Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 12. august 2015 kl. 13:00
i Sønderparken, Søndergade 21, 8783 Hornsyld

Der var afbud fra Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork.

 

Mødet blev hævet kl. 16.15.


Sagnr.: 1-00-7-14

1. Tema: Besøg på Sønderparken #

Sagsfremstilling

Mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde afholdes den 12. august 2015 på Sønderparken, Søndergade 21, 8783 Hornsyld.

 

Mødet afholdes i Mødelokalet beliggende på 1. sal i hovedbygningen. Der er mulighed for at parkere på området eller langs indkørslen. Der er vedlagt et kort, der viser vej til Søndermarken.

 

Områdeleder Heinz Jacob, centerleder Judith Pedersen, souschef Lene Hjort og ergoterapeut Ann Spoorendonk, Specialområde Socialpsykiatri Voksne, holder oplæg om og viser rundt på Sønderparken. 

 

Der er afsat ca. 3/4 time til oplægget og rundvisningen.

 

Beslutning

Områdeleder Heinz Jacob og centerleder Judith Pedersen, Specialområde Socialpsykiatri Voksne, gav en præsentation af Specialområde Socialpsykiatri Voksne og af Sønderparken. Der var herefter en rundvisning på Sønderparken.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

2. Godkendelse af referat fra sidste møde #

Resume

Referat fra udvalgets møde den 10. juni 2015 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 10. juni 2015 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 10. juni 2015 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet. 

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

3. Godkendelse af mødeplan for 2016 #

Resume

Administrationen har udarbejdet forslag til mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2016.

Direktionen indstiller,

at forslag til mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2016 godkendes, og

 

at mødestart for møderne drøftes i udvalget.

Sagsfremstilling

Udvalget skal i henhold til forretningsordenen vedtage en mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2016.
 
Af udvalgets kommissorium fremgår, at udvalgets dagsorden opdeles i to dele, hvoraf den ene del vedrører sager, der er optaget på forretningsudvalgets dagsorden (A-sager). Den anden del kan eksempelvis vedrøre sager, der er undervejs til politisk behandling i forretningsudvalg og regionsråd, orienteringssager, temadrøftelser, interne og eksterne oplæg m.v. (B-sager er markeret med # i overskriften).
 
Udvalgets møder forudsættes således afpasset i forhold til møderne i forretningsudvalget.

 

Administrationen har udarbejdet følgende forslag til mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2016:

 

Onsdag den 6. januar

Onsdag den 3. februar

Onsdag den 9. marts

Onsdag den 13. april

Onsdag den 11. maj

Onsdag den 8. juni

Onsdag den 10. august

Onsdag den 14. september

Onsdag den 5. oktober

Onsdag den 9. november

Onsdag den 7. december.

 

Udvalgets møder har hidtil været placeret med mødestart kl. 13.00. I forbindelse med vedtagelsen af udvalgets mødeplan for 2015 blev det aftalt, at der skal ske en drøftelse af udvalgets mødetid i forbindelse med fastlæggelsen af mødeplanen for 2016.

 

Mødeplan for 2016 for regionsrådet mm. vedlægges.

 

Der vedlægges desuden en foreløbig oversigt over udvalgets mødesteder og temadrøftelser i efteråret 2015 samt 1. kvartal 2016.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte udvalgets mødeplan for 2016. 

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-60-74-7-13

4. Regionspsykiatrien Viborg-Skive: Udarbejdelse af projektforslag for om- og tilbygning til ensengsstuer.

Resume

Med vedtagelsen af Spareplan 2015-2019 er der taget beslutning om at tilstræbe harmonisering af optageområderne mellem somatik og psykiatri. Derfor flyttes 16 psykiatriske sengepladser fra Aarhus Universitetshospital Risskov til Regionspsykiatrien Viborg-Skive. Det indstilles på denne baggrund, at der bevilges 700.000 kr. til projektering af en tilbygning til Søndersøparken 1, Viborg.

Direktionen indstiller,

at der gives Psykiatri og Social en anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag i 2015 (indeks 134), og

 

at rådighedsbeløbet på 0,7 mio. kr. finansieres jf. tabel 1.

Sagsfremstilling

Som en del af strategien om at etablere fælles akutmodtagelser for somatik og psykiatri er der med vedtagelsen af Spareplan 2015-2019 besluttet en harmonisering af optageområderne mellem somatik og psykiatri. Dermed tilpasses psykiatriens optageområde, således at også psykiatriske patienter fra Silkeborg Kommune fremadrettet kan blive behandlet i Regionspsykiatrien Viborg-Skive. Det betyder, at der flyttes 16 sengepladser fra Aarhus Universitetshospital Risskov til Regionspsykiatrien Viborg-Skive. Projektet tænkes sammen med en planlagt nyoprettelse af fire lavintensive sengepladser i Regionspsykiatrien Viborg-Skive som erstatning for, at det almenpsykiatriske sengeafsnit i højhuset i Søndersøparken 1, Viborg er blevet ombygget til retspsykiatri, således at der i alt skal etableres 20 nye sengepladser.

Etableringen af de i alt 20 sengepladser kan ske i sammenhæng med et igangværende projekt om at etablere mere tidssvarende faciliteter for patienterne i de afdelinger i Regionspsykiatrien Viborg-Skive, der er beliggende i højhuset i Søndersøparken 1 i Viborg. Dette projekt er en del af et SATS-puljeprojekt om bedre fysiske rammer og nedbringelse af tvang i psykiatrien. Satspuljeprojektet gennemføres ved at tilføje nye tidssvarende fællesarealer til de eksisterende afsnit i højhuset Søndersøparken 1 i Viborg ved en samlet tilbygning. Regionsrådet er orienteret om bevillingen til projektet på mødet den 30. september 2014. Der afventes fortsat bekræftelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse på, at der kan ske en overførsel af de bevilgede midler til 2016.

På denne baggrund indstilles det, at der bevilges 700.000 kr. i 2015 til planlægning af en tilbygning til højhuset Søndersøparken 1 i Viborg.

Projektets indhold

Det planlægges, at det samlede projekt kommer til at indeholde 20 ensengsstuer med toilet- og baderum, diverse fælles- og birum, personalefaciliteter m.v. - i alt ca. 1.100 kvadratmeter.

Det vurderes, at den optimale løsning både anlægs- og driftsøkonomisk er en ombygning af højhusets stueetage, hvor der i dag er ubenyttede lokaler, kombineret med udvidelse af den planlagte tilbygning i fuld højde på højhusets nordgavl. Tilbygningen kobles direkte på de eksisterende sengeafsnit på 2.-6. etage i højhuset. Herved opnås mulighed for at øge antallet af sengestuer med to pr. afsnit. Dette medfører dels en driftsoptimering og dels bedre fysiske forhold for både patienter og personale i form af nye og bedre fællesfaciliteter på de enkelte etager.

Det er undersøgt, hvorvidt de nye sengestuer med tilhørende faciliteter samlet kan indpasses, hvor Regionspsykiatrien Viborg-Skives administrative funktioner i dag er placeret, men det vurderes, at denne løsning vil være dyrere i både anlæg og efterfølgende drift. Dette skyldes delvist ombygningens omfang, men også at denne løsning vil kræve en genhusning af administrationen. Driftsmæssigt vil der med denne placering kun opnås en begrænset synergieffekt med eksisterende afsnit.

Udbud

Psykiatrien har i 2013 gennemført et rammeudbud for rådgiverydelser. Eftersom en del af projektet var igangsat inden Spareplan 2015-2019 blev offentliggjort, har dette rammeudbud været anvendt til at finde en rådgiver til den allerede planlagte del af tilbygningsopgaven. Det vurderes mest hensigtsmæssigt at udvide aftalen, således at denne rådgiver gennemfører hele tilbygningsopgaven. I forhold til ombygningen af stueetagen planlægges det at gennemføre et nyt mini-udbud med udgangspunkt i rammeaftalen.  

Tidsplan

Projekteringsfasen forventes afsluttet i oktober 2015, hvorefter projektforslaget forelægges regionsrådet til godkendelse. Færdigprojektering og udbud vil herefter kunne gennemføres. Udførelsen af byggeriet planlægges gennemført i 2016.

Økonomi

Projektet vurderes at have en samlet anlægssum på 22,0 mio. kr. fordelt over perioden 2015-2016, og finansieringen forventes tilvejebragt på følgende måde:

  • finansiering fra Psykiatriens ramme til bygningsvedligehold: 2,3 mio. kr. i 2015,
  • finansiering fra SATS-pulje midler: 6,4 mio. kr. i 2016, og
  • finansiering fra puljen til anlægsprojekter, midler prioriteret til afledte anlægsinvesteringer i forbindelse med Spareplan 2015-2019: 13,3 mio. kr., heraf 7,7 mio. kr. i 2015 og 5,6 mio. kr. i 2016.

Det indstilles, at der bevilges 700.000 kr. til projektering af projektet. Tabel 1 anviser finansieringen.

 

Med godkendelsen af punkterne på denne dagsorden resterer der 6,3 mio. kr. i anlægspuljen i 2015.

Totaløkonomi og Agenda 21

Der er endnu ikke foretaget endelige valg angående materialer og bygningsudformning. I projekteringen vil totaløkonomi og muligheder for at optimere i forhold til regionens Agenda 21 løbende blive vurderet. På nuværende tidspunkt er bygningens fremadrettede funktionalitet og logistik tænkt ind, således at der kan opnås en driftsoptimering ved tilføjelse af ekstra sengestuer til de allerede eksisterende sengeafsnit.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget. 

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-2-76-4-12

5. Forlængelse af samarbejdsaftale med Ministry of National Resources, Ungarn, vedrørende handicap- og socialområdet

Resume

I september 2015 underskriver regionsrådsformand Bent Hansen sammen med Statssekretær for Sundhedsministeriet i Ungarn Károly Czibere en samarbejdsaftale vedrørende handicap- og socialområdet.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om forlængelse af samarbejdsaftale med Ministry of National Resources, Ungarn, vedrørende handicap- og socialområdet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådsformand Bent Hansen underskriver sammen med Statssekretær Károly Czibere, Sundhedsministeriet i Ungarn, en samarbejdsaftale vedrørende handicap- og socialområdet i september 2015 i Budapest. Aftalen er vedlagt.

 

Udgangspunktet for aftalen er, at den skal være til gavn for både brugere og ansatte i handicap- og i sociale institutioner i såvel Region Midtjylland som i Ungarn. Aftalen handler om samarbejde dels mellem planlæggere i Region Midtjylland og i det ungarske socialministerium, og dels om samarbejde mellem fagpersoner på institutioner og bo-enheder i henholdsvis regionen og Ungarn.

 

Aftalen fokuserer derfor på uddannelser, kurser og workshops, samarbejde om og udvikling af socialøkonomiske virksomheder på tværs af grænserne samt ikke mindst udveksling af viden og erfaringer med udflytning fra store centralinstitutioner og dermed også bygning og brugen af mindre bo-enheder.

 

Administrationen er inddraget i processen omkring implementering af aftalen, og den forventes at involvere både administration og ansatte til undervisning og deltagelse i arbejdsgrupper. Der vil være både HR-, undervisnings- og ledelsesopgaver i regi af arbejdsgrupperne. På sigt vil det formodentlig betyde, at der vil blive opgaver til både uddannelsesinstitutioner i regionen og mulighed for eksport af hardware, såsom handicaphjælpemidler og rådgivning omkring byggeri og energibesparelser.

 

Frem til udgangen af 2016 vil de fleste aktiviteter være koncentreret om studietursbesøg, seminarer og workshops i både Region Midtjylland og i Ungarn. Regional Udvikling dækker de direkte omkostninger til disse arrangementer, idet der er afsat midler til dette formål. Midlerne dækker ikke løn, diæter samt time-/dagpengebetaling. Hvis der efterfølgende iværksættes uddannelsesforløb, evt. mentorordninger etc., vil udgifterne til dette - efter aftale mellem parterne - blive forsøgt dækket af eventuelle EU-ansøgninger eller via det ordinære uddannelsessystem. Såfremt der dukker uforudsete udgifter op, vil dette blive taget op af Regional Udvikling i samarbejde med de øvrige parter.

 

Baggrund

Den 5. oktober 2011 underskrev regionsrådsformand Bent Hansen på vegne af Region Midtjylland en samarbejdsaftale med det ungarske sundhedsministerium (Ministry of National Resources). Denne aftale var holdt i meget generelle vendinger, og indholdsmæssigt handlede det mest af alt om erfaringsudveksling mellem personalet på handicap- og sociale institutioner i Region Midtjylland og Ungarn.

 

Ovennævnte aftale udløb i oktober 2014, men der har fra begge parter været ønske om at forny aftalen. Siden udløbet har der derfor været forhandlet om indholdet i en ny aftale.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-16-15

6. Ansøgning til satspuljen "Aflastningstilbud til familier med uhelbredeligt syge børn"

Resume

Region Midtjylland har under forbehold for regionsrådets godkendelse søgt om midler fra satspuljen 2015-2018 for sundhedsområdet til projektet "Aflastningstilbud til familier med uhelbredeligt syge børn". Der søges om i alt 12,9 mio. kr. Projektet har til formål at støtte uhelbredeligt syge børn og deres familier.

Direktionen indstiller,

at ansøgningen til satspuljerne 2015-2018 til projektet "Aflastningstilbud til familier med uhelbredeligt syge børn" godkendes.

Sagsfremstilling

Under Satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2015-2018 er puljen "Aflastningstilbud til familier med uhelbredeligt syge børn" slået op. Formålet med puljen er at støtte uhelbredeligt syge børn og deres familier i form af aflastningstilbud og/eller rekreation undervejs i et sygdomsforløb. Det kan være i faser, hvor den svære sygdom præger barnet og familiens hverdagsliv eller i den sidste tid i sygdomsforløbet.

 

Region Midtjylland har under forbehold for regionsrådets godkendelse søgt om midler fra puljen til "Projekt Familie-Fokus - tilbud til familier med uhelbredeligt syge børn."

 

Projektets samlede budget for hele perioden er 12,9 mio. kr. Region Midtjylland har søgt om 11,6 mio. kr. for hele projektperioden, der løber fra 1. oktober 2015 til 30. september 2019. Region Midtjyllands Forsknings- og Udviklingspulje for Psykiatri og Social medfinansierer med 200.000 kr. Det resterende beløb på 1,1 mio. kr. er egen finansiering fra specialområderne.

 

Projektet forankres i Region Midtjyllands sociale område i Specialområderne Kommunikation og Undervisning og Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap. Det sker i et samarbejde med relevante hospitalsafdelinger. Specialområderne Kommunikation og Undervisning og Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap har mangeårig erfaring med tilbud til familier med uhelbredeligt syge og handicappede børn.

 

Projekt Familie-Fokus sætter fokus på hele familien, der befinder sig i den svære situation, at de har et uhelbredeligt sygt barn. I tæt dialog med familiens medlemmer kommer familiens behov under lup, og der skræddersys et helheds- og familieorienteret tilbud.

 

Familie-Fokus bygger på en dynamisk model bestående af en indledende screeningssamtale/behovsafdækning og tre tilbud til familier med et uhelbredeligt sygt barn. Tilbud om Familieophold, tilbud om familieforløb i hjemmet og tilbud om familiekursus. De tre tilbud iværksættes forskellige steder i regionen og i landet, og derfor vil forankringen af tilbuddene også være fordelt på flere lokalisationer.  

 

Formålet med projektet er således at afdække og iværksætte indsatser, der svarer til familiens behov, at forbedre mestringsevnen og familiens livskvalitet, at bidrage til mere viden på området og at udvikle tilbud til målgruppen.

 

Der forventes svar fra Sundhedsstyrelsen på ansøgningen efteråret 2015.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-188-11

7. Orientering om projektforslag vedrørende nyt Psykiatrisk Center i DNU

Resume

Projektforslaget for OPP-projektet ”Nyt Psykiatrisk Center i DNU" fremlægges til orientering.

 

Projektforslaget er udarbejdet af vinderen af OPP-konkurrencen, TEAM KPC, og efterfølgende udviklet i et samarbejde med udvalgte repræsentanter fra Aarhus Universitetshospital Risskov, Rådgivergruppen DNU og Projektafdelingen på DNU.

Direktionen indstiller,

at projektforslaget vedrørende nyt Psykiatrisk Center i DNU, tages til orientering.

Sagsfremstilling

Der blev på regionsrådets møde den 25. juni 2014 truffet beslutning om valg af Team KPC som OPP-leverandør til nyt Psykiatrisk Center i DNU. Det vedlagte projektforslag er resultatet af en brugerproces, hvor vinderprojektet fra konkurrencen er blevet udviklet og kvalitetssikret.

 

Projektforslaget fremlægges nu til orientering.

   

Efter underskrivning af kontrakten den 30. september 2014 igangsatte Projektafdelingen på DNU i samarbejde med TEAM KPC udarbejdelse af et dispositionsforslag. Dispositionsforslaget blev godkendt af styregruppen i januar 2015.

 

Processen omkring udarbejdelse af projektforslaget begyndte i februar 2015 og løb frem til udgangen af maj 2015. I denne proces deltog udvalgte medarbejdere og brugere fra Aarhus Universitetshospital Risskov, rådgivere fra Rådgivergruppen DNU samt medarbejdere i Projektafdelingen på DNU. Resultatet kan ses i vedlagte bilag: Projektforslag 22. maj 2015.

 

Medarbejderne har deltaget i følgende brugergrupper:

 

1. Voksenpsykiatri – herunder sengeafsnit, ambulatorier, dagpladser og elektrochokbehandling.

2. Børne- og ungdomspsykiatri - herunder sengeafsnit, ambulatorier og dagpladser.

3. Retspsykiatri - herunder sengeafsnit, ambulatorier og udearealer.

4. Fællesfunktioner – herunder fælles aktivitetsarealer, ankomst og undervisningsrum.

5. Arbejdspladsområder – herunder kontorer og mødelokaler.

6. Udearealer.

7. Sikkerhed, logistik, teknik og drift.

 

Som led i kvalitetssikringen af projektforslaget har der været opstillet prøver i skala 1:1 af udvalgte rum som eksempelvis sengestue, kontor og diverse depoter. Der har også været afholdt et arrangement for bruger- og pårørenderepræsentanter med fremlæggelse og kommentering af forslaget på et tidligt tidspunkt i processen.

 

Projektforslaget kan realiseres inden for kontraktens økonomiske rammer, og de opstillede krav i udbudsmaterialet opfyldes. Byggeriet opføres i henhold til bygningsklasse 2020, hvilket efterfølgende sikrer lave udgifter til energiforbrug.

 

Ved at opføre nyt Psykiatrisk Center i DNU sikres der fremadrettet gode forhold for både patienter og personale. Der er fokus på at indrette en bygning, som virker angstdæmpende for herved at mindske antallet af konflikter. Der bliver således etableret brede gange, og alle sengestuerne placeres i de to nederste etager med adgang fra de enkelte sengeafsnit til sikrede uderum. Der er aktivitetsmuligheder på sengeafsnittene og i uderummene, eksempelvis boldbaner, bordtennis, multibaner, legeplads m.m.

 

Det forventes, at den ambulante virksomhed bliver stigende i årene fremover. Der bliver derfor etableret et stort ambulatorieområde for almenpsykiatrien i tilknytning til det centrale hovedstrøg.

 

Ambulatorieområdet er indrettet, så det kan imødekomme forskellige former for behandling:

 

  • Individuel behandling
  • Gruppebehandling
  • Telemedicinsk behandling

 

Retspsykiatrien

I Retspsykiatrien er der stort fokus på sikkerheden. Det må ikke være muligt for uvedkommende at trænge ind i bygningen eller smugle stoffer og genstande ind. Der er derfor planlagt en 2-lagssikring med mulighed for at tilføje ekstra sikring.

 

I Retspsykiatrien er der også fokus på gode aktivitetsmuligheder ude og inde. I gårdrummet er der derfor et aktivitetshus med en boldbane på taget.

 

Kunst i nyt Psykiatrisk Center

Der er afsat ca. 6. mio. kr. i budgettet til kunstudsmykning af nyt Psykiatrisk Center i DNU. Der er nedsat en kunstarbejdsgruppe med deltagelse af udvalgte repræsentanter fra Aarhus Universitetshospital Risskov, Projektafdelingen og bruger- og pårørenderepræsentanter. I arbejdsgruppen har man fokuseret på udsmykning af uderummene i Retspsykiatrien og Børne- og ungdomspsykiatrien samt fællesområdet i hovedstrøget med reception og café. Der har været afholdt en konkurrence i maj 2015, hvor vinderen blev Tal R. Visionen i vinderprojektet er at kombinere nyt og gammelt, og således vil udvalgte patientværker og genstande fra Museum Ovartaci blive udstillet i glasvitriner, og Tal R's egne malede fortolkninger vil pryde væggene. I forslaget indgår også et møblement til det centrale venteområde. Der vil blive søgt om yderligere fondsmidler til kunstprojekterne.

 

Tidsplan

Nedenstående tidsplan er styrende for projektet. Fremdriften på nuværende tidspunkt indikerer dog, at OPP-leverandøren vil være i stand til at aflevere Nyt Psykiatrisk Center tidligere end planlagt, og således også overtager ejendommen i Risskov tidligere end forudsat. Tidspunkter for aflevering samt flytning og ibrugtagning forventes således at ligge tidligere end nedenfor angivet.

 

 

 

Projektering

Oktober 2015

Godkendelse af myndighedsprojekt

Maj 2016

Godkendelse af hovedprojekt

 

 

 

Udførelse

18. september 2015

1. spadestik

Senest januar 2019

Aflevering

Senest januar-april 2019

Flytning og ibrugtagning

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-130-12

8. Orientering om status på udrednings- og behandlingsretten inden for psykiatrien #

Resume

Pr. 1. september 2015 skærpes udredningsfristen inden for psykiatrien fra de nuværende 60 til 30 dage. Statusopgørelsen viser, at det i juni 2015 tog i gennemsnit 45 dage inden for børne- og ungdomspsykiatrien og 31 dage inden for voksenpsykiatrien, før en patient blev registreret som udredt.

 

Pr. 30. juni 2015 var der i alt 118 patienter, der havde ventet mere end to måneder på at blive behandlet. Ventetiden søges nedbragt gennem meraktivitetsprojekter, opgaveflytning, rekruttering af flere behandlere og samarbejde med private leverandører.

 

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Psykiatrien arbejder målrettet på at forbedre målopfyldelsen for såvel udrednings- som behandlingspatienter. Inden for voksenpsykiatrien indikerer tallene for overholdelse af udredningsretten, at man er langt med at implementere skærpelsen af udredningsretten fra 60 til 30 dage, ligesom ventelisten på behandling er nedbragt. Inden for børne- og ungdomspsykiatrien betyder behovet for f.eks. at inddrage skoler, at udredningsforløb ofte trækker ud. Der arbejdes på, at disse patienter som minimum får en udredningsplan inden for tidsfristen.

 

Baggrund

Udvalget vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde aftalte på mødet den 10. juni 2015, at der skulle redegøres for status på udrednings- og behandlingsretten på mødet den 12. august 2015. Til dette formål er udarbejdet vedlagte notat. Notatet redegør kort for opfyldelsen af udrednings- og behandlingsretten og for de tiltag, der er iværksat for at afhjælpe venteproblematikken på behandlingsområdet. Derudover redegør notatet for hvor mange patienter, der selv har valgt at vente på at blive udredt eller behandlet, og for psykiatriens overvejelser og forventninger i forbindelse med skærpelsen af udredningsretten fra 60 til 30 dage pr. 1. september 2015. Endelig beskriver notatet henvisningsflowet inden for psykiatrien.

 

Dette punkt uddyber status på udrednings- og behandlingsretten. Bemærk at der er usikkerheder forbundet med opgørelsen, da registreringspraksis formentlig ikke er helt på plads.

 

Status for overholdelse af udredningsretten

Den nuværende status for overholdelsen af udredningsretten fremgår af tabel 1 nedenfor. Tabellen viser udviklingen i overholdelsen af udredningsretten fra oktober 2014 til juni 2015 fordelt på henholdsvis børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien. Af tabel 1 kan man se, at børne- og ungdomspsykiatrien i juni 2015 udredte 70 % af alle registrerede udredningspatienter inden for 60 dage. Inden for voksenpsykiatrien blev 86 % af alle registrerede udredningspatienter udredt inden for 60 dage i juni 2015.

 

Det kan, jævnfør vedlagte notat, supplerende oplyses, at 99 % af alle henviste patienter inden for børne- og ungdomspsykiatrien henvises til udredning. Inden for voksenpsykiatrien henvises omkring 35 % af alle henviste patienter til udredning.

 

Tabel 1: Andel af udredte patienter, der er udredt inden for 60 dage fordelt på overafdelingsniveau. Udvikling fra oktober 2014 til juni 2015.

 Generel note: Baseret på data trukket på BI-portalen den 3. august 2015. Tal i procent er afrundet til nærmeste hele tal.

 

Tabel 2 nedenfor viser en samlet oversigt over udviklingen i en række nøgletal inden for børne- og ungdomspsykiatrien. Af tabellen fremgår bl.a., at antallet af registrerede udredninger er tredoblet i perioden fra oktober 2014 til juni 2015. Det ses også, at det gennemsnitlige antal dage, der går fra en henvisning modtages, til patienten registreres som udredt, i gennemsnit har ligget på samme niveau siden 4. kvartal 2014.

 

Inden for børne- og ungdomspsykiatrien er det ofte nødvendigt at inddrage f.eks. skoler eller andre myndigheder i udredningsforløbet. Dette er tidskrævende og betyder, at der tit er brug for at udlevere en udredningsplan. Parallelt med indsatsen for at reducere det gennemsnitlige antal dage til en patient er udredt, arbejdes der derfor også med at optimere procedurerne for udlevering af udredningsplaner. Af den sidste linje i tabel 2 fremgår, at det er lykkes at reducere det gennemsnitlige antal dage, der går, før en patient enten udredes eller modtager en udredningsplan. I 2. kvartal 2015 tog det i gennemsnit 37 dage mod 44 dage i gennemsnit i 1. kvartal 2015.

 

Tabel 2: Udvalgte nøgletal for børne- og ungdomspsykiatrien. Udvikling fra oktober 2014 til juni 2015.

Generel note: Baseret på data trukket på BI-portalen den 3. august 2015. Tal i procent er afrundet til nærmeste hele tal.

 

I tabel 3 ses en oversigt over de samme nøgletal for voksenpsykiatrien. Tabellen viser, at der inden for voksenpsykiatrien kun har været en mindre stigning i antallet af registrerede udredningspatienter. Tabel 3 viser også, at det i juni 2015 i gennemsnit tog 31 dage, før en patient var registreret som udredt, og i gennemsnit tog 28 dage, før en patient enten blev udredt eller fik udleveret en udredningsplan.

 

Tabel 3: Udvalgte nøgletal for voksenpsykiatrien. Udvikling fra oktober 2014 til november 2015.

Generel note: Baseret på data trukket på BI-portalen den 3. august 2015. Tal i procent er afrundet til nærmeste hele tal.

 

Status for overholdelse af behandlingsretten

Inden for psykiatrien følges der op på behandlingsretten ved at se på udviklingen i ventelisterne til behandling. Pr. 30. juni 2015 ventede 819 patienter på behandling inden for voksenpsykiatrien (mod 877 den 15. juni 2015) og 56 på behandling inden for børne- og ungdomspsykiatrien (mod 50 den 15. juni 2015). Af disse havde 113 inden for voksenpsykiatrien og 5 inden for børne- og ungdomspsykiatrien ventet i mere end to måneder. Patienter, der selv har valgt at vente, er ikke en del af denne liste.

 

67 af de 113 patienter, der har ventet mere end to måneder på behandling inden for voksenpsykiatrien, er tilknyttet Regionspsykiatri Vest. Her er der sat en række tiltag i gang for at nedbringe ventetiden. Herunder ansættelse af flere behandlere, opgaveflytning, meraktivitetsprojekter, og samarbejde med private leverandører.

 

Opgørelse af hvor mange patienter, der selv vælger at vente

Det er ikke muligt at lave en sikker og fuldt ud dækkende opgørelse over hvor mange patienter, der vælger at vente på udredning i stedet for at tage imod et tilbud om at lade sig omvisitere.

 

En kilde til viden om hvor mange patienter, der vælger at vente på at blive udredt, er at se på udredningsplanerne. 48 % af de udredningsplaner, der er udleveret i 2015 (424 planer ud af 889 pr. 3. august 2015), er registreret med en kode, der angiver, at patienten ikke har gjort brug af muligheden for at blive omvisiteret til et hurtigere tilbud. Stort set alle de udredningsplaner, der er udleveret med denne kode, er udleveret inden for børne-og ungdomspsykiatrien.

 

En anden kilde til viden om hvor mange patienter, der vælger at vente på at blive enten udredt eller behandlet, er at se på antallet af passivt ventende på en given dato. Patienter registreres som passivt ventende, hvis de ikke tager imod et tilbud om hurtigere udredning eller behandling på et andet hospital. Det er den metode, der anvendes i det vedlagte notat. Ved denne metode er det ikke muligt at skelne mellem patienter, der venter på at blive udredt og patienter, der venter på at blive behandlet. Den 15. juni 2015 var der 303 patienter inden for voksenpsykiatrien og 98 patienter inden for børne- og ungdomspsykiatrien, der selv havde valgt at vente på et udrednings- eller behandlingstilbud.

 

Opsummering

Samlet set viser statusopgørelsen, at kvalitetsmålet om at mindst 90 % af alle registrerede udredningspatienter skal være udredt inden for 60 dage inden for psykiatrien, for nuværende overholdes inden for voksenpsykiatrien, men ikke inden for børne- og ungdomspsykiatrien. Dette skyldes blandt andet, at det er tidskrævende at inddrage eksterne aktører.

 

Opgørelsen viser også, at det i voksenpsykiatrien i juni 2015 i gennemsnit tog 31 dage at udrede patienterne. Dette indikerer, at voksenpsykiatrien er kommet langt med at implementere den skærpelse af udredningsretten, der træder i kraft 1. september inden for psykiatrien.

 

Inden for børne- og ungdomspsykiatrien tog det i juni 2015 i gennemsnit 44 dage, inden en patient blev registreret som udredt. Dette indikerer, at der ved udgangen af juni måned er et stykke vej til målet om udredning inden for 30 dage for 90 % af patienterne. Samtidig er der behov for at blive klogere på, hvor stor en andel af forløbene, der reelt kan afsluttes inden for 30 dage i lyset af behovet for ofte at inddrage eksterne aktører. Der arbejdes derfor på at optimere såvel udredningsforløb som procedurer for udlevering af udredningsplaner for som minimum at nå målet om, at 100 % af alle udredningspatienter enten udredes eller modtager en udredningsplan inden for fristen.

 

På behandlingssiden er der sat en række tiltag i gang for at mindske antallet af patienter, der venter mere end to måneder på at blive behandlet.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-16-15

9. Orientering om udviklingen i ventelisterne inden for voksenpsykiatrien samt børne- og ungdomspsykiatrien pr. 30. juni 2015 #

Resume

Indenfor voksenpsykiatrien fortsætter faldet i antallet af voksne på venteliste til behandling, mens der med udgangen af juni 2015 kan konstateres en stigning for så vidt angår udredning. Inden for børne- og ungdomspsykiatrien er der tale om et fald i ventelisten på udredning indtil 31. maj 2015 og herefter en stigning. Ventelisten på behandling stiger indtil 31. maj 2015, falder derefter og viser i sidste halvdel af juni 2015 en mindre stigning.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Voksne

Den nedadgående tendens for voksne, der venter på udredning, der kunne konstateres pr. 15. maj 2015, er fortsat indtil 15. juni 2015, hvorefter der kan konstateres en stigning på 50 voksne. Nedgangen i antallet af voksne, der venter på behandling, er fortsat med udgangen af juni 2015. Der er således i forhold til 15. maj 2015 tale om en stigning i ventelisterne på 14 voksne, der venter på udredning og en nedgang på 166 voksne, der venter på behandling. Antallet af henvisninger er steget i perioden 15. maj - 30. juni 2015.

Udviklingen er fremstillet i nedenstående graf. De akutte henvisningers andel af de samlede henvisninger er som en yderligere oplysning angivet med blåt på søjlen. Det ses, at de akutte henvisninger stort set udgør samme andel i den viste periode.

 

Børne- og ungdomspsykiatrien.

Udviklingen inden for børne- og ungdomspsykiatrien i perioden 15. maj - 30. juni 2015 viser en nedgang pr. 31. maj 2015 på 20 børn og unge, der venter på udredning. Pr. 30. juni 2015 er tallet steget med 9 børn og unge. Ventelisten til behandling viser en stigning på 4 børn og unge i forhold til 15. maj 2015.

Ventelisten til udredning af børn og unge har - bortset fra udviklingen den seneste 1½ måned - vist en faldende tendens siden midten af februar 2015, mens ventelisten til behandling ligger på stort set samme niveau.

Udviklingen er gengivet i nedenstående graf.

 

Ambulant aktivitet

På grund af tekniske vanskeligheder med at udtrække data for den ambulante aktivitet foreligger der ikke nyere tal.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-35-78-3-09

10. Orientering om produktiviteten i psykiatrien i 2014 #

Resume

Regionsrådet vedtog i forbindelse med budget 2014, at psykiatrien skulle præstere en aktivitetsstigning på 2,4 % i 2014, hvoraf 0,4 % finansieres via realvæksten, mens 2 % var et produktivitetskrav.

 

Administrationen har udarbejdet opgørelsen for produktiviteten i psykiatrien i 2014.

 

 

Direktionen indstiller,

at orienteringen om produktiviteten i psykiatrien i 2014 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog i forbindelse med budget 2014, at psykiatrien skulle præstere en aktivitetsstigning på 2,4 % i 2014, hvoraf 0,4 % finansieres via realvæksten, mens 2 % var et produktivitetskrav.

 

Produktiviteten i psykiatrien måles i forhold til to parametre:

  • Tilrettede driftsudgifter pr. patient (unikke CPR.nr.).
  • Antal patienter (unikkel CPR.nr.) pr. behandler (fuldtidsstillinger).

 

Administrationen har udarbejdet vedlagte opgørelse for produktiviteten i 2014.

 

Produktiviteten målt i tilrettede driftsudgifter pr. patient viser en stigning på 6,7 % fra 2013 til 2014, og en samlet stigning på 24,2 % fra 2009 til 2014.

 

Produktiviteten i antal patienter pr. behandler er steget med 11,3 % fra 2013 til 2014. Fra 2009 til 2014 er der sket en samlet stigning på 29,2 %.

 

Produktivitetsudviklingen skyldes, at der har været en betydelig stigning i den ambulante aktivitet, både hvad angår antallet af besøg og antallet af personer i kontakt. Stigningen i ambulant aktivitet er sket uden en tilsvarende stigning i udgifterne.

 

Forretningsudvalget og regionsrådet orienteres om produktivitetsudviklingen i forbindelse med Regionsoverblikket pr. 31. maj 2015.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning. Udvalget udtrykte i den forbindelse stor ros til medarbejderne og lederne i psykiatrien for de opnåede resultater.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-51-73-32-14

11. Orientering om magtanvendelser på socialområdet i 2014 #

Resume

Administrationen har udarbejdet en opgørelse af antallet af magtanvendelser i 2014 på Region Midtjyllands sociale tilbud.

Direktionen indstiller,

at rapporten om magtanvendelser 2014 tages til orientering

Sagsfremstilling

Administrationen udarbejder årligt en rapport om det foregående års arbejde med magtanvendelser.

 

Den vedlagte rapport om magtanvendelse i 2014 indeholder dels et talmateriale omkring magtanvendelser og dels en beskrivelse af arbejdet med magtanvendelser. I talmaterialet sammenlignes tallene fra 2014 med tallene fra 2012 og 2013. Der er generelt sket et fald i antallet af magtanvendelser på både børne- og voksenområdet.

 

Det skal understreges, at det er svært at konkludere entydigt ud fra talmaterialet om arbejdet med magtanvendelse, da der er mange faktorer, der har indflydelse på antallet af magtanvendelser. Rapporten om magtanvendelse i 2014 forsøger at forklare dette nærmere med forskellige eksempler, ligesom den beskriver det fortsatte læringsfokus på området.

 

Udgangspunktet er, at magtanvendelse skal begrænses mest muligt og aldrig må erstatte omsorg og pleje eller pædagogisk bistand. Ved brug af magt skal der anvendes den mindst indgribende foranstaltning i kortest mulig tid, ligesom magtanvendelsen skal afvejes over for det, der søges opnået.

 

Al magtanvendelse skal registreres og indberettes. Hovedformålet er at sikre, at indgrebene ligger indenfor lovens rammer. På den måde sikres retssikkerheden for både beboere og personale. Derudover skal indberetningerne bruges til at drage pædagogisk læring af de udførte magtanvendelser.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning. 

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-3-3-06-V

12. Orientering om ændringer i psykiatriloven per 1. juni 2015 #

Resume

Psykiatriloven (lov om tvang i psykiatrien) har pr. 1. juni 2015 undergået en række ændringer. Tyngdepunktet i disse er en skærpelse af reglerne for tvangsfiksering, en tydeliggørelse af retsstillingen for patienter under 18 år, samt en lettere adgang for personalet på de psykiatriske afdelinger i forhold til at kropsvisitere patienterne og undersøge deres post og patientstuer.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Den 1. juni 2015 trådte en række ændringer i psykiatriloven i kraft.

De væsentligste ændringer er følgende:

  • Mindreårige psykiatriske patienters retsstilling fremgår nu tydeligt af psykiatriloven. Herefter er alle 15-17-årige, der ikke samtykker til behandlingen, omfattet af psykiatriloven og de medfølgende retssikkerhedsgarantier. Der skal ikke forsøges indhentet forældresamtykke for denne patientgruppe, og der skal ikke foretages modenhedsvurdering.

Der foreligger fortsat ikke tvang i de tilfælde, hvor en patient er under 15 år, og der foreligger informeret samtykke fra forældremyndighedens indehaver. Der skal ved alle patienter (også under 15-årige med forældresamtykke) ske indberetning af tvangsindgreb til Statens Serum Institut.

  • Loven får en formålsbestemmelse med fokus på selvbestemmelse, ligeværd og respekt for den enkelte - formålsbestemmelsen skal være retningsgivende for tilgangen til patienter og patientbehandling i psykiatrien. Bl.a. fremgår det, at anvendelse af tvang i videst muligt omfang skal tage afsæt i patientens behov og ske med respekt for patienten og dennes værdighed. Der gives ingen deciderede patientrettigheder.
  • Der er fokus på at indhente forhåndstilkendegivelser fra patienten ved indlæggelsessamtalen eller snarest muligt herefter. Som noget nyt fremgår det af psykiatriloven, at der skal indhentes forhåndstilkendegivelser i forbindelse med indlæggelsessamtalen eller snarest muligt herefter, hvor patienten kan tilkendegive ønsker til behandlingens form og indhold, herunder behandling uden samtykke, hvilke skal fremgå af journalen og inddrages i behandlingsplanen. Ved indlæggelsessamtalen skal der også lovgivningsmæssigt tages stilling til inddragelse af pårørende.  
  • Kriterier for og tilsyn med tvangsfiksering skærpes. Fiksering må som hovedregel kun ske kortvarigt (nogle få timer) og alene undtagelsesvist i længere tid, når hensynet til patientens eller andres liv, førlighed og sikkerhed tilsiger dette.  

Fremadrettet skal det nu være en overlæge fremfor en læge, der træffer beslutning om tvangsfiksering. De fire tilsyn i døgnet ændres til tre tilsyn, og den eksterne lægefaglige vurdering i forhold til tvangsfikseringer over 48 timer fremrykkes til 24 timer. I de tilfælde, hvor en tvangsfiksering er længere end 48 timer, vil der være en yderligere revurdering efter 48 timer og på 4. dagen efter iværksættelsen af indgrebet. Ved tvangsfikseringer over 30 dage, skal der ske indberetning til Sundhedsstyrelsen senest tre dage efter, at tvangsfikseringen har overskredet 30 sammenhængende dage.

  • Oppegående tvangsfiksering får en permanent hjemmel – denne vedrører alene Sikringsafdelingen, Region Sjælland.
  • Det bliver muligt at foretage undersøgelse af post, patientstuer og ejendele samt kropsvisitation uden, at der foreligger en begrundet mistanke i forhold til en konkret patient. Kravet om begrundet mistanke bortfalder ligesom bestemmelsen om, at politiet kan beslutte destruktion af medikamenter, rusmidler mv. udgår, da denne vurderes overflødig.
  • Forsøgsordningen med tvungen opfølgning efter udskrivning udvides med yderligere fire år.
  • Lægeforeningen skal så vidt muligt indstille læger, der er speciallæger i psykiatri til Det Psykiatriske Patientklagenævn.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-16-15

13. Orientering om national forskningsstrategi til gavn for mennesker med psykiske lidelser #

Resume

Regeringen har udarbejdet en national forskningsstrategi til gavn for mennesker med psykiske lidelser. Strategiens formål er at fremme forskning af høj kvalitet og at prioritere områder, hvor der er behov for mere viden om psykiske lidelser. Region Midtjylland har en række initiativer i gang, der har tilknytning til den nationale forskningsstrategi. I efteråret 2015 drøftes det, hvilke nye forskningstiltag strategien eventuelt giver anledning til.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regeringens nye nationale forskningsstrategi til gavn for mennesker med psykiske lidelser er i god tråd med strategier i såvel Region Midtjyllands Sundhedsplan som i Region Midtjyllands Psykiatriplan. Den nye forskningsstrategi indkredser områder, hvor det største potentiale for forskning ligger.

 

Den nye nationale strategi for forskning til gavn for mennesker med psykiske lidelser er fra maj 2015. Strategiens formål er at fremme forskning af høj kvalitet, der skal udvide forståelsen af psykiske lidelser. Den har endvidere til formål at fremme indsatser, der forebygger psykiske lidelser, og som understøtter, at mennesker med psykiske lidelser kan blive helbredt. Strategien sætter fokus på forskningsområder, hvor der er behov for mere viden om psykiske lidelser.

 

På kort sigt skal den nationale strategi understøtte eksisterende forskningsmiljøer og fremme nye forskningsområder, samarbejdsformer og måder at organisere forskningen på. På længere sigt skal strategien bidrage til et stabilt fundament for forskningen.

 

Strategien indkredser seks centrale områder for en yderligere indsats. Strategien peger således på, at der særligt er behov for mere viden om

  • forebyggelse og tidlig indsats,
  • hvordan sammenhængen i indsatsen styrkes,
  • hvordan kvaliteten i indsatsen kan blive bedre,
  • hvordan brugere, pårørende og civilsamfund kan inddrages i indsatsen,
  • hvordan anvendelsen af tvang kan nedbringes, og
  • hvordan planlægning, styring og ressourceanvendelsen kan blive bedre.

 

Områderne i strategien er i god tråd med de tre hovedspor i Region Midtjyllands Sundhedsplan: På patientens præmisser, sammenhæng og kvalitet. Strategien er desuden i god overensstemmelse med Region Midtjyllands aktuelle initiativer i forhold til forskning.

 

Der er således en række igangværende forskningsinitiativer i Region Midtjylland, der ligger inden for den nationale strategis emner. Eksempelvis kan nævnes et forskningsprojekt om nedbringelse af tvang og magtanvendelse, som regionsrådet har besluttet at yde 1 mio. kr. til årligt i 3 år og et forskningsprojekt om indsats mod tidlig død, hvortil regionsrådet yder 2 mio. kr. årligt i tre år.  

 

Den nationale strategi peger endvidere på, at forskningsmiljøerne bør have et tæt samspil med praksis således, at de kan berige hinanden. Dette harmonerer godt med, at der i Region Midtjyllands Psykiatriplan 2013-2016 er beskrevet handleplaner, hvis målsætning er at bidrage til, at vigtige gennembrud i forskningen hurtigere kan afprøves i praksis - altså et tættere samspil mellem grundforskning og praksis.

 

Den nationale strategi peger i øvrigt på, at hvis strategien skal lykkes og forskningen styrkes, er det vigtigt, at rammerne for forskningen er på plads. Det kan hertil bemærkes, at Region Midtjylland har et tæt og aftalebaseret samarbejde med Aarhus Universitet om sundhedsforskning, herunder også psykiatriforskning. Der er i kraft af dette samarbejde allerede i dag klare og formaliserede rammer for al forskning, der foregår i det regionale sundhedsvæsen i Region Midtjylland. Både de somatiske og psykiatriske forskningsmiljøer understøttes af de nødvendige forskningsfaciliteter og -støttefunktioner. Der arbejdes til stadighed på yderligere styrkelse af samarbejdet mellem universitetet og regionen.

 

Som opfølgning på forskningsstrategien er det planen, at professorerne i Psykiatri og Social i efteråret 2015 sammen med afdelingsledelserne - blandt andet med udgangspunkt i den nationale strategi - drøfter, hvilke nye forskningstiltag den eventuelt giver anledning til. Desuden er der sat en proces i gang, hvor regionen i samarbejde med Aarhus Universitet arrangerer en workshop for nøglepersoner fra psykiatriområdet med henblik på at styrke samspillet om psykiatriforskningen og formulere konkrete forskningsprojekter.

 

Strategien er udarbejdet af tre ministerier - Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling. 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

14. Forberedelse af møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg #

Resume

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Sagsfremstilling

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

 

Sidste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg var den 16. april 2015. Der er møde igen i udvalget den 13. august 2015.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede det næste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg den 13. august 2015.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

15. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Administrationen orienterede om status på udvalgets studietur i september 2015 til Sverige og Norge.

 

Administrationen orienterede om status på sagen om en vestjysk psykiater, der har fået frataget autorisationen.

 

Administrationen orienterede om, at der er aftalt møde med Silkeborg Kommunes Sundheds- og Forebyggelsesudvalg den 16. september 2015 om den videre udvikling af Psykiatriens Hus. Mødet afholdes i forbindelse med det rådgivende udvalgs ordinære møde sammen dag.

 

Administrationen orienterede om opfølgningen på en rømning fra Regionspsykiatrien Horsens.

 

Administrationen orienterede om, at den tidligere aftalte drøftelse i de rådgivende udvalg af budgetforslaget for 2016 er besværliggjort af, at der ikke er indgået en økonomiaftale for regionerne. Det blev aftalt, at udvalget på sit næste møde den 16. september 2015 får en gennemgang af den del budgettet, der vedrører psykiatrien og det sociale område.

 

Henrik Qvist, Nicolaj Bang og Tilde Bork var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen