Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 12. juni 2013 kl. 11:30
i Mødelokale F1, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Referat fra møde den 12. juni 2013 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling.

 

Alle medlemmer var mødt bortset fra Vagn Larsen og Henning Gjellerod, der havde meldt afbud.

 

Leif lund og Michael Thomsen deltog i mødet fra kl. 11.56 under behandlingen af punkt 3.

 

Mødet blev hævet kl. 12.35.


Sagnr.: 1-00-17-12

1. Godkendelse af referat fra sidste møde den 15. maj 2013

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 15. maj 2013.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 15. maj 2013 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 15. maj 2013, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 15. maj 2013.

 

Vagn Larsen, Henning Gjellerod, Michael Thomsen og Leif Lund var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-2-76-9-12

2. Orientering om Øresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 (Sag til forretningsudvalget)

Resume

I forventning om at EU's budget for 2014-2020 snarest vedtages, er arbejdet med udarbejdelse af nye programmer under strukturfondene igangsat. Regionerne omfattet af Øresund-Kattegat-Skagerrak programmet har på opfordring fra den svenske, norske og danske stat igangsat programskrivningsarbejdet, og har siden opstartsmødet den 12. september 2012 fastlagt organisering og rollefordeling af arbejdet.

 

En politisk styregruppe er nedsat og en række embedsmandsgrupper etableret. Over sommeren 2013 sendes et udkast til programmet i høring, hvorefter programmet i efteråret 2013 forventes færdigt og kan sendes til nationalstaterne og efterfølgende til EU Kommissionen. Tidsplanen er dog afhængig af EU budgettets vedtagelse og efterfølgende vedtagelse af lovgrundlaget.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om Øresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) programmet har i den nuværende periode fra 2006-2013 bevilget samtlige 830 mio. kr. fra EU. Med en støtteprocent på 50 giver det eksklusive program administrationen en betydelig projektportefølje på ca. 1,5 mia. kr. til EU partnerne fra Sverige og Danmark. Hertil kommer interne norske midler på ca. 250 mio. kr. Der resterer dermed kun tilbageløbsmidler fra de igangværende projekter.

 

Aktører fra Region Midtjylland er involveret i 22 projekter og har projektaktiviteter for ca. 190 mio. kr., hvoraf de 95 mio. kr. er støtte fra EU. Blandt aktørerne er bl.a. 13 af regionens 19 kommuner, Region Midtjylland, Aarhus Universitet, Væksthus Midtjylland samt en lang række uddannelsesinstitutioner og innovations- og udviklingsparker. Region Midtjylland har været blandt de mest aktive regioner i programmet.

 

Med afslutningen af det nuværende program er arbejdet med det kommende ØKS program for perioden 2014-2020 påbegyndt. Fundamentet er vedtagelsen af det næste flerårige budget for EU 2014-2020 og efterfølgende vedtagelse af lovgrundlaget for de strukturfonde, som ØKS programmet hører under. Sidste skridt i den politiske proces er vedtagelse af budgettet i EU Parlamentet, men forhandlingerne trækker ud, og afstemningen i parlamentet forventes udskudt til september eller oktober 2013.

 

Budgetrammen for de kommende strukturfonde ser på nuværende tidspunkt ud til at blive reduceret med deraf følgende færre midler til rådighed for projekter. Men konsekvensen for ØKS programmet og Region Midtjylland er stadig uklart.  

 

Trods usikkerhed om den endelige ramme for strukturfondene blev arbejdet med det kommende program sat i gang, da erfaringerne viser, at det er en lang og tidskrævende proces. Der blev afholdt opstartsmøde i Malmø i september 2012, og efterfølgende er organisering og rollefordeling i arbejdet fastlagt. Region Midtjyllands nuværende repræsentanter i programmets Overvågnings- og Styringsudvalg, Conny Jensen og Jørgen Nørby, varetager regionens interesser i den politiske styregruppe, der er nedsat som overordnet beslutningsforum for processen. Procesplan er vedlagt som bilag.

 

Region Midtjylland deltager aktivt i den praktiske skriveproces. Med udgangspunkt i EU Kommissionens udkast til lovgrundlaget for de kommende strukturfondsprogrammer skal der vælges fire tematiske mål blandt de 11 mål opsat af Kommissionen.

 

Region Midtjyllands indstilling til valg af tematiske mål tog udgangspunkt i Den Regionale Udviklingsplan og Vækstforum for Region Midtjyllands Erhvervsudviklingsstrategi.

 

Til at forestå det indledende analyse arbejde blev der etableret en syntesegruppe med repræsentanter fra regioner i de tre lande. Syntesegruppen afsluttede sit arbejde i januar 2013 og har peget på følgende tematiske mål for programmet:

 

  • At styrke forskning, teknologisk udvikling og innovation.

  • At støtte overgangen til en lavemissionsøkonomi i alle sektorer.

  • At fremme bæredygtig transport og afskaffe flaskehalsproblemer i vigtige netinfrastrukturer.

  • At fremme beskæftigelsen og arbejdskraftens mobilitet.

 

Den fælles programkomité og efterfølgende den politiske strategigruppe godkendte forslaget til valg af tematiske mål.

 

Programskrivegruppen arbejder på den baggrund nu på et udkast til programmet, som pt. diskuteres med referencegrupper bestående af fagpersoner udpeget af regionerne. Referencegruppen mødes den 10. juni 2013, og efterfølgende sendes i juli-august måned et udkast til programmet i høring hos relevante interessenter. Efter implementering af høringssvarene forventes et endeligt udkast til programmet at blive godkendt i efteråret 2013 af den politiske styregruppe. Herefter sendes programmet til de nationale myndigheder.

 

De nationale myndigheder i Norge, Sverige og Danmark sender det endelige program i høring internt i relevante ministerier samt hos de regionale og kommunale myndigheder, inden det sendes til EU Kommissionen til endelig godkendelse.

 

Uvisheden omkring den endelige godkendelse af budgettet i EU Parlamentet, og dermed også den endelige lovgivningstekst fra EU Kommissionen, påvirker hele processen og dermed starten af det næste program. Hvis budgettet godkendes af EU Parlamentet i september eller oktober, formodes de nye programmer at kunne starte tidligst i foråret 2014.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Vagn Larsen, Henning Gjellerod, Michael Thomsen og Leif Lund var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-2-11

3. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Ulla Diderichsen

Resume

Henvendelse fra regionsrådsmedlem Ulla Diderichsen fra Venstre vedrørende et indslag i TV-MidtVest om renseriforurening.

Direktionen indstiller,

at sagen drøftes.

Sagsfremstilling

Regionsrådsmedlem Ulla Diderichsen har anmodet om, at der på dagsordenen optages en sag vedrørende et indslag i TV-MidtVest om renseriforurening.

 

Ulla Diderichsen har i mail den 5. juni 2013 henvendt sig til regionsrådsformanden og bedt om følgende:

 

"Kære Bent

 

I går var der et indslag i TV-MidtVest om en familie fra Lemvig, der i fire år ”midlertidigt” har været fraflyttet deres hus på grund af renseriforurening på grunden.

 

Det virker helt urimeligt, at familien har skullet vente 4 år på en afgørelse og jeg vil derfor gerne bede om at få sagen på det kommende forretningsudvalgsmøde". 


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget har anmodet administrationen om snarest

  • at afklare om embedslægeinstitutionens vurdering af om der er sundhedsmæssige problemer forbundet med at bo i ejendommen Kirkevej 11, Lemvig, og

  • at bedømme om der er hjemmel til under hensyntagen til de skønnede udgifter ved fortsatte rensningsforanstaltninger og til sagens forløb i øvrigt at købe ejendommen på Kirkevej 11 i Lemvig.

 

Vagn Larsen og Henning Gjellerod var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-17-12

4. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

 

Vagn Larsen og Henning Gjellerod var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen