktrådet er der nedsat et Praktikpladsforum med fem medlemmer udpeget af KKR, ét medlem udpeget af regionsrådet (Henrik Qvist), ét medlem fra hvert af fagforbundene BUPL og SL samt ét tilforordnet medlem udpeget af Professionshøjskolen VIA. Aarhus Kommune varetager sekretariatsbetjeningen af Praktikpladsforum.  
 
Praktikpladsforum indstiller til regionsrådet og kommunekontaktrådet, at der optages 1.255 studerende i studieåret 2012/2013, hvilket er en uændret dimensionering i forhold til de seneste års dimensionering.

Indstillingen fra Praktikpladsforum vedlægges som bilag.

Region Midtjylland har som arbejdsgiver et ansvar for at stille praktikpladser til rådighed i forbindelse med bl.a. pædagoguddannelsen. Hovedparten af Region Midtjyllands pædagoger er ansat indenfor det sociale område. Derudover er der ansat få pædagoger i psykiatrien.

 

Det er vigtigt, at praktikpladserne har et tilfredsstillende fagligt niveau. Antallet af praktikpladser fastsættes i forhold til antallet af fuldtidsansatte pædagoger.

 

Med Region Midtjyllands mange døgntilbud fordelt geografisk over hele regionen i form af mindre satellitter, betyder det et forholdsvist stort antal praktikpladser, hvor de studerende reelt kun kommer i kontakt med relativt få pædagoger. Det er derfor en stor udfordring for regionen at tilvejebringe praktikpladser til de studerende og samtidig sikre et godt læringsmiljø. 

 

Som grundlag for praktikpladsforums drøftelse af dimensioneringen for 2012/2013 har Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland udarbejdet en fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter uddannede pædagoger i Region Midtjylland for perioden 2010-2021 (vedlagt som bilag).

 

Fremskrivningen viser et overudbud af pædagoger i Region Midtjylland på 2.400 i 2016, hvor det næste optag afslutter uddannelsen, stigende til 3.000 pædagoger i 2019.

 

Forudsætningerne for prognosen er antagelser om optag, frafaldsprocenter, tilbagetrækningsalder, videreuddannelse mv. i forhold til udbuddet af bl.a. pædagoger. Efterspørgslen efter pædagoger i de kommende år vurderes at følge udviklingen i den primære brugergruppe, som er børn i alderen 1-9 år. Derudover er der suppleret med et nulvækstscenarium.

 

Praktikpladsforum vurderede, at der er behov for et bredere og mere nuanceret grundlag end den statistiske fremskrivning at træffe beslutning ud fra.

 

Praktikpladsforum anmoder i forlængelse heraf om, at KKR og Region Midtjylland foranlediger en nuanceret analyse gennemført på pædagogområdet i 2012 med henblik på, at denne kan ligge til grund for dimensionering af optagelsespladser for studieåret 2013/2014.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-11-12

4. Bevillingssag: Psykiatriens deltagelse i kunstbiennalen Socle du Monde (sag til forretningsudvalget)

Resume

Administrationen søger på vegne af Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov om støtte fra kulturpuljen til deltagelse som virksomhed i kunstbiennalen Socle du Monde. Temaet for Socle du Monde 2012 er "Involver" og er i trit med psykiatriens afstigmatiseringsprojekt "En af os".

 

Der søges om i alt 220.000 kr. i 2012.

Direktionen indstiller,

at der af kulturpuljen bevilges i alt 220.000 kr. i 2012 til Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov til deltagelse i kunstbiennalen Socle du Monde.

Sagsfremstilling

Socle du Monde Biennalen er en årlig kunstudstilling som finder sted på HEART, Herning Museum of Contemporary Art i efteråret 2012. I Socle du Monde samarbejder kunstnere med virksomheder om at skabe et værk til årets biennale.

 

Administrationen søger på vegne af Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov om støtte fra kulturpuljen til deltagelse som virksomhed i kunstbiennalen Socle du Monde 2012. Fra Regionspsykiatrien Vest deltager afdeling P3, Daghospitalet Holstebro og fra Aarhus Universitetshospital Risskov deltager Museet Ovartaci sammen med en afdeling.

 

"Involver" og "En af os"

Temaet for Socle du Monde 2012 er "Involver" og harmonerer med afstigmatiseringskampagnen "En af os", som psykiatrien i Region Midtjylland fører fra 2011 - 2015. Kampagnen skal medvirke til at fremme inklusion og bekæmpe diskrimination.

 

Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov ser projektet som en mulighed for at sætte fokus på afstigmatisering, idet et samarbejde mellem psykiatrien og kunsten kan være med til at få nye vinkler på det psykiatriske område. Derudover vil projektet medvirke til netværksdannelse mellem psykiatrien i Region Midtjylland og kulturlivet. 

 

Det oprindelige formål med Socle du Monde var at skabe et laboratorium, hvor man skulle undersøge, hvad der sker, når kunsten og erhvervslivet samarbejder. I 2012 er der også et mål om en større grad af publikumsinvolvering.

 

Samarbejdet og kommissoriet for samarbejdet bliver udviklet sammen med Socle du Monde, der også varetager udvælgelsen af kunstnere til henholdsvis Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov.

 

Økonomi

Der er et samlet budget på 220.000 kr. Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov skal hver betale 100.000 kr. til Socle du Monde for at deltage. Dette beløb dækker: Honorar til kunstneren, transport til landet og ophold samt udgifter til PR og udstilling.

 

De resterende 20.000 kr. skal dække de deltagende virksomheders udgifter til transport for kunstnerne mellem Herning og arbejdsstedet samt materialer og lokal markedsføring.

 

Projektet forventes at have en varighed på en måned.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-60-75-08

5. Godkendelse af anlægsregnskab for køb og ombygning af Ålevej 50, Tørring for Kildebjerget Kostskole (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet gav den 21. maj 2008 anlægsbevilling til køb af Ålevej 50 i Tørring og ombygning af lokalerne til et tilbud til ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

 

Byggeriet blev påbegyndt ultimo 2009 og afleveret i 2010.

 

Der foreligger nu et revisorgodkendt anlægsregnskab til godkendelse i regionsrådet.

Direktionen indstiller,

at anlægsregnskabet for køb og ombygning af Ålevej 50, Tørring til ungdomsuddannelse for unge med særlige behov godkendes.


Sagsfremstilling

Regionsrådet gav den 21. maj 2008 anlægsbevilling til køb af Ålevej 50 i Tørring og ombygning af lokalerne til et tilbud til ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

 

Bygningen er på 1.330 m2 og er ombygget fra kontorformål til kollegieværelser og undervisningslokaler.

 

Bevillinger og regnskabsresultater fremgår af nedenstående tabel.

 

Mio. kr.
Bevilling
Regnskab
Afvigelse
Køb og ombygning af Ålevej 50, Tørring
13.272.000
13.093.950
178.050

 

Som det ses af tabellen udviser anlægsregnskabet eksklusiv forrentning et mindreforbrug på 178.050 kr. Forrentningen af anlægsprojektet under opførelse er på 931.733 kr. Forrentningen er ikke med i anlægsbevillingen, men når forrentningen tillægges anlægsregnskabet, når det samlede regnskab op på 14.025.683 kr. Anlægsregnskab inklusiv forrentning er grundlag for beregning af den kommunale takstbetaling. 

 

Bygningen Ålevej 50 blev erhvervet i 2008 med et forbehold for vedtagelse af en ny lokalplan med ændret anvendelse af bygningen. Lokalplanen blev godkendt i efteråret 2009, hvorefter ombygningen og renoveringen kunne igangsættes. Anlægsarbejdet blev afleveret ultimo april 2010, men med en del mangler, som er blevet udbedret efterfølgende.

 

KPMG har den 5. januar 2012 fremsendt revisorerklæringer til anlægsregnskabet uden bemærkninger. Revisorerklæringen vedlægges som bilag.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-3-12

6. Anlægssag Ulriksdal (sag til forretningsudvalget)

Resume

Der fremlægges forslag til anlægsinvestering på i alt 1,25 mio. kr., som vil bidrage til at forbedre driftsøkonomien på døgninstitutionen Ulriksdal. Institutionen vil hermed kunne imødekomme en del af de forventede besparelser i 2013 og 2014, så besparelserne i mindst muligt omfang berører ydelserne til de indskrevne borgere.

Direktionen indstiller,

at der gives anlægsbevilling og afsættes rådighedsbeløb til om- og tilbygning på Ulriksdal jf. bevillingsskemaet, og
at anlægsbevillingen finansieres af rammebevilling til udvikling af sociale tilbud.

Sagsfremstilling

Ulriksdal, som i dag er normeret med 15 døgn- og aflastningspladser for børn og unge, har meget trange fysiske rammer. Der er aspekter af den daglige drift, som kan gøres mere effektive, såfremt de fysiske forhold i højere grad understøtter dette. Derfor foreslås det, at der gennemføres en bygningsmæssig udvidelse gennem etablering af en tilbygning på 100 m2. Tegninger hertil fremgår af bilag: "Tegninger over Ulriksdal før og efter ombygning".

 

Tilbygningen vil sikre bedre forhold for børn og medarbejdere på Ulriksdal. Konkret vil tilbygningen frigøre plads tæt på afdelingerne således, at der kan etableres et ekstra børneværelse samt et musik- og legerum til børnene i et af de eksisterende mødelokaler. Samtidig med tilbygningen foreslås der etableret et nyt depotrum og en ændring af indgangsforholdene.

 

Forslaget vil kunne bidrage til, at døgninstitutionen Ulriksdal kan opnå en driftsbesparelse, som svarer til 1,7 % af Ulriksdals budget i 2012. Dermed vil Ulriksdal kunne imødekomme de forventede besparelser i 2013 og 2014 på henholdsvis 2 og 2½ % således, at besparelserne i mindst muligt omfang vil berøre ydelserne til de indskrevne borgere. 

 

Der opnås med forslaget mulighed for at frigøre arbejdstimer på Ulriksdal fra såvel pedel som det pædagogiske personale, hvilket kan omregnes til en årlig driftsbesparelse på Ulriksdal på ca. 300.000 kr.

 

For at kommunerne ikke skal opleve en taksstigning som følge af den ekstra afskrivning og forrentning af anlægsinvesteringen, vil Ulriksdals driftsbudget blive nedjusteret med 65.000 kr. årligt. Dette betyder, at den reelle driftsbesparelse for Ulriksdal ikke vil være ca. 300.000 kr. men ca. 235.000 kr. årligt. Driftsbesparelsen, som svarer til 1,7 % af Ulriksdals budget 2012, vil indgå i overvejelserne for udmøntningen af de forventede besparelser i 2013 og 2014.

 

Tidsplan

Det forventes, at byggeriet vil kunne følge nedenstående tidsplan:

 

Tabel 1: Tidsplan

Tilbygning til Ulriksdal
 
Varighed
Forventet tidsplan
Politisk godkendelse af projekt og bevilling
 
Marts 2012
Projektering inkl. myndighedsbehandling
1 md.
April 2012
Udbud
2 mdr.
Maj-juni 2012
Mobilisering
1 md.
Juli
Udførelse
5 mdr.
August-november 2012
Ibrugtagning
 
Primo 2013

 

Økonomi

Det anslås, at den samlede anlægsudgift til en ny tilbygning, mindre ombygninger og bygherrerådgivning vil være på 1,250 mio. kr. eksklusiv moms. Bevilling, rådighedsbeløb og finansiering fremgår af nedenstående bevillingsskema.

 

Tabel 2: Bevillingsskema

 
 
Rådighedsbeløb
1.000 kr.
anlægsbevilling1
2012
indeks 125,0
Bevillingsændringer2
 
 
Om- og tilbygning Ulriksdal
1.250
1.250
 
 
 
Bevillingsændringer i alt
1.250
1.250
Finansiering3
 
 
Rammebevilling til udvikling af sociale tilbud*
-1.250
-1.250
Finansiering i alt
-1.250
-1.250
Total
0
0

1Rådighedsbeløbene er først disponible, når regionsrådet har givet bevilling til et anlægsprojekt.

2+ = øgede udgifter og - = reducerede udgifter / - = øgede indtægter og + = reducerede indtægter.

3 Der angives fuld finansiering af bevillingsændringen, således at balancen går i 0.

*Note til tabel 2: restbevilling på rammebevillingen til udvikling af sociale tilbud vil efter udmøntning af de ansøgte 1,25 mio. kr. være 26,492 mio. kr. (opgjort den 3. februar 2012).

  

Miljø og bæredygtighed

Tilbygningen forventes at opfylde kravene i BR10 for tilbygninger. Med hensyn til energimæssige forhold fremgår kravene af BR10 kapitel 7.3. Disse krav medfører f.eks. en isoleringstykkelse på ca. 250 mm i ydervægge. Det forventes endvidere, at de nye rum udføres således, at der ikke opstår overtemperaturer i nævneværdigt omfang, at belysning og teknisk udstyr har et lavt elforbrug samt at der anvendes sunde byggematerialer, som kan være med til at sikre godt indeklima og arbejdsmiljø.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-83-10

7. Orientering om tildeling af satspuljemidler til de sikrede institutioner i Region Midtjylland (sag til forretningsudvalget)

Resume

Med baggrund i satspuljeaftalen for 2010 omkring "Forebyggelse af ungdomskriminalitet og helhedsorienteret gadeplansindsats" er de sikrede institutioner i Region Midtjylland blevet tildelt satspuljemidler til kognitive behandlingsprogrammer, misbrugsbehandling og etablering af et kompetencecenter.

Direktionen indstiller,

at orientering om tildeling af satspuljemidler til de sikrede døgninstitutioner Grenen og Koglen tages til orientering.


Sagsfremstilling

På baggrund af Region Midtjyllands ansøgninger vedrørende kognitive behandlingsprogrammer, misbrugsbehandling og etablering af et kompetencecenter er Region Midtjyllands sikrede institutioner tildelt følgende satspuljemidler til benyttelse i perioden 1. oktober 2010 til 31. december 2012:

 

Pulje (kr.)
Den sikrede døgn-
institution Grenen
Den sikrede døgn-
institution Koglen
Anvendelse af kognitive behandlingsprogrammer i de sikrede afdelinger og tilknyttede åbne afdelinger
1.899.995
655.090
En styrket indsats i varetægtsperioden til unge med misbrugsproblemer
1.376.608
648.200
Styrkede kompetencer hos de instanser der møder kriminelle børn og unge (kompetencecentre) 
821.670
(midlerne deles ligeligt med Egely, Region Syddanmark)
 
I alt (2010 P/L)
4.098.273
1.303.290

 

Anvendelse af kognitive behandlingsprogrammer i de sikrede afdelinger og tilknyttede åbne afdelinger

Der implementeres henholdsvis et Anger Management-program på Koglen og et Anger Replacement Training-program (ART) på Grenen. Begge behandlingsprogrammer indeholder elementer af vredes- og konflikthåndtering, og målet er at hjælpe de unge med at styre voldsomme følelsesudbrud. Dokumentation af programmernes effekt opgøres af Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland.

   

En styrket indsats i varetægtsperioden til unge med misbrugsproblemer 

Målgruppen for forbehandlingsprogrammet er unge med misbrugsproblemer samt unge i risiko for udvikling af misbrugsproblemer, som er anbragt i varetægtssurrogat på de sikrede afdelinger.

 

Formålet med projektet er implementering af et forbehandlingsprogram på de sikrede institutioner, som motiverer unge i varetægtssurrogat til at modtage efterfølgende behandling.

 

Konkret bliver de unge støttet i at afklare og styrke deres motivation for behandling og derigennem et liv uden misbrug og kriminalitet. Derudover fokuseres på samarbejdet med de kommunale myndigheder, og om muligt udarbejdes en konkret plan for den videre behandling, som kan igangsættes snarest efter forbehandlingens ophør.

 

Styrkede kompetencer hos de instanser der møder de kriminelle børn og unge (Kompetencecentre) 

Formålet med puljen er at styrke kompetencerne hos de instanser, der møder børn og unge med kriminel adfærd, således at der ydes en målrettet indsats mod de komplekse problemstillinger, der ofte findes hos disse børn og unge. Der er i den henseende givet tilskud til etablering af fire kompetencecentre på de sikrede institutioner i Danmark:

 

  • Den sikrede institution Sønderbro, som skal styrke kompetencerne omkring pædagogisk observation af børn i alderen 12-14 år.

  • Den sikrede institution Bakkegården, som skal styrke kompetencerne omkring udviklingshæmmede.

  • Den sikrede institution Sølager, som skal styrke kompetencerne omkring etniske minoriteter.

  • De sikrede institutioner Grenen og Egely, som skal styrke kompetencerne omkring psykiatriske problemstillinger.

 

Den sikrede institution Grenen og Den sikrede institution Egely (Region Syddanmark) har således i fællesskab fået tildelt satspuljemidler til at styrke videnskompetencerne indenfor området for børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Den fælles tildeling af midler er sket på foranledning af socialministeriet, som ønsker, at netop dette område dækkes som ét kompetencecenter.

 

Styrkelsen af funktionen som kompetencecenter for børn og unge med psykiatrinære problemstillinger udmøntes bl.a. på følgende aktiviteter:

 

  • Opbygning og drift af et kompetencecenter for viden om børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Fokus på kvalificering af indsatsen over for børn og unge med kriminel adfærd.

  • Opkvalificering af medarbejdere indenfor området psykiatrinære problemstillinger.

  • Indkøb af vidensmateriale.

  • Udarbejdelse af informationsmateriale på området.

  • Rådgivnings- og formidlingsaktiviteter, herunder temadage.

 

Ansøgningerne til ovennævnte satspuljer blev godkendt af regionsrådet den 29. september 2010.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-89-11

8. Opsamling fra døgnseminar og cafémøderunde om ny psykiatriplan

Resume

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde har i januar og februar måned 2012 været vært ved dels et døgnseminar, dels tre cafémøder om ny psykiatriplan. Udvalget gives her en opsamling på døgnseminar og cafémøderunde med pointer, nye input samt vinkler, der kom frem på møderne, og som vil indgå i det videre arbejde med den nye psykiatriplan.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Som led i optakten til udarbejdelsen af Region Midtjyllands kommende psykiatriplan blev der 16. til 17. januar 2012 afviklet døgnseminar, ligesom der i januar/februar måned 2012 blev afholdt 3 cafémøder. Det vedlagte notat, der er udarbejdet som opfølgning på døgnseminar og cafémøderunde, skal bruges i det videre arbejde med psykiatriplanen.

 

De allerede præsenterede hovedtemaer viste sig at være dækkende, men der kom nye input og vinkler i forhold til flere af hovedtemaerne.

 

Neden for præsenteres kort fælles hovedpointer fra henholdsvis døgnseminar og cafémøderunde, idet en sammenskrivning af besvarelserne af spørgsmålskortene er vedlagt som bilag.

 

Fælles hovedpointer fra døgnseminar og cafémøderunde:

  • Der efterspørges en udbygning af dialog og samarbejde på tværs af sektorer og aktører mellem regionspsykiatrier, praktiserende læger og kommuner samt internt i de enkelte sektorer

    • udbygning og udvikling af shared care

    • bedre overgange mellem sektorer

  • Der er ønske om fokus på kompetenceudvikling og uddannelse i alle tre sektorer

  • Styrkelse af psykoedukation i forhold til patienter og pårørende

  • Kvalitet og specialisering vurderes som væsentligt for den fremtidige udvikling af psykiatrien

  • Forebyggelse og tidlig indsats bør have en fremtrædende plads i fremtidens psykiatri

  • Styrkelse af behandlingsindsatsen, herunder diagnosticering, rettidighed samt rette behandlingstilbud første gang

  • Styrkelse af sammenhæng mellem psykiatri og somatik med henblik på nedbringelse af overdødeligheden blandt mennesker med psykisk sygdom

  • Brug af ny teknologi, telemedicin, videokonferencer, internetbehandling samt optimering af datakommunikation er der stor åbenhed for at anvende

 

Input fra døgnseminar og cafémøderunde vil indgå i det videre arbejde med psykiatriplanen.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-117-11

9. Orientering om opfølgning på anbefalinger fra de midlertidige udvalg vedr. sammenhængende patientforløb og samarbejde mellem psykiatri og somatik

Resume

Det midlertidige udvalg vedr. sammenhængende patientforløb og det midlertidige udvalg vedr. samarbejde mellem psykiatri og somatik fremlagde deres rapporter for regionsrådet i foråret 2011.

 

På baggrund af anbefalingerne i rapporterne blev det besluttet, at administrationen for hver rapport skulle udvælge 5 projekter, der skal arbejdes videre med.

 

Strategisk Sundhedsledelsesforum godkendte i december 2011 de udvalgte projekter, som her fremlægges til orientering.

Direktionen indstiller,

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Der blev i foråret 2010 nedsat to midlertidige udvalg, der havde til formål dels at se på sammenhængende patientforløb, dels samarbejdet mellem psykiatri og somatik.

 

I foråret 2011 blev rapporterne fra begge udvalg forelagt regionsrådet. De rådgivende udvalg for henholdsvis hospitals-, og psykiatri- og socialområdet besluttede efterfølgende, at administrationen for hver rapport skulle udvælge 5 anbefalinger, der skal arbejdes videre med.

 

De udvalgte anbefalinger er følgende:

 

Udvalgte anbefalinger fra rapporten vedr. sammenhængende patientforløb

 

  • Erfaringer fra Geriatrisk afdeling, AUH Århus Sygehus, vedr. behandling i eget hjem udbredes.

  • Erfaringerne fra Geriatrisk afdeling, AUH Århus Sygehus med udgående funktioner og behandling i hjemmet skal indgå i Sundhedskoordinationsudvalgets arbejde med ”det nære sundhedsvæsen”.

  • Evaluering af forløbsprogrammet for hoftebrud i Horsensklyngen følges med henblik på udbredelse.

  • Der udvælges behandlinger/operationer, der skal arbejdes videre med. Et af disse områder er skulderlidelser, hvor der netop er lavet en MTV om kirurgisk behandling af patienter med skulderlidelser.

  • Behovet/anvendelsen af risikokommunikation (drøftelse af uhensigtsmæssige konsekvenser ved f.eks. kirurgisk behandling med patienten) drøftes med Kræftstyregruppen.

Udvalgte anbefalinger fra rapporten vedr. samarbejde mellem psykiatri og somatik

 

  • Der iværksættes en øget forskningsindsats med fokus på overdødelighed blandt psykisk syge patienter, herunder årsager til overdødeligheden.

  • Der søges etableret et nærmere samarbejde mellem somatik og psykiatri, f.eks. ved at der laves et forsøg på et hospital, hvor:

    • Psykiatriske sygeplejersker varetager den indledende kontakt til somatiske afdelinger med henblik på afdækning af behovet for tilsyn og/eller

    • Somatiske sygeplejersker varetager den indledende kontakt til psykiatriske afdelinger med henblik på afdækning af behovet for tilsyn.

  • De psykiatriske og somatiske patienter med akut behandlingsbehov skal indgå på lige fod i en fælles Akutafdeling. En anbefaling, der i særlig grad skal tilgodeses i forbindelse med planlægning og organisering.

  • Psykiske lidelser indtænkes i kronikerindsatsen i Region Midtjylland, herunder at forløbsprogrammer for somatiske lidelser udvikles og implementeres under hensyntagen til eventuelle psykiske lidelser.

  • Mennesker med psykisk sygdom søges omfattet af kronikerkompasset.

I vedlagte notat redegøres nærmere for de enkelte indsatsområder.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning. 

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

10. Orientering om status for Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri

Resume

Der orienteres om status for Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri tages til orientering.

Sagsfremstilling

Regionsrådet blev den 14. december 2011 orienteret om, at Region Midtjylland pr. 1. september 2011 har etableret Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri, som tilbyder behandling til soldater, der efter udstationering har fået psykiske mén i form af PTSD, traumatiserede flygtninge samt patienter, hvor også kulturelle og forståelsesmæssige problemer indvirker på behandlingen.

Klinikken var oprindeligt normeret til at skulle behandle i alt 33 patienter pr. år, heraf 22 patienter fra Region Midtjylland, men klinikken er nu tildelt yderligere 500.000 kr. (p/l 2012) af behandlingsretsmidlerne til udvidelse af behandlingsaktiviteten i 2012 og 2013, således at normeringen når op på 43 patienter pr. år, heraf 32 patienter fra Region Midtjylland.

Opnormeringen skyldes en større søgning til klinikken end ventet. Klinikken havde således pr. 1. februar 2012 modtaget 40 henvisninger. Henvisningerne var ligeligt fordelt mellem de to regioner.

Notat til regionsrådet den 14. december 2011 vedlægges til orientering.

Beslutning

Det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde opfyldte ikke quorumkravet, men de tilstedeværende i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til orientering.

 

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

11. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Administrationen orienterede om anden runde af de landsdækkende tilfredshedsundersøgelser blandt patienter og forældre på ambulatorier samt dag- og døgnafsnit i børne- og ungdomspsykiatrien, som offentliggøres den 12. marts 2012, og som derfor er fortrolig indtil da.

 

Administrationen orienterede om et spørgsmål fra Marianne Carøe vedrørende omstillingsplanen på socialområdet i relation til nedsættelse af bestyrelser på nogle regionalt drevne sociale tilbud og omdelte det svar til Marianne Carøe, som er udsendt til regionsrådet.

 

Administrationen omdelte et notat vedrørende sammenfatning af fem satspuljeansøgninger afsendt til sundhedsministeriet den 1. marts 2012 og orienterede om den videre proces.

 

Visitation til de psykiatriske afdelinger af varetægtssurrogatfængslede, som kan være personfarlige, blev drøftet.

 

Administrationen orienterede om de tiltag, som er iværksat af regionen på baggrund af drabssagen på Blåkærgård.

 

Udvalgsmedlemmernes fremmøde til møderne blev drøftet.

  

Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen, Anne V. Kristensen, Susanne Gaarde og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen