Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 12. september 2012 kl. 16:00
i Mødelokale F1, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Referat fra møde den 12. september 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling - åben dagsorden.

 

Alle medlemmer var mødt undtagen Henning Gjellerod og Vagn Larsen, der havde meldt afbud.

 

Michael Thomsen deltog i mødet fra kl. 16.24 under behandling af punkt 1.

 

Mødet blev hævet kl. 19.10.

 

Rækkefølge af dagsordenspunkter på åben dagsorden: 1- 2 – 8 – 9 – 3 – 4 – 5 - 6 – 7 – 10 – 11 – 12 – 13 - 14.


Sagnr.: 1-33-76-23-18-08

1. Status for "KRAFT - Explore the Powers of Nature"

Resume

I 2010 bevilgede regionsrådet 10 mio. kr. til udvikling af ”KRAFT – Explore the Powers of Nature”. ”KRAFT – Explore the Powers of Nature er et af de projekter, som blev udvalgt i processen med at udvikle internationale oplevelsesfyrtårne i Region Midtjylland. I resultatkontrakten med projektet er der indlagt en milepæl september 2012, hvor projektets realiseringspotentiale skal vurderes. Borgmester og kommunaldirektør for Ringkøbing-Skjern Kommune redegør for projektets fremdrift på udvalgsmødet.

Direktionen indstiller,

at orienteringen fra borgmester og kommunaldirektør for Ringkøbing-Skjern Kommune vedrørende projektet "KRAFT - Explore the Powers of Nature's" fremdrift tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Hensigten med at udvikle et internationalt oplevelsesfyrtårn er, at det skal omsætte Region Midtjyllands viden, kreativitet og udviklingsdynamik inden for oplevelsesøkonomi og regionens styrkepositioner til nye kommercielle forretningsområder. Et oplevelsesfyrtårn skal have internationalt potentiale og kunne bidrage til at styrke Region Midtjyllands tiltrækningskraft.

 

Vækstforum har udover projektet "KRAFT - Explore the Powers of Nature" udvalgt projekterne "Havets Hus", "Planet Randers" og "MCH Time World" til støtte til udviklingen af oplevelsesfyrtårne.

 

Formålet med ”KRAFT - Explore the Powers of Nature” er at skabe et nyt oplevelsesfyrtårn i Vestjylland (Ringkøbing). Med afsæt i naturens kræfter udvikles en videns- og oplevelsesattraktion, som sætter nye standarder for sjov, leg og læring for hele familien. Kernen i KRAFT skal være sjove oplevelser, som formidler viden om mennesket og naturen og skaber en bevidsthed om naturens indflydelse på vores liv og vores muligheder for at bevare balancen.

 

På mødet i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling den 12. september 2012 vil borgmester Iver Enevoldsen og kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard fra Ringkøbing-Skjern Kommune orientere om projektet "KRAFT - Explore the Powers of Nature's" fremdrift. Det indgår som en del af resultatkontrakten med projektet, at det i september 2012 vurderes, om projektet har udvist dokumenteret fremdrift men hensyn til finansiering. Herunder skal det konkrete udmøntede engagement fra de oprindelige initiativtagere til projektet (Ringkøbing-Skjern Kommune og Vestas) også vurderes.

 

Det skal ligeledes sandsynliggøres, at projektet nyder den rette opbakning fra en bred kreds af interessenter til, at projektet vil kunne realiseres inden for en rimelig årrække og på et set fra et regionalt perspektiv passende kvalitativt niveau jævnfør bevillingens udgangspunkt.

 

 

 

 

Beslutning

Borgmester Iver Enevoldsen og kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard fra Ringkøbing-Skjern Kommune og projektdirektør Peter Sand redegjorde for projektets fremdrift. Udvalget tog orienteringen til efterretning.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

2. Godkendelse af referat fra møde den 8. august 2012

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 8. august 2012 forelægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 8. august 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 8. august  2012, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet fra mødet den 8. august 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling blev godkendt, dog med en bemærkning om, at der i punkt 9 vedrørende Politisk deltagelse i Creativity World Forum 2012 (sagt til forretningsudvalget) rettes i referatet således, at der står, at såfremt Aarhus vinder titlen som Europæisk Kulturby 2017, så anbefaler det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling, at regionsrådsformanden deltager i konferencen Creativity World Forum 2012 i Rio de Janeiro, Brasilien.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-70-3-12

3. Projekt CenSec Klyngeudvikling bevilling til forlængelse (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Vækstforum har godkendt en forlængelse frem til den 31. august 2014 af Projekt CenSec Klyngeudvikling.

 

Rådet for Teknologi og Innovation har bevilget 2,5 mio. kr. til, at CenSec (Center for defence, space & security in Denmark) forbereder etablering af et innovationsnetværk for sikkerheds-, luft- og rumfartsindustrien samt andre højteknologiske industriområder i 2014.

 

En evaluering af Censec viser, at arbejdet med klyngen med fordel kan fortsættes med henblik på at blive godkendt som innovationsnetværk i 2014 og medvirke til at styrke dansk industris globale konkurrenceevne. Initiativet fokuserer på forbedring af højteknologiske virksomheders vilkår og fremmer dermed Danmark som produktionsland. 

 

Derfor søges om en merbevilling på 2,25 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til en forlængelse af projektet.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,35 mio. kr. i 2013 og 0,9 mio. kr. i 2014, i alt 2,25 mio. kr. til forlængelse af Projekt CenSec Klyngeudvikling.

Sagsfremstilling

Region Midtjylland og Erhvervs- og Byggestyrelsen bevilgede i 2009 knap 20 mio. kr. til et 3-årigt initiativ "Projekt CenSec Klyngeudvikling". Formålet var at udvikle den midtjyske klyngeorganisation CenSec til en internationalt orienteret vækstklynge inden for forsvars-, sikkerheds-, luft- og rumfartsindustrien. Initiativet slutter med udgangen af 2012.   

  

Vækstforum besluttede på sit møde den 28. august 2012 at godkende en forlængelse af Projekt CenSec Klyngeudvikling frem til den 31. august 2014, at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler ydes en merbevilling til initiativet på 2,25 mio. kr. og at indstille til Erhvervsstyrelsen, at der til forlængelsen bevilges 2,25 mio. kr. af midlerne fra Den Europæiske Regionalfond. 

 

Formålet med merbevillingen er at forberede CenSec til at blive godkendt som innovationsnetværk i 2014 samt at iværksætte tiltag, der kan være med til at styrke dansk industris globale konkurrenceevne inden for forsvars-, sikkerheds-, luft- og rumfartsindustrien samt andre højteknologiske industrier. Initiativet er målrettet højteknologiske virksomheder og fremmer dermed Danmark som produktionsland.

 

Siden initiativets start i august 2009 har CenSec besøgt mere end 400 virksomheder og gennemført 50 konferencer, seminarer, kurser og netværksmøder med over 2.000 virksomhedsdeltagere. Resultatet er et markant kompetenceløft for mange små og mellemstore virksomheder, indførelse af aerospaceindustriens høje kvalitetsstandarder i flere virksomheder, opstart af over 10 forretningsbaserede netværk samt en række lovende forsknings- og udviklingsprojekter. Eksempler på resultater:

 

  • Etablering af CenSec helikopternetværk med 16 virksomheder, der forventer ordrer og teknologioverførsel for 500 mio. kr.

  • Etablering af Aarhus Letbaneklynge, hvor målet er at få del i de 75 mia. kr., Danmark investerer på jernbaneområdet de næste 15 år.

  • Etablering af DAMRC (Danish Advanced Manufacturing and Research Centre) som består af følgende toneangivende virksomheder: Boeing, Vestas, Terma, Multicut, Danish Aerotech og Kyocera Unimerco.

  • Fem virksomheder er blevet certificeret efter ISO 9001.2000 eller AS9100 standarden efter deltagelse i kvalitetsscreeningsforløb eller uddannelsesforløb.

 

I den store nordeuropæiske NPGE klyngeanalyse fra 2011 med deltagelse af 177 klynger fik CenSec topkarakter og blev kåret som en af de tre bedste erhvervsklynger i Danmark. Særligt CenSecs store virksomhedskontakt og virksomhedsrettede aktiviteter lå til grund for dette resultat.   

 

CenSecs udvikling er også blevet bemærket af Rådet for Teknologi og Innovation (RTI), der har bevilget 2,5 mio. kr. til, at CenSec forbereder og ansøger om at blive godkendt som innovationsnetværk i 2014. Tilsagnet fra RTI er vedlagt som bilag. Det er blandt andet et mål med forberedelsesarbejdet, at CenSec analyserer mulighederne for at udvikle nye ydelser og koncepter over for en udvidet målgruppe af højteknologiske virksomheder.

 

Interessen for CenSec skal endvidere ses i lyset af, at forsvars-, sikkerheds-, luft- og rumfartsindustrien på globalt plan betragtes som et af de mest betydningsfulde industrielle vækstområder med en samlet årlig omsætning på mere end 1.500 mia. kr. og en stor viden- og teknologispredning til de omkringliggende industrier og erhverv. Oxford Research anslog i 2008 det danske eksportpotentiale på området til mere end 20 mia. kr. om året.  

 

Initiativet og nærværende merbevilling er med til at opfylde Vækstforums mål om at fremme virksomhedernes konkurrenceevne og eksportmuligheder blandt andet via klynger og netværk - jævnfør Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 og handlingsplan 2011-2012.

 

Evalueringen peger på en række muligheder for at forbedre indsatsen og dermed øge initiativets effekt. Disse skal nærmere beskrives i resultatkontrakten for forlængelsen.

 

Effekt

Der gennemføres effektmålinger, hvor der måles på omsætning, eksport eller værditilvækst for de virksomheder, der henvises til Væksthuset efter gældende måltal. Derudover gennemføres en evaluering, hvor organisering af aktiviteter i initiativet sammenholdes med tilsvarende hos andre operatører, det vil sige innovationsnetværk under KLYNGEmidt. 

  

Aktiviteter
CenSec ønsker i samarbejde med DAMRC at gennemføre en klyngeanalyse af nye vækstområder inden for højteknologisk industri, som finansieres af RTI med 2,5 mio. kr.

 

Derudover skal der gennemføres en virksomhedsudvikling i netværk, som er en videreførelse og videreudvikling af netværksaktiviteterne i Projekt CenSec Klyngeudvikling. Der vil være fokus på videnopbygning, afklaring, vejledning og at henvise enkelte eller grupper af virksomheder til forløb hos andre aktører. Følgende måltal illustrerer aktiviteterne:

 

  • Højteknologifonden og "Genvej til ny viden" godkender fem innovationsprojekter.

  • Væksthuset godkender to forretningsbaserede netværk under KLYNGEmidt med otte deltagende virksomheder.

  • Væksthuset godkender fem individuelle rådgivningsforløb under VÆKSTmidt Accelerator.

  • Væksthuset godkender tre internationale messebesøg under GLOBALmidt med 18 deltagende virksomheder.

  • Væksthuset godkender tre business missions under GLOBALmidt med 18 deltagende virksomheder.

  • Væksthuset godkender to fælles salgs- og marketing projekter under GLOBALmidt med 12 deltagende virksomheder.

 

Det vil sige i alt gennemføres 15 specialiserede rådgivningsforløb med 61 deltagende virksomheder og fem innovationsprojekter med fem deltagende virksomheder.  

 

Organisering

Bag initiativet med etablering af et innovationsnetværk står et partnerskab med CenSec, DAMRC, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet og DTU i spidsen. CenSec varetager projektledelsen og ledelsen af de netværkskonsulenter, der skal gennemføre hovedparten af de virksomhedsrettede aktiviteter i initiativet.

 

Ressourcer 

Til en forlængelse af Projekt CenSec Klyngeudvikling afsættes en samlet økonomisk ramme på 12 mio. kr. fra 1. januar 2013 til 31. august 2014.

 

Det forudsættes, at aktiviteterne finansieres med 2,25 mio. kr. fra Region Midtjylland, 2,25 mio. kr. fra Den Europæiske Regionalfond, 2 mio. kr. fra de deltagende virksomheder, 2,5 mio. kr. fra RTI og 3 mio. kr. fra Væksthusprogrammer.

 

Tabel 1. Budget

(kr.)
2013
2014
I alt
Klyngeanalyse*
2.000.000
500.000
2.500.000
Virksomhedsudvikling i netværk
2.340.000
1.560.000
3.900.000
Specialiseret rådgivning**
2.000.000
1.000.000
3.000.000
Projektgennemførsel
1.555.000
1.045.000
2.600.000
I alt
7.895.000
4.105.000
12.000.000

 

Tabel 2. Finansiering

(kr.)
2013
2014
I alt
Rådet for Teknologi og Innovation*
2.000.000
500.000
2.500.000
EU Regionalfond
1.348.000
902.000
2.250.000
Region Midtjylland
1.348.000
902.000
2.250.000
Privat medfinansiering
1.198.000
802.000
2.000.000
Specialiseret rådgivning**
2.000.000
1.000.000
3.000.000
I alt
7.894.000
4.106.000
12.000.000

* RTI har bevilget 2,5 mio. kr. til CenSec til gennemførelse af klyngeanalyse, metodeudvikling og forberedelse af et innovationsnetværk.

** Finansiering af specialiserede rådgivningsforløb vil ske via Væksthusprogrammerne og virksomhedernes kontante egenbetaling.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-10-12

4. Ansøgninger til Grøn Vækst Programmet - Fødevareindsatsen (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Der foreligger to ansøgninger, som indstilles til bevilling på i alt 1,6 mio. kr. i årene 2013 og 2014 fra de regionale erhvervsudviklingsmidler til Fødevareindsatsen under Grøn Vækst Programmet for Region Midtjylland. Bevillingerne gives under forudsætning af, at der efterfølgende bevilges EU støtte til projektet fra NaturErhvervstyrelsen.

 

Ansøgningerne vedrører projekterne ”Smag på landskabet - Naturkød fra naturarealer i Region Midtjylland” og ”Midt i Midt - Vækst og udvikling for midtjyske fødevareproducenter”.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler fra den afsatte pulje under Grøn Vækst Programmet - Fødevareindsatsen bevilliges 522.500 kr. i 2013 og 590.000 kr. i 2014, i alt 1.112.500 kr. til Videncentret for Landbrug (VFL) til erhvervsdelen af projektet "Smag på Landskabet - Naturkød fra naturarealer i Region Midtjylland". Indstillingen er under forudsætning af, at der efterfølgende bevilges EU-støtte til projektet fra NaturErhvervstyrelsen,

 

at regionsrådet indstiller til NaturErhvervstyrelsen, at der af EU-midler fra puljen Grøn Vækst bevilges 2.522.500 kr. i 2013 og 2.590.000 kr. i 2014, i alt 5.112.500 kr. til projektet "Smag på Landskabet - Naturkød fra naturarealer i Region Midtjylland",

 

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler fra den afsatte pulje under Grøn Vækst Programmet - Fødevareindsatsen bevilliges 246.579 kr. i 2013 og 285.299 kr. i 2014, i alt 531.878 kr. til VIBORGegnens Erhvervsråd (VER) til projektet "Midt i Midt - Vækst og udvikling for midtjyske fødevareproducenter". Indstillingen er under forudsætning af, at der dannes en fælles forening, som skaber et ægte netværkssamarbejde på tværs af de tre kommuner, således at projektets fødevarevirksomheder får lejlighed til at mødes og lære af hinanden på tværs af kommunegrænserne, og at der efterfølgende bevilges EU-støtte til projektet fra NaturErhvervstyrelsen, og

 

at regionsrådet indstiller til NaturErhvervstyrelsen, at der af EU-midler fra puljen Grøn Vækst bevilges 493.157 kr. i 2013 og 570.598 kr. i 2014, i alt 1.063.755 kr. til projektet "Midt i Midt - Vækst og udvikling for midtjyske fødevareproducenter".

Sagsfremstilling

Smag på Landskabet - Naturkød fra naturarealer i Region Midtjylland

Projektet er medfinansieret af og foregår i kommunerne Holstebro, Skive, Randers og Ringkøbing-Skjern.

 

Det er projektets hovedformål, for et nyetableret afsætnings-/fødevarenetværk, at udvikle nye kødprodukter, udskæringer og særegne kvaliteter, der har en historie, mærkning og brand, som tilsammen skal give en højere værdi for kødet sammen med en bedre natur gennem græsning af Natura-2000- og §3-arealer i Region Midtjylland.

 

Afsætningsnetværket for fødevareproducenter, særligt slagtermestre i de fire involverede kommuner, skal ved projektets afslutning stå med produktions- og afsætningskoncepter med blandt andet:

 

  • Eget brand via ”naturkød”-mærkning.

  • Story-telling og dokumentation af smags-, miljø og sundhedsmæssige karakteristika fra naturplejekødet.

  • Anden synliggørelse, herunder emballage, apps, events, formidling i naturområder.

  • Viden og indsigt om naturplejekød via inddragelse af mange interessenter i værdikæden fra plejen af naturarealerne via kvæggræsning til det endelige aftagerled (detail og spisested).

 

Projektet vil endvidere etablere et netværk for landmænd, rådgivere og kommunale naturplejere, der skal udvikle og formidle et koncept for naturpleje som rentabel driftsgren via at understøtte lokale initiativer, samle viden og erfaringer fra de forskellige interessenter omkring naturpleje med kvæggræsning, herunder hvilke kvægracer der passer til hvilke naturtyper, hvad har græsningen og slutfodringen af miljø-, sundheds- og smagsmæssige konsekvenser.

 

Ansøgninger er vedlagt som bilag.

 

Midt i Midt - Vækst og udvikling for midtjyske fødevareproducenter

Projektet er medfinansieret af og foregår i kommunerne Viborg, Herning og Silkeborg. 

 

Det er projektets hovedformål med udgangspunkt i to eksisterende fødevarenetværk ("Smag på Viborgegnen" og "Smag Silkeborg") samt med inddragelse af yderligere fødevarevirksomheder i Silkeborg, Viborg og Herning kommuner, at udvikle en fælles kompetenceudviklingsplatform og på sigt etablere et fælles EU-certificeret afsætningsnetværk (Regional Madkultur Midtjylland).

 

Ideen er med udgangspunkt i markedets behov at udvikle koncepter, forretningsmodeller, produkter og afsætningsstrategier i en vækstgruppe med deltagelse af lokale fødevarevirksomheder fra de tre kommuner med et særligt udviklingspotentiale (regional/national afsætning). Erfaringerne fra vækstgruppen skal inspirere og motivere andre mere lokalt funderede fødevarevirksomheder til at arbejde hen imod en større og bredere markedsorientering.

 

Dette skal blandt andet ske gennem udviklingsforløb/-seminarer, hvor deltagende virksomheder gøres bevidste om egne styrkepositioner og potentialer inden for områderne bespisning, sundhed og oplevelse. I forløbene indgår producenter, aftagere og distributører i et fælles forløb, hvor eksisterende og mulige produkter målrettes de præcise behov hos de potentielle kunder. 

 

Ansøgninger er vedlagt som bilag.

 

Generelt om Fødevareindsatsen under Grøn Vækst-programmet

Formålet med Fødevareindsatsen under Grøn Vækst Programmet for den midtjyske region er at styrke udviklingen i fødevareerhvervene i landdistrikter og yderområder med erhvervsudvikling og vækst gennem udvikling af kompetente, regionale afsætningsnetværk med fælles brand, nye forretningsmodeller og professionalisering af netværksaktørerne.

 

Målet er endvidere, at de regionale fødevarenetværk iværksætter udviklings- og demonstrationsprojekter, f.eks. inden for afprøvning af og dokumentation af nye teknologier og processer, eller udvikling af nye produkter, processer, teknologier og samlede produktionskoncepter, der kan bidrage til de enkelte producenters såvel som regionale afsætningsnetværks vækstpotentiale. Beskrivelse af konkrete effektmål for fødevareindsatsen er vedlagt som bilag.

 

Effektoptimering

Det er for alle Grøn Vækst fødevareprojekter et krav, at der afsættes 3 % af den samlede projektsum til løbende monitorering og evaluering i projektperioden, så projekternes effekter sikres opnået bedst muligt. Herunder sikres implementering og forankring af projektets resultater i netværket, videreførelse af netværket efter projektets afslutning, samarbejde med andre netværksprojekter i regionen mm.

Den nærmere proces for evaluering aftales og beskrives i tæt dialog med administrationen i forbindelse med udarbejdelse af resultatkontrakt.

 

Budget og finansiering af Fødevareindsatsen under Grøn Vækst-programmet

Det samlede offentlige budget for Fødevareindsatsen under programmet er på 26 mio. kr., og hertil skal lægges, at der er krav om en vis privat egenfinansiering under "Netværksordningen". Den offentlige finansiering af projekterne fordeles med 50 % fra EU, 25 % fra kommunerne og 25 % fra Region Midtjylland.

 

Såfremt indstillingerne vedrørende de to ansøgninger følges, resterer der under Fødevareindsatsen under det midtjyske Grøn Vækst program fortsat ufordelte offentlige midler til fødevarenetværksprojekter for i alt godt 5,6 mio. kr.  

 

Proces

Vækstforums fødevareråd og Vækstforum har behandlet de to indkomne ansøgninger på møder henholdsvis den 22. august og den 28. august 2012. Fødevarerådets faglige vurderinger af ansøgningerne og Vækstforums bemærkninger er indarbejdet i indstillingerne. Fødevarerådets anbefalinger er vedlagt som bilag.

 

Regionsrådet har tidligere bevilget støtte til et fødevarenetværksprojekt under programmet ("Madlandet i vest"), som i februar 2012 fik i alt 1,4 mio. kr. i støtte fra regional side.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-36-08

5. Opfølgning på resultatkontrakter - pr. 1. marts 2012 (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet og Vækstforum har pr. 1. marts 2012 iværksat initiativer for 2,6 mia. kr. (inkl. medfinansiering), og der er den 1. marts 2012 fulgt op på 113 resultatkontrakter med de operatører, som gennemfører aktiviteter til fremme af regionens erhvervsudvikling.

 

Det overordnede indtryk er, at de regionale erhvervsfremmeaktiviteter pr. 1. marts 2012 afvikles planmæssigt med mindre afvigelser. Operatørerne har redegjort for afvigelserne og det vurderes, at der på nuværende tidspunkt alene er grund til at justere resultatkontrakterne i tre tilfælde: Beskæftigelsesfremme for ADHD-ramte i Randers-området, KLYNGEmidt og STARTmidt Accelerator.

Direktionen indstiller,

at opfølgningen på de regionale erhvervsudviklingsaktiviteter pr. 1. marts 2012 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til Lov om erhvervsfremme kan regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling. Aktiviteterne styres via resultatkontrakter indgået mellem selvstændige juridiske enheder og regionsrådet.

 

Resultatkontrakterne specificerer, hvilke mål og resultatkrav, der skal opfyldes inden for en given periode og givne budgetmæssige rammer. Som hovedregel foretages der halvårlige opfølgninger pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til regionsrådet.

 

De otte indsatsområder i handlingsplanen er:

Energi og miljø, Fødevarer, Velfærdsinnovation, Turisme, Innovation og Forretningsudvikling, Digitalisering, Iværksætteri, Uddannelse og kompetenceudvikling.

 

Afrapporteringen om mål og resultatkrav udarbejdes af de operatører, som regionsrådet har indgået resultatkontrakter med. Administrationen har sammenfattet operatørernes afrapportering pr. 1. marts 2012 i to statusrapporter, der vedlægges som bilag. 

  

Afrapporteringen om de enkelte erhvervsfremmeaktiviteter kan læses på Region Midtjyllands hjemmeside (link kommer).

 

Den overordnede vurdering er, at initiativerne under de respektive indsatsområder afvikles planmæssigt, og at erhvervsfremmeaktørerne vurderer at kunne opfylde mål og resultatkrav ved kontrakternes ophør.

 

Ved den seneste opfølgning pr. 1. september 2011 viste det sig nødvendigt at øge fokus på forskydninger i projektgennemførelsen, som især foranlediges af en forlænget opstartsfase. Denne del af projektopfølgningen vil fortsat være i fokus for at sikre, at eventuelle overskydende projektmidler kan anvendes i forbindelse med gennemførelsen af den kommende handlingsplan for 2013-2014.

 

Vækstforum og regionsrådet har på baggrund af opfølgningen allerede taget stilling til projektændringer i følgende tilfælde:

 

  • Forlængelse af projektet Beskæftigelsesfremme for ADHD-ramte i Randers-området - er behandlet af Vækstforum den 6. juni 2012.

  • Forlængelse af KLYNGEmidt Netværksinitiativ, samt reduktion af bevilling - er behandlet af Vækstforum den 18. april 2012, og af regionsrådet den 30. maj 2012.

 

I forhold til STARTmidt Accelerator er der indledt dialog med operatøren om en mulig reduktion af bevillingen. Sagen forventes forelagt Vækstforum den 10. oktober 2012, og efterfølgende for regionsrådet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-87-2-11

6. Vækstpartnerskabsaftale 2012 (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Vækstforum for Region Midtjylland har siden 2007 årligt indgået en partnerskabsaftale med regeringen om vækst og erhvervsudvikling. Partnerskabsaftalen skal bidrage til samspillet mellem de lokale, regionale og nationale initiativer og styrke rammerne for vækst og erhvervsudvikling i hele landet, hvor der samtidig tages hensyn til særlige regionale forhold og udfordringer.

 

Partnerskabsaftalen kan derved understøtte den regionale erhvervsudviklingsstrategi og bidrage til at skabe sammenhæng mellem den nationale og den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling.

 

Vækstforum for Region Midtjylland og regeringen indgik den 24. maj 2012 Vækstpartnerskabsaftale 2012.

Direktionen indstiller,

at regionsrådet tager sagen til orientering.

Sagsfremstilling

Formandskabet for Vækstforum deltog den 24. maj 2012 i forhandlingsmøde med regeringen, repræsenteret ved erhvervs- og vækstministeren, ministeren for uddannelse og ministeren for by, bolig og landdistrikter, og ved den lejlighed indgik de to parter Vækstpartnerskabsaftale 2012.

 

Aftalen indeholder følgende elementer:

Fem fokuserede indsatsområder:

 

  • Et sammenhængende, effektivt offentligt innovations- og erhvervsfremmesystem.

  • En fokuseret indsats på erhvervsmæssig vækst inden for sundheds- og velfærdsområdet.

  • En fokuseret indsats på erhvervsmæssig vækst inden for energi- og miljøerhvervene.

  • En fokuseret indsats på erhvervsmæssig vækst inden for fødevareerhvervet.

  • En fokuseret indsats for uddannelse til fremtidens arbejdsmarked.

 

Derudover indeholder aftalen følgende emner:

 

1. Design og arkitektur.

2. Turisme.

3. Adgang til risikovillig kapital.

4. Investeringsfremme.

5. Samarbejde om at udnytte nye muligheder i digitalisering.

6. Evalueringen af kommunalreformen.

7. Styrket samarbejde på udvalgte erhvervsområder.

8. Samarbejde mellem vækstfora og de lokale aktionsgrupper.

 

Vækstpartnerskabsaftalen 2012 vil indgå som et af flere elementer i Vækstforums kommende handlingsplan 2013-2014.

 

Der er iværksat et opfølgningsarbejde på den nye vækstpartnerskabsaftale 2012, som involverer både ministerier og region.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-13-5-142-12

7. Forslag om studietur for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling ønsker at se på regionale udviklings- og vækstmodeller samt infrastrukturspørgsmål i forbindelse med bane- og vejtrafik til og fra Tyskland. Udvalget ansøger derfor regionsrådet om godkendelse af en studietur til Bayern, Baden-Württemberg og Hamborg i Tyskland den 5. til 8. november 2012.

 

Udvalget anmoder om regionsrådets godkendelse af studieturen.

Direktionen indstiller,

at forslag om studietur for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling ønsker at tage på studietur til Bayern, Baden-Württemberg og Hamborg i Tyskland den 5. til 8. november 2012.

 

Formålet med studieturen er at besøge Bayern og Baden-Württemberg i Tyskland med henblik på at se, hvorledes der arbejdes med regionale udviklings- og vækstmodeller og konkrete udviklingsprojekter samt innovationsinitiativer for virksomheder i samspil med blandt andet videninstitutioner. De to tyske regioner har forfinet den såkaldte triple-helix model, hvor virksomheder, videninstitutioner og offentlige myndigheder arbejder sammen om innovation og vil kunne være en væsentlig inspirationskilde for udvalget til at styrke udviklingen af lignende aktiviteter i Region Midtjylland.

 

Samtidig besøges Innovation Center Denmark, som er etableret i et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Videnskabsministeriet i München, med henblik på at se, hvorledes der fra dansk side arbejdes med videnoverførsel og virksomhedssamarbejde mellem danske og tyske virksomheder og videninstitutioner.

 

Endelig besøges Hamborg med henblik på at undersøge og drøfte igangværende overvejelser af infrastrukturelle spørgsmål i forbindelse med motorvejsforbindelsen på E45 og højhastighedsforbindelse på jernbanen mellem Aarhus og Hamborg. Således planlægger den danske og tyske regering nedsættelse af en dansk-tysk transportkommission, som blandt andet skal se på disse spørgsmål. Region Midtjylland har været inddraget i høringsfasen af en Danmarksstrategi, som nu er vedtaget af lokalregeringen i Slesvig-Holsten og Metropolregion Hamborg, som også beskæftiger sig med infrastrukturelle spørgsmål.

 

Deltagere 

Deltagere på studieturen vil være medlemmerne fra det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling (ni politikere) samt fire embedsmænd.

 

Budgetoverslag 

Administrationen har udarbejdet nedenstående budgetoverslag for udvalgets deltagelse i studieturen. Der tages forbehold for ændringer, da den endelige programtilrettelæggelse ikke er fastlagt - blandt andet vedrørende transport og forplejning.

 

Budgetoverslaget er udarbejdet for udvalgets 9 medlemmer.

 

Tabel 1. Budgetoverslag 

Udgiftspost
Pris pr. person (DKK)
Udgift for hele udvalget (DKK)
Flybilletter t/r
3.000
27.000
Øvrig transport (bus)
1.200
10.800
Hotel (tre overnatninger)
3.000
27.000
Forplejning
1.600
14.400
Øvrige udgifter, gaver m.v.
 
10.000
I alt
 
74.800



Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-8-10

8. Godkendelse af projektplan for Meaning Making Experience (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Museernes digitale udviklingsprojekt Meaning Making Experience (MMEx) er i gang og har iværksat en lang række aktiviteter i 2012. I 2010 bevilgede regionsrådet et treårigt tilskud på 3 mio. kr. til MMEx af kulturudviklingsmidlerne på den betingelse, at halvdelen af tilskuddet (500.000 kr. om året) skulle suppleres med tilsvarende tilskud fra andre kilder.

 

Dette er nu opnået for 2012, og der foreligger et projektoversigt med finansieringsplan til regionsrådets godkendelse.

Direktionen indstiller,

at MMEx projektplan og dermed anvendelsen af det regionale tilskud til projekter på 500.000 kr. i 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Regionsrådet bevilgede i 2010 3 mio. kr. til museernes fælles digitale udviklingsprojekt MMEx. Til opstart og etablering blev der bevilget 1,5 mio. kr. over en treårig periode, mens 1,5 mio. kr. blev reserveret til bevilling under forudsætning af, at der opnås mindst tilsvarende finansiering fra andre kilder. Det vil sige mindst 500.000 kr. hvert år.

 

MMEx er en projektorganisation under Midtjyske Museers Udviklingsråd. MMEx’ formål er at udvikle og kvalificere digitale formidlingsprojekter i samarbejde med regionens museer.

Det sker ved:

 

  • Videndeling – MMEx følger og evaluerer projekter og bringer referencer og viden videre til regionens øvrige museer.

  • Rådgivning til konkrete projekter - eksempelvis i forhold til brugerinddragelse, projektledelse, idéudvikling eller kvalificering af projekternes indhold og digitale løsninger.

  • Iværksættelse - MMEx sætter også selv projekter i gang – typisk i samarbejde med museer. Det sker, hvis der er en god idé til et digitalt projekt, som flere museer kan få glæde af og som kan medvirke til samlet at løfte museernes digitale formidling.

 

MMEx ses som et centralt strategisk udviklingsprojekt på kulturområdet og det er det eneste af sin art i landet. Kulturstyrelsen støtter projektet, blandt andet med henblik på at gøre det landsdækkende.

 

Projekter  

Der er på nuværende tidspunkt aktiviteter i gang inden for alle tre områder: Videndeling, rådgivning og iværksættelse. For sidstnævntes vedkommende er der tale om følgende:

 

  • Jernkysten - et formidlingsprojekt om strandingshistorie i samarbejde med Lemvig- og Holstebro Museum.

  • Mapping the Archive - et projekt om formidling af kulturinstitutioners digitale samlinger i samarbejde med blandt andet Kunsten (Nordjyllands Kunstmuseum), Holstebro Kunstmuseum, Naturhistorisk Museum samt teatre og private konsulenter og arkitektvirksomheder.

  • Efterlysning af værk eller genstand - et projekt, hvor MMEx har efterlyst idéer til formidling blandt regionens museer. Der er indkommet 14 forslag. Kun ét projekt vil blive valgt, men mange af de indsendte forslag egner sig til videre udvikling og vil indgå i MMEx' projektkatalog.

 

Derudover ansøger MMEx sammen med blandt andet Aarhus Universitet om EU tilskud til et projekt med titlen ”Smart Culture”. Der er tale om et vidensdelingsprojekt om digital formidling af kulturarv. Der deltager museer og universiteter fra Bulgarien, Italien, Spanien, Baskerlandet, Holland, Frankrig og England i projektet. 

 

Organisation

Efter regionsrådets godkendelse har MMEx søgt medfinansiering i Kulturstyrelsen, men på trods af, at man i styrelsen fra starten bakkede op om idéen bag MMEx, lykkedes det først i begyndelsen af 2012 at opnå tilsagn om statslig støtte. Forinden havde MMEx dog i efteråret 2011 midlertidigt ansat to projektmedarbejdere primært til fundraising og forberedelse af organisationen. MMEx er nu efter kulturstyrelsens ønske etableret som en projektorganisation under den juridiske person Museum Østjylland. MMEx ledes af en styregruppe bestående af fire museumsrepræsentanter, en repræsentant for Aarhus Universitet og en repræsentant for Region Midtjylland.

 

Økonomi

MMEx er som nævnt etableret primo 2012. Der er dog allerede i september 2011-februar 2012 brugt 117.000 kr. af kulturudviklingsmidlerne og 250.000 kr. af erhvervsudviklingsmidlerne. Sidstnævnte beløb blev i februar 2009 bevilget til MMEx af regionsrådet i forbindelse med beslutningen om Internationale oplevelsesfyrtårne. Pengene er anvendt til fundraising og opstart af sekretariat. Den samlede bevilling af kulturudviklingsmidlerne for 2014 vil blive reduceret med tilsvarende 117.000 kr.

 

På denne baggrund forelægges en projektplan for 2012 til regionsrådets godkendelse.

 

Projektplan

Projekt/
finansiering
Regionsrådet
Kulturstyrelsen
Anden finansiering
I alt
Jernkysten*
350.000
300.000
50.000
700.000
Mapping the archive
 
150.000
183.541
333.541
Demo (efterlysning)
150.000
150.000
 
300.000
 
500.000
600.000
233.541
1.333.541

*Lemvig Museum har ansøgt regionsrådet om 324.200 kr. i tillæg til tilskuddene fra MMEx og Kulturstyrelsen. Dette beløb indgår ikke i beregningen af MMEx medfinansiering.

 

Samlede indtægter og medfinansiering i 2012 udgør i alt 2.203.541 kr. Der er tale om direkte tilskud, medfinansiering af projekter og indtægter fra rådgivningsvirksomhed.

 

Administrationens bemærkninger

Der er i 2012 udover regionens tilskud på i alt 1 mio. kr. tilvejebragt supplerende indtægter på i alt 1.203.541 kr. På denne baggrund foreslår administrationen, at MMEx projektplan og dermed tilskuddet på 500.000 kr. godkendes.

 

I forbindelse med Lemvigs projekt ”Jernkysten” skal bemærkes følgende:

Det er forventningen, at MMEx virksomhed både i etableringsfasen og fremover skal baseres på deltagelse i projekter iværksat af museer eller tilsvarende kulturinstitutioner med finansiering fra f.eks. EU, statslige, kommunale og regionale tilskud, fondsmidler mm. Der vil derfor også fremover blive tale om ansøgninger om regionale midler til projekter, hvor MMEx medvirker. Sådanne ansøgninger skal vurderes ud fra, om de i sig selv bidrager til at realisere regionens strategi og politik på kulturområdet. MMEx’ deltagelse i sådanne projekter bør ikke ses som en hindring i forhold til et regionalt engagement, men som ”merværdi” i forhold til en bred regional (udviklings- og vidensmæssig) forankring af projektet.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-24-12

9. Ansøgning fra Lemvig Museum om tilskud til formidlingsprojektet "Jernkysten" (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Lemvig Museum ansøger om tilskud til projektet ”Jernkysten”, om digital formidling af Vestkystens strandingshistorie. Lemvig Museum arbejder sammen om projektet med Holstebro Museum og Strandingsmuseet, MMEx (Meaning Making Experience) og Shareplay. Det samlede budget er på 1,23 mio. kr. Der søges om 324.200 kr. i 2012.

Direktionen indstiller,

at der af kulturudviklingsmidlerne bevilges i alt 324.200 kr. i 2012 til Lemvig Museum til gennemførelse af projeket "Jernkysten".

Sagsfremstilling

Lemvig Museum ansøger om tilskud til Jernkysten, et projekt om digital formidling af Vestkystens Strandingshistorie. Projektet er samtidig et pilot- og udviklingsprojekt om formidling på ubemandede udstillingssteder. Nærmere bestemt er der tale om formidling af Flyvholm Redningsstation ved Harboøre. Redningsstationen blev opført i 1847 som den første redningsstation på den jyske vestkyst. Ansøgning er vedlagt som bilag.

 

Jernkysten er af strategisk interesse for Region Midtjylland, dels fordi udvikling af nyskabende formidlingsløsninger på ubemandede udstillingssteder har generel interesse i hele regionen og ikke mindst i landdistrikter, dels fordi der er tale om et tværkommunalt samarbejde om formidling af et kulturlandskab af historisk betydning.

Samarbejdet med MMEx, der bidrager med projektmidler, vil medvirke til at sikre vidensdeling og erfaringsudveksling i hele regionen. På denne baggrund foreslår administrationen, at der bevilges 324.000 kr. til projektet.

 

Baggrund

Flyvholm redningsstation er Danmarks ældste og er den eneste af sin slags, hvor inventaret med redningskranse, katapult, robåd m.m. er bevaret. Redningsstationen er imidlertid ubemandet, og der er ingen formidling af redningsstationen bortset fra et hold spejdere, der holder opsyn med denne i sommerperiodens åbningstid. Samtidig er der sket et utal af strandinger ud for kysten, som endnu ikke er blevet formidlet. Lemvig Museum, Strandingsmuseet og Holstebro Museum ser et stort potentiale i at skabe en samlet, engagerende og lettilgængelig formidling af redningsstationen og strandingerne langs kysten via digitale virkemidler.

 

Projekt Jernkysten vil eksperimentere med samspillet mellem formidling, der fungerer i landskabet langs med kysten, i det fysiske rum på Flyvholm redningsstation og på internettet. Udviklingen af den samlede formidlingsløsning skal ske i samarbejde mellem museer, brugere og kreative indholdsproducenter.

 

Produktet

Projektets slutprodukt er en integreret medieoplevelse, hvor digitale formidlingsformer bruges til at kæde steder og fortællinger om strandingshistorien sammen. De to nyskabende hovedingredienser i projektet er:

 

  1. En installation i Flyvholm redningsstation, der iscenesætter stationens originale genstande gennem en kombination af virkemidler, så brugerne sanser havets kræfter. Blandt andet ønsker man at skabe en oplevelse af redningsbådens møde med de meterhøje bølger, med strøm og vind - elementer som kunne og kan være skæbnesvangre for datidens redningsfolk (og nutidens badende).

  2. En mobil oplevelse som skal motivere brugerne til at gå på opdagelse langs med kysten og undersøge hvor og hvorfor strandingerne er sket. Der vil være fokus på det legende og effekten i at stå ved havets bølger og forestille sig en stranding på det sted, hvor den er sket.

  3. En hjemmeside, som skal kunne bruges både før og efter besøget på kysten. Den henvender sig til dem, som gerne vil forberede deres tur og som gerne vil vide mere.

 

Brugerinddragelse og samarbejde med Shareplay

Museets brugere vil blive inddraget i udviklingen af installationen og spillet. Det er ifølge ansøgningen sigtet at give publikum en reel rolle som medudviklere, både for produktets egen skyld og for at gøre de aktive brugere til gode ambassadører for museet.

 

Brugerinddragelsen vil ske i samarbejde med Shareplay (et cross media netværk i Nord- og Midtjylland - en tværmedial satsning iværksat af Region Midtjylland og Region Nordjylland).

Der vil blive gennemført en idégenererings workshop også kaldt co-creation, hvor projekt Jernkysten og museernes behov sættes stævne med og udfordres af museets brugere og af kreative indholdsleverandører. Metoden til co-creation er pt. under udvikling af Shareplay, som ser Jernkysten som et velegnet projekt til at afprøve og kvalificere metoden.

Shareplay finansierer metodeafprøvningen. Finansieringen til co-creation er derfor ikke en del af projektet Jernkysten.

 

Projektet vil blive påbegyndt i september 2012 og vil blive lanceret i maj–juni 2013.

 

Økonomi

 

Budget

 
Udgifter
Indtægter
WiFi og mobiladgang
11.100
 
Fysisk sikring af objekter
94.000
 
Hardware og Software
217.100
 
Strandingsspil (app)
293.500
 
Hjemmeside
134.500
 
Løn, møder, rejser
420.000
 
Oversættelse, tysk og engelsk
60.000
 
Lemvig Museum
 
211.000
Holstebro Museum (strandingsmuseet)
 
45.000
MMEx’ projektmidler
 
350.000
Kulturstyrelsen (bevilget)
 
300.000
Region Midtjylland (ansøgt)
 
324.200
I alt
1.230.200
1.230.200

 

Lemvig museum bidrager med et kontant tilskud på 50.000 kr. De øvrige bidrag fra Lemvig og Holstebro museer er værdisat arbejdskraft.

 

Budget for projektet Jernkysten og status vedrørende kulturudviklingsmidlerne er vedlagt som bilag.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-1-12

10. Gennemførelse af den regionale udviklingsplan (RUP)

Resume

Fornyet behandling af oplæg til temamøder, herunder drøftelse af temaer samt den ønskede effekt af temamøderne som opfølgning på den regionale udviklingsplan. Opdateret efter behandling i administrativ styregruppe og administrativt sundhedslederforum.

Direktionen indstiller,

at dato for temamøder om RUP-opfølgende projekter aftales, og

 

at ønsket effekt af temamøderne drøftes, herunder udvalgets forventninger til opfølgning på temamøderne.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede på mødet den 8. august 2012 tidsplan for projektvalg og temadrøftelser vedrørende gennemførelse af den regionale udviklingsplan. Oversigt over temamøder er tilpasset denne drøftelse og statusnotatet for RUP-opfølgende initiativer. Statusnotat og oversigt over temamøder er vedlagt som bilag.

 

Administrativt sundhedslederforum har på sit møde den 20. august 2012 behandlet den del af statusnotat august 2012, som vedrører indsatsområdet sundhed og den regionale udviklingsplan. Kredsen tog den regionale udviklingsplan til orientering. 

 

Administrativ styregruppe vedrørende den regionale udviklingsplan har den 15. august 2012 behandlet statusnotat august 2012 med en tilføjelse af aktuelle samarbejder mellem Region Midtjylland og midtjyske kommuner. De deltagende kommunaldirektører fandt modellen konstruktiv.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg godkendte tidsplan og temaer for gennemførelse af den regionale udviklingsplan. Det blev besluttet at indkalde udvalget til temamøderne hurtigst muligt.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-1-12

11. Orientering om høringssvar til kommunale planstrategier

Resume

Kommunerne skal i følge planloven vedtage forslag til kommunale planstrategier inden udgangen af første halvdel af hver planperiode.

 

Under den offentlige høring af planstrategierne afleveres gerne høringssvar med henblik på at kvittere for at have læst plandokumentet og for at henlede kommunernes opmærksomhed på de muligheder, der ligger i regionalt samarbejde.

 

De fremsendte høringssvar, siden seneste orientering herom den 29. november 2011, er vedlagt til udvalgets orientering.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Kommunerne skal inden udgangen af den første halvdel af hver valgperiode offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen. Strategien skal blandt andet indeholde kommunalbestyrelsens vurdering af og strategi for udviklingen samt en beslutning om, hvorvidt hele kommuneplanen eller kun dele heraf skal revideres.

 

Planloven relaterer ikke planstrategierne til den regionale udviklingsplan, men bestemmer, at kommuneplanerne ikke må være i modstrid hermed. Det er dog i mange tilfælde netop i planstrategierne, regionen kan få et indtryk af, hvad kommunerne ønsker på de områder, der ligger ud over den fysiske planlægning. Derfor har planstrategierne interesse for den regionale udviklingsplan. Planstrategierne viser i øvrigt, hvor der er potentiale for at arbejde med opfølgende initiativer.

 

Høringssvarene udformes som kvittering for, at regionen har set og læst planstrategien og i høringssvarerne henvises der til de områder, hvor der er særlig god korrespondance til den regionale udviklingsplan eller erhvervsudviklingsstrategien. I øvrigt benyttes lejligheden til at henlede kommunens opmærksomhed på regionale projekter eller aktiviteter, som kan have interesse for den pågældende kommune.

 

Det er hensigten at tydeliggøre relationer mellem kommunal og regional planlægning og strategiarbejde. Kommunerne gøres opmærksomme på, at regionen og andre regionale aktører i mange tilfælde kan være relevante samarbejdspartnere. Ofte er udfordringer og visioner sammenfaldende.

 

De høringssvar, der er givet siden seneste orientering 29. november 2011, er vedlagt som bilag. Blandt vedlagte er også høringssvar til en vækststrategi fra Randers Kommune. Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling vil løbende blive orienteret om de høringssvar, der gives både til planstrategier, kommuneplanforslag og andre dokumenter i offentlig høring.


Sagen blev udsat på udvalgets møde den 8. august 2012.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen til efterretning.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-70-5-12

12. Indkaldelse af forslag til Region Midtjyllands landsbypris 2013

Resume

Administrationen foreslår, at der sendes en invitation til de lokale aktionsgrupper (LAG) og til de kommuner, der ikke har en LAG, til hver at komme med et forslag til modtager af Region Midtjyllands landsbypris 2013 på 150.000 kr.

 

Region Midtjylland har fra 2009 hvert år uddelt en landsbypris til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser veje til fornyelse og udvikling i landdistrikterne.

 

I sagsfremstillingen redegøres for de kriterier, der har været lagt til grund for udvælgelsen af tidligere prismodtagere.

Direktionen indstiller,

at der udsendes invitation til lokale aktionsgrupper (LAG) og kommuner, der ikke har en aktionsgruppe, til hver at komme med forslag til modtager af Region Midtjyllands landsbypris 2013, og

 

at de foreslåede kriterier lægges til grund ved udvælgelsen af prismodtager i 2013.

Sagsfremstilling

Region Midtjylland har fra 2009 hvert år uddelt en landsbypris til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser veje til fornyelse og udvikling i landdistrikterne. Prisen, der blev uddelt i 2009 og 2010, var en del af Vækstforums handlingsplan og dermed finansieret af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling. Fra og med 2011 finansieres prisen af midlerne til den regionale udviklingsplan.

 

De hidtidige modtagere af landsbyprisen  er Idom-Råsted i Holstebro kommune (2009), Spjald i Ringkøbing-Skjern kommune (2010), Endelave by på Endelave i Horsens kommune (2011) og Rødding i Skive kommune (2012).  

 

Ekspertudvalget, som fra 2009 har vurderet forslagene til modtager af landsbyprisen, planlægges også inddraget til vurdering af forslagene til modtager af landsbypris 2013.

 

Ekspertudvalget består af:

 

  • Annette Aagaard Thuesen, Ph.d., Syddansk Universitet.

  • Helle Nørgaard, seniorforsker, Statens Byggeforskningsinstitut.

  • Karsten Jensen, Erhvervsafdelingen Tønder kommune.

  • Otto Lægaard, projektleder, Thisted kommune.

  • Erik Sejersen, afdelingsleder, Region Midtjylland (formand).

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling besluttede på sit møde den 16. juni 2010, at "Sanering, fornyelse og forbedring af det fysiske miljø" skulle indgå i kriterierne for vurderingen af forslagene til prismodtager i 2011, og at de kriterier, der havde været anvendt de foregående år fortsat skulle anvendes.

 

I forhold til de anvendte kriterier i 2011 og 2012 foreslår administrationen nogle få ændringer og tilføjelser, således at forslagene til modtager af landsbypris 2013 vurderes efter den bedste samlede opfyldelse af følgende kriterier. (Hvor teksten skrevet med kursiv er ændring/tilføjelse i forhold til tidligere):

 

  • Den enkelte landsby må ikke have over 2.000 indbyggere.

  • Fremgang i indbyggertal eller at en negativ udvikling er vendt.

  • Gennemførte og igangsatte større (ændret fra markante til større) projekter og initiativer, der viser nye veje til fornyelse og udvikling, - ikke nødvendigvis fysiske investeringer.

  • Sanering, fornyelse og forbedring af det fysiske miljø.

  • Et stærkt engagement og samarbejde mellem borgerne, foreningslivet, erhvervslivet, kommunen og andre aktører.

  • Stor frivillig indsats og bidrag med private penge.

  • Landsbyen eller gruppen af landsbyer har trodset særligt vanskelige vilkår.

  • Udvikling baseret på en planlagt udviklings indsats. Der lægges vægt på, at der er tale om en udvikling indenfor de seneste 3-5 år.

 

Landsbyprisen kan anvendes til faciliteter og aktivitetsmuligheder til almen offentlig benyttelse - eksempelvist til børn.

 

Landsbyprisen forventes overrakt i april-maj 2013 ved et arrangement i lighed med tidligere år.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte indstillingen om indkaldelse af forslag og kriterier for tildeling af Region Midtjyllands landsbypris 2013.

 

Udvalget vil sikre sammenhæng mellem kriterierne og den regionale udviklingsplan, og det blev derfor besluttet, at udvalget også drøfter tildelingskriterierne for landsbyprisen 2014 på et af de temamøder, der allerede er planlagt til gennemførelse af den regionale udvikling plan.

 

På temamødet ”Samspil mellem byer og mellem byer og opland” drøfter udvalget problematikken afvikling kontra udvikling af landsbyer.,

 

På et at møderne under temaet ”Bæredygtig foregangsorganisation og kultursætter” drøfter udvalget tildelingskriterier i forhold til landsbyernes arbejde med energi og miljø.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

13. Henvendelse fra Esther Jakobsen om eventuel placering af et atomaffaldsdepot i Region Midtjylland

Resume

Esther Jakobsen har den 3. september 2012 anmodet om at få en sag på dagsordenen vedrørende en eventuel placering af et atomaffaldsdepot i Region Midtjylland.

Direktionen indstiller,

at sagen drøftes.

Sagsfremstilling

Esther Jakobsen ønsker at drøfte en eventuel placering af et atomaffaldsdepot i Region Midtjylland. Drøftelsen kan tage udgangspunkt i vedlagte notat vedrørende behandling af radioaktivt affald fra forskningscentret Risø.  

Beslutning

Henvendelse fra Esther Jakobsen vedrørende eventuel placering at et atomaffaldsdepot i Region Midtjylland blev drøftet – og i øvrigt udsat.

 

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

14. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Udvalgsmøde i Havets hus

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling skal drøfte mulighederne for eventuelt at afholde et udvalgsmøde ude i Havets Hus i Grenaa. Som en del af udvalgsmødet vil der blandt andet være en præsentation af Havets hus med videre.

 

Hvis udvalgsmødet skal afholdes i efteråret 2012 – er der to muligheder:

 

  • 3. oktober 2012 kl. 15.00-18.00 (mødet er planlagt pt. til at finde sted i Aarhus)

  • 5. december 2012 kl. 16.00-19.00 (mødet er pt. planlagt til at finde sted i Regionshuset Viborg fra kl. 15.00-18.00. På grund af konfliktende møder og nødvendig kørsel er mødet rykket frem til kl. 16.00-19.00).

 

Udvalget kan også vælge at holde mødet i starten af 2013:

 

  • 9. januar 2013 kl. 14.00-17.00

  • 6. februar 2013 kl. 14.00-17.00

  • 6. marts 2013 kl. 14.00-17.00.

 

 

Temamøde om infrastruktur

Kort orientering om Kontaktudvalgets temamøde den 10. september 2012 vedrørende infrastruktur.

Beslutning

Administrationen undersøger om udvalgsmødet onsdag den 3. oktober 2012 kl. 15.00-18.00 kan afholdes på Godsbanen, Aarhus.

 

Onsdag den 7. november 2012 (studietur)

 

Onsdag den 5. december 2012 kl. 15.00-18.00 – lokale C2, kælderen, Regionshuset Viborg.

 

Onsdag den 9. januar 2013 kl. 14.00-17.30 – Havets Hus, Færgevej 4, 8500 Grenaa.  

 

Temadrøftelse om infrastruktur med Kontaktudvalgsmødet

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede kort udvalgets temadrøftelse om infrastruktur med Kontaktudvalget den 10. september 2012. 

 

Budgetlov

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling ønskede at blive orienteret om den nye budgetlov på næste udvalgsmøde, herunder budgetoverførsler i forbindelse flerårige projektbevillinger.

  

Henning Gjellerod og Vagn Larsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen