Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 5. marts 2012 kl. 15:00
i VIA University College, Campus Viborg, Prinsens Allé 2, 8800 Viborg


Pkt. Tekst
1 Godkendelse af referat fra møde den 1. februar 2012
2 Temadrøftelse om uddannelse
3 Godkendelse af forslag til ændring af regionale buskøreplaner ved køreplanskiftet i juni 2012 (Sag til forretningsudvalget)
4 Godkendelse af udkast til indberetning om jordforurening 2011 - jordforureningsplan for 2012 (Sag til forretningsudvalget)
5 Bevillingssag: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, "Energi i Væksten" - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)
6 Bevillingssag: Videreførelse af delinitiativ under MedTech Innovation Center - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)
7 Bevillingssag: Initiativet VAND: Fra global udfordring til regional vækst - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)
8 Bevillingssag: Forlængelse af "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter" - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)
9 Bevillingssag: Region Midtjyllands deltagelse i Foodbest-partnerskabet - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)
10 Bevillingssag: Foreningen Vestdansk Investeringsfremme - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)
11 Bevillingssag: Psykiatriens deltagelse i kunstbiennalen Socle du Monde (Sag til forretningsudvalget)
12 Orientering om ansøgninger om indvinding af råstoffer uden for udlagte råstofgraveområder (Sag til forretningsudvalget)
13 Dimensionering af uddannelsespladser til pædagoguddannelsen 2012/2013 i Region Midtjylland (Sag til forretningsudvalget)
14 Orientering om KompetenceKompas midt 2020
15 Orientering om sagsbehandling af ansøgninger om tilførsel af jord til råstofgrave
16 Gensidig orientering
Sagnr.: 1-00-12-11

1. Godkendelse af referat fra møde den 1. februar 2012

Resume

Referat fra mødet den 1. februar 2012 forelægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 1. februar 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 1. februar 2012, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.


Beslutning

Referatet fra møde den 1. februar 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

2. Temadrøftelse om uddannelse

Resume

Mødet den 5. marts 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling starter med en temadrøftelse omkring uddannelse. Temadrøftelsen er fra kl. 15.00-17.00 med mulighed for en rundvisning på VIA Viborg fra kl. 14.30-15.00. Formålet med temadrøftelsen er at drøfte den kommende uddannelsespolitik, og der vil være oplæg fra Dinna Balling, Viby Gymnasium, Kelli Nørgaard, Herning Gymnasium, og Mads Thimmer og Birthe Aagesen, Innovation Lab.

Efter temadrøftelsen er der udvalgsmøde i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fra kl. 17.00-18.00.

 

Temadrøftelsen og udvalgsmødet foregår på VIA University College, Campus Viborg, Prinsens Allé 2, 8800 Viborg.

Sagsfremstilling

Der er planlagt en temadrøftelse omkring uddannelse, som finder sted før mødet i det rådgivende udvalg for regional udvikling.

 

Formålet med temadrøftelsen er en første drøftelse af den kommende uddannelsespolitik. 

 

Rundvisning på VIA

Fra kl. 14.30-15-00 er der mulighed for at få en rundvisning på VIA University College, Campus Viborg, Prinsens Allé 2, 8800 Viborg. Henvendelse i receptionen.   

 

Program for temadrøftelsen

Temadrøftelsen foregår i lokale F197, VIA University College, Campus Viborg, Prinsens Allé 2, 8800 Viborg.

 

  • Kl.15.00 Den regionale uddannelsespolitik – 2012 - Kort status for den hidtidige indsats

  • Kl.15.30 Drøftelse af fremtidige temaer for den regionale uddannelsespolitik og uddannelsespulje

    • Oplæg ved:

      • Dinna Balling, Viby Gymnasium – Talentudvikling

      • Kelli Nørgaard, Herning Gymnasium – Internationalisering og

      • Mads Thimmer og Birthe Aagesen, Innovation Lab – Digitalisering

Møde i det rådgivende udvalg for regional udvikling

Efter temadrøftelsen er der udvalgsmøde i det rådgivende udvalg for regional udvikling. Udvalgsmødet finder sted i F197 fra kl. 17.00-18.00.

Beslutning

Temadrøftelsen omkring uddannelse blev godt modtaget af mødedeltagerne. Der var stor ros til oplægsholderne Dinna Balling, Viby Gymnasium og Mads Thimmer og Birthe Aagesen, Innovation Lab for deres relevante og inspirerende oplæg vedrørende henholdsvis talentudvikling og digitalisering.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling støtter arbejdet med hensyn til talentudvikling af gymnasieelever i Region Midtjylland, og er positiv i forhold til en eventuel placering af en afdeling af Akademiet for Talentudvikling på Aarhus Universitet, Herning.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling vil arbejde målrettet mod en styrkelse af samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsvirksomheder bl.a. ved at kommunikere de mange gode erfaringer fra eksisterende projekter ud til erhvervsvirksomhederne i Region Midtjylland, for herved at opfordre virksomhederne til at deltage i flere projekter og samtidig øge samarbejdsrelationerne mellem uddannelsesområdet og erhvervslivet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-75-3-12

3. Godkendelse af forslag til ændring af regionale buskøreplaner ved køreplanskiftet i juni 2012 (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Midttrafik har udarbejdet forslag til ændringer i de regionale buskøreplaner gældende fra køreplanskiftet den 1. juli 2012. For hovedparten af de regionale ruter er der tale om mindre justeringer af afgange, ruteomlægninger og bortfald af ture med få passagerer.

 

Øget kontraktbetaling til busentreprenører, som følge af udbud afholdt i februar 2012 betyder, at der kun i mindre omfang foreslås gennemført køreplanforslag, der ikke omfatter besparelser. Et større sammenhængende forslag om udvidet X busbetjening foreslås udskudt.

 

Anlægsarbejder på Kystvejen i Aarhus fra august 2012 og frem til ca. 2016 betyder omvejskørsel for en del af regionalruterne i Aarhus.

Direktionen indstiller,

at forslag til ændringer i de regionale buskøreplaner gældende fra køreplanskiftet i juni 2012 godkendes i overensstemmelse med administrationens anbefalinger,

 

at der indledes drøftelse med Herning Kommune og Midttrafik for at undersøge muligheder og vilkår for i en forsøgsperiode at lade rute 13 betjene Feldborg på enkelte ture,

 

at det underskud, der er opstået som følge af udbud, foreslås finansieret af pulje til projekter, der kan fremme den kollektive trafik,

 

at udvidet X busbetjening på ruterne 913X, 918X og 952X og de parallelle regionale ruter 113 og 118 udskydes, og

 

at udgifter til køretidsforlængelse i forbindelse med anlægsarbejder på Kystvejen i 2012 foreslås finansieret af restpulje fra implementering af ny trafikplan i Aarhus.

Sagsfremstilling

Hvert år i januar gennemfører Midttrafik en offentlig høring af forslag til nye køreplaner gældende fra det kommende sommerkøreplanskifte i slutningen af juni. Borgerne orienteres om høringen via pressemeddelelser, hængeskilte i busser og Midttrafiks hjemmeside. Midttrafiks køreplanforslag er udarbejdet på baggrund af passagertal, pendlingsdata, kundehenvendelser og viden om bolig-, erhvervs- og institutionsudvikling. Køreplanforslagene udarbejdes i tæt samarbejde med bestillere og vognmænd.
 
Ved høringen i perioden 16. til 31. januar 2012 af de forslag til køreplaner for de regionale ruter, der skal gælde fra 1. juli 2012, har Midttrafik modtaget 149 høringssvar. Heraf 18 vedrørende X bus ruter.

 

I 2011 blev der gennemført 2 markante ændringer i Midttrafiks rutenet og køreplaner.

 

Der blev gennemført en effektivisering af det regionale rutenet baseret på trafikstyregruppens forslag, hvor Region Midtjylland udover reduktioner i rutenettet påtog sig et udvidet ansvar i form af minimumsbetjening af hensyn til elever til ungdomsuddannelserne.

 

Det blev i tilknytning hertil besluttet, at der i de kommende års køreplanlægning og i flere tempi tilstræbes at forbedre økonomien i form af en harmonisering af betjeningsomfanget imellem de enkelte regionale ruter forskellige steder i regionen. Harmoniseringen kan tage udgangspunkt i, at betjeningsomfanget på ruter med lav selvfinansiering afpasses efter betjeningsomfanget på sammenlignelige ruter andre steder i regionen.

 

Desuden blev det besluttet at gennemføre en revurdering af X busnettet for at styrke det kollektive trafiktilbud, blandt andet for pendlere over lidt længere afstande.

 

Den anden markante ændring var, at der i august 2011 blev implementeret en ny trafikplan i Aarhus med omlægning af alle bybusser og indførelse af nye direkte A-buslinjer. I omlægningerne indgik også markante ændringer på især de kortere regionalruter til og fra Aarhus.

 

For så vidt angår trafikplanen i Aarhus har Midttrafik i løbet af køreplanåret 2011/2012 gennemført tilpasninger på flere ruter, herunder på rute 100 Odder-Arhus-Hornslet og rute 200 Skanderborg-Hørning-Aarhus-Hinnerup/Grundfør, bl.a. for at tilpasse betjeningsomfanget i Skejbyområdet samt justere korrespondancer med A-buslinjerne forskellige steder i byen.

 

En del af køreplanforslagene for køreplanerne gældende fra juli 2012 vedrører yderligere tilpasninger i forlængelse af disse 2 store omlægninger af buskørslen.

 

X busruter

Region Midtjylland har anmodet Midttrafik om forslag til aktiviteter, der kan udvikle og styrke den kollektive trafik. Midttrafik har foreslået at styrke X busbetjeningen på de mest passager- og pendlertunge strækninger mellem Randers og Aarhus og på aksen Ringkøbing – Herning - Silkeborg - Aarhus.

 

På rute 918X Aarhus-Randers-Aalborg foreslår Midttrafik betjeningen udvidet. Dels ved omlægning af lynbus-afgange på den parallelle regionalrute 118 Aarhus-Randers til X bus afgange og dels ved indsættelse af flere afgange mellem Randers og Aarhus. Desuden forlænges X bus ture mellem Aarhus og Randers til at betjene Regionshospitalet i Randers og området ved Jomfruløkken med uddannelses- og arbejdspladser samt boligområder. Nord for Randers lægges der efter drøftelse med Nordjyllands Trafikselskab og Region Nordjylland kun op til mindre justeringer i køreplanen.

 

Mellem Silkeborg og Aarhus foreslår Midttrafik etableret ½-timesdrift i myldretiden ved at koordinere køreplanerne for ruterne 913X Aarhus-Silkeborg-Billund-Esbjerg og 952X Aarhus-Silkeborg-Herning-Ringkøbing. På rute 913X nedlægges strækningen Billund-Esbjerg og ressourcerne overflyttes til Silkeborg-Aarhus. Forbindelse til Esbjerg kan opnås ved at skifte til andre ruter i Billund.

 

Den nuværende rute 926X Thisted–Skive-Viborg-Vejle foreslår Midttrafik opdelt i 2 ruter, 926X Viborg-Vejle og 940X Viborg-Nykøbing-Thisted. Forbindelser til 940X til Thisted og til 900X til Sønderborg opretholdes. Der etableres yderligere en tur, Viborg–Vejle om fredagen, hvor der er mange passagerer.

 

På de øvrige X busruter lægger Midttrafik kun op til mindre ændringer.

 

Øvrige regionalruter

Vedrørende rute 13 Herning–Haderup–Skive har Midttrafik foreslået tilpasninger af afgange, så der på relevante tidspunkter opnås forbindelse i Skive med rute 940X til/fra Nykøbing, henholdsvis i Haderup opnås forbindelse med rute 28 fra Holstebro. Antallet af afgange på søn- og helligdage ændres til 4 afgange.

 

Herning Kommune har i sit høringssvar til køreplanforslag for rute 13, på baggrund af borgerhenvendelser fra Feldborg foreslået, at rute 13 omlægges til at betjene Feldborg på udvalgte afgange. Herning Kommune har endvidere overfor Midttrafik tilbudt at ville finansiere meromkostningerne ved betjeningen. Desuden har Herning Kommune stillet forslag om opstramning af ruteføring og køreplan, så omvejskørslen tidsmæssigt reduceres. Med de nuværende køreplaner skal rejsende mellem Feldborg og Herning skifte til/fra bus eller tog undervejs. Tidligere har rute 13 betjent Feldborg, men på grund af meget lille benyttelse valgte Midttrafik for nogle år siden at nedlægge betjeningen af Feldborg, der betyder 7 min. omvejskørsel for de ca. 100 ud af rutens 450 passagerer, der på hverdage rejser mellem Skive og Herning.

 

Regionrådsmedlem Michael Thomsen har modtaget henvendelse fra 2 medlemmer af byrådet i Herning Kommune. Midttrafik har efterfølgende kommenteret henvendelsen. Brev og kommentar vedlægges.  

 

Administrationen foreslår, at der indledes drøftelse mellem Herning Kommune, Midttrafik og administrationen for at undersøge mulighederne for i en forsøgsperiode at lade rute 13 betjene Feldborg på et par ture morgen og eftermiddag.

 

Vedrørende rute 230 Randers-Fårup-Hobro og 235 Randers–Spentrup–Mariager–Assens–Hadsund har Midttrafik på rute 230 foreslået nedlæggelse af svagt benyttede ture morgen og aften, samt at samle og reducere antallet af afgange formiddag, eftermiddag og aften på rute 235. På rute 235, der bl.a. betjener Spentrup nord for Randers vil der herefter, på ture der betjener Spentrup, være et 2-timers betjening om formiddagen, 1-times betjening om eftermiddagen og 2-timers betjening om aftenen. Administrationen vurderer at betjeningsomfanget svarer til betjeningen af Them ved Silkeborg med regionalrute 215 og Skals ved Viborg med regionalrute 67.

 

Forslagene er en konsekvens af regionsrådets beslutning om, at der skal ske en harmonisering af betjeningsomfanget på sammenlignelige regionale ruter på tværs af regionen.

 

Randers Kommune har i svar til Midttrafik skrevet at: ”Randers Kommune ser meget kritisk på regionens planer om yderligere besparelser på den kollektive trafik. Samtidigt bemærkes det, at det virker urimeligt med så kort varsel og i forbindelse med den almindelige høring af de nye køreplaner at lægge op til nye reduktioner uden forudgående mulighed for politiske drøftelser mellem regioner og kommune af nogen art”. Herudover har Handicaprådet og Ældrerådet i Randers Kommune og Borgerforeningen for Fårup og Omegn, samt 4 buskunder i høringssvar protesteret mod ændringerne.

 

For så vidt angår rute 223 Silkeborg–Hammel-Randers har Midttrafik foreslået nedlæggelse af svagt benyttede ture, samt omlægning af betjeningsomfanget i weekendbetjeningen. Betjeningsmønsteret om lørdagen vil herefter være tilrettelagt, så der er muligheder for at kunne komme til Silkeborg henholdsvis Randers og arbejde/handle om formiddagen og hjem igen over middag og om eftermiddagen, Om søndagen er betjeningen tilrettelagt med henblik på besøgsrejser. Betjeningsmønsteret i weekenden svarer herefter til den nogenlunde parallelle rute 73 Silkeborg–Bjerringbro–Randers.

 

Der vedlægges faktablad for hver enkelt rute, der beskriver høringsforslag, høringssvar, alternative forslag, økonomiske konsekvenser samt administrationens anbefaling.

 

Udbud af kørsel med virkning fra juni 2012.

Midttrafik har i februar 2012 afholdt udbud af en del af Region Midtjyllands buskørsel. Der er tale om kørsel i Skive-Viborg-Randers- og Silkeborgområdet.

 

Udbudsforretningen er endnu ikke afsluttet. Midttrafiks bestyrelse behandler på møde den 23. marts 2012 resultatet af udbuddet, og herefter vil resultatet blive meddelt til de berørte bestillere, herunder Region Midtjylland.

 

Midttrafiks administration har med forbehold for efterfølgende godkendelse i Midttrafiks bestyrelse oplyst, at Region Midtjylland må forvente en årlig omkostningsstigning på ca. 6 mio. kr. som følge af udbuddet.

 

Køreplanændringer som følge af anlægsarbejder på Kystvejen i Aarhus

De store anlægsaktiviteter, der gennemføres på havnearealerne i Aarhus med anlæg af Multimediehus og letbane mv., får stor indvirkning på afviklingen af den del af buskørslen, der betjener Kystvejen. For regionalruterne drejer det sig om de nordvendte ruter mod Randers og Djursland på strækningen fra Aarhus Rutebilstation og til Østbanetorvet.

 

Det er blevet oplyst, at Kystvejen holdes åben for bilkørsel i anlægsperioden, men såvel rådgivere som Aarhus Kommunes Vej- og trafikafdeling fraråder buskørsel på Kystvejen på grund af forventelige store forsinkelser som følge af kødannelser.

 

Midttrafik er i dialog med Aarhus Kommune om at udarbejde en plan for alternativ ruteføring for de berørte regionalruter, bl.a. via Nørre Allé og Ringgaden. Aarhus Kommune har ud fra en kapacitetsmæssig vurdering været afvisende for at lade regionalruter benytte Busgadeforløbet. Midttrafik er dog fortsat i dialog med Aarhus Kommune herom.

 

Uanset ruteforløb vil de ændrede ruteforløb få konsekvenser for passagererne og betyde længere køretid for busserne. Midttrafik har skønnet meromkostningerne for regionalruterne til 5-7 mio. kr. årligt. Anlægsarbejderne planlægges påbegyndt i august 2012 og forventes afsluttet i 2016.

 

Økonomi

Gennemførelse af køreplanændringerne som foreslået af Midttrafik forventes at give Region Midtjylland merudgifter på ca. 1,8 mio. kr. om året med virkning fra juli 2012. Heraf udgør forslagene til udvidelser og omlægning på ruterne 913X, 918X og 952X og de parallelle regionale ruter 113 og 118 ca. 1,5 mio. kr. pr. år, idet administrationen skønner 50 % selvfinansiering i indkøringsperioden. Midttrafik har, som supplement til faktabladene oplyst, at man forventer at udvidelsen efter en indkøringsperiode vil betyde flere passagerindtægter, så ruterne herefter vil have en selvfinansiering svarende til den nuværende på ca. 80 %. Efter indkøringsperioden er det således Midttrafiks vurdering, at tilskuddet til det udvidede kørselsomfang vil udgøre ca. 0,6 mio. kr. på ruterne 913X, 918X og 952X og de parallelle regionale ruter 113 og 118.   

 

Midttrafiks forslag til reduktioner i køreplanerne på andre ruter udgør en årlig besparelse på ca. 1,8 mio. kr. efter fradrag af mistede indtægter på skønnet 10 %.

 

Samtidig kan der imødeses merudgifter på ca. 6 mio. kr. om året til øget kontraktbetaling til busentreprenørerne, med virkning fra juli 2012. Heraf udgør en mindre - men ikke opgjort del - dog forslaget om merkørsel på ruterne 918X, 113 og 913X.

 

Det fremgår, at forslaget til udvidet X buskørsel og merudgifter som følge af resultatet af det gennemførte udbud ikke kan finansieres inden for budgettet til kollektiv trafik.

 

Administrationen foreslår derfor, at besparelser på i alt 1,8 mio. kr. i køreplanerne og

mindre udvidelser og tilpasninger på 0,3 mio. kr. gennemføres, samt at forslag om udvidelser og omlægning på ruterne 913X, 918X og 952X og de parallelle regionale ruter 113 og 118 udskydes. Dog kan Midttrafik gennemføre mindre omlægninger tilpasninger inden for ruternes eksisterende økonomi.

 

Det underskud, der er opstået som følge af udbud, og som herefter udgør 4,5 mio. kr. om året, foreslås i køreplanåret 2012/13 finansieret af pulje til projekter, der kan fremme den kollektive trafik.  

 

Administrationen vil herefter anmode Midttrafik om i forbindelse med køreplanlægningen for 2013/14 at arbejde videre med at harmonisere kørselsomfang på sammenlignelige ruter på tværs af regionen med henblik på at finde besparelser i kørselsomfanget, så der opnås balance i budgettet.

 

Længere køretid for regionalruterne som følge af anlægsarbejder på Kystvejen forventes at betyde merudgifter på 5-7 mio. kr. om året i anlægsperioden. I 2012 fra medio august foreslås udgiften dækket af restpulje afsat til dækning af merudgifter i forbindelse med implementering af ny trafikplan i Aarhus.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet der inden mødet i forretningsudvalget den 13. marts 2012 tages kontakt til Randers Kommune med hensyn til en afklaring af busruterne i Randers Kommune.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-51-71-342-11

4. Godkendelse af udkast til indberetning om jordforurening 2011 - jordforureningsplan for 2012 (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet udarbejder en årlig indberetning til Miljøministeriet om planlagte indsatser på jordforureningsområdet og om gennemførte aktiviteter i det forgangne år. I 2011 blev Region Midtjylland færdig med den systematiske kortlægning af gamle forureninger. Derfor tilbageføres midlerne nu til væsentligt flere undersøgelser og egentlige oprydninger på de kortlagte grunde. Overskrifterne på de strategiske indsatser i 2012 er: Koordinering af kommunernes, statens og regionernes grundvandsindsats, mest miljø for pengene og udvikling af viden og faglig ekspertise af hensyn til økonomi og miljø.

Direktionen indstiller,

at udkast til indberetning om jordforurening 2011 - jordforureningsplan for 2012 - godkendes.

Sagsfremstilling

Region Midtjyllands hovedopgave på jordforureningsområdet er at forhindre, at menneskers sundhed i boliger og børneinstitutioner trues af jordforurening samt at sikre rent drikkevand. Ifølge Lov om forurenet jord skal regionsrådet udarbejde en årlig indberetning til det af Miljøministeren nedsatte Depotråd. Indberetningen skal omfatte en strategi for de planlagte indsatser på jordforureningsområdet i indeværende år og en redegørelse for de gennemførte aktiviteter i det forgangne år.

 

I 2011 blev Region Midtjylland færdig med den systematiske kortlægning af gamle forureninger. Derfor tilbageføres midlerne nu til væsentlig flere undersøgelser og egentlige oprydninger på de kortlagte grunde.

 

Udkast til indberetning (redegørelse og strategi), oversigt over planlagte aktiviteter i 2012 og et flowdiagram, der viser sagsgangen fra kortlægning til afværgeforanstaltning, vedlægges som bilag.

 

Strategiske tiltag i 2012
Overskrifterne på de strategiske indsatser i 2012 er: Koordinering af kommunernes, statens og regionernes grundvandsindsats, mest miljø for pengene og udvikling af viden og faglig ekspertise af hensyn til økonomi og miljø.

 

Koordinering af grundvandsindsatsen

Grundvandssamarbejdet mellem stat, kommuner og Region Midtjylland skal styrkes i 2012. Region Midtjylland vil etablere et samarbejdsforum, hvor dataudveksling og koordinering af indsatsen sættes på dagsordenen. 

 

Mest miljø for pengene

Afslutning af den systematiske kortlægning og et afledt fald i antallet af anmodninger om boligundersøgelser har frigivet ressourcer til at intensivere den miljøprioriterede indsats. Fokus rettes derfor i endnu højere grad mod mest miljø for pengene.

 

Fremtidens indsats udvikles i dag

Region Midtjylland vil i 2012 deltage i flere udviklingsprojekter. Det giver tætte relationer til private og offentlige samarbejdspartnere, og projekterne fører til nye og mere omkostningseffektive løsninger til gavn for jord- og vandmiljøet.  

 

Strategien er retningsgivende for Region Midtjyllands handlingsplan for 2012.

Handlingsplan 2012

Afslutning af den systematiske kortlægning og et afledt fald i antallet af anmodninger om boligundersøgelser har frigivet ressourcer til at intensivere den miljøprioriterede indsats. Region Midtjylland forventer i 2012 at udføre i alt ca. 260 indledende undersøgelser inden for indsatsområderne grundvand og følsom arealanvendelse. 124 lokaliteter er allerede prioriteret til indledende undersøgelse og fremgår af Miljøs aktivitetsliste (bilag 2).

 

Region Midtjylland udfører boligundersøgelser ud fra de indkomne anmodninger fra boligejere. Boligejere har krav på, at undersøgelsen er afsluttet inden for 1 år. For at opnå omkostningseffektivitet samles undersøgelserne i puljer af ca. 15 undersøgelser. Puljerne gennemføres én gang i kvartalet. Der budgetteres med 45 boligundersøgelser i 2012, hvoraf hovedparten gennemføres af regionens ansatte og med regionens borerig.

 

Region Midtjylland har prioriteret 48 lokaliteter til videregående undersøgelser og 12 lokaliteter til afværge. Flere lokaliteter vil blive prioriteret i løbet af 2012. Region Midtjylland arbejder så vidt muligt på at gennemføre en komplet oprensning ved afværgeprojekter, hvor restforureninger alternativt vil føre til løbende afværge og monitorering. Komplet oprensning mindsker risikoen for, at regionen i fremtiden er nødt til at allokere størstedelen af områdets budget til drift af afværgeanlæg og monitering.

 

Region Midtjylland har i en årrække kontrolleret og afværget en række ”store forureninger” – en ”stor forurening” defineres ved, at den samlede afværgeindsats forventes at koste mere end 10 mio. kr. Indsatsen fortsættes i 2012, og køreplanen for regionens indsats ved Høfde 42 følges.

 

Region Midtjylland vil fortsat yde service på et højt niveau til borgere og andre interessenter på jordforureningsområdet. I 2012 forventer Miljø at servicere tusindvis af grundejere pr. telefon og mail, mens ca. 30.000 attester på ejendomme vil blive indhentet via regionens hjemmeside.

 

Region Midtjylland vil i 2012 deltage i en række udviklingsprojekter. Regionen har opnået støtte fra EU og Miljøstyrelsen til demonstrationsprojektet NorthPestClean, som gennemføres af Region Midtjylland i perioden 2010-2013. Projektet skal resultere i et forbedret beslutningsgrundlag for regionens fremtidige indsats ved Høfde 42.

 

Region Midtjylland vil i 2012 fortsat have et effektivt og tillidsfuldt samarbejde med kommunerne og Naturstyrelsen. Region Midtjylland vil arbejde for, at det tætte samarbejde på jordforureningsområdet udvikles og udvides til at omfatte grundvandsområdet.

 

For at kunne agere effektivt og med høj kvalitet i ydelserne er Region Midtjylland meget afhængig af, at der er styr på de store mængder data. Der er ca. 25.000 grunde i regionens jordforureningsdatabase (JAR). Der vil i 2012 være fokus på systemintegration, som kan strømline Miljøs arbejdsgange yderligere.


Indsatsen i 2011
Om indsatsen i 2011 kan opsummeres, at den systematiske kortlægning på V1 er færdiggjort. Der er i 2011 vurderet kortlægningsgrundlag og truffet afgørelser i 1.350 sager, hvoraf ca. 500 er kortlagt som muligt forurenede.

 

Efter anmodning fra ejere af kortlagte grunde er der gennemført 60 indledende undersøgelser for at afklare, om grundene er forurenede. Desuden har Region Midtjylland prioriteret og udført yderligere 30 indledende undersøgelser af grunde med følsom arealanvendelse og 50 indledende undersøgelser med henblik på at sikre værdifuldt grundvand.
 
På 70 lokaliteter er der udført videregående undersøgelser, og der er iværksat afværgeprojekter på 30 lokaliteter.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-54-08

5. Bevillingssag: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, "Energi i Væksten" - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

På baggrund af beslutningen i efteråret 2011 om lukning af Flextronics i Skive og mange mistede industriarbejdspladser i øvrigt gennem de senere år har Vækstforum drøftet mulighederne for at iværksætte initiativer til at afbøde effekterne og skabe grundlag for ny beskæftigelse i Skive-området. 

 

Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter har beskrevet initiativet "Energi i Væksten", som skal sætte fokus på at skabe mest mulig lokal erhvervsudvikling med udgangspunkt i de igangværende initiativer og projekter på energiområdet.

 

Der søges om 3,2 mio. kr. i 2012 til støtte til initiativet ud af et samlet budget på 6,55 mio. kr.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsfremme bevilges 0,5  mio. kr. i 2012, 1 mio. kr.  i 2013, 1,1 mio. kr., 2014 og 0,6 mio. kr. i 2015, i alt 3,2 mio. kr. til Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter til initiativet "Energi i Væksten".

Sagsfremstilling

Vækstforum har på sit møde den 21. februar 2012 besluttet at indstille til regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsfremme bevilges 0,5  mio. kr. i 2012, 1 mio. kr.  i 2013, 1,1 mio. kr., 2014 og 0,6 mio. kr. i 2015, i alt 3,2 mio. kr. til Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter til initiativet "Energi i Væksten".

 

Elektronikvirksomheden Flextronics varslede i august 2011, at afdelingen i Skive med 280 medarbejdere skulle lukkes ved udgangen af året. Skive er i forvejen ramt med ca. 2000 mistede industriarbejdspladser i perioden 2008-2010.

 

Vækstforum har på den baggrund besluttet at nedsætte en taskforce i samarbejde med Skive Kommune, Skive Erhvervsråd og Beskæftigelsesregionen med henblik på at udarbejde forslag til en målrettet indsats, der kan bidrage til forbedring af beskæftigelsessituationen i Skive-området.

 

Temaerne for taskforcens arbejde er kompetenceudvikling, iværksætteri, innovation og forretningsudvikling, energi og miljø, turisme og fødevarer. Der foreligger nu det første konkrete forslag til indsats i form af en ansøgning fra Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter om støtte til initiativet "Energi i Væksten", som tager udgangspunkt i Skive Kommune som officiel Energiby og den række af energiprojekter og -tiltag, som er iværksat i den forbindelse. Hensigten er en målrettet indsats for at skabe lokal erhvervsmæssig vækst med afsæt i denne energiindsats.

 

Initiativet falder ind under Vækstforums erhvervsudviklingsstrategis særlige indsats på energi- og miljøområdet.

 

Formål og erhvervsmæssig effekt

Initiativet skal støtte op om energiprojekterne i Skive Kommune med henblik på at sikre, at erhvervspotentialet for disse projekter optimeres til størst mulig gavn for lokalområdet for derigennem at fremme den lokale erhvervsudvikling og skabe erhvervsmæssig vækst, herunder nye arbejdspladser, i Skive Kommune.

 

Baggrund

Skive blev i 2008 udpeget som officiel Energiby af Klima- og Energiministeriet, og målet er at gøre Skive CO2 neutral i år 2029. Ikke mindst på den baggrund, er der af Skive Kommune og andre væsentlige aktører inden for energiområdet, herunder en række virksomheder, iværksat større initiativer og projekter, som har til formål at øge energieffektiviteten og andelen af vedvarende energi i energiforsyningen.

 

For at skabe synergi og dermed øge mulighederne for en samlet indsats for vækst og nye arbejdspladser, er det nødvendigt med en koordinerende indsats mellem disse i udgangspunktet enkeltstående projekter: 

 

  • Etablering af EnergiFonden Skive med deltagelse af en række lokale virksomhedsledere.

  • Beslutning om geotermisk varmeforsyning.

  • Udbygning med vindkraft.

  • Iværksættelse af plan for produktion og udnyttelse af biogas i energiforsyningen.

  • Plan om etablering af et kombineret testcenter for vedvarende energi inkl. opgraderingsanlæg for biogas til naturgas.

  • Opstilling og test af solcellepaneler på kommunale bygninger.

  • Plan for energirenovering af den private bygningsmasse.

  • Kompetenceudvikling af håndværkere inden for energirenovering og vedvarende energi.

  • Opførelse af Rådhus II med omfattende brug af energieffektive foranstaltninger.

  • Investering i elbiler til delvis dækning af kommunens befordringsbehov.

  • Innovation Fur, som er et storstilet projekt om energi og informationsteknologi, iværksat af EnergiMidt.

  • Træforgasningsanlæg på Skive Fjernvarme.

Gennemførelse af disse projekter og initiativer vil i alt medføre investeringer i Skive Kommune i størrelsesordenen 1 mia. kr., og det er tanken med initiativet "Energi i Væksten" at gennemføre en målrettet indsats for at opnå størst mulig lokal virksomhedsinvolvering i disse projekter. De involverede virksomheder vil derved bl.a. få mulighed for at udvikle og demonstrere ny teknologi, som senere vil kunne sælges på det voksende marked for teknologi og løsninger inden for energieffektivitet og vedvarende energi.

 

Aktiviteter

Initiativet vil bl.a. omfatte følgende aktiviteter:

  • Kontinuerligt at skabe overblik over lokale energirelaterede projekter og dertil hørende erhvervsmæssige muligheder.

  • Kortlægge lokale virksomheders kompetencer og potentialer i forhold til projekternes erhvervsmæssige muligheder.

  • Kortlægge vidensbehov og tilføre denne viden til de lokale virksomheder via lokale og regionale videns- og uddannelsesinstitutioner samt fremme kompetenceudvikling og etablering af vidensmiljøer.

  • Synliggøre energiprojekternes erhvervsmæssige muligheder over for relevante lokale virksomheder.

  • Skabe kontakt mellem projekterne og virksomhederne, virksomheder imellem og mellem virksomheder og relevante samarbejdspartnere, herunder vidensinstitutioner og erhvervsfremmeordninger.

  • Facilitering af projektudvikling, herunder fundraising, til støtte af realiseringen af projekter knyttet op på energiprojekterne.

  • Markedsføre aktiviteter, projekter og deres resultater med henblik på tiltrækning af viden, medarbejdere, kapital og virksomheder.

 

Ressourcer

Der foreligger følgende budget for initiativet, som er planlagt at forløbe over 3 år fra midt i 2012 til midt i 2015:

 

Udgiftsbudget
(1.000 kr.)
2012
2013
2014
2015
I alt
Lønomkostninger
500
1.000
1.000
500
3.000
Kontorhold
80
150
150
80
460
Konsulentbistand
125
250
450
200
1.025
Arrangementer
120
250
300
180
850
Evaluering
 
 
100
100
200
Diverse
165
305
355
190
1.015
I alt udgiftsbudget
990
1.955
2.355
1.250
6.550

 

Finansiering
(1.000 kr.)
2012
2013
2014
2015
I alt
Skive Kommune
150
300
300
150
900
Ekstern finansiering*
140
305
455
250
1150
Energifond
150
250
250
125
775
Virksomheder
50
100
250
125
525
Region Midtjylland
500
1.000
1.100
600
3.200
I alt finansiering
990
1.955
2.355
1.250
6.550

*Fonde og støtteordninger, som endnu ikke er specificeret.

 

Vækstforums bemærkninger

Vækstforum havde følgende bemærkning til ansøgningen:

  • Projektets fokus skal være på de virksomhedsrettede aktiviteter.

  • Projektet skal understøtte de klyngerettede initiativer i forhold til at bevare og udbygge virksomhedernes kompetencer og potentialer i området.

  • Projektbudgettet skal tilrettes med et øget fokus på virksomhedsrettede aktiviteter.

  • Resultatkontrakten skal udformes i overensstemmelse hermed.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-2-12

6. Bevillingssag: Videreførelse af delinitiativ under MedTech Innovation Center - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

MedTech Innovation Center har i perioden 2009-2011 gennemført et delinitiativ på Regionshospitalet Horsens, hvor en medarbejder har været indlånt til hospitalets innovationsteam. Delinitiativet er nu evalueret.

 

Baseret på evalueringens resultater, og de effekter, initiativet har været med til at skabe på en forholdsvis kort periode, anbefales det at forlænge og udvide initiativet. 

 

Der ansøges om i alt 5 mio. kr. i 2012-2014.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale erhvervsfremmemidler bevilges 1,379 mio. kr. i 2012, 1,767 mio. kr. i 2013 og 1,854 mio. kr. i 2014, i alt 5,0 mio. kr. til MedTech Innovation Center til videreførelse og udvidelse af initiativet "Innovation og forretningsudvikling på hospitaler i Region Midtjylland", og

 

at midlerne bruges til indlån af MedTech Innovation Center-personale på Regionshospitalet Horsens og yderligere forsøgsvis på to hospitaler i Region Midtjylland.

Sagsfremstilling

Vækstforum har på sit møde den 21. februar 2012 besluttet at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsfremmemidler bevilges 5,0 mio. kr. i 2012-2014 til MedTech Innovation Center til videreførelse og udvidelse af initiativet "Innovation og forretningsudvikling på hospitaler i Region Midtjylland", og at midlerne bruges til indlån af MedTech Innovation Center-personale på Regionshospitalet Horsens og yderligere forsøgsvis på to hospitaler i Region Midtjylland.

 

MedTech Innovation Center (MTIC) har siden 1. august 2009 haft en medarbejder indlånt til Regionshospitalet Horsens. Baggrunden for bevillingen var ønsket om at få flere innovationspartnerskaber etableret mellem virksomheder og hospitalet. Siden er Regionshospitalet Horsens to gange blevet kåret som den mest innovative offentlige virksomhed i Danmark af Mandag Morgen, og hospitalet har i dag en innovationsenhed bestående af fire personer.

 

Initiativet er nu blevet evalueret af IRIS Group, og på baggrund af blandt andet denne evaluering anbefales det at forlænge og udvide den hidtidige indsats.

 

Evalueringens hovedresultater

Evalueringen nævner bl.a. følgende effekter af den hidtidige indsats:

 

Der er blevet igangsat 10 projekter med virksomhedsdeltagelse, og tiltrukket 11,1 mio. kr. fra ekstern finansiering til ni af projekterne. Hospitalet har egenfinansieret med 3,23 mio. kr. Der er ikke lavet en samlet opgørelse af virksomhedernes egenfinansiering i projekterne. Nogle projekter er finansieret af eksterne midler, andre af egne midler.

 

En anden effekt af innovationsindsatsen har været en forandring af hospitalsmedarbejdernes kultur omkring indrapportering af idéer til nye projekter, og der er skabt en kultur, hvor virksomheder har mulighed for at teste og udvikle deres produkter på hospitalet og med dets medarbejdere.

 

En effekt er også forbedret klinisk indsigt hos virksomhederne, der har givet dem mulighed for at udvikle løsninger med større markedsværdi. Den hurtigere produktmodning er ligeledes en positiv effekt af den organisering og indsats, som samarbejdet mellem MTIC og hospitalet udgør.

 

Der vil i 2014 blive foretaget en vurdering af projekternes, og dermed også indsatsens, erhvervsøkonomiske effekter. Alle projekter vurderes af de deltagende virksomheder at have et stort erhvervsøkonomisk potentiale både på det nationale og internationale marked.

 

Effekter

Den hidtidige indsats har haft effekter på den "dobbelte bundlinje", hvilket betyder højnet kvalitet og effektivitet på hospitalet samt bidrag til løsninger, som den erhvervsmæssige samarbejdspartner har kunnet og kan afsætte til andre kunder.

 

På projekter afsluttet og igangsat under Regionshospitalet Horsens i perioden 2009-2011, vil der i 2014 blive målt på virksomhedernes forbedring af deres forretningsgrundlag, herunder afsætning af nyudviklede produkter, eksport og stigning i beskæftigelse.

 

For indsatsen 2012-2014 vil forandringen af de involverede hospitalers arbejde med innovation og samarbejde med erhvervslivet, og den organisering, der bliver etableret omkring dette arbejde, blive evalueret i 2014. Derudover vil der blive målt på antal af projekter, deltagende virksomheder og tiltrukket ekstern finansiering.

 

Der vil blive målt på eksport, omsætning og beskæftigelse i de deltagende virksomheder i 2016 og 2018 for at få en realistisk vurdering af disse effekter på længere sigt.

 

Aktiviteter

Der vil være forskel på de aktiviteter, som er omfattet af en videreførelse af indsatsen på Regionshospitalet Horsens og de steder, hvor der skal bygges et initiativ op fra bunden.

 

Aktiviteterne er identificeret ud fra evalueringen og via den opsamlede læring, kompetencer og erfaring, som MTIC har opbygget gennem deres treårige virke.

 

På Regionshospitalet Horsens vil der blive arbejdet med følgende aktiviteter:

 

  • Etablering af et tværsektorielt innovationsprojekt med 1-2 kommuner i optageområdet.

  • Deltagelse i et radikalt innovationsprojekt sammen med de to øvrige hospitaler, der udvælges til innovationssatsningen.

  • Fem nye innovationsprojekter etableres.

  • Deltagelse i et internationalt projekt.

 

På to øvrige hospitaler, hvor der vil blive igangsat lignende innovations- og forretningsudviklingsindsatser, vil arbejdet omfatte nedenstående aktiviteter:

 

  • Udvikling af vision og mål for innovationsarbejdet.

  • Opbygning og kommunikation af en innovationsstrategi med sammenhæng til hospitalets egen strategi.

  • Etablering af en innovationskultur på udvalgte områder/afdelinger.

  • Strategi for hvilke typer af innovationsprojekter, der skal fokuseres på (processer, effektiviseringer, produkter, udvikling) i samarbejde med hospitalernes ledelser.

  • Strategi for samarbejde med erhvervslivet.

  • Etablering af fem innovationsprojekter.

  • Dokumentation af fremskridt for udvikling af projekterne.

  • Ansøgning af ekstern funding til udvalgte projekter.

Organisering

"Innovation og forretningsudvikling på hospitaler i Region Midtjylland" er et delinitiativ under MTIC, og en del af udmøntningen af Vækstforums indsatsområde Velfærdsinnovation i erhvervsudviklingsstrategien.

 

Delinitiativet vil blive en integreret del af MTIC og koordineres med MTICs generelle indsats.

 

De udvalgte hospitaler vil have en geografisk spredning på tværs af regionen, og mindst ét vil være relateret til de nye sygehusbyggerier. På sigt arbejdes der for, at ordningen kan komme til at gælde alle interesserede hospitaler i Region Midtjylland.

 

De udvalgte hospitaler skal sikre, at der er afsat ressourcer og ledelseskraft til initiativet. Forekommer der ikke en opfyldelse af disse krav, vil delinitiativet blive taget op til revurdering af Vækstforum.

 

I evalueringen af MTIC-Horsens er der sat fokus på forudsætningerne for et succesfuldt erhvervssamarbejde på hospitalet, herunder:

 

  • En engageret ledelse.

  • Innovationsenhed, som refererer direkte til hospitalsledelsen (blev etableret i 2008).

  • Ledelsen indgår i styregrupperne for de enkelte innovationsprojekter og fungerer som projektejere.

  • Erhvervskompetencer og kliniske kompetencer er i sparring med hinanden.

  • Der udvises dristighed.

  • Fokus på den dobbelte bundlinje - 1) Realisering af sygehusets overordnede mål om kvalitet og effektivitet 2) Bidrage til løsninger, som erhvervsmæssige samarbejdspartnere kan afsætte til andre hospitaler.

  • Fokus på implementering og drift af de udviklede produkter.  

  • Hospitalet er bevidst om, at de udviklede løsninger skal kunne bruges på andre hospitaler.

  • Hospitalet har indtaget rollen som intelligent efterspørger.

 

Disse forudsætninger vil være krav til de udvalgte hospitaler.

 

Ressourcer

 

Udgiftsbudget (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Løn
1.200.000
1.539.000
1.598.000
4.337.000
Møder, transport, konferencer, efteruddannelse etc.
125.000
156.000
180.000
461.000
Administrationsomkostninger (telefon, kontingenter, faglitteratur, software)
54.000
72.000
76.000
202.000
I alt udgiftsbudget
1.379.000
1.767.000
1.854.000
5.000.000

  

 

 Finansiering  (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Region Midtjylland                      
1.379.000
1.767.000
1.854.000
5.000.000

 

MTIC bidrager til initiativet fra deres eksisterende bevilling fra Region Midtjylland, da delinitiativet er en videreudvikling af elementer fra deres resultatkontrakt omhandlende fokus på hospitalsbyggerierne, OPI og internationalisering. Derudover er det en optimering af rammerne for udviklingen af velfærdsklyngen i Region Midtjylland.  

MTIC - bidrag fra eksisterende bevilling
 
 
 
 
 
2012
2013
2014
I alt
Løn
300.000
612.000
642.000
1.554.000
Rejser, transport, møder, konferencer ect.
15.000
30.000
30.000
75.000
Adm. omkostninger
5.000
10.000
10.000
25.000
I alt
320.000
652.000
682.000
1.654.000

 

Totalbudgettet bliver således 6,654 mio. kr.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-32-11

7. Bevillingssag: Initiativet VAND: Fra global udfordring til regional vækst - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Initiativet "Vand: Fra global udfordring til regional vækst" skal styrke virksomhedernes globale konkurrencedygtighed ved at styrke deres muligheder for at udvikle og producere løsninger på de samfundsmæssige udfordringer på vandområdet. Efter annoncering efter operatør er der indkommet én ansøgning.

 

Der ansøges om i alt 8,350 mio. kr. i 2012-2014.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsfremme bevilges 2,750 mio. kr. i 2012, 2,8 mio. kr. i 2013 og 2,8 mio. kr. i 2014, i alt  8,350 mio. kr. til Ferskvandscentret til gennemførelse af initiativet "VAND: Fra global udfordring til regional vækst".

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på møde den 21. februar 2012 at indstille til regionsrådet, at der bevilges 8,350 mio. kr. af de regionale midler til erhvervsfremme og at indstille til Erhvervsstyrelsen, at der bevilges 6,150 mio. kr. fra Den Europæiske Regionalfond til Ferskvandscentret til gennemførelse af initiativet VAND under indsatsområdet Energi og Miljø i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi.

 

Vækstforum gennemførte i efteråret 2011 en annonceringsproces. Det var ikke muligt at iværksætte initiativet på baggrund af den første ansøgningsrunde. Derfor besluttede Vækstforum på sit møde den 25. oktober 2011 at igangsætte en ny ansøgningsrunde.

 

Ved begge ansøgningsrunder har et dommerpanel bestående af to repræsentanter fra henholdsvis forprojektgruppe vedrørende initiativet og Rådet for Energi- og Miljøteknologi, heriblandt de respektive formænd vurderet de indkomne ansøgninger.

 

Ved den seneste ansøgningsfrists udløb var der indkommet én ansøgning. Panelet vurderede imidlertid, at ansøgningen ikke honorerede de opstillede krav til operatørfunktionen. Panelet anbefalede, at der skulle udarbejdes en revideret ansøgning med ændringer på en række specifikke områder.

 

Panelet iagttog i sin vurdering af ansøgningen både de generelle vilkår for en given operatør og kom med følgende specifikke anbefalinger til revidering af ansøgningen:

 

  • At skillelinjen mellem operatør og målgruppe for initiativet gøres stringent. I det skitserede konsortium er der deltagelse af to kommuner og tilhørende forsyningsselskaber, hvilket indebærer en sammenblanding af operatørfunktionen og målgruppen for initiativet.  

  • At der tilføres kompetence til initiativet af den type, som Eksportforeningen besidder.

  • At der udarbejdes et sammenhængende projektdesign med afsæt i markedets behov. Projektdesignet skal munde ud i en samlet faseopdelt aktivitetsplan med mål og tidslinje samt et specificeret budget.

  • At der udarbejdes en beskrivelse af, hvilke roller og opgaver de enkelte parter har i forhold til ledelse og gennemførelse af initiativet, jævnfør den ovenfor efterspurgte aktivitetsplan. Samtidig skal det tydeliggøres, at den overordnede projektledelse har de kompetencer, der er nødvendige i forhold til at sikre gennemførelse af initiativet.

  • At der udarbejdes en beskrivelse af, hvordan operatøren vil finde frem til kundens/markedets behov og visioner – både globalt og regionalt.

  • At ansøger forholder sig stringent til Vækstforums udvalgte temaer for initiativet, samt at ansøger lader markedsefterspørgsel være styrende for, hvordan der udvikles løsninger/koncepter på tværs af de fire vandfaglige områder.

 

På baggrund af panelets anbefalinger, som blev tiltrådt af Vækstforums sekretariat og administrativ styregruppe, har der været en dialog mellem sekretariatet, bistået af dommerpanelet og ansøger med henblik på, at ansøger udarbejdede en revideret ansøgning.

 

Der foreligger en revideret ansøgning, hvor Ferskvandscentret har redegjort for de ønskede forhold. Der udestår en forhandling om detaljerne i budget og finansiering, herunder fordeling mellem løn og ekstern konsulentbistand samt fordeling af deltagerfinansiering på timer og kroner.

 

Formål

Initiativet "VAND: Fra global udfordring til regional vækst" skal styrke virksomhedernes globale konkurrencedygtighed ved at styrke deres muligheder for at udvikle og producere løsninger på de samfundsmæssige udfordringer på vandområdet.

 

Effekt

Initiativet "Vand: Fra global udfordring til regional vækst" skal øge virksomhedernes globale konkurrencedygtighed ved at styrke deres muligheder for at udvikle og producere løsninger på de samfundsmæssige udfordringer på vandområdet, og dermed bidrage til at opfylde målene i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, idet det særligt skal bidrage til en øget andel af innovative virksomheder, en stigning i omsætningen og en øget andel af eksporterende virksomheder.  

 

Aktiviteter

Initiativet gennemføres i perioden 2012-2014 med en globalt og regionalt rettet konceptplatform.

 

I forhold til globale konceptplatform tages afsæt i de globale vandudfordringer og hvordan virksomhedernes adgang til ét eller flere vækstmarkeder kan fremmes. Temaet er vandudfordringer i millionbyer.

 

I forhold til den regionale konceptplatform tages afsæt i strategisk efterspørgsel fra det offentlige og hvordan det kan øge virksomhedernes innovationskraft, styrke deres business case og adgang til det danske marked. Temaerne er strategisk, innovativ byplanlægning og strategisk håndtering af kystnær bebyggelse.

 

Markedssignalerne skal styrkes, herunder skal det offentliges intelligente efterspørgsel efter helhedsorienterede og multifunktionelle løsninger fremmes.

 

Initiativets faser er følgende:

  • Identifikation af konkret globalt marked og identifikation af kommuner

  • Undersøge markedsudfordringer og undersøge/genere behov eller vision i kommuner

  • Identifikation og rekruttering af virksomheder og andre deltagere samt opnåelse af produktkendskab

  • Udvikling af koncepter

  • Realisering og implementering af koncepter  integrerede løsninger.

Der forventes deltagelse af i alt 25-30 virksomheder.

 

Organisering

Ferskvandscentret er operatør og etablerer et mindre projektsekretariat med en projektleder, der skal sikre fremdrift og koordinering af aktiviteter og mobilisering af aktører i initiativet. Ferskvandscentret forpligtes til at gennemføre et udbud for at sikre de nødvendige supplerende kompetencer i forhold til den udførende del i initiativet rettet mod både det globale og det regionale marked.

 

Ressourcer

Det ansøgte beløb udgør et maximalt budget og finansiering, idet der vil pågå nærmere forhandling af detaljerne inden en resultatkontrakt indgås, herunder fordeling mellem løn og ekstern konsulentbistand samt fordeling af deltagerfinansiering på timer og kroner.

 

Udgiftsbudget (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Løn (incl. projektledelse, adm., deltagere)
1.500.000
1.500.000
1.500.000
4.500.000
Møder, kollektive arrangementer
600.000
600.000
600.000
1.800.000
Konsulentbistand
3.000.000
3.000.000
3.000.000
9.000.000
Markedsføring og formidling
150.000
150.000
150.000
450.000
Evaluering og analyse
50.000
100.000
100.000
250.000
Rejser og transport
300.000
300.000
300.000
900.000
Revision
100.000
100.000
100.000
300.000
I alt
5.700.000
5.750.000
5.750.000
17.200.000

 

Finansiering (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Region Midtjylland
2.750.000
2.800.000
2.800.000
8.350.000
EU’s Regionalfond
2.050.000
2.050.000
2.050.000
6.150.000
Deltagerfinansiering
900.000
900.000
900.000
2.700.000
I alt
5.700.000
5.750.000
5.750.000
17.200.000


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-6-09

8. Bevillingssag: Forlængelse af "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter" - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland har sammen med de 13 land- og yderkommuner med projektet "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter" sammenfinansieret en vejledningsindsats overfor mikrovirksomheder på landet. Projektets virksomhedsrettede aktiviteter stoppede pr. 31. december 2011.

 

På baggrund af projektets resultater og effekter, en stor kommunal interesse for videreførelse af initiativet og muligheden et kommende nationalt initiativ på området indstilles til en 6 måneders forlængelse af projektet.

 

Der ansøges om i alt 925.303 kr. i 2012.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsfremme bevilges 925.303 kr. i 2012 til Randers Erhvervs- og Udviklingsråd til en 6 måneders forlængelse af de virksomhedsrettede aktiviteter i projektet "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter".

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 16. december 2009  at indstille til regionsrådet, at der bevilges 3,5 mio. kr. fra de regionale udviklingsmidler i perioden 2010 til 2011 til projektet "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter". Projektet vedrører indsatsområdet iværksætteri i Vækstforums handlingsplan for 2011-2012. Projektet skal understøtte en udnyttelse af de erhvervsmæssige styrkepositioner i landdistrikterne. 

Vækstforum har på sit møde den 21. februar 2012 besluttet, at indstille til regionsrådet,

at der af de regionale midler til erhvervsfremme bevilges 925.303 kr. i 2012 til Randers Erhvervs- og Udviklingsråd til en 6 måneders forlængelse af de virksomhedsrettede aktiviteter i projektet "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter".

 

Alle virksomheder har lige adgang til at benytte tilbuddene i den allerede eksisterende lokale basisvejledning. Det må samtidig konstateres, at det er meget få virksomheder udenfor byerne, der enten selv opsøger den lokale erhvervsservice eller bliver opsøgt. ”iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter” er derfor en ekstra erhvervsserviceindsats rettet mod de mange mikrovirksomheder (under 10 ansatte) på landet. Projektets foreløbige resultater viser, at der er et uudnyttet vækstpotentiale.

 

Projektet omfatter de 6 yderkommuner og 7 landkommuner i Region Midtjylland og retter sig mod mikrovirksomheder beliggende på landet eller i byer med under 3.000 indbyggere. 


Effekter 

Projektet er næsten afsluttet, og i forbindelse med opfølgningen på resultatkontrakten for projektet pr. 1. september 2011, fremgår blandt andet følgende resultater:

 

  • 850 virksomhedsvejledninger

  • 81 virksomheder er henvist til Væksthus Midtjylland

  • 62 virksomheder har fået hjælp til at søge om midler fra Landdistriktsprogrammet under Fødevareministeriet

  • etablering af 12 virksomhedsnetværk

De virksomhedsrettede aktiviteter er afsluttet pr. 31. december 2011, og en foreløbig opgørelse viser, at der inden for budgettet er gennemført ca. 1.250 virksomhedsvejledninger.

 

Aktiviteter

Projektet indeholder følgende virksomhedsrettede aktiviteter:

  • vejledningsindsats for 1.000 virksomheder

  • netværksdannelse (13 netværk)

  • vejledning og udarbejdelse af ansøgninger til Landdistriktsprogrammet.

 

Det blev ved projektopstart med operatøren aftalt, at de virksomhedsrettede aktiviteter skulle være gennemført med udgangen af 2011. Dette skete primært for at få tyngde i indsatsen. De få aktiviteter, der oprindelig var planlagt til første kvartal af 2012, blev derfor fordelt ud på 2011.
 

Organisering

På baggrund af projektets resultater har de 13 deltagende kommuner udtrykt interesse for at afklare mulighederne for at videreføre projektet i form af en fokuseret mikrovirksomhedsindsats.

 

Derudover har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter noteret sig projektets erfaringer og resultater, og har bedt Region Midtjylland om at bistå med udviklingen af et eventuelt nationalt initiativ. En afklaring heraf forventes ultimo 2. kvartal 2012. Ministeriet arbejder endvidere på at inddrage indsatsen i den kommende partnerskabsaftale.


På den baggrund etableres en arbejdsgruppe med kommunal og regional repræsentation. Arbejdsgruppen skal primo 2. kvartal 2012 afklare det erhvervsmæssige potentiale i og effekt af en eventuel videreførelse i en mere fokuseret indsats. Den regionale afklaring skal naturligvis også indtænke en eventuel national ordning.

 

For at sikre en eventuel videreførelse af projektet "iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter" i et nyt nationalt projekt, vil det være afgørende, at det nuværende projekts virksomhedsrettede aktiviteter forlænges frem til medio 2012.

 

Operatørrollen omfatter i forlængelsen udelukkende administrative og koordinerende opgaver. Alle virksomhedsrettede aktiviteter udføres af den enkelte kommune, udpegede lokale erhvervsserviceoperatør og alle virksomhedskontakter registreres i Væksthusenes CRM-system. Derved sikres også, at der ikke opbygges parallelle systemer.

 

Aktiviteterne i forlængelsen vil primært bestå af yderligere godt 300 virksomhedsvejledninger med deraf følgende afledte aktiviteter i form af Væksthushenvisninger, vejledning og hjælp til LAG-ansøgninger, etablering af netværk mv. De konkrete aktiviteter og effekter fastlægges i tillæg til samarbejdsaftalerne og resultatkontrakterne mellem regionen, kommunerne, operatøren og de lokale operatører.

Ressourcer
Forlængelsen beløber sig til 1.800.606 kr., hvoraf 925.303 kr. ønskes finansieret af de regionale udviklingsmidler. Som det ses af nedenstående tabel er der tildelt 50.000 kr. til dækning af operatøropgaven, mens de resterende 1.750.606 kr. fordeles mellem de lokale erhvervsserviceoperatører – udelukkende til brug for virksomhedsrettede aktiviteter.

Den kommunale medfinansiering afregnes direkte mellem kommunen og denne operatør.

 

12 af de 13 kommuner har givet tilsagn om kommunal medfinansiering af forlængelsen. Herning Kommune har ikke ønsket at deltage i forlængelsen.

 

Udgiftsbudget
2010*
2011*
2012*
Udgifter
2012
I alt
Virksomhedsvejledninger
 400.000
3.600.000
0
4.000.000
1.150.606
5.150.606 
Andre aktiviteter - netværk
600.000
1.620.000
0
2.220.000
600.000
2.820.000 
Projektledelse
 300.000
400.000
80.000
780.000
50.000
830.000 
I alt udgiftsbudget
 1.300.000
5.620.000
80.000
7.000.000
1.800.606
8.800.606 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Finansiering
2010 *
2011*
2012*
Allerede bevilget
2012**
I alt
Kommunerne
875.000
1.750.000
875.000
3.500.000
875.303
4.375.303
Region Midtjylland
875.000
1.750.000
875.000
3.500.000
925.303
4.425.303
I alt finansiering
1.750.000
3.500.000
1.750.000
7.000.000
1.800.606
8.800.606

* Oprindeligt projekt - allerede afholdte aktiviteter

** Projektforlængelse

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-32-10

9. Bevillingssag: Region Midtjyllands deltagelse i Foodbest-partnerskabet - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

EU fokuserer på innovation som en af de vigtige vækstmotorer, og et af redskaberne er etableringen af Knowledge and Innovation Community (KIC). Formålet med disse forsknings- og innovationsnetvæk er at skabe innovation ved at sætte viden, forskning og virksomheder sammen inden for specifikke indsatsområder f.eks. klima eller it. I 2014 skal der etableres tre nye KICs, og et af temaerne forventes at blive fødevarer.

 

Region Midtjylland er blevet inviteret ind i partnerskabet Foodbest, som arbejder på at tiltrække et KIC til Skandinavien, hvor der i disse år er skabt et innovativt miljø omkring hele fødevarebranchen.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsudvikling bevilges 2 mio. kr. i 2012, 2 mio. kr. i 2013 og 1 mio. kr. i 2014, i alt 5 mio. kr. til Region Midtjyllands deltagelse i den dansk-svenske del af Foodbest partnerskabet under Københavns Universitet, og medfinansiering af de regionale, nationale og internationale udviklingsaktiviteter herunder.

Sagsfremstilling

Baggrund

Vækstforum besluttede på sit møde den 21. februar 2012 at indstille til regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsudvikling afsættes i alt 5 mio. kr. i perioden 2012-2014 til Region Midtjyllands medfinansiering af de regionale, nationale og internationale udviklingsaktiviteter under Foodbest-partnerskabet. Projektets aktiviteter skal understøtte satsningsområdet fødevarer under Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020.

 

Foodbest er udsprunget af en række udviklingsprojekter under det tidligere Øresund Foodnetwork. Initiativet er i dag juridisk forankret på Københavns Universitet (KU Life).

Foodbest har samlet et stærkt internationalt partnerskab, der på tværs af landegrænser arbejder for at få EU Kommissionen til at udbyde et såkaldt Knowledge and Innovation Community (KIC) med fokus på fødevarer i 2014. Et KIC er et fælleseuropæisk forsknings- og innovationsnetværk med deltagelse af minimum 6 lande/regioner, der etableres for 7-15 år af gangen med årlige budgetter på 125-150 mio. euro, medfinansieret af European Institute of Innovation and Technology. Der eksisterer i dag 3 KICs inden for henholdsvis klima, ICT og vedvarende energi.

 

Det internationale partnerskab bag Foodbest består pt. af repræsentanter fra Sverige,

Danmark, Wageningen Regionen (Holland), INRA Paris (Frankrig), Institute of Food Research (Norwich, Storbritannien) og Bologna Universitetet (Italien). Der er dialog med flere lande om deltagelse. Inden for det internationale partnerskab er der skabt en stærk alliance mellem danske og svenske myndigheder, virksomheder og viden- og innovationsmiljøer med henblik på at få en væsentlig del af Food KIC programmidlerne og aktiviteter henlagt til Danmark og Sverige i et af 5-6 såkaldte co-location centers. Tilsvarende samarbejder er etableret i de øvrige lande.

 

Med henblik på at få afdækket de regionale erhvervsudviklingsmæssige perspektiver ved en eventuel indtrædelse i Foodbest, har der i samarbejde med Aarhus Universitet været gennemført en række drøftelser og møder med centrale aktører inden for Vækstforums partnerskab, herunder AgroTech, Teknologisk Institut, Arla Foods, Danish Crown, Danisco, VIFU, Agro Business Park, Videncentet for Landbrug, Future Food Innovation og Foodbest (Nationalt innovationsnetværk). Tilbagemeldingerne fra aktørerne og Vækstforums fødevareråd har været entydigt positive, når det gælder den strategiske betydning af et regionalt engagement i Foodbest partnerskabet.  

 

Forventede effekter

Resultatet af en regional medfinansiering og indtrædelse i Foodbest er, at der uanset udfaldet af Kommissionens afgørelser vedrørende KICs i 2014 kan opnås betydelige resultater for regionens virksomheder og videnaktører ved deltagelse i det forberedende Foodbest samarbejde. Det skal bl.a. ske gennem:

  • Deltagelse i nationale og internationale samarbejder og projekter, der øger aktørernes performance og konkurrenceevne.

  • Øget vækst og flere jobs inden for fødevareområdet.

  • Øget adgang til og synlighed for ventureselskaber.

  • Bedre og flere kandidater inden for fødevareområdet.

  • Identifikation af nye medfinansieringsmuligheder til Vækstforums fremtidige programmer og initiativer inden for fødevaresatsningen.

  • Positionering af regionen som et attraktivt internationalt forsknings- og innovationsmiljø inden for fødevareområdet.

 

Aktiviteter

Et food KIC skal først og fremmest adressere de tre globale udfordringer: Food and Health, Food and Sustainability og Food security. Det skal ske ved iværksættelsen af en række nationale og internationale innovationsprogrammer og -projekter, der inddrager forskning, erhverv og uddannelse. Forberedelsesarbejdet under Foodbest inddeles i 3 aktivitetspakker:

  • Foodbest Embassy DK/S: Samler drifts-, kommunikations- og lobbyrelaterede aktiviteter, der skal bane vejen for at nå målet om at få et Food KIC udbudt og etableret med en stærk dansk/svensk involvering.

  • Foodbest Hub: Skal skabe partnerskaber og samarbejdsstrukturer mellem aktører for at sikre, at et effektivt europæisk innovationsmiljø inden for fødevareområdet og finansieringsmodeller kan være på plads i 2014 (projektering, opbygning af venture, analyser mv.).

  • Foodbest Excellence: Konsortieopbygning både regionalt, nationalt og internationalt, herunder identifikation, prioritering og fordeling af excellence-områder inden for uddannelse, forskning og industri mellem co-location centres og partnere (5-6 i alt).

 

En mere detaljeret beskrivelse af aktiviteterne findes i bilagsmaterialet.

 

Fødevarerådet pegede på sit møde den 30. januar 2012 på en særlig regional rolle og forpligtelse med hensyn til at få små og mellemstore virksomheder gjort opmærksomme på og involveret i Foodbest aktiviteterne. Dette vil, sammen med følgende opmærksomhedspunkter fra det regionale strategiseminar, blive indarbejdet i en eventuel resultatkontrakt med Foodbest:

 

  • Der skal skabes synergi mellem den regionale fødevaresatsning og Foodbest.

  • Den regionale indsats under Foodbest skal arbejde med at sikre bedre adgang til international viden og samarbejde, bedre kandidater inden for fødevareområdet, bedre dialog mellem universiteter og virksomheder, bedre interdisciplinært samarbejde samt bedre rammebetingelser og incitamenter for entreprenørskab og ventureselskabers involvering i fødevarevirksomheder.    

 

Organisering

Den dansk/svenske del af projektet ledes af en bestyrelse med repræsentanter fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen (formand), Lunds Universitet, Region Skåne, Københavns Universitet (KU Life), Aventure AB, Arla Foods og Region Hovedstaden.

 

Der er etableret et sekretariat ved KU Life. Der skal sikres inddragelse af repræsentant(er) i sekretariatsbetjeningen fra den midtjyske region.

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 21. februar 2012, at der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra Aarhus Universitet, AgroTech, Teknologisk Institut, Arla Foods, Danish Crown, Danisco, VIFU, Agro Business Park, Videncentet for Landbrug, Future Food Innovation og fødevarerådet. Desuden vil der være repræsentation fra arbejdstager- og arbejdsgiverside inden for fødevareerhvervet.

 

Vækstforum forudsætter, at Aarhus Universitet inddrages i Foodbest-bestyrelsen, og at der skabes sammenhæng mellem repræsentationen i den regionale følgegruppe og repræsentationen i Foodbest-bestyrelsen.

 

Ressourcer

Udgiftsbudget (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Projektledelse
3.584.000
3.584.000
3.584.000
10.752.000
Internationale netværksaktiviteter
1.620.000
1.790.000
1.790.000
5.200.000
Kommunikation og markedsføring
2.075.000
1.395.000
1.395.000
4.865.000
Strategiske analyser
1.790.000
290.000
290.000
2.370.000
Etablering af innovationsmiljø
2.231.000
3.581.000
3.181.000
8.993.000
Opbyggelse og formalisering af internationalt konsortium
1.610.000
1.635.000
1.785.000
5.030.000
Identifikation og prioritering af excellence områder
715.000
715.000
715.000
2.145.000
Udvikling af innovations- og forretningsmodeller i food KIC (pilotprojekt)
765.000
 
 
765.000
Budget i alt
14.390.000
12.990.000
12.740.000
40.120.000

 

Udspecificeret aktivitetsbudget er vedlagt som bilag.   

 

Finansiering (kr.)
 2012
2013 
2014 
I alt 
Bevilget pr. januar 2012:
 
 
 
 
Lunds Universitet
2.000.000
1.060.000
286.000
3.346.000
KU-Life
598.400
300.000
 
898.400
DTU
598.400
300.000
 
898.400
Aalborg Universitet - Ballerup
303.700
200.000
 
503.700
Region Hovedstaden
800.000
2.200.000
2.000.000
5.000.000
Biopeople
503.700
 
 
503.700
Foodbest Fællessekretariat
623.400
600.000
21.200
1.244.600
Interreg midler
6.962.400
1.930.000
 
8.892.400
Forventet finansiering
 
 
 
 
Dansk og svensk
statslig finansiering
 
1.000.000
2.000.000
3.000.000
Øvrige regioner (Midtjylland og Skåne)*
2.000.000
4.400.000
3.600.000
10.000.000
Øvrige danske og
svenske universiteter
 
1.000.000
2.000.000
3.000.000
Fonde
 
 
2.832.800
2.832.800
Finansiering i alt
14.390.000
12.990.000
12.740.000
40.120.000

*Region Midtjylland forventes at bidrage til Foodbest samarbejdet med 2 mio. kr. i 2012, 2 mio. kr. i 2013 og 1 mio. kr. i 2014 - i alt 5 mio. kr. i perioden 2012-2014. 

       

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-16-07

10. Bevillingssag: Foreningen Vestdansk Investeringsfremme - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Foreningen Vestdansk Investeringsfremme er et samarbejde mellem de tre vestdanske regioner, Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Midtjylland samt Invest in Denmark/Udenrigsministeriet, og omhandler tiltrækning og fastholdelse af flere internationale investeringer og arbejdspladser til Vestdanmark med fokus på hovedområderne: Informations- og kommunikationsteknologi, Medico- og bioteknologi, Vedvarende energi og Det maritime Danmark.

 

Foreningen har siden sin start i 2007 været med til at sørge for at ca. 50 % af de udenlandske investeringer, som Invest in Denmark tiltrækker, lander i de vestdanske regioner, mod før ca. 20 %.

 

Der ansøges om i alt 6,6 mio. i 2013-2014.

Direktionen indstiller,

at Region Midtjylland forlænger medlemskabet af Foreningen Vestdansk Investeringsfremme i 3 år i perioden 2013 til og med 2015,

 

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 3,3 mio. kr. i 2013 og 3,3 mio. kr. i 2014, i alt 6,6 mio. kr. til Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, og

 

at bevilling for 2015 vil blive forelagt det nytiltrådte Vækstforum og regionsråd i 2014.

Sagsfremstilling

Vækstforum har på sit møde den 21. februar 2012 besluttet, at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 3,3 mio. kr. i 2013 og 3,3 mio. kr. i 2014, i alt 6,6 mio. kr. til Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, og at bevilling for 2015 vil blive forelagt det nytiltrådte Vækstforum og regionsråd i 2014.

 

Foreningen Vestdansk Investeringsfremme

Samarbejdet mellem de tre vestdanske regioner, Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Midtjylland samt Invest in Denmark/Udenrigsministeriet blev forankret i Foreningen Vestdansk Investeringsfremme i december 2007.

 

Foreningen har i dag ansat 7 regionale projektledere, som er placeret i vestdanske udviklingsmiljøer (en 8. projektleder er ved at blive ansat). I perioden fra 2007 og frem har indsatsen resulteret i en mere ligelig fordeling af resultaterne i Øst og Vestdanmark samt givet en fremgang i antallet af investeringer, og dermed arbejdspladser i Vestdanmark.

 

I perioden 2007-2011 har samarbejdet i foreningen tiltrukket eller fastholdt 2.250 arbejdspladser i Vestdanmark, heraf 480 i Region Midtjylland. En fjerdedel af de jobs skabt i perioden 2008-2011 er skabt i Aarhus, mens tre fjerdedele er skabt i det øvrige Midtjylland med placeringer i bl.a. Silkeborg, Brande og Foulum. 

 

Effekter

Det overordnede konkrete mål er at skabe eller fastholde i gennemsnit 333 videntunge arbejdspladser i Vestdanmark om året. Dette opnås bl.a. ved at kontakte potentielle udenlandske investorer med en opdateret viden om Danmarks styrkepositioner. Invest in Denmarks medarbejdere i Asien, Europa og Nordamerika holder årligt op til 1.500 opsøgende møder i udlandet med udenlandske virksomheder. I tilknytning hertil gennemførers en række "fact finding-besøg" for interesserede udenlandske investorer i de tre vestdanske regioner. Ved at have medarbejdere placeret i regionerne i relevante videnmiljøer indenfor bl.a. ICT, Life Science og energi og miljø sikres det, at de styrkepositioner og ressourcer, der findes i regionerne, bliver markedsført overfor de udenlandske investorer.

 

Af konkrete eksempler på investeringer, der er landet i Region Midtjylland på baggrund af indsatsen fra Invest in Denmark og Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, kan nævnes:

  • At de danske cleantech kompetencer har kinesiske virksomheders opmærksomhed. Et godt eksempel er den kinesiske vindmøllefabrikant Envision Energy, der i 2009 etablerede et udviklings- og innovationscenter i Silkeborg med hjælp fra Invest in Denmark. Nu er udviklingsafdelingen klar med en prototype på en offshore vindmølle og har lejet sig ind i de gamle produktionshaller for MAN Turbo & Diesel i Frederikshavn til opbygningsfasen, mens selve testningen vil foregå ved Thyborøn.

  • At den finske vindmølleproducent WinWinD har etableret en afdeling i Danmark og har som en række andre internationale virksomheder inden for vindenergi valgt at placere sig i Aarhus-området. Let adgang til rekruttering og en stor videnbase inden for vindsektoren er blandt årsagerne til, at virksomheden har valgt Aarhus.
    WinWinD tæller globalt over 800 medarbejdere med hovedsæde i Finland og afdelinger i Indien, Frankrig, Sverige og Estland – og nu også i Danmark. Den nye afdeling forventer at ansætte 25 medarbejdere indenfor det første år.

  • At den svenske producent af solcellepaneler, Latitude Solar, har åbnet et europæisk hovedkvarter i Aarhus. Latitude Solar styrker dermed sin internationale position ved at satse på et hovedkvarter, der skal rumme salg, udvikling og logistik. Adgang til dansk talent og viden indenfor grøn energi har også spillet en rolle i etableringen, som Latitude Solar forventer vil skabe 14 jobs det første år. FVI/Invest in Denmark har hjulpet Latitude Solar med rådgivning og kontakt til relevante danske aktører indenfor grøn energi.

  • At Invest in Denmark har været med til at forbedre rammebetingelserne for kliniske forsøg og dermed hjulpet GlaxoSmithKline, der har udvidet deres engagement i Danmark med i alt 64 jobs, hvoraf de 32 er placeret i Midtjylland.  

Aktiviteter 

Indsatsen for at tiltrække videntunge udenlandske investeringer er på baggrund af Invest in Denmarks strategi fokuseret på hovedområderne:

 

  • Informations- og kommunikationsteknologi

  • Medico- og bioteknologi

  • Vedvarende energi

  • Det maritime Danmark

 

De regionale projektledere har ansvarsområder indenfor et eller flere af hovedområderne og har bl.a. til opgave at kortlægge de regionale kompetenceklynger, håndtere konkrete investeringsprojekter i forhold til rådgivning og "fact finding-besøg" for potentielle udenlandske investorer samt at yde rådgivning i forhold til yderligere investeringer af udenlandske virksomheder, som allerede har etableret sig i Danmark.

 

Der lægges vægt på, at de regionale projektledere opretholder en aktuel og nuanceret viden om spidskompetencer, netværk og prioriteter i de enkelte regioner med henblik på at præsentere så præcise og dækkende salgsargumenter som muligt over for potentielle og eksisterende udenlandske investorer.

 

En væsentlig effekt af projektledernes arbejde er sammenbinding og kortlægning af kompetenceklyngerne både i den enkelte region og nationalt. Denne sammenbinding er helt central i forhold til at skabe kritisk masse og danske spidskompetencer, som kan konkurrere internationalt og dermed udgøre et attraktivt valg for internationale investorer. Sammenbindingen foregår ikke mindst gennem de talrige kontakter og møder, som projektlederne gennemfører med regionale og nationale aktører, såsom virksomheder, forskningsinstitutioner, myndigheder, interesseorganisationer, sygehusvæsen mv.


Projektlederne indgår som integrerede medarbejdere i Invest in Denmark, og deres arbejde foregår således i tæt tilknytning til Invest in Denmarks organisation i udlandet.

 

Arbejdet i Foreningen Vestdansk Investeringsfremme er med til at understøtte Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, herunder i den overordnede målsætning om at udnytte de globale muligheder via udenlandske investeringer. Herudover bidrager foreningen konkret på specifikke indsatsområder til at tiltrække relevante virksomheder til at etablere sig i Region Midtjylland.

 

Ressourcer

Foreningen Vestdansk Investeringsfremmes aktiviteter er finansieret frem til udgangen af 2012. Bestyrelsen for foreningen besluttede på sit møde den 28. oktober 2011 at ansøge om videre finansiering hos vækstforaene i de tre vestdanske regioner.  

 

Udgiftsbudget (kr.)
2013
2014
I alt
Personaleomkostninger (8 projektledere)
4.880.000
4.880.000
9.760.000
Aktiviteter
880.000
880.000
1.760.000
Managementaftaler (kontorfaciliteter)
1.520.000
1.520.000
3.040.000
Sekretariat og administration
380.000
380.000
760.000
Produktudvikling og markedsføring i DK og udland
1.250.000
1.250.000
2.500.000
I alt udgiftsbudget
8.910.000
8.910.000
17.820.000
 
 
 
 
Finansiering (kr.)
2013
2014
I alt
Kontingent fra Region Midtjylland
3.300.000
3.300.000
6.600.000
Kontingent fra Region Syddanmark
3.200.000
3.200.000
6.400.000
Kontingent fra Region Nordjylland
1.500.000
1.500.000
3.000.000
Finansiering fra opsparede midler
910.000
910.000
1.820.000
I alt finansiering
8.910.000
8.910.000
17.820.000

  

Regionernes finansiering fordeles på baggrund af regionernes størrelse (indbyggertal).

Endvidere trækker FVI på ydelser fra Udenrigsministeriets/Invest in Denmark.

 

Disse ydelser omfatter bl.a., at Invest in Denmark hidtil har leveret en styrket tilstedeværelse i form af investeringsfremmemedarbejdere på markederne i Asien, Europa og Nordamerika med dertil hørende drifts- og aktivitetsbudgetter. Dertil kommer en regionalkoordinator i København samt brug af Invest in Denmarks kommunikations- og markedsføringsenhed til presseindsatsen og markedsføringsaktiviteter i Vestdanmark. Den styrkede investeringsfremmeindsats fra Udenrigsministeriet i udlandet forventes at fortsætte i den nye bevillingsperiode 2013-15. Værdien af disse ydelser anslås til en værdi af ca. 4 mio. kr. om året. 
 

Vækstforum har på sit møde den 21. februar 2012 besluttet, at finansieringen af Region Midtjyllands medlemskab for 2015 behandles af det nytiltrådte Vækstforum i 2014. Såfremt Vækstforum i 2014 vælger ikke at forlænge medlemskabet af Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, finansieres medlemskabet for 2015 af opsparede midler, og foreningen afvikles.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-11-12

11. Bevillingssag: Psykiatriens deltagelse i kunstbiennalen Socle du Monde (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Administrationen søger på vegne af Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov om støtte fra kulturpuljen til deltagelse som virksomhed i kunstbiennalen Socle du Monde. Temaet for Socle du Monde 2012 er "Involver" og er i trit med psykiatriens afstigmatiseringsprojekt "En af os".

 

Der søges om i alt 220.000 kr. i 2012.

Direktionen indstiller,

at der af kulturpuljen bevilges i alt 220.000 kr. i 2012 til Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov til deltagelse i kunstbiennalen Socle du Monde.

Sagsfremstilling

Socle du Monde Biennalen er en årlig kunstudstilling som finder sted på HEART, Herning Museum of Contemporary Art i efteråret 2012. I Socle du Monde samarbejder kunstnere med virksomheder om at skabe et værk til årets biennale.

 

Administrationen søger på vegne af Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov om støtte fra kulturpuljen til deltagelse som virksomhed i kunstbiennalen Socle du Monde 2012. Fra Regionspsykiatrien Vest deltager afdeling P3, Daghospitalet Holstebro og fra Aarhus Universitetshospital Risskov deltager Museet Ovartaci sammen med en afdeling.

 

"Involver" og "En af os"

Temaet for Socle du Monde 2012 er "Involver" og harmonerer med afstigmatiseringskampagnen "En af os", som psykiatrien i Region Midtjylland fører fra 2011 - 2015. Kampagnen skal medvirke til at fremme inklusion og bekæmpe diskrimination.

 

Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov ser projektet som en mulighed for at sætte fokus på afstigmatisering, idet et samarbejde mellem psykiatrien og kunsten kan være med til at få nye vinkler på det psykiatriske område. Derudover vil projektet medvirke til netværksdannelse mellem psykiatrien i Region Midtjylland og kulturlivet. 

 

Det oprindelige formål med Socle du Monde var at skabe et laboratorium, hvor man skulle undersøge, hvad der sker, når kunsten og erhvervslivet samarbejder. I 2012 er der også et mål om en større grad af publikumsinvolvering.

 

Samarbejdet og kommissoriet for samarbejdet bliver udviklet sammen med Socle du Monde, der også varetager udvælgelsen af kunstnere til henholdsvis Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov.

 

Økonomi

Der er et samlet budget på 220.000 kr. Regionspsykiatrien Vest og Aarhus Universitetshospital, Risskov skal hver betale 100.000 kr. til Socle du Monde for at deltage. Dette beløb dækker: Honorar til kunstneren, transport til landet og ophold samt udgifter til PR og udstilling.

 

De resterende 20.000 kr. skal dække de deltagende virksomheders udgifter til transport for kunstnerne mellem Herning og arbejdsstedet samt materialer og lokal markedsføring.

 

Projektet forventes at have en varighed på en måned.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-50-71-4-07

12. Orientering om ansøgninger om indvinding af råstoffer uden for udlagte råstofgraveområder (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Kommunerne skal høre Region Midtjylland om indvinding af råstoffer uden for de i Råstofplan 2008 udlagte råstofgraveområder, inden der træffes afgørelse efter råstofloven, idet regionsrådet skal tillade, at der indvindes råstoffer uden for de udlagte områder.

 

Administrationen har behandlet 6 ansøgninger.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om administrationens beslutninger vedrørende ansøgninger i perioden august 2009 til december 2011 om indvinding af råstoffer uden for udlagte råstofgraveområder tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Når kommunerne i Region Midtjylland modtager ansøgninger om indvinding af råstoffer udenfor de i Råstofplan 2008 udlagte råstofgraveområder, skal kommunerne i henhold til råstofloven, høre Region Midtjylland, inden der træffes afgørelse i en sag. Regionsrådet skal tillade, at der indvindes råstoffer uden for de udlagte områder.

 

Regionsrådet vedtog på sit møde den 17. december 2008 i forbindelse med behandling af henvendelser om råstofindvinding uden for udlagte områder:

 

  • at administrationen, såfremt det fremsendte ligger inden for intentionerne i Råstofplan 2008 eller strategi for jordforurening, meddeler afsenderen dette,

  • at administrationen, såfremt det vurderes, at der er uoverensstemmelse mellem det fremsendte og Råstofplan 2008 eller strategi for jordforurening, tager initiativ til en dialog herom med afsenderen, idet forretningsudvalget orienteres herom, og

  • at resultatet af dialogen, i tilfælde af fortsat uoverensstemmelse, forelægges regionsrådet til beslutning.

 

Administrationen har i perioden august 2009 til december 2011 behandlet 3 ansøgninger om indvinding af råstoffer udenfor de udlagte råstofgraveområder. I overensstemmelse med de fastlagte retningslinjer i Råstofplan 2008 er der givet afslag på 2 ansøgninger og accept af 1 ansøgning.

 

Derudover har administrationen behandlet 3 ansøgninger om midlertidige aktiviteter i udlagte råstofgraveområder. Det drejer sig om opførelse af vindmøller i to tilfælde og udbygning af en landbrugsejendom i det tredje tilfælde. Administrationen har i alle tre tilfælde accepteret de midlertidige aktiviteter.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-2-11

13. Dimensionering af uddannelsespladser til pædagoguddannelsen 2012/2013 i Region Midtjylland (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet og kommunekontaktrådet (KKR) afgiver indstilling til Undervisningsministeriet om dimensionering og koordinering af uddannelsespladser på pædagoguddannelsen.

Til at forberede behandlingen i regionsrådet og kommunekontaktrådet er der nedsat et Praktikpladsforum med medlemmer udpeget af KKR, regionsrådet, fagforbundene BUPL og SL samt ét tilforordnet medlem udpeget af Professionshøjskolen VIA.
 
Praktikpladsforum indstiller, at der optages 1.255 studerende på pædagoguddannelsen i studieåret 2011/2012, hvilket er en uændret dimensionering af antallet af uddannelsespladser.

 

Forud for praktikpladsforums indstilling har Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland udarbejdet en fremskrivning af udbud og efterspørgsel på uddannede pædagoger, som viser et signifikant overudbud frem til 2021.

 

Praktikpladsforum vurderede, at der er behov for et bredere og mere nuanceret analytisk grundlag.

Direktionen indstiller,

at Region Midtjylland drøfter dimensionering af uddannelsespladser til pædagoguddannelsen 2012/2013 i Region Midtjylland med formanden for kommunekontaktrådet.

Sagsfremstilling

Opgaven med at afgive indstilling til undervisningsministeriet om dimensionering og koordinering af uddannelsespladser på pædagoguddannelsen har siden 2007 været forankret i såvel regionsrådet som kommunekontaktrådet (KKR).

 

Til at forberede den politiske beslutning i henholdsvis regionsrådet og kommunekontaktrådet er der nedsat et Praktikpladsforum med fem medlemmer udpeget af KKR, ét medlem udpeget af regionsrådet (Henrik Qvist), ét medlem fra hvert af fagforbundene BUPL og SL samt ét tilforordnet medlem udpeget af Professionshøjskolen VIA. Aarhus Kommune varetager sekretariatsbetjeningen af Praktikpladsforum.  
 
Praktikpladsforum indstiller til regionsrådet og kommunekontaktrådet, at der optages 1.255 studerende i studieåret 2012/2013, hvilket er en uændret dimensionering i forhold til de seneste års dimensionering.

Indstillingen fra Praktikpladsforum vedlægges som bilag.

Region Midtjylland har som arbejdsgiver et ansvar for at stille praktikpladser til rådighed i forbindelse med bl.a. pædagoguddannelsen. Hovedparten af Region Midtjyllands pædagoger er ansat indenfor det sociale område. Derudover er der ansat få pædagoger i psykiatrien.

 

Det er vigtigt, at praktikpladserne har et tilfredsstillende fagligt niveau. Antallet af praktikpladser fastsættes i forhold til antallet af fuldtidsansatte pædagoger.

 

Med Region Midtjyllands mange døgntilbud fordelt geografisk over hele regionen i form af mindre satellitter, betyder det et forholdsvist stort antal praktikpladser, hvor de studerende reelt kun kommer i kontakt med relativt få pædagoger. Det er derfor en stor udfordring for regionen at tilvejebringe praktikpladser til de studerende og samtidig sikre et godt læringsmiljø. 

 

Som grundlag for praktikpladsforums drøftelse af dimensioneringen for 2012/2013 har Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland udarbejdet en fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter uddannede pædagoger i Region Midtjylland for perioden 2010-2021 (vedlagt som bilag).

 

Fremskrivningen viser et overudbud af pædagoger i Region Midtjylland på 2.400 i 2016, hvor det næste optag afslutter uddannelsen, stigende til 3.000 pædagoger i 2019.

 

Forudsætningerne for prognosen er antagelser om optag, frafaldsprocenter, tilbagetrækningsalder, videreuddannelse mv. i forhold til udbuddet af bl.a. pædagoger. Efterspørgslen efter pædagoger i de kommende år vurderes at følge udviklingen i den primære brugergruppe, som er børn i alderen 1-9 år. Derudover er der suppleret med et nulvækstscenarium.

 

Praktikpladsforum vurderede, at der er behov for et bredere og mere nuanceret grundlag end den statistiske fremskrivning at træffe beslutning ud fra.

Praktikpladsforum anmoder i forlængelse heraf om, at KKR og Region Midtjylland foranlediger en nuanceret analyse gennemført på pædagogområdet i 2012 med henblik på, at denne kan ligge til grund for dimensionering af optagelsespladser for studieåret 2013/2014.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling udtrykker bekymring for et for højt optag til pædagoguddannelsen 2012/2013 i Region Midtjylland.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-29-6-10

14. Orientering om KompetenceKompas midt 2020

Resume

Regional Udvikling har i samarbejde med konsulentfirmaet New Insight A/S i 2011 gennemført en analyse af fremtidens kompetencebehov inden for områderne: Industri, Energi og Miljø, Sundhed og Informationsteknologi, Turisme og Fødevarer.

 

Konklusionerne i rapporten "KompetenceKompas midt 2020" viser;

  • at arbejdsmarkedet i Region Midtjylland i perioden frem mod 2020 vil være præget af en række forskellige og ofte modsatrettede udviklingstræk,

  • at der er krav om en tilpasning af såvel arbejdsstyrkens størrelse som sammensætning fordelt på kompetencer, og

  • at der er behov for at adressere geografiske og uddannelses ubalancer.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om KompetenceKompas midt 2020 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Formål

Fra slutningen af 2010 og gennem 2011 gennemførte Regional Udvikling i samarbejde med konsulentfirmaet New Insight A/S analysen KompetenceKompas midt 2020.

 

Projektets formål har overordnet været via analysen at støtte den erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsespolitiske indsats i Region Midtjylland og sikre den målrettede kompetenceudvikling af virksomheder og medarbejdere for at sikre vækst og beskæftigelse frem mod 2020.

 

Projektets fokusområder har været: industri, energi og miljø, sundhed og informationsteknologi, turisme og til dels fødevareområdet. Fødevareområdet har gennemført en selvstændig analyse, hvis resultater er medtaget i "KompetenceKompas midt 2020".

 

Projektet har tre delområder:  

  • Der er gennemført interviewundersøgelser på udvalgte virksomheder inden for hvert område.

  • Der er udarbejdet en analyse og fremskrivning af beskæftigelsesudviklingen inden for området.

  • Der er gennemført to scenarieprocesser inden for hvert område. Den første scenarieproces har beskrevet udviklingsscenarier med baggrund i frie tendensbeskrivelser. Den anden scenarieproces har undersøgt, hvilke kompetencebehov der efterfølgende vil være i det enkelte område.

 

Forventninger og konklusioner

Forventningerne til den fremtidige beskæftigelse inden for de enkelte områder vil jævnfør analysen være følgende:

 

Industrien:

  • Fortsat tilbagegang.

Energi- og miljøindustrien:

  • En mindre fremgang, men vindmølleindustriens betydning har toppet.

Sundhed og informationsteknologi:

  • En ny mulighed, men med meget begrænsede potentialer for ufaglærte. Behov for ”brobyggere”.

Turisme:

  • Moderat vækst, også blandt ufaglærte, men der er tale om en begrænset jobvækst.

Fødevareområdet:

  • Tilbagegangen i beskæftigelsen fortsætter – der er især jobtab for ufaglærte.

 

Analysen konkluderer endvidere:

  • at der i Region Midtjylland frem mod 2020 vil blive mangel på faglærte inden for mange private brancher (både industri og service), især inden for energi-, miljø og sundhed, specialiseret industriel produktion og dele af fødevareområdet, og

  • at der generelt er behov for flere med videregående uddannelser.

 

Analysen har set på kompetencebehov inden for det enkelte område, og på tværs af brancher og faggrupper.

 

På tværs af brancher og faggrupper tegner der sig et billede af, at fremtidens kompetencebehov hos medarbejderne peger i retning af:

 

  • Højere sociale og personlige kompetencer.

  • Mere fokus på kvalitetssikring.

  • Øget krav om fleksibilitet i forhold til skift af jobfunktioner i samme virksomhed.

  • Bedre forståelse for egen rolle i virksomhedens værdiskabelse.

  • Bedre evne til at indgå i bruger- og medarbejderdreven innovationsmetoder.

Beslutning

Sagen blev udsat.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-50-71-1-12

15. Orientering om sagsbehandling af ansøgninger om tilførsel af jord til råstofgrave

Resume

Det er ifølge Jordforureningsloven forbudt at tilføre såvel forurenet som ikke forurenet jord til råstofgrave. Regionsrådet kan under visse forudsætninger - bl.a. at der ikke er risiko for forurening af vandindvindingsanlæg - meddele dispensation fra forbuddet.  

Administrationen har i perioden 2007- 2011 truffet 57 afgørelser, og der er givet afslag på 12 ansøgninger og dispensation til 45 af ansøgningerne.

 

Afgørelserne er truffet i samarbejde med kommunerne - både efter Jordforureningsloven og Råstofloven

Direktionen indstiller,

atorienteringen om administrationens afgørelser vedrørende ansøgninger om tilførsel af jord til råstofgrave i perioden 2007 – 2011 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Af Jordforureningslovens (Bekendtgørelse af lov om forurenet jord) § 52 fremgår at: ”Tilførsel af såvel forurenet som uforurenet jord i råstofgrave og tidligere råstofgrave er forbudt.” Regionsrådet kan meddele dispensation fra forbuddet.

 

Administrationens afgørelser baserer sig stort set alene på paragraffens stk. 2, nr. 3, hvoraf det fremgår, at såfremt der ikke er risiko for forurening af vandindvindingsanlæg eller af grundvand, der forventes at indgå i den fremtidige drikkevandsforsyning, og andre tilsvarende miljømæssige hensyn ikke taler imod.”

 

Administrationen lægger således afgørende vægt på det grundvandsmæssige aspekt, dels i form af administrationens egen geologiske vurdering, dels på basis af indhentet drikkevandsmæssige udtalelse fra den pågældende kommune, inden en afgørelse træffes. 

Derudover er afgørelsen også i overensstemmelse med råstofindvindingstilladelsens vilkår (stillet af kommunerne) om efterbehandling, samt retningslinje 8 i gældende Råstofplan 2008.  

Administrationen har i perioden april 2007 – december 2011 behandlet 57 ansøgninger om tilførsel af jord til råstofgrave.   

Der er i perioden 2007 – 2011 meddelt:

  • 12 afslag,

  • 14 tilladelser til konkrete projekter – dvs. til èngangs projekter, og

  • 31 tilladelser til generelt at må modtage ren jord.

 

En tilladelse meddeles på en række (standard)-vilkår.

 

Samtlige afgørelser kan ses under afgørelser på regionens hjemmeside www.raastoffer.rm.dk      

Behandlingen er udført efter Jordforureningslovens § 52 og efter regionsrådets bemyndigelse i overensstemmelse med ”Delegerings- og kompetencefordelingsregler i Region Midtjylland - oktober 2009”.

 

To dispensationer (begge engangsprojekter) er påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet. Afgørelse herfra er endnu ikke truffet. Tilsyn med retudjord i råstofgrave påhviler regionen.

 

Et af standardvilkårene er, at dispensationsindehaveren hvert år skal indberette modtagne returjordsmængder til regionen.    

Administrationen samler de indberettede oplysninger, og sender hvert år herefter den samlede oversigt til Miljøstyrelsen.

Beslutning

Administrationen orienterede om, hvordan sagsbehandlingen af ansøgninger om tilførelse af jord til råstofgrave foregår.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

16. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

 

  • Drøftelse af konference om klimatilpasning og energi i efteråret 2012.

Beslutning

Drøftelse af konference om klimatilpasning og energi i efteråret 2012.

 

Orientering om status på samdriften på Odder- og Grenaabanen.

 

Orientering om Nordsø Kommissionen.

Tilbage til toppen