Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 13. maj 2015 kl. 13:00
i Afdeling P, Aarhus Universitetshospital Risskov, Skovagervej 2, 8240 Risskov

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

 

Mødet blev hævet kl. 16.00.


Sagnr.: 1-00-7-14

1. Tema: Besøg på Afdeling P, Aarhus Universitetshospital Risskov

Sagsfremstilling

Mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde afholdes den 13. maj 2015 hos Afdeling P, Aarhus Universitetshospital Risskov, Skovagervej 2, 8240 Risskov.

 

Mødet afholdes i Mødelokalet, Ledelsesgang P, Indgang 50, Bygning 24F, 2. sal. Der vedlægges et oversigtskort over Aarhus Universitetshospital, Risskov.

 

På det vedlagte oversigtskort er markeret parkeringspladser. Parkeringspladsen foran Informationen og pladserne i gårdene ved den gamle hovedbygning er 2-timers parkering. Alle andre steder gælder ingen tidsbegrænsning.

 

Afdelingsledelsen giver en præsentation af Afdeling P, Aarhus Universitetshospital, Risskov. I forbindelse med præsentationen vil der blive en præsentation af afdelingens projekter vedrørende brugerstyrede senge og bæltefrit afsnit.

 

Der er afsat ca. en time til oplægget og rundvisningen.


Beslutning

Oversygeplejerske Inge Voldsgaard, ledende overlæge Merete Bysted, overlæge Signe Dolmer og afdelingssygeplejerske Gerda Cohn-Jacobsen gav et oplæg om Afdeling P, Aarhus Universitetshospital Risskov med særlig fokus på afdelingens projekter med brugerstyrede senge og bæltefrit afsnit. Der var herefter en kort rundvisning i afdelingen.

  

Regionsrådsmedlem Flemming Knudsen deltog under dette punkt

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

2. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 15. april 2015 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 15. april 2015 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 15. april 2015 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet.

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-11-73-1-15

3. Forslag om nedlæggelse af Specialområde Socialpsykiatri Børn og Unge (sag til forretningsudvalget)

Resume

Socialpsykiatri Børn og Unge har gennem de seneste år oplevet vigende efterspørgsel fra kommunerne.

 

På den baggrund foreslås det, at Specialområde Socialpsykiatri Børn og Unge nedlægges, og at de to døgninstitutioner Himmelbjerggården og Hald Ege, som i dag udgør hele specialområdet, lægges ind under Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap med henblik på at skabe et robust og bæredygtigt børne- og ungeområde.

 

Det foreslås endvidere, at Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap fremover får navnet Specialområde Børn og Unge.

Direktionen indstiller,

at Specialområde Socialpsykiatri Børn og Unge nedlægges pr. 1. juli 2015,

 

at Himmelbjerggården og Hald Ege lægges ind under Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap, og

 

at Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap fremover får navnet Specialområde Børn og Unge.

 

Sagsfremstilling

Den 18. marts 2015 blev regionsrådet orienteret om, at Psykiatri- og socialledelsen samme dag sendte et forslag i høring i MED-systemet om nedlæggelse af Specialområde Socialpsykiatri Børn og Unge som selvstændigt område. Forslaget indebærer, at de to døgninstitutioner Himmelbjerggården (Ry) og Hald Ege (Viborg), som i dag udgør specialområdet, lægges ind under Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap, og at en områdelederstilling nedlægges.

 

Baggrunden for forslaget er, at Socialpsykiatri Børn og Unge igennem de seneste år har været igennem gentagne tilpasninger og omlægninger på grund af vigende efterspørgsel fra kommunerne. Senest er Oustruplund i Kjellerup lukket, og aktiviteterne er samlet på Himmelbjerggården og Hald Ege. Prognoserne for 2015 viser, at økonomien har vanskeligt ved at hænge sammen på trods af, at der på det seneste er sket indskrivninger af nye børn og unge.

 

Med et driftsbudget som er faldet fra 92 mio. kr. i 2013 til ca. 38 mio. kr. i 2015, et stort antal forventede udskrivninger i de kommende 2-3 år på grund af alder, samt en omstillingsplan, som kræver væsentligt mere tid og ressourcer til udvikling end muligt i den nuværende organisering, er det vurderingen, at det er nødvendigt at sikre et større volumen ved at slå området sammen med et andet specialområde og derved skabe et robust og bæredygtigt børne- og ungeområde. 

 

Med forslaget fastholdes kriterierne fra omstillingen af det regionale socialområde, som fandt sted i 2013. Børne- og ungeområdet vil fortsat være adskilt fra voksenområdet, og det nye specialområde vil være økonomisk robust og også have styrke til at udvikle sig.

 

Det nye specialområde foreslås at hedde Specialområde Børn og Unge, og omorganiseringen foreslås at træde i kraft med virkning fra 1. juli 2015. De personalemæssige konsekvenser håndteres i overensstemmelse med de regionale retningslinjer, idet omorganiseringen med undtagelse af områdelederstillingen, som nedlægges, ikke i sig selv medfører afskedigelser.  

Endelig indebærer forslaget, at Specialområde Børn og Unge skal understøtte de idéer og planer med at udvikle og implementere en ny faglig profil, som Socialpsykiatri Børn og Unge allerede har sat i gang. Høringsforslag er vedlagt som bilag.

 

Det fremgår af høringssvarene fra LMU i henholdsvis Socialpsykiatri Børn og Unge og Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap, at begge områder anerkender intensionerne bag forslaget. Begge høringssvar er vedlagt som bilag.

 

LMU i Socialpsykiatri Børn og Unge anerkender, at der er behov for større volumen for at kunne imødegå udsving i aktivitet og sikre sund økonomi. LMU ser meget positivt på, at der i forslaget er lagt op til, at Specialområde Børn og Unge understøtter den udvikling og implementering af en ny faglig profil, som blev iværksat i forbindelse med Socialpsykiatri Børn og Unges seneste omstillingsplan. Der er en bekymring for, om der er tilstrækkelig ledelsesmæssig bevågenhed på grund af stor geografisk afstand mellem de enkelte institutioner. LMU foreslår, at der ved etableringen af nyt LMU sikres repræsentation fra det nuværende Socialpsykiatri Børn og Unge.

 

LMU i Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap tilkendegiver, at et specialområde, som vil favne størstedelen af regionens målgrupper indenfor børn og unge, vil give god mening. LMU foreslår et senere tidspunkt for overtagelse af det økonomiske driftsansvar af hensyn til følgeudgifter i forbindelse med overtagelsesprocessen og som en sikring af, at Socialpsykiatri Børn og Unge er i økonomisk balance. LMU foreslår alternative navne end Specialområde Børn og Unge, som forkortet naturligt vil blive SBU. Disse er: Specialområde Børn og Unge med Særlige behov, Børn og Unge Specialområdet eller Center for Børn og Unge.

 

I svarene til LMU har Psykiatri- og socialledelsen tilkendegivet, at forslaget om nedlæggelse af Socialpsykiatri Børn og Unge overordnet set fastholdes og forelægges til regionsrådets endelige beslutning. Svarene er vedlagt som bilag. I forhold til indsigelsen fra LMU i Specialområde Udviklingsforstyrrelser og Fysiske Handicap om navnet Specialområde Børn og Unge, fastholder Psykiatri- og socialledelsen forslaget, idet en forkortelse kunne være BUS eller SUB. Navnet Specialområde Børn og Unge er mundret, let forståeligt og betegnende for den brede målgruppe, som specialområdet kommer til at bestå af, og følger også navneprincipper for de øvrige specialområder. Dette i modsætning til fra forslagene fra LMU.

 

Derudover har Psykiatri- og socialledelsen tilkendegivet, at der vil være opfølgning og dialog med de to områder om rammer og vilkår for drift og udvikling i forbindelse med overgang, hvor også økonomi følges tæt, med henblik på eventuel justering af betingelser for det driftsmæssige ansvar. Ligeledes er de to eksisterende LMU'er opfordret til at samarbejde indtil nyt LMU er valgt i henhold til regionens MED- og arbejdsmiljøaftale.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget ønsker at følge etableringen af det nye specialområde løbende. 

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-19-11

4. Orientering om forbrug af psykofarmaka i Region Midtjylland

Resume

Der er udarbejdet en analyse af forbruget af psykofarmaka i Region Midtjylland.  

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde efterspurgte på sit møde 11. marts 2015 en redegørelse for forbrug af psykofarmaka i Region Midtjylland.

 

Der er på den baggrund udarbejdet vedlagte analyse af forbruget af psykofarmaka i Region Midtjylland. Analysen viser:

 

  • Forbrug og udgifter for de enkelte lægemiddelgrupper,

  • Forbrug og udgifter for psykofarmaka for de ordinerende sektorer (hospitaler, praktiserende læger, praktiserende speciallæger),

  • forbrug og udgifter for psykofarmaka i Region Midtjylland sammenlignet med de øvrige fire regioner, og

  • forbrug og udgifter for psykofarmaka sammenlignet med ”ikke”-psykofarmaka.

 

Analysen viser overordnet, at forbruget af psykofarmaka er faldet med ca. 4 % i Region Midtjylland fra 2010 til 2014. I samme periode er udgifterne til psykofarmaka faldet med ca. 30 %. Dette dækker dog over udgiftsstigninger til lægemidler til behandling af ADHD og store udgiftsfald til antipsykotika. Sidstnævnte skyldes især patentudløb i 2011.

 

Analysen viser endvidere, at forbruget af psykofarmaka i Region Midtjylland samlet set ligger over landsgennemsnittet sammenlignet med de fire øvrige regioner (indeks 110). Det er især forbruget af lægemidler til behandling af ADHD og antidepressiva, hvor region Midtjylland ligger over landsgennemsnittet, mens forbruget af lægemidler til behandling af psykoser og søvn- og angstproblemer ligger under landsgennemsnittet.

 

For så vidt angår udgifterne til psykofarmaka ligger Region Midtjylland i 2014 19 % over landsgennemsnittet, når der sammenlignes med de øvrige regioner. Det skyldes især det højere forbrug af lægemidler til behandling af ADHD, som er en relativt dyr behandling. Tidligere analyser viser, at det hovedsageligt at behandling af voksne med ADHD, hvor forbruget er højere i Region Midtjylland end i de øvrige regioner.

 

Der vil i forbindelse med monitoreringsrapporten for lægemidler for 1. kvartal 2015 blive udarbejdet en udvidet analyse af forbruget af lægemidler til behandling af ADHD for voksne i Region Midtjylland.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning, idet udvalget afventer en nærmere udredning af forbruget af ADHD-medicin i Region Midtjylland.

  

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-228-12

5. Orientering om godkendt arbejdsplan for implementering af sundhedsaftalen 2015-2018

Resume

I forbindelse med implementeringen af sundhedsaftalen har Sundhedskoordinationsudvalget på mødet den 27. marts 2015 godkendt forslag til en implementeringsrækkefølge for de konkrete initiativer i sundhedsaftalen (arbejdsplan).

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Med afsæt i sundhedsaftalens indsatser er der udarbejdet en fælles regional/kommunal arbejdsplan, der viser, hvornår hvilke initiativer i sundhedsaftalen startes op og udrulles.

Arbejdsplanen blev godkendt på Sundhedskoordinationsudvalgets møde den 27. marts 2015.

 

Arbejdsplanen følges og tilrettes løbende i perioden under hensyntagen til de politiske prioriteringer, der vil blive taget i perioden. Sundhedskoordinationsudvalget behandler derfor arbejdsplanen en gang hvert år i sundhedsaftaleperioden.  

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.  

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-16-15

6. Orientering om udviklingen i ventelisterne for voksenpsykiatrien samt børne- og ungdomspsykiatrien pr. 15. april 2015

Resume

Ventelisterne for voksne, der venter på udredning og behandling, er steget siden medio marts 2015 efter at have udvist en nedadgående tendens siden medio februar 2015. Ventelisten for børn og unge til udredning viser et fald fra den 15. februar 2015 til den 15. april 2015, mens ventelisten for behandling viser en mere jævn udvikling.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Voksne

Pr. 15. april 2015 venter i alt 311 voksne på udredning på voksenpsykiatriske afdelinger. Heraf har 264 ventet 0-1 måned, mens fire har ventet 2-12 måneder. 1014 voksne venter på behandling. Heraf har 642 ventet 0-1 måned, mens 134 har ventet 2-12 måneder.

 

Der er tale om en stigning i ventelisten på udredning på i alt 33 personer siden den 15. februar 2015. For så vidt angår ventelisten på behandling er der tale om en stigning på i alt 37 personer.

 

Begge typer af ventelister har vist en nedadgående tendens fra medio februar 2015 til medio marts 2015. Efter medio marts 2015 er der tale om en stigning frem til medio april 2015.

 

Udviklingen fremgår af nedenstående kurver. Det bemærkes, at der på grund af tekniske vanskeligheder ikke foreligger tal for antallet af henvisninger efter den 28. februar 2015.

 

[image]

 

Børne- og ungdomspsykiatrien

Pr. 15. april 2015 venter i alt 272 børn og unge på udredning. Heraf har 258 ventet 0-1 måned og 12 har ventet 1-2 måneder. 60 børn og unge venter på behandling. Heraf har 46 ventet 0-1 måned og 10 1-2 måneder.

 

I forhold til medio februar 2015 er der tale om et markant fald for så vidt angår ventelisten til udredning, idet denne medio februar 2015 var på 496 børn og unge.  Med hensyn til antal ventende på behandling er der tale om en jævn udvikling.

 

Udviklingen fremgår af nedenstående oversigt. På grund af tekniske vanskeligheder foreligger der ikke tal for antallet af henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien efter 28. februar 2015.

 

[image]

 

Ambulant aktivitet

På grund af tekniske vanskeligheder foreligger der ikke nye tal for ambulant aktivitet. Disse forventes medtaget i næste orientering om udviklingen i ventelisterne. De senest foreliggende oplysninger vedrørende ambulant aktivitet viste, at aktiviteten målt i antal af besøg pr. måned fortsat ligger over måltallet og var for januar 2015 større end i både 2013 og 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning. 

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

7. Forberedelse af møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg

Resume

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Sagsfremstilling

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

 

Sidste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg var den 16. april 2015. Der er møde igen i udvalget den 18. juni 2015.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde aftalte, at der skal udarbejdes en oplæg til drøftelse på et møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg om strategi for forskning på det sociale område.

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

8. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

 

Beslutning

Administrationen orienterede om den nyligt indgåede politiske aftale vedrørende Sundhedsstyrelsen samt om opfølgning på psykiatersagen. 

 

Administrationen orienterede om, at der er indgået en administrativ samarbejdsaftale om udviklingen af socialområdet med Viborg Kommune.

 

Der var afbud fra Henrik Qvist, Karina Due og Tilde Bork.

Tilbage til toppen