Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 16. maj 2012 kl. 10:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale A2, 1. sal, Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-00-12-11

1. Godkendelse af referat fra møde den 10. april 2012

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 10. april 2012 forelægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 10. april 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 10. april 2012, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet fra mødet den 10. april 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling blev godkendt.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-1-12

2. Temadrøftelse om den regionale udviklingsplan

Resume

Høringsperioden for forslag til regional udviklingsplan for Region Midtjylland er udløbet, og det rådgivende udvalg drøfter, hvilke justeringer høringssvarene bør give anledning til.

 

Miljøministeren har indkaldt indspil til den næste landsplanredegørelse. Landsplanredegørelsen er en politisk udmelding fra regeringen om den fremtidige fysiske og funktionelle udvikling i landet. Efter hvert folketingsvalg skal miljøministeren afgive en redegørelse om landsplanarbejdet til brug for den regionale udviklingsplanlægning og kommuneplanlægningen.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøfter derfor yderligere, hvilke anbefalinger der i den anledning bør bringes fra den regionale udviklingsplan til miljøministeren.

Direktionen indstiller,

at det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøfter den regionale udviklingsplan fra kl. 10.00-15.30 jævnfør programmet i sagsfremstillingen.

Sagsfremstilling

Program for temadrøftelsen er:

 

Kl. 10.00-10.10

  • Indledning ved Gert Schou.

 

Kl. 10.10-11.00  

  • Gennemgang af indsatsområderne med udgangspunkt i foreslåede justeringer og udvalgte udsagn fra høringssvarene.

 

Kl. 11.00-11.15

  • Pause.

 

Kl. 11.15-12.15

  • Fortsættelse af gennemgangen.

 

Kl. 12.15-13.00

  • Frokost.

 

Kl. 13.00-13.30

  • Konkrete handlinger på kort sigt.

 

Kl. 13.30-15.00

  • Status og opfølgning på længere sigt.

  • Drøftelse af de fremadrettede aktiviteter, herunder:

    • Hvordan skal vi arbejde med opfølgende partnerskaber?

    • Der er ideer i høringssvarene!

    • Hvordan kommer vi i gang med at udvikle samspillet mellem byerne, hinanden og oplandet?

 

Kl. 15.00-15.25

  • Indspil til landsplanredegørelsen. Ministeren har opstillet seks temaer:

    1. Udvikling i hele landet.

    2. Klimatilpasning og grøn energi.

    3. Bæredygtige byer.

    4. Landdistrikter.

    5. Det åbne land.

    6. Danmark i en nordisk og europæisk kontekst.

 

Kl. 15.25-15.30

  • Afrunding ved Gert Schou

 

Kl. 15.30-18.00

  • Udvalgsmøde.

 

Til baggrund for drøftelsen ligger hæftet ”Kommenterede høringssvar til forslag til regional udviklingsplan 2012”, dateret 9. maj 2012, samt Miljøministerens invitation til at komme med ideer til den kommende landsplanredegørelse.

Beslutning

Administrationen præsenterede, hvorledes de indkomne høringssvar havde givet anledning til at ændre i den regionale udviklingsplan. Administrationen gennemgik alle ændringer og justeringer, som administrationen havde foretaget i forhold til indkomne høringssvar. Det rådgivende udvalg drøftede ændringerne og kom med forslag til redaktionelle og indholdsmæssige ændringer. Generelt var udvalget enig med administrationens rettelser og udtrykte stor ros til administrationens arbejde med opdateringen af den regionale udviklingsplan.

 

Administrationen orienterede om, at den regionale udviklingsplan skal godkendes på regionsrådsmødet den 20. juni 2012, hvilket betyder, at det rådgivende udvalg orienteres om den endelige version af den regionale udviklingsplan på mødet den 7. juni 2012.

 

Det rådgivende udvalg efterspurgte en drøftelse af, hvorledes Region Midtjylland kan sikre og prioritere arbejdet med at gennemføre anbefalingerne fra den regionale udviklingsplan. Administrationen orienterede om, at efter regionsrådets godkendelse i juni 2012, vil det rådgivende udvalg skulle drøfte handleplaner for den regionale udviklingsplan, herunder prioritering af indsatser i forhold til anbefalingerne.

 

Det rådgivende udvalg udtrykte ønske om, at bl.a. partnerskaber vedrørende indkøb kom på dagsordnen på et senere udvalgsmøde.

 

Administrationen orienterede endvidere om regeringens landsplanredegørelse, og det rådgivende udvalg besluttede, at sagen skulle på dagsordenen til mødet i forretningsudvalget den 22. maj 2012. Administrationen orienterede om, at Region Midtjyllands input til regeringens landsplansredegørelse skal sendes til miljøministeren senest den 29. maj 2012.

 

Esther Jakobsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-42-07

3. EU programmet for Øresund-Kattegat-Skagerrak

Resume

Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) programmet er et af programmerne under EU's strukturfonde og finansieres af EU Regionalfondsmidler. Visionen for programmet er "ØKS - et attraktivt og konkurrencedygtigt område som kendetegnes af vidensbaseret samarbejde og bæredygtig udvikling".
 

ØKS IVA programmet løber fra 2007-2013 og har som et af sine projekter i 2011 udarbejdet en SWOT analyse af del-programområdet for Kattegat-Skagerrak (KASK). Formålet med SWOT analysen var bl.a. at analysere den indeværende programperiode og få et samlet grundlag for prioriteringen af de resterende programmidler. For Region Midtjylland og de øvrige deltagende regioner og kommuner i Sverige, Norge og Danmark har analysen også en væsentlig funktion som brohoved til den kommende strukturfondsperiode fra 2014-2020.

 

ØKS programmet har frem til 2012 godkendt 44 projekter indenfor den programgeografi, som gælder for aktører i midtjylland. Region Midtjylland, 11 kommuner og en lang række aktører er tilsammen bevilget 87 mio. kr. i støtte fra programmet. Af disse er 34 mio. kr. bevilget regionen og de 11 kommuner, der er involveret i godkendte projekter.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Interreg IV A programmet Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) omfatter geografisk Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne samt Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Halland, Västra Götaland Regionen, Oslo Kommune og de 7 norske fylkeskommuner Østfold, Akershus, Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.

 

Programmet medfinansieres i perioden 2007-2013 af Den Europæiske Regionalfond med 111,6 mio. euro (ca. 831 mio. kr.) . Den norske stat finansierer i tillæg hertil den norske andel med 33,5 mio. euro. Programmet er organiseret med et del-program for Øresundsregionen og et del-program for Kattegat-Skagerrak regionen. Der kan desuden bevilges støtte til projekter på tværs af det samlede programområde.

 

Regionsrådet vedtog på sit møde den 26. september 2007, efter indstilling fra Vækstforum, at der af de afsatte midler til erhvervsudvikling årligt i perioden 2007-2013 bevilges 991.045 kr. til medfinansiering af de administrative omkostninger i forbindelse med programmet.

 

Regionsrådet er repræsenteret af regionsrådsmedlem Conny Jensen i Overvågningsudvalget, samt af regionsrådsmedlem Jørgen Nørby i Styringsudvalget. Kommunerne i Region Midtjylland har udpeget Tatiana Hjorth Sørensen, Aarhus til repræsentant i Styringsudvalget og Vækstforum for Region Midtjylland har udpeget Peder Østergaard, Aarhus Universitet som repræsentant.

 

ØKS programmet har bl.a. prioriteret projekter, der bidrager til øget bæredygtig økonomisk vækst samt fysisk, planlægningsmæssigt og organisatorisk samarbejde i ØKS området. I midtjylland har det konkret udmøntet sig i støtte til projekter omkring bl.a. kompetenceudvikling, iværksætteri, virksomhedsudvikling, miljø og en række innovations og udviklingsprojekter indenfor uddannelsesområdet. Alle projekter der med et bredere norsk, svensk, dansk perspektiv og geografi på forskellig vis bidrager til opfyldelsen af Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi og den Regionale Udviklingsplan for Region Midtjylland.

 

SWOT analysen

ØKS programmets vision er at udvikle hele regionen til et attraktivt og konkurrencedygtigt område, som kendetegnes af vidensbaseret samarbejde og bæredygtig udvikling.

 

I forhold til del-området Kattegat-Skagerrak var den oprindelige analyse af styrker, svagheder, muligheder og trusler i programdokumentet meget overordnet og af mangel på bedre, primært baseret på national statistik. Styrekomiteen for KASK del-programmet besluttede på den baggrund at gennemføre et fælles strategiprojekt med fokus på ”hvad kan vi bruge hinanden til?”. Formålet var bl.a. at tilrettelægge et procesforløb, der kunne bidrage til at skabe opbakning til det grænseoverskridende samarbejde i Kattegat-Skagerrak området. Samtidig var det en god lejlighed til at vise de styrker og muligheder, der findes i Kattegat-Skagerrak området og skabe grundlaget for en pro-aktiv indsats for INTERREG IV A Projekter.  

 

Endelig har det været hensigten, at SWOT analysen skulle indgå i forberedelserne til et kommende Interreg V program for perioden 2014-2020.

 

SWOT analysen har ud fra indsamlet statistik og en gennemgang af bl.a. en række regionale udviklingsplaner igennem 5 workshops analyseret styrker, svagheder, muligheder og trusler for den samlede KASK region. På baggrund af dette er der givet en række anbefalinger som er vedlagt som bilag.  

 

Fra analysen kan det fremhæves, at KASK generelt er en vidensregion med stærke forskningscentre og veludviklede regionale innovationssystemer. Regionen har en veluddannet befolkning og alle delregioner i KASK har et højere bruttonationalprodukt end EU gennemsnittet. Med klare styrkepositioner indenfor cleantech/miljøteknik fremhæves yderligere fokus på vedvarende energi og herunder investeringer i miljøvenlige transportformer og øget fælles planlægning som nogle af udviklingsmulighederne i regionen.

 

Skal regionen bevare sin position, peges der på udfordringer (svagheder og trusler) indenfor uddannelsesområdet, hvor store intra-regionale forskelle, den demografiske situation og store frafaldsprocenter blandt unge på ungdomsuddannelserne kræver handling. Som for alle andre regioner er klimaforandringer og miljøforringelser desuden blandt truslerne mod regionen som et attraktivt og konkurrencedygtigt område. Håndteringen af disse udfordringer bliver afgørende for KASK regionens konkurrenceevne og attraktivitet i fremtiden.

 

Under anbefalingerne fremhæves udnyttelsen af komplementære styrkepositioner og udnyttelse af synergieffekter til bl.a. at fastholde KASK regionens forspring indenfor vedvarende energi. OECD har påvist, at Norge, Sverige og Danmark har forskellige styrkepositioner inden for innovationssystemet og derfor bør et fremtidigt ØKS program bl.a. prioritere samarbejde på dette område.

En præsentation af ØKS programmet og SWOT analysen har været behandlet på kontaktudvalget den 20. april 2012, hvor orienteringen blev taget til efterretning.

 

Fremtidige strukturfondsprogrammer

Med udkast til budget og nye strukturfondsforordninger for perioden 2014-2020 har EU Kommissionen i 2011 igangsat den dialog, der i løbet af 2012-2013 skal udmønte sig i bl.a. nye strukturfondsprogrammer for Danmark. Danske regioner og kommuner er i den indledende fase af denne dialog, hvor tildelingen af strukturfondsmidler til Danmark under Regional Konkurrenceevne og Beskæftigelse programmet samt de grænseoverskridende programmer, så som Øresund-Kattegat-Skagerrak og de transnationale programmer for Nordsø- og Østersø regionerne skal fastsættes.

 

EU strukturfondsmidlerne har i den indeværende periode haft stor betydning for implementeringen af den af Vækstforum Midtjylland vedtagne Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 og den Regionale Udviklingsplans vision for Region Midtjylland i 2030. På samme måde må beslutningerne om de fremtidige strukturfondsmidler forventes at få en afgørende betydning for de muligheder, de 19 kommuner og Region Midtjylland får for at sikre implementeringen af fremtidige strategier.

 

I den sammenhæng skal værdien af et ny Øresund-Kattegat-Skagerrak program for perioden 2014-2020 drøftes og programmets bidrag til opfyldelse af de kommunale og regionale strategier overvejes. Regionen, kommuner og en lang række aktører er i det nuværende ØKS program involveret i ca. 20 projekter, der med samlet 87 mio. kr. i støtte fagligt og finansielt har haft en betydelig rolle i programmets gennemførelse.

 

Den gennemførte SWOT analyse illustrerer nogle af de sammenhænge, der er i KASK regionen og dermed muligheder og behov for grænseoverskridende og transnationale samarbejder, der kan sikre et bredere interregionalt og internationalt perspektiv på de udfordringer Region Midtjylland og de 19 kommuner står overfor.


Beslutning

Administrationen præsenterede EU programmet for Øresund-Kattegat-Skagerak. Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede udfordringer i forhold til en vigende interesse fra kommunerne til at deltage i Interreg-programmerne og det blev foreslået, at direktøren tog problemstillingen op i kommunaldirektørkredsen og kommunaldirektørnetværket. Udvalget tilføjede, at det er vigtigt, at Region Midtjylland sammen med kommunerne fremstår som en væsentlig og seriøs spiller og aktør i Interreg-programmerne. Udvalget tilføjede, at det gerne vil rette fokus på, hvorledes samarbejdet med kommunerne og Region Midtjylland kan styrkes og foreslog, at emnet kom på dagsordenen på et senere udvalgsmøde.

 

Esther Jakobsen og Jakob Isøe Klærke var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-6-11

4. VÆKSTmidt Accelerator bevilling til forlængelse (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Vækstforum har godkendt en forlængelse på 2 år af det regionale virksomhedsudviklingsprogram VÆKSTmidt Accelerator.

 

Mere end 350 virksomheder har deltaget i et forløb under programmet og en midtvejsevaluering viser, at programmet understøtter vækst og udvikling i små og mellemstore virksomheder, og at indsatsen med fordel kan fortsættes.

 

Derfor søger administrationen om en merbevilling på 1,4 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til forlængelse af programmet.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsudvikling bevilges 0,2 mio. kr. i 2012, 0,6 mio. kr. i 2013 og 0,6 mio. kr. i 2014 i alt 1,4 mio. kr. til forlængelse af VÆKSTmidt Accelerator.

Sagsfremstilling

Regionsrådet godkendte på sit møde i februar 2009, efter indstilling fra Vækstforum, VÆKSTmidt Accelerator med en budgetramme på 110 mio. kr. Tilsagn fra Erhvervsstyrelsen forelå i august 2009 og programmet var operationelt fra november 2009.

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 18. april 2012, at programmet VÆKSTmidt Accelerator forlænges med 2 år (1. september 2012 til 31. august 2014), at indstille til regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsudvikling ydes en merbevilling til programmet på 1,4 mio. kr. og at indstille til Erhvervsstyrelsen, at der til forlængelsen bevilges 19,4 mio. kr. fra Den Europæiske Regionalfond.

 

VÆKSTmidt Accelerator er målrettet små og mellemstore virksomheder (SMV'er) med internationalt vækstpotentiale og har til formål at øge virksomhedernes økonomiske præstationer gennem strategisk arbejde med forretningsudvikling via sparring, netværk og rådgivning. Programmet afsluttes i henhold til resultatkontrakten i 2012.

 

Programmet og nærværende merbevilling er med til at opfylde Vækstforum mål om:

 

  • Flere eksporterende SMV'er.

  • Øget vækst i den gennemsnitlige årlige omsætning, jævnfør Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 og Vækstforums handlingsplan 2011-2012.

 

En midtvejsevaluering af VÆKSTmidt Accelerator viser,

 

  • at den midtjyske model virker - sammenhængen mellem den lokale erhvervsservices vejledning og væksthusets specialiserede vækstkortlægning kombineret med programtilbuddene er velfungerende og veludviklet,

  • at der er en god spredning blandt programmets brugere, såvel inden for virksomhedstyper, brancher samt geografi, og

  • at programmets aktiviteter imødekommer et behov blandt SMV'er - programmerne bidrager til, at virksomhederne i stigende grad indhenter ekstern viden i forbindelse med realisering af vækstforløb.

 

Med programmet er det lykkedes at etablere et omdrejningspunkt for samarbejde mellem Væksthus Midtjylland og lokale, regionale og nationale aktører. Hermed sikres størst mulig koordinering mellem aktørerne og de virksomhedsrettede ordninger, som udbydes.

 

Mere end 350 virksomheder har deltaget i enten et individuelt eller et kollektivt virksomhedsforløb under VÆKSTmidt Accelerator. Programmet er forløbet planmæssigt, og ressourcerne forventes at være opbrugt ved programmets udløb.

 

Der ansøges om en merbevilling på 1,4 mio. kr. af de regionale midler til forlængelsen af programmet.

 

Evalueringen peger også på en række muligheder for at forbedre indsatsen og dermed øge programmets effekt. Disse skal nærmere beskrives i resultatkontrakten for forlængelsen.

 

Effekt

Som led i den nævnte evaluering af Væksthus Midtjyllands programmer, herunder VÆKSTmidt Accelerator, gennemføres effektmålinger af programmerne, hvortil er knyttet effektkrav målt på omsætning, eksport eller værditilvækst.   

 

Evalueringen og effektmålingen forventes færdig i 2012. Resultaterne vil indgå i den fremadrettede implementering af programmerne. Den eksterne evaluator er Iris Group.

 

Aktiviteter

Målgruppen for VÆKSTmidt Accelerator - små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale - vil være den samme som hidtil.

 

Følgende måltal illustrerer aktiviteterne:

 

  • Mindst 75 store vækstpakker.

  • Mindst 75 små vækstpakker.

  • 13 gruppeforløb á mindst 6 virksomheder (3 PLATO grupper og 10 GLOBUS forløb).

 

Organisering

Det forudsættes, at organiseringen af programmerne fortsætter som hidtil med Væksthus Midtjylland som operatør.

 

Indgåelse af årlige samarbejdsaftaler og strategiske udviklingskontrakter udspringer naturligt af flere af Vækstforums programmer, herunder GLOBALmidt og KLYNGEmidt Netværksinitiativ, for hvilke Væksthus Midtjylland også er operatør. Det giver en række fordele at samle en række programmer hos en operatør, blandt andet at der udvikles spidskompetencer og en kritisk masse i forhold til det administrative set up. Fordele, som kommer målgruppen til gode.

 

Ressourcer 

Til en forlængelse af VÆKSTmidt Accelerator afsættes en samlet økonomisk ramme på 40,6 mio. kr. over en periode på 2 år fra 1. september 2012 til 31. august 2014.

 

Det forudsættes, at projektaktiviteterne finansieres med 1,4 mio. kr. fra Region Midtjylland, 19,3 mio. kr. fra Den Europæiske Regionalfond og 19,9 mio. kr. fra de deltagende virksomheder.

 

Økonomi VÆKSTmidt Accelerator:

Budget (kr.)
2012*
2013
2014
I alt
Ekstern konsulentbistand
3.765.000
15.060.000
15.060.000
33.885.000
Øvrige aktiviteter**
748.889
2.995.556
2.995.556
6.740.000
I alt
4.513.889
18.055.556
18.055.556
40.625.000

* Fra 1. september 2012

** Programgennemførelse, revision, evaluering mv.

 

Finansiering (kr.)
2012*
2013
2014
I alt
EU Regionalfonden
2.151.667
8.606.667
8.606.667
19.365.000
Region Midtjylland
155.556
622.222
622.222
1.400.000
Privat medfinansiering
2.206.667
8.826.667
8.826.667
19.860.000
I alt
4.513.889
18.055.556
18.055.556
40.625.000

* Fra 1. september 2012

 

Med baggrund i bilaget "VÆKSTmidt Accelerator og KLYNGEmidt Netværksinitiativet - status og perspektiver marts 2012" er udarbejdet nedenstående status for VÆKSTmidt Accelerators økonomi samt forslag til budget for en forlængelse af programmet.

 

 
Tilsagn
Forventet forbrug 31.08.12
Budget 01.09.12 til 31.08.14
EU Regionalfonden
28.776.627
28.776.627
19.365.000
Region Midtjylland
10.753.377
10.753.377
1.400.000
Statslig medfinansiering
7.500.000
7.500.000
0
Privat medfinansiering
33.808.497
33.808.497
19.860.000
 
80.838.501
80.838.501
40.625.000

Note: Vækstfondens midler på 30 mio. kr. kører særskilt, men indgår i den samlede budgetramme for VÆKSTmidt Accelerator.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-1-11

5. Tilbageførsel af midler fra KLYNGEmidt Netværksinitiativ (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

KLYNGEmidt Netværksinitiativ er blevet forlænget med 2 år for at nå de forudsatte mål om at understøtte væksttiltag i små og mellemstore virksomheder. Forlængelsen vil blive finansieret af den eksisterende bevilling med et mindre forbrug på i alt 5,4 mio. kr. på grund af et mindre aktivitetsomfang. Af disse midler udgør de regionale erhvervsudviklingsmidler 0,1 mio. kr., som søges tilbageført.

Direktionen indstiller,

at der tilbageføres i alt 0,1 mio. kr. i 2012 fra KLYNGEmidt Netværksinitiativ til de regionale erhvervsudviklingsmidller.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog på sit møde den 1. oktober 2008, efter indstilling fra Vækstforum, at bevilge en budgetramme på 48,5 mio. kr. til Netværksinitiativet under KLYNGEmidt programmet. Tilsagn fra Erhvervsstyrelsen (daværende Erhvervs- og Byggestyrelsen) forelå i maj 2009, men programmet var først operationelt i efteråret 2009, blandt andet efter behandling i Konkurrencestyrelsen omkring udpegning af netværksmæglere.

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 18. april 2012 at godkende en forlængelse af KLYNGEmidt Netværksinitiativ på 2 år (fra 1. september 2012 til 31. august 2014), at indstille til regionsrådet, at bevillingen til KLYNGEmidt Netværksinitiativ reduceres med 0,1 mio. kr. af de regionale midler, og at indstille til Erhvervsstyrelsen at bevillingen til KLYNGEmidt Netværksinitiativ reduceres med 1,1 mio. kr. af midlerne fra Den Europæiske Regionalfond.

 

KLYNGEmidt Netværksinitiativ er et program for små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale, hvor deres evne til innovation og internationalisering styrkes gennem deltagelse i forretningsbaserede netværk. Virksomhederne deltager i et forretningsmæssigt og forpligtende samarbejde sammen med 3 andre virksomheder.

 

Pr. 31. december 2011 har 89 netværk deltaget i et "Fase 1" forløb, hvori der arbejdes med netværksidentifikation og etablering, mens 47 netværk har deltaget i et "Fase 2" forløb, hvori der udarbejdes handlingsplaner for netværkene.

 

Programmet er blevet forlænget fra 1. september 2012 til 31. august 2014 for at nå det oprindeligt forudsatte antal netværk, der er budgetteret med indenfor den økonomiske ramme. Forlængelsen er med til at opfylde de overordnede mål i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 og Vækstforums handlingsplan 2011-2012 om flere eksporterende små og mellemstore virksomheder og øget vækst i den gennemsnitlige årlige omsætning.   

 

Midtvejsevaluering af KLYNGEmidt Netværksinitiativ

I juni 2010 blev der gennemført en midtvejsevaluering af KLYNGEmidt Netværksinitiativ. Evalueringen viste blandt andet, at Netværksinitiativet "opfylder et behov blandt virksomhederne for at arbejde mere sammen i netværk og har gode forudsætninger for at skabe de ønskede forretningsbaserede netværk". Væksthus Midtjylland har efterfølgende justeret indsatsen på baggrund af midtvejsevalueringens anbefalinger. Blandt andet er der afholdt flere seminarer for netværksmæglerne, og markedsføringsindsatsen over for andre aktører, eksempelvis It-netværksagenterne, er intensiveret. 

 

Væksthus Midtjyllands erfaringer med Netværksinitiativet - og øvrige programmer med kollektive forløb - er, at det tager lang tid at skabe den nødvendige tillid og gensidige forståelse, der gør det muligt at samarbejde strategisk. Derfor har det taget længere tid at etablere, udvikle og implementere forretningsbaserede netværk end først antaget.

Programmet er efterspurgt blandt de små og mellemstore virksomheder, og det er nået bredt ud, hvilket ses af en stor branchemæssig, indholdsmæssig og geografisk spredning blandt deltagerne. Der er blevet etableret væsentligt færre "Fase 1" netværk end forventet. Til gengæld er flere af disse netværk end forventet fortsat videre i et "Fase 2" forløb. Dette er positivt, da det viser en seriøsitet blandt de deltagende virksomheder. Etableringen af færre "Fase 1" forløb end forventet er grunden til, at der søges om tilbageførsel af i alt 5,4 mio. kr.

 

I den forlængede periode vil målgruppen for Netværksinitiativet være den samme som hidtil, og der forventes igangsat 80 "Fase 1" forløb og 30-35 "Fase 2" forløb. Der vil skulle arbejdes væsentlig mere i den forlængede periode for at skabe netværk. I starten af programmet var det nyt og spændende, og mange virksomheder havde projekter liggende, som de gerne ville have andre virksomheder med i. I den forlængede periode skal der arbejdes flere timer for at finde projekterne og få de rette virksomheder med. Der er derfor afsat flere midler hertil i den forlængede periode.

 

Væksthus Midtjylland er i gang med at få evalueret de regionale virksomhedsprogrammer herunder KLYNGEmidt Netværksinitiativ. Som led i evalueringen gennemføres effektmålinger af programmerne, hvortil er knyttet effektkrav målt på omsætning, eksport eller værditilvækst. Evalueringen og effektmålingen forventes færdig i 2012 og gennemføres af den eksterne evaluator Iris Group. Resultaterne vil indgå i en fremadrettet justering af programmet.

  

Økonomi 

Den samlede økonomiske ramme vil blive reduceret med 5,4 mio. kr. fra 48,5 mio. kr. til 43,1 mio. kr. i den forlængede periode fra 1. september 2012 til 31. august 2014. Det forventede forbrug pr. 31. august 2012 udgør 19,4 mio. kr. mens forbruget i den forlængede periode udgør 23,7 mio. kr.

 

Økonomi for KLYNGEmidt Netværksinitiativet fra 1. september 2012:

Budget (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Ekstern konsulentbistand
3.350.000
10.050.000
5.800.000
19.200.000
Øvrige udgifter*
747.917
2.243.750
1.495.833
4.487.500
I alt
4.097.917
12.293.750
7.295.833
23.687.500

* Programgennemførelse, revision, evaluering mv.

 

Finansiering (kr.)
2012
2013
2014
I alt
EU Regionalfond
1.537.962
4.613.885
2.625.923
8.777.770
EBST finanslov
165.811
497.434
331.623
994.868
Kontante statslige tilskud fra EBST
221.512
664.536
443.024
1.329.072
Region Midtjylland
839.298
2.517.895
1.228.597
4.585.790
Privat medfinansiering
1.333.333
4.000.000
2.666.667
8.000.000
I alt
4.097.917
12.293.750
7.295.833
23.687.500

 

Forventet status pr. 31. august 2012:

Finansiering (kr.)
Tilsagn
Forventet forbrug pr. 31.08.12
Budget fra 01.09.12 til 31.08.14
Ikke forbrugt
(tilbageføres)
EU Regionalfond
17.653.042
7.803.837
8.777.770
1.071.435
EBST finanslov
2.140.457
261.153
994.868
884.436
Kontante statslige tilskud fra EBST
2.859.501
1.057.725
1.329.072
472.704
Region Midtjylland
8.634.000
3.938.802
4.585.790
109.408
Privat medfinansiering
17.212.000
6.365.069
8.000.000
2.846.931
I alt
48.499.000
19.426.586
23.687.500
5.384.914


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-12

6. DM i Skills 2013 - ansøgning fra Aarhus Kommune (Indstilling fra Vækstforum) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Aarhus Kommune er i 2013 værtsby for Danmarksmesterskabet for Erhvervsuddannelser - også kaldet DM i Skills. Arrangementet har fokus på at højne og fremme de danske erhvervsuddannelsers image og status. Arrangementet er senest afholdt i januar 2012 i Odense med deltagelse af 200 erhvervsuddannelseselever og 14.500 besøgende.

Direktionen indstiller,

at der af midlerne til erhvervsfremme bevilges 87.800 kr. i 2012 og 1.412.200 kr. i 2013, i alt 1,5 mio. kr. til Aarhus Kommune til afholdelse af DM i Skills i 2013. Projektet vedrører erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde "Uddannelse og kompetenceudvikling".

Sagsfremstilling

Aarhus Kommune har fremsendt en ansøgning om medfinansiering af afholdelsen af DM i Skills 2013, hvor Aarhus er værtsby for arrangementet.

 

DM i Skills er Danmarksmesterskabet for Erhvervsuddannelser, og dækker både håndværksfag, merkantile fag og sosu-fag.

 

DM i Skills arrangeres af SkillsDenmark. SkillsDenmark er en nonprofit organisation, der blev stiftet i 1997 af fem faglige udvalg.

 

Organisationen arbejder for at højne og fremme de danske erhvervsuddannelsers image og status. Det gør den ved via konkurrencer at tilskynde unge mennesker, deres undervisere og arbejdsgivere til at opnå den højeste erhvervskompetence inden for deres faglige område. SkillsDenmark arrangerer årligt et Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelser - DM i Skills - og sender desuden unge deltagere til WorldSkills og EuroSkills.

 

Der deltager ca. 200 elever i arrangementet, og derudover er der planlagt en række aktiviteter for andre aktører, f.eks. vejledere og folkeskoleelever. Ved DM i Skills 2012 var der 14.500 besøgende.

 

Effekt

Effekten af DM Skills forventes at være øget søgning til erhvervsuddannelserne og øget fokus på de uddannelsesmuligheder, som udbydes i erhvervsuddannelsessystemet. Dette gælder for både uddannelsessøgende og for virksomheder. En afledt effekt er derfor muligheden for oprettelse af flere praktikpladser. 

 

Aktiviteter

DM i Skills er først og fremmest en konkurrence for ca. 200 deltagere fra erhvervsuddannelsesinstitutioner i Danmark.

 

Derudover afvikles en række aktiviteter for folkeskoleelever, så som workshops med muligheden for at prøve erhvervsskolefag, udvidede vejledningsarrangementer med deltagelse af erhvervsskoleelever, guidede ture om DM i Skills og erhvervsuddannelser generelt.

 

Organisering

Arrangementet i 2013 afvikles i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og SkillsDenmark.

 

Ressourcer

DM i Skills har et samlet budget på ca. 20 mio. kr. heraf udgør budgettet for Region Midtjylland på 1,5 mio. kr.

 

Budget

(Kr.)
2012
2013
I alt
Projektledelse
587.800
203.950
791.750
Afvikling af DM Skills
0
7.711.000
7.711.000
I alt
587.800
7.914.950
8.502.750

 

Finansieringsbudget

(Kr.)
2012
2013
I alt
Aarhus Kommune
0
2.002.750
2.002.750
Region Midtjylland
87.800
1.412.200
1.500.000
Lokale beskæftigelsesråd
500.000
500.000
1.000.000
Skills Denmark
0
2.000.000
2.000.000
Anden finansiering
0
2.000.000
2.000.000
I alt
587.800
7.914.950
8.502.750

Vækstforum besluttede på sit møde den 18. april 2012 at indstille til regionsrådet, at der af midlerne til erhvervsfremme bevilges 87.800 kr. i 2012 og 1.412.200 kr. i 2013, i alt 1,5 mio. kr. til Aarhus Kommune til afholdelse af DM i Skills i 2013.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-17-12

7. Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 - ansøgning om tilskud fra kulturmidlerne (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Europæisk kulturhovedstad er et initiativ lanceret af EU's ministerråd, som har til formål at bidrage til at bringe EU's befolkninger nærmere hinanden. Danmark er vært for Europæisk Kulturhovedstad i 2017 og Aarhus og Sønderborg er begge kandidater til titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Aarhus’ kandidatur indsendes i juni 2012 til en jury bestående af repræsentanter fra Kulturministeriet og EU. Juryen træffer afgørelse om titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017 i august 2012.  

 

Regionsrådet ansøges om 12,5 mio. kr. i 2012-2015 af kulturmidlerne til projektet Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

Direktionen indstiller,

at der af kulturudviklingsmidlerne bevilges 1,5 mio. kr. i 2012 til Sekretariatet for Aarhus 2017 til gennemførelse af aktiviteter i forbindelse med aflevering af den endelige ansøgning om kulturhovedstadstitlen,

 

at der af kulturudviklingsmidlerne bevilges 1,0 mio. kr. i 2013, 1,0 mio. kr. i 2014 og 1,5 mio. kr. i 2015 i alt 3,5 mio. kr. til Fonden Aarhus 2017 til gennemførelse af projekter, der fremmer Region Midtjyllands kulturpolitik,
at der af kulturpuljen bevilges 2,5 mio. kr. i 2013, 2,5 mio. kr. i 2014 og 2,5 mio. kr. i 2015 i alt 7,5 mio. kr. til Fonden Aarhus 2017 til gennemførelse af projekter, der fremmer Region Midtjyllands kulturpolitik,

 

at der i perioden 2013-2015 lukkes for de halvårlige udbetalinger fra kulturpuljen til indkomne ansøgninger vedrørende kulturprojekter,

 

at vedtægterne for Fonden Aarhus 2017 tages til orientering, og

 

at bevillingen gives under forudsætning af, at Aarhus udpeges til Europæisk Kulturhovedstad samt af at der opnås tilsagn om den samlede stipulerede offentlige finansiering på ca. 400 mio. kr.

Sagsfremstilling

Hensigtserklæring

Den 24. august 2011 vedtog regionsrådet en hensigtserklæring om tilskud til Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 (Aarhus 2017) på i alt 55 mio. kr. fordelt med 20 mio. kr. fra kulturmidlerne og 35 mio. kr. fra erhvervsudviklingsmidlerne.

 

I forhold til hensigtserklæringen ansøger administrationen om en ekstra bevilling på 0,5 mio. kr., således den samlede bevilling fra kulturmidlerne er på 20,5 mio. kr. Der er tale om en ekstraordinær bevilling på 0,5 mio. kr. i 2012 til Sekretariatet for Aarhus 2017.

 

Sekretariatet for Aarhus 2017 skal bruge i alt 1,5 mio. kr. til at udarbejde Aarhus’ ansøgning som kandidat til Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

 

Nærværende ansøgning er på i alt 12,5 mio. kr. i 2012-2015 fra kulturmidlerne. Administrationen vil i 2015 ansøge om de resterende 8 mio. kr., heraf 5 mio. kr. fra kulturpuljen i 2016-2018 og 3 mio. kr. af kulturudviklingsmidlerne i 2016-2018.

 

Vækstforum behandler på sit møde den 6. juni 2012 ansøgning på 35 mio. kr. af erhvervsudviklingsmidlerne til Aarhus 2017. Sagen fra Vækstforum kommer på et regionsrådsmøde senere.

 

Nærværende sag forelægges regionsrådet på nuværende tidspunkt, fordi det er en forudsætning for Aarhus’ ansøgning som kandidat til Europæisk Kulturhovedstad i 2017, at parterne bag Aarhus 2017 har et tydeligt politisk engagement til projektet og at der er bevilget midler til gennemførelsen.   

 

Region Midtjyllands bidrag til og involvering i Aarhus 2017 

Region Midtjyllands bidrag til Fonden Aarhus 2017 (2017-Fonden) skal medvirke til at fremme de mål, der er beskrevet i regionens kulturpolitik og i Vækstforums strategi og handlingsplan.

 

Overordnet set betyder dette, at 2017-Fonden skal planlægge en række aktiviteter som:

 

  • Styrker rammebetingelserne for kreative erhverv i hele Region Midtjylland.

  • Udvikler modeller for kreative partnerskaber, partnerskaber mellem kultur og erhverv samt offentligt-privat samarbejde.

  • Styrker det kreative vækstlag.

  • Styrker kultursamarbejdet og bidrage til udviklingen af kulturfaglige miljøer i Region Midtjylland.

  • Styrker Region Midtjyllands internationale position på kultur- og erhvervsområdet.

 

For kulturmidlerne, vil dette blive udmøntet i en resultatkontrakt mellem Region Midtjylland og 2017-Fonden. Hovedpunkterne i resultatkontrakten er, at de regionale kulturmidler i 2017-Fonden skal bevilges i overensstemmelse med Region Midtjyllands kulturpolitik og de regionale retningslinjer for tilskud til kulturformål.

 

Det betyder, at en del af 2017-Fondens tilskudsmidler, svarende i størrelsesorden til regionens bidrag til fonden, skal bruges til projekter der:

 

  • Fremmer institutions- og kompetence- og kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.

  • Styrker faglige netværk og faglige miljøer i Region Midtjylland..

  • Styrker tværfagligt samarbejde i Region Midtjylland.

 

Administrationen anser det for hensigtsmæssigt, at midler fra 2017-Fonden i væsentlig grad kobles med Region Midtjyllands kulturudviklingsmidler i perioden 2013-15.

 

Set i et bredt perspektiv skal Region Midtjyllands involvering i Aarhus 2017 bruges til en fortsat styrkelse af de kulturelle netværk, der er opbygget siden regionens start i 2007. Der er indtil videre tale om netværk på museums-, musik-, scenekunst- og børnekulturområdet.

Via disse netværk er der iværksat aktiviteter og projekter, der er nyskabende – også på landsplan – og som har betydning for, hvordan regionernes rolle i forhold til kulturpolitikken fremover kan defineres.  

 

Aarhus som Europæisk kulturhovedstad i 2017

I august 2012 tildeles enten Sønderborg eller Aarhus titlen. Det sker efter anden ansøgningsrunde med ansøgningsfrist den 15. juni 2012. En jury med repræsentanter fra EU og kulturministeriet træffer afgørelse i sagen på baggrund af de indsendte ansøgninger og på baggrund af et besøg i kandidatbyerne i august 2012. Aarhus’ ansøgning om titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 indsendes i samarbejde med Region Midtjylland samt regionens øvrige kommuner.

  

Region Midtjylland besluttede i 2009 at tilslutte sig Aarhus' kandidatur via deltagelse i et forprojekt i årene 2009-2012. Baggrunden for Region Midtjyllands engagement i Aarhus 2017 er antagelse om, at projektet styrker den kulturelle og erhvervsmæssige udvikling i regionen, styrker regionens internationale position og styrker samarbejde mellem kommuner, kulturaktører og erhvervsvirksomheder i regionen. At alle kommuner sammen med Region Midtjylland politisk har besluttet at tilslutte sig Aarhus 2017 er første resultat af samarbejdet. 

 

Aarhus 2017 har ”Rethink” eller ”Gentænk” som tema og der er oprettet en hjemmeside, som løbende opdateres med informationer omkring projektet. Hjemmesiden har adressen:

http://www.aarhus2017.dk/

 

Sekretariatet Aarhus 2017

Sekretariatet for Aarhus 2017 har brug for i alt 1,5 mio. kr. til en række aktiviteter i forbindelse med aflevering af den endelige ansøgning om titlen som kulturhovedstad i juni 2012 og forberedelse af 2017-juryen besøg i august 2012.

 

Aktiviteterne drejer sig om ekstern konsulentbistand til udarbejdelse af den endelige ansøgning og forberedelse af arrangementer og kommunikations- og PR projekter i forbindelse med 2017-juryens besøg samt markering af en eventuel udnævnelse af Aarhus som kulturhovedstad i 2017.

 

Fonden Aarhus 2017

Fonden er en erhvervsdrivende fond, som har til opgave at planlægge og gennemføre værtskabet for Europæisk Kulturhovedstad 2017, og yde støtte til arrangementer og projekter op til, under og efter Kulturhovedstadsåret 2017.

 

Fondens bestyrelse består af 13 medlemmer, hvor Region Midtjylland er repræsenteret ved regionsrådsformanden og et medlem udpeget af Vækstforum for Region Midtjylland.

 

Aarhus Byråd godkender i maj 2012 vedtægterne for 2017-Fonden. Fondens vedtægter samt indstillingen til godkendelse af vedtægter for Fonden Aarhus 2017 til Aarhus Byråd er vedlagt som bilag.

 

Vedtægterne er udarbejdet af en arbejdsgruppe med repræsentation fra Aarhus Kommune, Region Midtjylland samt Aarhus 2017s erhvervsklynger.

 

Bestyrelsen skal ansætte fondens direktør, som varetager den daglige ledelse af fonden og er den øverste ansvarlige i fondens sekretariat. Desuden ansætter bestyrelsen en programdirektør og en kommunikationschef. Disse tre personer udgør tilsammen fondens direktion.

 

Økonomi 

Projektet Aarhus 2017 har et samlet budget på 500 mio. Kr.

 

Finansiering

Mio. kr.
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
I alt
Region Midtjylland Vækstforum
 
 
5,0
 
10,0
 
10,0
 
5,0
 
5,0
 
 
35,0
Region Midtjylland Kulturpulje
 
 
 
2,5
 
2,5
 
2,5
 
2,5*
 
2,5*
 
 
12,5
Region Midtjylland
Kulturudviklingsmidler
 
1,5
 
1,0
 
1,0
 
1,5
 
1,5*
 
1,5*
 
 
8,0
Aarhus Kommune
 
 
 
 
 
 
 
100,0
Øvrige Kommuner
 
 
 
 
 
 
 
45,0
Staten
 
 
 
 
 
 
 
200,0
Øvrige
 
 
 
 
 
 
 
100,0
Finansiering i alt
 
 
 
 
 
 
 
500,5

* Administrationen søger i 2015 om bevilling på de resterende 8 mio. kr. i 2016-2017.

 

Behovet for regional medfinansiering vil være størst i årene frem mod 2017, hvor der som nævnt er særlig fokus på netværk og udvikling.  

 

Kulturpuljen lukkes for halvårlige tilskud i perioden 2013-2015

Bevillingen af de i alt 20,5 mio. kr. til Aarhus 2017 får som konsekvens, at der i perioden 2013-2015 vil blive lukket for de halvårlige tilskud fra kulturpuljen.

 

Hvis Aarhus vinder titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017, vil der i perioden 2016-2017 også lukkes for de halvårlige tilskud fra kulturpuljen. Til gengæld vil der på årsbasis stadig være 6 mio. kr. til strategiske projekter. Det vurderes, at denne disponering af midlerne bedst vil kunne sikre et fortsat arbejde for at fremme Region Midtjyllands strategiske mål på kulturområdet.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet der i indstillingens første ”at” præciseres, at bevillingen på 1,5 mio. kr. til Sekretariatet for Aarhus 2017 anvendes til udarbejdelse af den endelige ansøgning og forberedelse af 2017-juryens besøg, og at bevillingen forventes brugt uagtet om Aarhus vinder titlen som Europæisk Kulturhovedstad eller ej.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-21-11

8. Ansøgninger om tilskud fra kulturpuljen marts 2012 (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet yder tilskud til kulturelle aktiviteter. Til ansøgningsfristen den 1. marts 2012 er indkommet 78 ansøgninger om tilskud, hvoraf fem udgår. Der forelægges indstillinger, hvor ansøgningerne er opdelt i 3 kategorier, hvor prioritet 1 klart falder inden for Region Midtjyllands kulturpolitik, prioritet 2 i et vist omfang falder inden for retningslinjerne, og prioritet 3 falder uden for kulturpuljens retningslinjer.

Direktionen indstiller,

at der af kulturpuljen bevilges i alt 400.000 kr. i 2012 til ansøgninger med prioritet 1: ansøgning nr. 5 (200.000 kr.), og nr. 37 (200.000 kr.),

 

at der af kulturpuljen bevilges i alt 800.000 kr. i 2012 til ansøgninger med prioritet 2: ansøgning nr. 3: (100.000 kr.), nr. 13: (100.000 kr.), nr. 36: (200.000 kr.), nr. 49: (100.000 kr.), nr. 58: (50.000 kr.), nr. 66: (100.000 kr.), nr. 70: (100.000 kr.), nr. 75: (50.000 kr. ), og

 

at der meddeles afslag til de i sagsfremstillingen beskrevne ansøgninger med prioritet 3: 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 67, 68, 69, 71, 72, 73, 74, 76.

Sagsfremstilling

Retningslinjer for tildeling af kulturmidler

Med udgangspunkt i kulturpolitikken for Region Midtjylland og i forlængelse af den regionale udviklingsplan er de overordnede retningslinjer for tildeling af kulturmidler, at der skal være tale om netværksdannelse, udvikling og/eller internationalt udsyn og samarbejde. Det forudsættes, at aktiviteter, der modtager støtte, har regional betydning. Som hovedregel skal der være kommunal eller anden medfinansiering til aktiviteterne.

 

Følgende projekter og aktiviteter prioriteres:

  • Projekter og aktiviteter, der skaber viden og/eller udvikler nye ”værktøjer” og metoder inden for et eller flere kunstneriske eller kulturfaglige arbejdsområder.

  • Projekter og aktiviteter, der anvender allerede eksisterende viden på nye områder og/eller på nye måder.

  • Projekter og aktiviteter, der etablerer udviklingsorienterede netværk.

  • Projekter og aktiviteter, der formidler ny viden inden for faglige og tværfaglige netværk.

  • Projekter, der styrker internationalt samarbejde.

  • Projekter, der styrker talentudvikling i Region Midtjylland.     

I øvrigt gælder det, at projekter og aktiviteter som hovedregel skal rumme en selvstændig oplevelsesmæssig og/eller formidlingsmæssig værdi.

 

I forhold til produktion af viden opererer Region Midtjylland med et princip, der gør indhøstet viden og erfaring tilgængelig for alle. Der gives således ikke tilskud til udviklingsprojekter, der sigter imod at give enkelte institutioner eller aktører en fortrinsstilling frem for andre i regionen.       

 

Derudover indgår spørgsmålet om landdistrikter og yderområder i vurderingen af ansøgningerne jævnfør den regionale udviklingsplan. 

Endelig er det en betingelse for udbetaling af tilskud, at de godkendte projekter gennemføres med den finansiering, der er beskrevet i ansøgningerne.  

 

Kulturpulje og kulturudviklingsmidler

Kulturmidlerne opdeles i henholdsvis kulturpuljen og kulturudviklingsmidlerne. Kulturpuljen afsættes til ansøgninger til enkeltstående, tidsbegrænsede og afsluttede projekter. 

Kulturudviklingsmidlerne afsættes til længevarende projekter, der har strategisk betydning, og som sigter mod en fortsættelse uden regional (med)finansiering. Den strategiske del anvendes i forhold til særlige indsatsområder.

 

Region Midtjylland kan selv tage initiativ til satsninger, ligesom projekter og aktiviteter kan sættes i værk i form af udbud til en bred kreds af aktører. Mens projekter, der modtager tilskud fra kulturudviklingsmidlerne, forventes at kunne sandsynliggøre resultater og effekt i forhold til projekternes målsætning, vil tilskud fra kulturpuljen i højere grad kunne gives til eksperimenter og afprøvning af ideer.

 

Kulturpuljen har to årlige ansøgningsfrister: 1. marts og 1. september.

 

Indkomne ansøgninger til kulturpuljen pr. 1. marts 2012

Der er til ansøgningsfristen 1. marts 2012 indkommet 78 ansøgninger. Der vedlægges et samlet notat af 1. maj 2012 med beskrivelse af de 78 ansøgninger. De enkelte ansøgninger kan rekvireres i administrationen.

 

Ansøgningerne er delt i tre kategorier:

  • Prioritet 1 er ansøgninger, som klart falder inden for Region Midtjyllands kulturpolitik,

  • Prioritet 2 er ansøgninger, som i et vist omfang falder inden for Region Midtjyllands kulturpolitik, men hvor det er vanskeligt for administrationen at prioritere inden for gruppen,

  • Prioritet 3 er ansøgninger, som falder uden for kulturpuljens retningslinjer.

 

Af de 78 indkomne ansøgninger resterer 73, idet fem ansøgninger af forskellige årsager er taget ud af dagsordenen: to ansøgninger på henholdsvis 0,35 mio. kr. og 0,5 mio. kr. er overført til udviklingsmidlerne, to ansøgninger er dubletter og én er rettelig en ansøgning til den internationale pulje. Oversigt over ansøgningerne vedlægges som bilag. De 73 ansøgninger er på i alt 8,7 mio. kr.

 

Administrationen vurderer, at der er:

  • 2 ansøgninger i gruppen prioritet 1 med et samlet ansøgt beløb på 0,4 mio. kr.

  • 8 ansøgninger i gruppen prioritet 2 med et samlet ansøgt beløb på 0,8 mio. kr.

  • 63 ansøgninger i gruppen prioritet 3, som ikke vurderes at opfylde vilkårene for tilskud.

 

Administrationen foreslår, at de 2 ansøgninger i prioritet 1 bevilges de ansøgte beløb, at ansøgninger i prioritet 2 bevilges i alt 0,8 mio. kr. og at der gives afslag på alle ansøgninger i gruppe 3. Samlet betyder dette et forbrug af kulturpuljen på 1,2 mio. kr.

 

Der resterer i alt en rest til bevilling på 2,5 mio. kr. I nærværende ansøgningsrunde er der indstillet tilskud til i alt 1,2 mio. kr. fra kulturpuljen.

 

Nr.
Ansøger
Titel
Ansøgt beløb
Indstillet beløb
Prioritet 1
5
Foreningen Amp-up
Amp-up.dk – Amplifying Musicians Professionally Up
 
200.000
 
200.000
37
Ensemblet Lydenskab
Pop-up koncertsale i tomme butikker
 
200.000
 
200.000
Prioritet 2
3
Den selvejende institution Hvide Sande Masterclass
Hvide Sande Masterclass 2012
 
206.299
 
100.000
13
Den Jyske Sangskole
Find din stemme – mere sang i skoledagen
 
150.000
 
100.000
36
Foreningen Betonlaboratoriet
Steder: En beton- og skulpturworkshop
 
250.000
 
200.000
49
Foreningen af Dansk Kystkultur
Nordisk Kystkulturuge 2012
 
172.000
 
100.000
58
GAIA Museum Outsider Art
Seminaret Embracing Difference
59.500
50.000
66
Remisen Brande Kultur- & Konferencecenter
Bølger i hverdagen
 
200.000
 
100.000
70
Den Kreative Skole
Festivalen A Tecnicolor Dream Part 3
 
130.000
 
100.000
75
Teaterforeningen
Secret Hotel
Tanke-gange – et vandringsværk
 
60.000
 
50.000
Prioritet 3
2
Foreningen Festihuset.dk
Bypark underholdningen 2012
300.000
0
4
Foreningen Sandstorm
Sandstorm – fra Raabjerg Mile til Sahara
 
25.000
 
0
6
Virksomheden IC Music
Få balladen væk fra gaden
29.111
0
7
Kunst- og Kulturcentret Tuskær
Mød en anden verden gennem workshop og koncerter
 
24.900
 
0
8
Danish Hickory Society
The 2012 Open Danish Hickory Championship
 
15.000
 
0
9
Dansk Congolesisk Forening
Skandinavisk ungdomsmøde
20.000
0
10
Kræftens Bekæmpelse, Favrskov Lokalforening
Oktoberfest
21.800
0
11
Foreningen Vild med ORD
Festivalen Vild med ORD 2012
150.000
0
12
Holstebro Museum/Museum Sønderjylland
Jeg er arkæolog – et digitalt strategispil om arkæologi fra bar mark til museumsmontre
 
 
254.000
 
 
0
15
Leif Buch-Hansen
Fra udviklingshæmmet til anerkendt kunstner
 
40.000
 
0
16
Den selvejende institution Silkeborg Brandmuseum
Flytning af Silkeborg Brandmuseums udstilling til dæmningen i Kjellerup
 
 
65.000
 
 
0
17
Skjern Udviklingsforum
Kunst i Skjerns grønne og blå oplevelseskorridor
 
175.000
 
0
18
Skjern Udviklingsforum
Levende brohistorier i Skjerns grønne og blå oplevelseskorridor
 
400.000
 
0
19
Oliver Quast
Masterclass og koncerter med Trio Pérez Iñesta og cellisten Luis Zorita
 
 
6.500
 
 
0
20
Syddjurs Kommune
Bardatræf 2012
200.000
0
21
Virksomheden Woodlyd
Danish Acoustic Guitar Festival 2012 – Børne Guitar Festival på Ulstrup Slot
 
 
24.500
 
 
0
22
Hugga Bugga Teatret
Forestillingen Kong Karsten
150.000
0
23
Foreningen Randers Real Gymnastik
Udvekslingsturné – Sydbelgien, Nordfrankrig, Sydengland – Musik, sprog og gymnastik
 
 
76.000
 
 
0
24
Foreningen Musik & Ungdom
Orkesterfestivalen Holstebro
85.000
0
25
Foreningen Aarhus International Piano Competition
Aarhus International Piano Competition 2013
 
 
100.000
 
 
0
26
Blæksprutten – det kulturelle børnehus
Musikværkstedet i Blæksprutten
64.886
0
27
Foreningen Stormsalen
Sanserummet, Eventyrrummet, Sanseeventyret, UpsideDown
 
180.000
 
0
28
Kunstnerduoen
Primdahl & Schwarz
Strange Fascination – etableringsfase
 
84.000
 
0
29
Udstillingsstedet Kunstpakhuset
Temaudstillingen New York City Blues
 
 30.000
 
 0
30
Danseteatret Fodfæste
Kulturmøder om livshistorier gennem dans og samtaler i Region Midt
 
 
63.000
 
 
0
31
Regionsinstitutionen Oustruplund
Postruplund (bogudgivelse)
 
100.000
 
0
32
Fotografen Mads Greve
Blind Date (bogudgivelse)
50.000
0
33
Herning Bibliotekerne
Den røde løber
75.000
0
34
Danseensemblet
DADADANS
Forberedende arbejde og projektmodning af forestillingen Busy Bodies
 
 
116.382
 
 
0
35
Katholm Productions
Blicher – vandrer gennem tiden
100.000
0
38
Foreningen Madin
Dyrk det nære – sammen
225.000
0
39
Kunstnergruppen
Institut for (X)
D.A.K./kuraterings- og publikationsprogram
 
50.000
 
0
40
MusicalDanmark
Teaterkoncert Firserne Forever
50.000
0
41
Foreningen Aarhus Symfoniske Orgelfestival
Aarhus Symfoniske Orgelfestival
 
75.000
 
0
42
Steno Museet
Små partikler – store maskiner
165.000
0
43
Kulturmetroen og Don*Gnu
Kvinde kend dit skab
150.000
0
44
Foreningen KiC
KiC Tema 2012: SKO
65.000
0
45
Sprogcenter Skive
Nye stemmer
200.000
0
46
Den selvejende Institution Kunst i Slusen
Kunst i Slusen ART HVIDE SANDE (KIS)
 
60.000
 
0
47
Bandet Suzann and the Davies
Suzann and the Davies: Den største jungle af alle er musikbranchen
 
 
13.090
 
 
0
48
Hygum Kunstmuseum
TAKEAWAYARTMUSEUM
160.000
0
50
Foreningen WOMUS – World Music Silkeborg
Oprettelse af sekretariat
 
30.000
 
0
51
Det regionale spillested Radar
Radar – ny musikalsk platform på Godsbanen i Aarhus
 
250.000
 
0
52
Foreningen Klassiske Koncerter
Festivalen Klassiske Koncerter – i Djurs og Mols
 
40.000
 
0
53
Festivalen Hede Rytmer
Bandkonkurrence
90.000
0
54
Nabonetværket Region Midt/Sydøst
MusikStævner i Region Midt/Sydøst
 
50.000
 
0
55
Projektet Like a Tree
Like a Tree
24.000
0
56
Foreningen Jazz mig i øret
Jazz mig i øret
20.000
0
57
Viborg Domkirkes Menighedsråd
Viborg Domkirke – et skatkammer af fortællinger
 
400.000
 
0
59
Vestermølle Møllelaug
Skanderborg
Kornarternes udvikling gennem 10.000 år
 
30.000
 
0
60
Ensemblet Lydenskab
LIVING
200.000
0
61
Foreningen Club Fisk
I’m Short – I’m Bogart
56.200
0
62
Folkeuniversitetet Skærum Mølle
Stor musik på små orgler
 
72.500
 
0
63
Odin Teatret
Transit VII Crisis and Invention
280.000
0
64
Svenning Hoffmann Sørensen
Tango-projektet
 
50.000
 
0
67
Birgitta Helene Anttila og Josepha Lembcke
Huller i Hærvejen – Danmarks langsomste roadtrip, en gåtur ad Hærvejen udenfor sæsonen
 
 
45.520
 
 
0
68
Det regionale spillested Radar
Radar [8220]
 
100.000
 
0
69
MeDeHeLe Dansekompagni
Dance, Love and Charity
60.000
0
71
Quasi Teater
Kierkegaard som pensum og teateroplevelse
 
350.000
 
0
72
Kridthus I/S
Software til kulturel formidling
240.000
0
73
Virksomheden Aquasonic
Aquasonic
300.000
0
74
Svalhom Dans
Celebration
100.000
0
76
Festivalen Klassiske Dage
Klassiske Dage 2012
100.000
0
 
 
 
 
 
 
 
 I alt
8.746.198
1.200.000

  

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget støtter administrationens forslag om at flytte ansøgning nr. 63 (Odin Teateret) til prioritering 2, og støtte ansøgningen med i alt 200.000 kr. Administrationen forventer, at Odin Teateret med den pågældende bevilling, vil kunne ansøge Aarhus Fonden og eventuelt blive optaget på 2017-programmet.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-17-12

9. Evaluering af den kommunale strukturreform, specifikt den regionale udviklingsplan

Resume

Af den nuværende regerings grundlag fremgår blandt andet, at den kommunale strukturreform skal evalueres. Aktuelt har Danske Regioner anmodet om dokumentation og redegørelser vedrørende de regionale udviklingsplaner.

Direktionen indstiller,

at notatet til Danske Regioner, der er afsendt den 7. maj 2012, tages til orientering.

Sagsfremstilling

Af regeringsgrundlaget for den nuværende regering fremgår det, at "regeringen vil foretage en evaluering af kommunalreformen og den nuværende arbejdsdeling mellem kommuner, regioner og stat. Det skal blandt andet ske med særlig fokus på sundhedsområdet, det specialiserede socialområde, miljøområdet og den regionale udvikling."

 

Evalueringsarbejdet er nu igangsat. Helt aktuelt anmoder Danske Regioner om en række datamateriale og dokumentation til brug for evalueringsarbejdet. Materialet skal sendes til Danske Regioner i to tempi med frister henholdsvis den 7. og 21. maj 2012. De to første punkter på følgende oversigt har frist den 21. maj 2012, mens de øvrige fire punkter har frist den 7. maj 2012.

 

Der efterspørges seks typer dokumentation:

  1. Regionernes inddragelse af relevante aktører i forbindelse med tilblivelsen af første og anden regionale udviklingsplan. Der skal i et skema udarbejdes en aktøroversigt. Oversigten vil blive anvendt i forbindelse med udvælgelse af regionale aktører til vurdering af erfaringerne med de regionale udviklingsplaner.

  2. Handlinger der er foretaget for at realisere den regionale udviklingsplan. Kortlægningen skal omfatte fælles regionale og kommunale handlinger.

  3. Høringssvar i relation til kommunerne. De afgivne høringssvar fra regionerne til forslag til kommunale planstrategier og kommuneplaner samt modtagne høringssvar fra kommuner og KKR til forslag til regionale udviklingsplaner.

  4. Statusredegørelser. Hermed dokumenteres hvordan regionerne arbejder med opfølgning på initiativerne i de regionale udviklingsplaner.

  5. Indspil til landsplanredegørelsen. Regionerne skal samle det materiale, som de aktivt har spillet ind til staten til landsplanredegørelse 2010.

  6. Koordinering af uddannelser i regionen. Der anmodes om, at regionerne samler indstillinger til ministeriet, regionens egen initiativer for fremme af nye udbud, samt oversigt over hvilke analyser, der er udarbejdet vedrørende den regionale uddannelsesdækning. I øvrigt anmodes om, at regionerne samler udtalelser relateret til nedlæggelse af uddannelsessteder samt ministeriets senere afgørelser.

 

Vedlagt er notat ekskl. bilag til Danske Regioner, der er afsendt den 7. maj 2012.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede kort status på evalueringen af den kommunale strukturreform.

 

Esther Jakobsen og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

10. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Næste møde

Afbud til mødet den 7. juni: Bjarne Schmidt, Vagn Larsen og Henning Gjellerod.  

Samdrift på Odder-Grenaa banen

Administrationen orienterede kort om status på samdriften på Odder-Grenaa banen.

 

Esther Jakobsen, Jørgen Nørby og Henning Gjellerod var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen