Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 6. august 2014 kl. 09:00
i Den sikrede døgninstitution Grenen, Dalstrupvej 30, 8500 Grenaa (mødelokale 1)

Alle medlemmer var mødt undtagen Susanne Gaarde, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 12.00.


Sagnr.: 1-00-7-14

1. Tema: Besøg på Den sikrede døgninstitution Grenen

Resume

Områdeleder Lars Emil Reinhold Andersen giver et oplæg om Den sikrede døgninstitution Grenen og om Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge efterfulgt af en rundvisning på stedet.

Direktionen indstiller,

at oplægget tages til orientering.

Sagsfremstilling

Mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde afholdes den 6. august 2014 på Den sikrede døgninstitution Grenen, Dalstrupvej 30, 8500 Grenaa.

 

Mødet afholdes i mødelokale 1.

 

Der er gratis parkering på matriklen. Der vil være en medarbejder fra Grenen til stede for at ledsage mødedeltagerne ind til mødelokalet, da man skal gennem en "sluse" for at komme til mødelokalet.

 

Der vedlægges oversigtskort over området.

 

I forbindelse med mødet vil områdeleder Lars Emil Reinhold Andersen give et oplæg om Den sikrede døgninstitution Grenen og om Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge efterfulgt af en rundvisning på stedet.

 

Der er afsat ca. 1 time til oplægget og rundvisningen.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog et oplæg om Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge, herunder om Den sikrede døgninstitution Grenen, ved områdeleder Lars Emil Reinhold Andersen til orientering og var på en rundvisning på den sikrede døgninstitution Grenen.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

  

Regionsrådsmedlemmerne Niels Erik Iversen og Henrik Fjeldgaard deltog under dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

2. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 11. juni 2014 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 11. juni 2014 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 11. juni 2014 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

3. Godkendelse af mødeplan for 2015

Resume

Administrationen har udarbejdet forslag til mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2015.

Direktionen indstiller,

at forslag til mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2015 godkendes.

Sagsfremstilling

Udvalget skal i henhold til forretningsordenen vedtage en mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2015.
 
Af udvalgets kommissorium fremgår, at udvalgets dagsorden opdeles i to dele, hvoraf den ene del vedrører sager, der er optaget på forretningsudvalgets dagsorden (A-sager). Den anden del kan eksempelvist vedrøre sager, der er undervejs til politisk behandling i forretningsudvalg og regionsråd, orienteringssager, temadrøftelser, interne og eksterne oplæg m.v. (B-sager).
 
Udvalgets møder forudsættes således afpasset i forhold til møderne i forretningsudvalget.

 

Administrationen har udarbejdet følgende forslag til mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2015:

 

Onsdag den 14. januar

Onsdag den 4. februar

Onsdag den 11. marts

Onsdag den 15. april

Onsdag den 13. maj

Onsdag den 10. juni

Onsdag den 12. august

Onsdag den 16. september

Onsdag den 7. oktober

Onsdag den 11. november

Onsdag den 2. december.

 

Administrationen foreslår, at møderne afholdes fra kl. 13.00-16.00.

 

Mødeplan for 2015 for regionsrådet mm. vedlægges.

 

 

Fællesmøder

Det en del af den lokale sundhedsaftale med Silkeborg Kommune, at der afholdes et årligt fællesmøde med Silkeborg Kommunes socialudvalg.

 

Der afholdes endvidere årligt et fællesmøde med Aarhus Kommunes socialudvalg.

 

Endelig afholdes der årligt fællesmøde med det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud.

 

Ovennævnte fællesmøder vil blive fastlagt på et senere tidspunkt.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte udvalgets mødeplan for 2015, idet der så vidt muligt udvises fleksibilitet i fastlæggelsen mødetiden ved besigtigelser mv. Udvalget aftalte samtidig, at der sker en fornyet drøftelse af udvalgets mødetider i forbindelse med fastlæggelse af mødeplanen for 2016.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-51-73-36-13

4. Orientering om magtanvendelser på socialområdet i 2013 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Administrationen har udarbejdet en opgørelse over antallet af magtanvendelser i 2013 på Region Midtjyllands sociale tilbud. Samtidig er arbejdet med magtanvendelser beskrevet.

Direktionen indstiller,

at rapporten om magtanvendelser 2013 tages til orientering.

Sagsfremstilling

Administrationen udarbejder årligt en rapport om det foregående års arbejde med magtanvendelser.

 

Vedlagte rapport om magtanvendelse i 2013 indeholder dels et talmateriale omkring magtanvendelser og dels en beskrivelse af arbejdet med magtanvendelser. I talmaterialet sammenlignes tallene fra 2013 med tallene fra 2011 og 2012. Der er sket en lille stigning i antallet af magtanvendelser på både børne- og voksenområdet.

 

Det skal understreges, at det er svært at konkludere entydigt ud fra talmaterialet om arbejdet med magtanvendelse, da der er mange faktorer, der har indflydelse på antallet af magtanvendelser. Rapporten om magtanvendelse i 2013 forsøger at forklare dette nærmere med forskellige eksempler, ligesom den beskriver det fortsatte læringsfokus på området.

 

Udgangspunktet er, at magtanvendelse skal begrænses mest muligt og aldrig må erstatte omsorg og pleje eller pædagogisk bistand. Ved brug af magt skal der anvendes den mindst indgribende foranstaltning i kortest mulig tid, ligesom magtanvendelsen skal afvejes over for det, der søges opnået.

 

Al magtanvendelse skal registreres og indberettes. Hovedformålet med dette er en synliggørelse af brug af magt og en afgrænsning af hvilke tiltag, der er tilladt indenfor lovens rammer. Derudover skal indberetningerne bruges til at drage læring af magtanvendelserne.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-41-12

5. Sundhedsaftale for oligofrenipsykiatriområdet (udviklingshæmning og psykisk sygdom) (sag til forretningsudvalget)

Resume

Der er udarbejdet en sundhedsaftale på oligofrenipsykiatriområdet, det vil sige patienter, hos hvem der både er udviklingshæmning og psykisk sygdom.

 

Sundhedsaftalen blev politisk behandlet og godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget på mødet den 31. marts 2014 og sendes nu til endelig godkendelse i regionsrådet og i kommunerne.

Direktionen indstiller,

at sundhedsaftalen for oligofrenipsykiatriområdet godkendes.

Sagsfremstilling

Oligofrenipsykiatri - patienter, hos hvem der både er udviklingshæmning og psykisk sygdom – er et indsatsområde i sundhedsaftalen 2011-2014. En tværsektoriel arbejdsgruppe med deltagelse af kommunale repræsentanter udpeget af alle de lokale samarbejdsråd, almen praksis og regionspsykiatrien har udarbejdet en sundhedsaftale på oligofrenipsykiatriområdet, som fremlægges til godkendelse.

 

Der er vedlagt forslag til:

 

  • Sundhedsaftale på oligofrenipsykiatriområdet - politisk og administrativ del

  • Sundhedsaftale på oligofrenipsykiatriområdet - sundhedsfaglig del.

Der er endvidere vedlagt en oversigt over relevant lovgivning for oligofrenipsykiatriområdet.

 

Følgende indsatsområder er blevet prioriteret i sundhedsaftalen og er nye i forhold til gældende praksis:

 

  1. Kortlægning af kommunernes kompetencer inden for oligofrenipsykiatri

  2. Kompetenceudvikling

  3. Screeningsværktøjer.

 

Kortlægning af kommunernes eksisterende kompetencer inden for oligofrenipsykiatri og efterfølgende kompetenceudvikling

Der skal gennemføres en kortlægning af, hvilke kompetencer kommunerne råder over med hensyn til oligofrenipsykiatri. Kortlægningen planlægges og udføres af den faglige temagruppe for voksenpsykiatri.

 

Adfærdsændringer, som kan give mistanke om psykisk sygdom hos personer med udviklingshæmning, kan have mange forskellige årsager: Fysisk sygdom, smerter, hæmning på sanser, sociale/relationelle tab mv.

 

Arbejdsgruppen for sundhedsaftalen på oligofrenipsykiatriområdet har på den baggrund vurderet, at det er nødvendigt, at der i alle kommuner er adgang til viden om oligofrenipsykiatri, kombinationen af oligofreni og psykisk sygdom. På den måde sikres det, at de rette patienter henvises til regionspsykiatrien. Kommunale medarbejdere, der arbejder med personer med udviklingshæmning, skal derfor have adgang til oligofrenipsykiatrikyndige medarbejdere.

 

Det vurderes, at der er ca. 50.000 personer med udviklingshæmning i Danmark. Til sammenligning vurderes der at være ca. 80.000 personer med demens. Alle kommuner i Region Midtjylland råder over demenskonsulenter/-koordinatorer. Det er op til den enkelte kommune, hvordan der sikres adgang til oligofrenipsykiatrikyndige, der kan f.eks. etableres samarbejde mellem kommuner, så en oligofrenipsykiatrikyndig varetager opgaver for flere kommuner.

 

Den faglige temagruppe for voksenpsykiatri udarbejder efter kortlægningen et forslag til kompetenceudvikling, herunder en beregning af økonomiske konsekvenser. Det er hensigten, at kompetenceudviklingen foregår som Fælles Skolebænk. Styregruppen for voksenpsykiatri tager herefter stilling til forslaget, hvorefter den endelige beslutning vedrørende kompetenceudvikling træffes af Kontaktudvalget for Sundhedskoordinationsudvalget og Sundhedskoordinationsudvalget.

 

Screeningsværktøjer

Anvendelsen af aftalte screeningsværktøjer bidrager til at kvalificere den indledende

screening, og dermed kvalificeres prioriteringen af, hvem der sendes videre til udredning for psykisk sygdom. Desuden hjælper screeningsværktøjerne til at etablere et fælles sprog på tværs af sektorer. Der gennemføres i 2016 (efter kortlægning af kompetencer, kompetenceudvikling og implementeringsperiode) audit på henvisninger, hvoraf anvendelsen af screeningsværktøjerne skal fremgå.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-284-12

6. Orientering om udviklingen i ventelisterne for henholdsvis voksenpsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri pr. 30. juni 2014

Resume

Udviklingen i ventelisterne inden for både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien viser ultimo juni 2014 fortsat et fald. Faldet i ventetid gælder for så vidt angår voksne inden for alle kategorier af ventetider, mens det for børn og unge især drejer sig om et fald for de, der har ventet mellem 0 og 2 måneder på udredning/behandling. Henvisningerne til børne- og ungdomspsykiatrien er steget, mens de er faldet til voksenpsykiatrien.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det fald i ventelisterne inden for både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien, der har fundet sted siden årsskiftet, er fortsat til ultimo juni 2014. For voksne gælder nedgangen i ventetid for de, der har ventet mellem 0 og 2 måneder. Pr. 1. juli 2014 forventes det, at der ikke er flere børn og unge, der har ventet over to måneder på udredning/behandling.

 

Henvisningerne til børne- og ungdomspsykiatrien er steget i sidste halvdel af maj 2014, mens henvisningerne til voksenpsykiatrien udviser et stort fald.

 

Den ambulante aktivitet er stigende.

 

Voksenpsykiatri

Ultimo juni 2014 er der i alt 1.511 voksne patienter, der venter på udredning/behandling. Det er et fald på 873 siden 15. april 2014. Faldet i ventelister indtil 31. maj 2014 er mest udtalt for voksne, der har ventet mere end en måned på udredning/behandling, mens ventelisten i første halvdel af juni 2014 falder mest for voksne, der har ventet 0-1 måned. I sidste halvdel af juni 2014 ses igen en mindre stigning inden for denne kategori, mens faldet i ventelisterne fortsætter for voksne, der har ventet i mere end en måned.

 

Antallet af henvisninger stiger i løbet af første halvdel af maj måned, men er ultimo juni 2014 igen faldet til et niveau, der ligger tæt på niveauet for ultimo april 2014.

 

Udviklingen i venteliste og antal henvisninger til voksenpsykiatriske afdelinger i perioden januar 2014 - ultimo juni 2014 

[image]

Børne- og ungdomspsykiatri

Den samlede venteliste for børn og unge, der venter på udredning/behandling, steg i første halvdel af april 2014, men er ved udgangen af juni 2014 faldet igen. Faldet i ventelisten i ligger især i kategorien 1-2 måneder.

 

Ultimo juni 2014 er ventelisten for børn og unge, der har ventet over en måned, den laveste siden november 2012. Det forventes, at der pr. 1. juli 2014 ikke vil være flere børn og unge, der har ventet mere end to måneder på udredning/behandling.

 

Antallet af henvisninger har i samme periode svinget en del, men ligger ultimo juni 2014 stort set på niveau med marts 2014.

 

Udviklingen i venteliste og antal henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien i perioden januar 2014 - ultimo juni 2014. 

[image]

Ambulant aktivitet

Den ambulante aktivitet har siden årsskiftet svinget mellem stigning og fald. Den faldt i løbet af april 2014, men er ved udgangen af juni 2014 igen i stigning. Set i forhold til 2012 er der tale om stigning i aktiviteten. Trods fald i aktiviteten ligger den ambulante aktivitet i både april, maj og juni 2014 over måltallet.

 

Der henvises til vedlagte graf over aktivitetsmål og udvikling i antal ambulante besøg pr. måned 2012-2014.

Beslutning

Gert Pilgaard Christensen orienterede om den overordnede udvikling i ventelisterne i relation til indførelsen af udrednings- og behandlingsgarantien i psykiatrien pr. 1. september 2014, herunder at der sandsynligvis fortsat vil være en venteliste hos Regionspsykiatrien i Vest pr. 1. september 2014. Der tilbydes pt. omvisitering til andre afdelinger i regionen, men der er en del, der vælger ikke at benytte sig af dette tilbud. Ventelistesituationen i Vest skyldes blandt andet en uforholdsmæssig stor stigning i antallet af henvisninger til afdelingen og en udfordring med at fastholde erfarent personale, da personalet søger mod Aarhus. Udvalget kom i forbindelse med drøftelsen ind på spørgsmål om fastholdelse og rekruttering.

 

Regionerne har i fællesskab udarbejdet en vejledning til håndtering af ret til hurtig udredning og differentieret behandling i psykiatrien med henblik på at skabe grundlag for en ensartet implementering af udrednings- og behandlingsretten i psykiatrien. Vejledningen er udarbejdet i forståelse med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt patientombuddet. Vejledningen og et dertil knyttet notat er vedlagt referatet, og det blev aftalt, at udvalget på næste møde får en orientering om vejledningen.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

7. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

 

Satspuljeaftale for psykiatrien 2015-2018

Der er den 20. juni 2014 indgået en aftale mellem regeringspartierne og Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om at tilføre psykiatrien 2,2 mia. kr. fra satspuljen i årene 2015-2018. Aftalen vedlægges. Der vil på et senere møde i udvalget blive orienteret nærmere om betydningen af satspuljeaftalen.

Beslutning

Satspuljeaftale for psykiatrien 2015–2018

Der er den 20. juni 2014 indgået en aftale mellem regeringspartierne og Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om at tilføre psykiatrien 2,2 mia. kr. fra satspuljen i årene 2015-2018. Aftalen vedlægges. Der vil på et senere møde i udvalget blive orienteret nærmere om betydningen af satspuljeaftalen, når der er mere klarhed over den konkrete udmøntning af aftalen.

 

Snitflader mellem den regionale og kommunale psykiatri

Det blev aftalt, at udvalget på et kommende møde får en generel orientering om snitfladerne mellem den regionale og den kommunale psykiatri. 

 

Oustruplund

Der blev orienteret om, at der er en sag på vej til politisk behandling i regionsrådet, hvor administrationen foreslår, at Region Midtjylland opsiger driftsoverenskomsten med Silkeborg Kommune om Oustruplund. Udvalget vil blive hørt forud for behandlingen i forretningsudvalget og regionsrådet.

 

Selvmord på Afdeling R, Aarhus Universitetshospital Risskov

Gert Pilgaard Christensen gav udvalget en kort orientering om to selvmord på Afdeling R, Aarhus Universitetshospital Risskov.

 

Besøg fra minister i Grønlands hjemmestyre

Gert Pilgaard Christensen gav udvalget en kort orientering om besøg fra minister i Grønlands Hjemmestyre på sengeafsnittet for grønlændere på Afdeling R, Aarhus Universitetshospital Risskov den 28. juli 2014.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen