Udvalg Vedr. Regional Udvikling 08. oktober 2014 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 8. oktober 2014 kl. 14:00
i mødelokale F1, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Alle medlemmer var mødt undtagen Arne Lægaard, der havde meldt afbud.
Mødet blev hævet kl. 16.31.
1. Temadrøftelse om SMART Region
Sagsfremstilling
Den stigende urbanisering og digitalisering har ført til nye måder at forstå og planlægge samfundets udvikling under benævnelsen "Smart City".
Vi gør det også i Region Midtjylland.
Jonas Kroustrup fra Regional Udvikling vil give et oplæg om arbejdet med udgangspunkt i følgende overskrifter:
Tankevækkende tendenser
Byernes og dermed regionens udfordringer
Hvad er "Smart City" i verden og i Region Midtjylland?
Erfaringer fra Smart Aarhus
Potentialerne i et midtjysk perspektiv
Det forventes, at der skabes et billede af, hvordan der kan skabes regional udvikling ved at facilitere samspil mellem urbanisering og digitalisering
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg fra administrationen omkring projektet SMART Region. Oplægget tog udgangspunkt i det konkrete innovationsprojekt Smart City Aarhus, som handler om at bruge digitalisering til at udvikle smarte byer. Digitale teknologier skal bl.a. hjælpe til at involvere borgere, så de på en nem og engagerende måde kan komme med ideer og forslag til byudvikling, energiplanlægning, ressourceudnyttelse, klimaudfordringer m.v.
Udvalget drøftede, hvilke konkrete resultater, der er kommet ud af projektet, og hvordan viden og erfaringer fra Smart City Aarhus kan bruges i andre byer i regionen.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
Bilag
2. Godkendelse af referat fra mødet den 10. september 2014
Resume
Godkendelse af referat fra møde den 10. september 2014.
Direktionen indstiller,
at | referatet fra mødet den 10. september 2014 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes. |
Sagsfremstilling
Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.
Referat fra udvalgets møde den 10. september 2014, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 10. september 2014.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
Bilag
3. Høring af Sundhedsaftale 2015-2018 (Sag til forretningsudvalget)
Resume
Sundhedsaftalen 2015-2018 er sendt i høring i perioden den 9. september 2014 til den 29. oktober 2014.
Der lægges op til en drøftelse af høringsmaterialet herunder input til Region Midtjyllands høringssvar. Administrationen udarbejder på baggrund af drøftelserne i de rådgivende udvalg et udkast til et samlet høringssvar fra Region Midtjylland. Udkast til høringssvar behandles af regionsrådet d. 29. oktober 2015.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter høringsmaterialet, og |
at | udvalget giver input til Region Midtjyllands høringssvar. |
Sagsfremstilling
Sundhedskoordinationsudvalget har udsendt sundhedsaftale 2015-2018 i høring. Sundhedsaftalen 2015-2018 bygger videre på det tværsektorielle sundhedsvæsen, der er opbygget gennem første og anden generations sundhedsaftaler.
Høringsmaterialet indeholder udkast til:
Politiske visioner, mål og værdier for sundhedsaftalen 'Mere sundhed i det nære - på borgerens præmisser'. Fastsætter visioner, mål og værdier for sundhedssamarbejdet og sætter en fælles politisk retning for udviklingen af det sammenhængende og nære sundhedsvæsen.
Sundhedsaftalen: Er den operationelle del af aftalekomplekset, der konkretiserer de politiske visioner og mål i indsatser og aftaler om opgavefordeling. Denne del er målrettet ledelsesniveauet. Sundhedsaftalen er udarbejdet af en række temagrupper med repræsentanter fra region, kommuner og almen praksis. Brugere af sundhedsvæsenet har været inddraget i dele af processen.
Implementeringen af sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Således vil nogle elementer af sundhedsaftalen gælde fra 1. januar 2015, mens andre vil blive udviklet og aftalt nærmere i perioden. I efteråret 2014 udarbejdes en fælles regional/kommunal arbejdsplan, hvor det vil fremgå hvornår, hvilke indsatser skal udvikles og implementeres i perioden.
Proces
Sundhedskoordinationsudvalget vil med udgangspunkt i bidragene fra høringsrunden behandle forslag til endeligt sundhedsaftalekompleks den 1. december 2014. Sundhedsaftalen vil herefter blive sendt til endelig behandling i regionsrådet og i kommunalbestyrelserne i december 2014/januar 2015. Sundhedsaftalen skal sendes til Sundhedsstyrelsen senest den 31. januar 2015.
De rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud, hospitalsområdet, psykiatriområdet og det specialiserede socialområde samt regional udvikling drøfter på deres respektive møder i oktober 2014 høringsmaterialet. På baggrund af drøftelserne i de rådgivende udvalg, vil administrationen udarbejde forslag til høringssvar til drøftelse på forretningsudvalgets møde den 21. oktober 2014.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget især er tilfreds med, at Sundhedsaften tilgodeser hele regionen.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
Bilag
4. Godkendelse af en fortsættelse af regionens EU-kultursatsning i 2015-217 (Sag til forretningsudvalget)
Resume
Regionsrådet godkendte i marts 2014 en EU-kultursatsning i form af et udviklingsprojekt i samarbejde med Central Denmark EU Office og Fonden Aarhus 2017. Projektet er pr. 1. september igangsat med ansættelsen af en EU-rådgiver og etableringen af en styregruppe og en arbejdsgruppe med repræsentanter for de tre partnere.
EU-kultursatsningsprojektet skal afvikles i perioden 2014-2017 og vil i perioden beløbe sig til i alt 3,0 mio. kr. For 2014 er bevilget 670.000 kr. På den baggrund anmodes regionsrådet om at godkende en bevilling på 2,33 mio. kr. til fortsættelse af projektet i 2015-2017
Direktionen indstiller,
at | der af kulturudviklingsmidlerne bevilges i alt 2,33 mio. kr. i 2014 til Central Denmark EU Office til fortsættelse af Region Midtjyllands EU-kultursatsning i 2015-207. |
Sagsfremstilling
Region Midtjylland har i samarbejde med Central Denmark EU Office og Fonden Aarhus 2017 iværksat et udviklingsprojekt, der skal bane vejen for en permanent indsats til opkvalificering af regionens, kommunernes og kulturinstitutionernes indsats i forhold til EU og internationalt samarbejde. Indsatsen skal medvirke til at skabe adgang til EU-finansiering af kulturprojekter, og den skal medvirke til at sikre kulturpolitisk og kulturfaglig relevans og kvalitet i de projekter, der sættes i gang med støtte fra EU.
På lang sigt er formålet med projektet at styrke internationalt udsyn og samarbejde på kulturområdet og bidrage til målsætningen om Midtjylland som en international vækstregion.
Projektet er påbegyndt pr. 1. september 2014 med ansættelse af en EU-rådgiver, nedsættelse af en styregruppe og en arbejdsgruppe med repræsentanter for Central Denmark EU Office, administrationen og Aarhus 2017.
EU-rådgiveren og den nævnte arbejdsgruppe skal sammen med kulturinstitutioner og kommuner i regionen tage initiativ til at iværksætte og gennemføre internationale kulturprojekter. En række af disse projekter forventes at blive gennemført i regi af Aarhus 2017.
Arbejdet med dette er gået i gang, idet der er skabt kontakt til institutioner og kommuner, som har initiativer i gang. Disse skal i første omgang vurderes med henblik på deres relevans i forhold til regionens kulturpolitik, deres relevans for 2017 og deres egnethed i forhold til bl.a. EU-programmer. Der er endnu ikke taget bestemmelse om deltagelse i konkrete projekter.
Økonomi
EU-kultursatsningen vil for regionen beløbe sig til i alt 3,0 mio. kr. i perioden 2014-2017. Det samlede budget er på 3,71 mio. kr. for perioden. Nedenstående tabel 1 viser budget og finansiering af projektet i hele perioden.
Regionsrådet har i 2014 bevilget 670.000 kr. Der søges nu om en bevilling på 2,33 mio. kr. for perioden 2015-2017.
Oversigt over Region Midtjyllands kulturudviklingsmidler er vedlagt som bilag.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
5. Museernes digitale strategi i Region Midtjylland (Sag til forretningsudvalget)
Resume
Midtjyske Museers Udviklingsråd ønsker at styrke museernes formidling med projektet ”Museernes digitale strategi i Region Midtjylland”. Midtjyske Museers Udviklingsråd ansøger, med Meaning Making Experience som operatør, Region Midtjylland om tilskud til projektets gennemførelse over en 3-årig periode (2015-2017). Målet er at give museerne ressourcer og kompetencer til at udvikle formidlingsløsninger, der er langsigtede og strategiske.
Projektet er inddelt i tre faser af et års varighed. Det samlede budget er 5,5 mio. kr. Region Midtjylland søges om 3 mio. kr. for perioden 2015-2017
Direktionen indstiller,
at | der af kulturudviklingsmidlerne bevilges i alt 3 mio. kr. i 2015 til Midtjyske Museers Udviklingsråd til gennemførelse af udviklingsprojektet Museernes digitale strategi i Region Midtjylland. |
Sagsfremstilling
Målet med projektet Museernes digitale strategi er at gøre Region Midtjylland til en foregangsregion inden for digital museumsformidling. Projektet sigter imod at styrke de digitale kompetencer og den digitale kapacitet for alle museer i regionen, og dermed bidrager projektet til at fremme de strategiske mål i regionens kulturpolitik.
Meaning Making Experience(MMEx) har siden 2012 fungeret som digital sparringspartner og digital rådgiver for Midtjyske Museers Udviklingsråd (MMU). MMEx har arbejdet med udvikling af konkrete digitale projekter, med rådgivning, videndeling og netværk til andre kulturinstitutioner, forskningsinstitutioner og de kreative erhverv. Region Midtjylland har bevilget 3 mio. kr. til Making Meaning Experience, men projektet har i perioden haft en omsætning på 7,3 mio. kr. Heri indgår tilskud fra staten og EU, Vækstforum, Fonden Aarhus 2017 samt indtægtsdækket virksomhed.
MMU ønsker, med MMEx som operatør, at videreudvikle indsatsen på det digitale område for museerne i Region Midtjylland, og man ønsker at gøre det med afsæt i de resultater og erfaringer, der er opnået gennem de tre første års arbejde.
Der bliver tale om en ny indsats, der handler om integrering af det digitale i museernes egne langsigtede strategier.
Konkret vil indsatsen sikre opbygning af digitale ressourcer som nye digitale projekter kan stå på skuldrene af. Den vil i hovedtræk bestå af et kompetenceudviklingsforløb og tre udviklingsprojekter.
Kompetenceudviklingsprojektet og udviklingsprojekterne er tænkt i en sammenhæng, hvor udviklingsprojekterne fungerer som laboratorier for udvikling af viden og kompetencer for digital formidling.
Der er her tale om foreløbige beskrivelser. Det er tanken, at projekterne vil blive udviklet i et tæt samarbejde med regionens museer. Betingelserne herfor vil blive indarbejdet i en resultatkontrakt mellem Meaning Making Experience og Region Midtjylland.
Kompetenceudvikling
Kompetenceudviklingsprojektet vil bestå af skræddersyede kurser til henholdsvis museumsledere, teknisk personale og formidlere. Der planlægges med 18 kurser over en tre-årig periode. Kurserne vil være involverende og baseres på deltagernes egen viden og konkrete cases, som udfordres og perspektiveres via inviterede undervisere og foredragsholdere.
Åbne data og sociale medier
Dette projekt vil fokusere på museernes indhold, altså hvilke data og fortællinger museerne vil have på åbne og tilgængelige sider på nettet. Sammen med museerne skal der udvikles konkrete kampagner målrettet regionens borgere, hvor åbne data udstilles på sociale medier, og inviterer borgerne til at gå på opdagelse og være medskabere på kulturarven i regionen.
Periode: 2015-2017.
Digital levendegørelse
Målet med dette projekt er at skabe en umiddelbar digital formidling af fysiske rum. Det skal ske ved, at museer i fællesskab tester og afprøver teknologi i samspil med det indhold, man ønsker at formidle. Hensigten er at undgå, at hvert enkelt museum skal bruge tid og økonomi på løsninger, der i realiteten ikke lever op til det, de ønskede. Der skal udvikles konkrete eksempler, redskaber og anvisninger til ny lære- og oplevelsesrig formidling for besøgende. Projektet vil strække sig over to-årig periode.
Periode: 2015-2017.
Kulturarv i Skoleundervisningen
I løbet af 2015 vil Meaning Making Experience gennemføre et udviklingsprojekt, der tager udgangspunkt i, hvordan den faglige viden på Region Midtjyllands museer i højere grad end i dag kan bruges i de daglige undervisningssammenhænge på de danske folkeskoler. Projektets mål er at skabe en fælles digital løsning, der giver skoleklasser landet over nem og sikker adgang til de gode historier og den faglige viden, der ligger hos Region Midtjyllands museer.
Periode: 2015.
Undersøgelse af behovet for en digital strategi
Den digitale indsats, som er beskrevet i ovenstående, bygger på en undersøgelse, som Midtjyske Museers Udviklingsråd og Meaning Making Experience har gennemført i foråret 2014. Undersøgelsen skulle belyse museernes behov for en fælles digital strategi. Hovedkonklusionen er, at der ikke er behov for standardiserede fællesløsninger. Tværtimod skal de enkelte museers egenart respekteres og styrkes. Til gengæld er der behov for en fælles enhed, der, som ovenfor beskrevet, kan understøtte de enkelte museers strategier.
Økonomi
Budget og finansiering af hele projektet fremgår af nedenstående tabel 1.
Region Midtjylland søges om 3 mio. kr. for perioden 2015-2017.
Museernes medfinansiering i form af arbejdstid og materialer er ikke indregnet i budgettet.
Der vil blive udarbejdet en resultatkontrakt mellem Meaning Making Experience og Region Midtjylland.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
6. Indkaldelse af forslag til årets landsbypris 2015
Resume
Administrationen foreslår, at der sendes en invitation til de lokale aktionsgrupper (LAG) og til kommuner om at indstille kandidater til modtager af Region Midtjyllands landsbypris 2015 på 150.000 kr.
Region Midtjylland har fra 2009 hvert år uddelt en landsbypris til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser veje til fornyelse og udvikling i landdistrikterne.
I sagsfremstillingen redegøres for de kriterier, der har været lagt til grund for udvælgelsen af tidligere prismodtageren i 2014
Regional Udvikling indstiller,
at | der udsendes invitation til lokale aktionsgrupper (LAG) og kommuner til at komme med forslag til modtager af Region Midtjyllands landsbypris 2015, og |
at | kriterierne for 2014 også lægges til grund ved udvælgelsen af prismodtager i 2015. |
Sagsfremstilling
Region Midtjylland har fra 2009 hvert år uddelt en landsbypris til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser veje til fornyelse og udvikling i landdistrikterne. Prisen, der blev uddelt i 2009 og 2010, var en del af Vækstforums handlingsplan og dermed finansieret af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling. Fra og med 2011 finansieres prisen af midlerne til den regionale udviklingsplan.
De hidtidige modtagere af landsbyprisen er Idom-Råsted i Holstebro kommune (2009), Spjald i Ringkøbing-Skjern kommune (2010), Endelave by på Endelave i Horsens kommune (2011), Rødding i Skive kommune (2012, Nørager i Norddjurs kommune (2013) og Ølstrup i Ringkøbing-Skjern kommune (2014)
Ekspertudvalget som fra 2009 har vurderet forslagene til modtager af landsbyprisen, planlægges også inddraget til vurdering af forslagene til modtager af landsbypris 2014.
Ekspertudvalget består af:
Annette Aagaard Thuesen, Ph.d, Syddansk Universitet
Helle Nørgaard, seniorforsker, Statens Byggeforskningsinstitut
Karsten Jensen, Erhvervsafdelingen Tønder kommune
Otto Lægaard, Projektleder, Thisted kommune
Karsten Bækgaard, kontorchef Region Midtjylland (formand)
I 2014 blev forslagene til modtager af landsbyprisen vurderet efter den bedste samlede opfyldelse af følgende kriterier:
Den enkelte landsby må ikke have over 2.000 indbyggere.
Fremgang i indbyggertal eller at en negativ udvikling er vendt.
Gennemførte og igangsatte større projekter og initiativer, der viser nye veje til fornyelse og udvikling, ikke nødvendigvis fysiske investeringer.
Sanering, fornyelse og forbedring af det fysiske miljø.
Et stærkt engagement og samarbejde mellem borgerne, foreningslivet, erhvervslivet, kommunen og andre aktører.
Stor frivillig indsats og bidrag med private penge.
Landsbyen eller gruppen af landsbyer har trodset særligt vanskelige vilkår.
Gennemført en særlig indsats i forhold til energi og/eller miljø.
Udvikling baseret på en planlagt udviklingsindsats. Der lægges vægt på, at der er tale om en udvikling indenfor de seneste 3-5 år.
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har udpeget nye LAG områder, som indebærer, at der i den nuværende programperiode fra 2014 til 2020 er udpeget ni LAG'er dækkende 14 kommuner inklusiv småøerne (fire småøer i Region Midtjylland indgår i småøernes LAG) i Region Midtjyllands område. Det betyder, at der er fem kommuner, som ikke har en LAG.
De nye LAG’er er under etablering. I det omfang LAG’erne er etableret, foreslås det, at disse kan indstille en kandidat fra hver kommune i samarbejde med kommunen (dvs. at en LAG omfattende to kommuner kan indstille to kandidater). Desuden kan kommuner uden LAG’er selv indstille en kandidat.
Administrationen foreslår at ovennævnte kriterier, som blev anvendt i 2014, også indgår ved valg af prismodtager i 2015
Landsbyprisens midler kan anvendes til faciliteter og aktivitetsmuligheder til almen offentlig benyttelse eksempelvis til børn.
Kandidater til landsbyprisen indhentes ultimo 2014 således at Regionsrådet i februar/marts 2015 kan udpege modtageren af årets landsbypris 2015. Landsbyprisen forventes overrakt i april-maj 2015 ved et arrangement i lighed med tidligere år.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte, at der udsendes invitation til lokale aktionsgrupper (LAG) og kommuner til at komme med forslag til modtager af Region Midtjyllands landsbypris 2015, og at kriterierne for 2014 også lægges til grund ved udvælgelsen af prismodtager i 2015.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
7. Delegerings- og kompetencefordelingsregler i Region Midtjylland
Resume
I følge regionsloven styres regionerne af regionsrådet.
Regionsrådet har mulighed for på en række områder at overlade beslutningerne til forretningsudvalget og til det administrative niveau.
Delegerings- og kompetencereglerne for Region Midtjylland beskriver, hvorledes opgaven med at træffe beslutninger er fordelt mellem regionsrådet, forretningsudvalget og det administrative niveau.
For Regional Udvikling er alle opgaver funderet i lovgivning og erhvervsfremmeloven beskriver kompetencefordelingen mellem Vækstforum og regionsrådet.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
I 2009 har regionsrådet godkendt delegerings- og kompetencereglerne for Region Midtjylland. Reglerne beskriver, hvorledes regionsrådet har valgt at fordele opgaven med at træffe beslutninger mellem regionsrådet, forretningsudvalget og det administrative niveau.
For Regional Udvikling gælder generelt, at regionsrådet er besluttende organ for alle tilskud inden for erhvervsudvikling, uddannelse og kultur, der ydes til eksterne operatører. Derudover er regionsrådet besluttende instans for bestillerfunktionen for den kollektive trafik.
Særligt på erhvervsudviklingsområdet er det fastlagt i lov om erhvervsfremme, at regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum medfinansierer aktiviteter til fremme af regionale erhvervsudviklingsaktiviteter. Desuden kan regionsrådet acceptere eller afvise indstillinger fra Vækstforum om erhvervsudviklingsmidlernes anvendelse.
Vækstforums opgave er desuden inden for de nationale rammer at udarbejde en regional erhvervsudviklingsstrategi, at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår og afgive indstilling om anvendelsen af strukturfondsmidlerne til Erhvervsstyrelsen.
Reglerne videreføres som udgangspunkt i lovgrundlaget om de kommende regionale vækst- og udviklingsstrategier. I lovgrundlaget fremgår blandt andet, at regionsrådet med bidrag fra de regionale vækstfora skal vedtage en regional vækst- og udviklingsstrategi. Desuden skal Danmarks Vækstråd udtale sig som høringspart om Vækstforums bidrag, der omhandler de erhvervs- og vækstrettede dele af den regionale vækst- og udviklingsstrategi.
I forbindelse med udviklingen af vækst- og udviklingsstrategien (tidligere den regionale udviklingsplan), herunder internationale aktiviteter, er der i 2014 afsat en pulje på 8,8 mio. kr. I 2015 er der afsat 12 mio. kr., idet det årlige kontingent til det fælleskommune og regionale Bruxelleskontor fremover dækkes af denne pulje. Af puljen for 2014 er 4,2 mio. kr. afsat til ”Strategisk energiplanlægning” og ”Klimatilpasning” som led i budgetforligets hensigtserklæringer for 2014. Den resterende del anvendes til køb af bl.a. konsulentydelser i forbindelse med analyser, som ikke er direkte erhvervsrettede, og ikke mindst til gennemførelse af internationale aktiviteter i Bruxelles, i Ungarn og i Shanghai m.m.
Under erhvervsudvikling er der i 2014 og 2015 afsat en pulje på godt 8 mio. kr. årligt til gennemførelse af Vækstforums møder, til køb af konsulentydelser i forbindelse med forberedelse af nye aktiviteter (forprojekter), til medlemskaber, som er relevante for Regional Udviklings arbejde (f.eks. Dansk Byplanlaboratorium og RegLab), til konferencer, seminarer og netværksarrangementer m.m.
For disse to puljer gælder, at administrationen er besluttende instans.
På miljøområdet er delegerings- og kompetenceregler opdelt detaljeret. Inden for jordforureningsområdet er regionsrådet besluttende instans i forbindelse med godkendelse af den årlige strategi for undersøgelser og oprydning af jordforurening, samt for store afværgeprojekter og projekter uden for indsatsområderne. Vedrørende kortlægning, drift og tilsyn er administrationen besluttende instans.
På råstofområdet er regionsrådet besluttende instans i forhold til råstofplanen for Region Midtjylland. Planlægning, undersøgelser og tilladelser til at deponere ren jord i råstofgrave er overladt til administrationen at træffe beslutning om.
I 2014 har regionen overtaget opgaven med at udstede tilladelser til indvinding af råstoffer fra kommunerne. Regionsrådet behandlede den 25. juni 2014 proceduren for behandling af ansøgninger om indvinding. I den forbindelse blev afgørelse om ansøgning om råstofudvinding og afgørelse om udarbejdelse af VVM redegørelse delegeret til administrationen at træffe beslutning om.
Generelt gælder for alle indsatserne i Regional Udvikling, at enhver sag, uanset delegerings- og kompetencefordelingsreglerne, skal forelægges regionsrådet til afgørelse, hvis sagen har væsentlig eller principiel betydning for regionen eller andre særlige grunde taler for det.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om Region Midtjyllands delegerings- og kompetencefordelingsregler til efterretning.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
8. Kommende punkter til vækstforms møde den 28. oktober 2014
Resume
Vækstforum afholder sit kommende møde den 28. oktober 2014 hos KMC i Brande.
Dagsordenen er delt op i to dele: Tema-delen, som den 28. oktober er en præsentation af den kommende periode under EU Strukturfonde 2014-2020, og herunder en gennemgang af arbejdet med effektkæder, som fremover vil udgøre en central del af ansøgninger til EU Strukturfonde.
Anden del af dagsordenen omfatter primært udkast til Vækstpartnerskabsaftalen 2014 og udmøntningen af Vækstforums et-årige handlingsplan for 2015.
Direktionen indstiller,
at | det Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling tager punktet til orientering. |
Sagsfremstilling
Vækstforums møder planlægges ofte afholdt på virksomheder eller institutioner, som har en relevans til Vækstforums arbejde og eventuelt til temaet for det specifikke møde.
Den 28. oktober 2014 afholdes mødet hos KMC i Brande, hvor vækstforummedlem Nicolai Hansen er direktør.
Tema EU Strukturfonde perioden 2014-2020, samt arbejdet med effektkæder
Regionaldirektør Preben Gregersen fra Erhvervsstyrelsen vil præsentere de to nationale programmer under EU Strukturfonde, Danmarks partnerskabsaftale med Kommissionen og rammerne for udmøntningen af programmerne.
Stefan Brendstrup, LB Analyse, vil præsentere arbejdet med effektkæder, som i den kommende periode vil udgøre en vigtig del af beslutningsgrundlaget for Vækstforum.
Vækstforum afgiver efter reglerne i lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond og anden lovgivning indstilling til staten om anvendelse af regional- og socialfondsmidler og til regionsrådet om anvendelse af regionale udviklingsmidler til erhvervsformål.
Vækstforum i Region Midtjylland har i perioden 2014-2020 mulighed for at indstille projekter til regional- og socialfonden for knap 400 mio. kr. fordelt med 196 mio. kr. til regionalfonden og 204 mio. kr. til socialfonden.
Øvrige punkter på dagsorden til mødet den 28. oktober
Udover temaet behandler Vækstforum på sit møde en række andre sager.
Vækstpartnerskabsaftalen 2014
Vækstforum og regeringen har siden 2007 årligt indgået en partnerskabsaftale med det formål at sikre gode rammer for vækst i Danmark gennem en koordinering af den nationale og regionale erhvervsfremmeindsats.
Vækstforum modtog den 19. september 2014 udkast til Vækstpartnerskabsaftalen 2014. Aftaleudkastet vil blive drøftet den 28. oktober og efterfølgende justeret, inden mødet mellem regeringen og formandskabet for Vækstforum den 13. november 2014.
Udkastet er vedhæftet.
Hovedtemaerne er samarbejdet om udmøntningen af regeringens vækstplaner, samt en videreførelse af de tidligere temaer: Styrket sammenhæng mellem erhvervsfremme, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen og styrket regional resultatopfølgning, arbejdsdeling og koordination.
Udmøntning af Vækstforums Handlingsplan 2015
Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 Handlingsplan 2015, som efterfølgende blev behandlet af regionsrådet den 24. september 2014.
Sammen med vedtagelsen af Handlingsplan 2015 godkendte Vækstforum en økonomisk ramme for indsatsområderne, således at handlingsplanen kan finansieres med 95 mio. kr. af de 116 mio. kr. regionale midler afsat til erhvervsudvikling i 2015. Øvrig finansiering skal søges under bl.a. EU Strukturfonde perioden 2014-2020.
Der er gennemført en annoncering af en række initiativer, således at relevante aktører har haft mulighed for at indsende ansøgning om en operatørrolle i forhold til udmøntningen af Vækstforums handlingsplan 2015.
Gennemførelsen af følgende initiativer har været annonceret:
Rethink Business: Design for disassembly
Dette initiativ har fokus på at styrke små og mellemstore virksomheders innovation og vækst gennem strategisk fokus på at anvende Cirkulær Økonomi og Cradle to Cradle forretningsprincipper som konkurrenceforbedrende forretningsmodel.
Styrkelse af fødevarebranchens innovationskultur
Initiativet har til formål at videreudvikle en række virksomhedsrettede aktiviteter med udgangspunkt i innovationsmiljøet på fødevareområdet. Formålet er at få flere fødevarevirksomheder ind i viden- og innovationssamarbejder for at skabe øget innovation, der på sigt kan bidrage til mere vækst og flere arbejdspladser.
Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0
Fokus for dette initiativ er hovedsageligt arbejdet med OPI (offentlig-privat innovation) på hospitaler og i kommuner, en funktion som klyngesekretariat og et forsøg med en crowdfundingplatform som finansieringsmodel.
Operatør til KOMPETENCEFORSYNINGmidt
Formålet med projektet er at øge virksomhedernes arbejde med strategiske kompetenceudviklingsplaner knyttet til deres vækststrategier og herigennem kompetenceudvikle såvel medarbejdere som ledere. En af projektets aktiviteter vil være at etablere lokale koordinerende samarbejder bestående af aktører fra de tre politikområder for at sikre virksomhederne en sammenhængende, helhedsorienteret indsats.
Program for produktionsvirksomheder i Midtjylland 2015
Initiativet bygger videre på det igangværende initiativ "Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller" og udgør et supplement til det nationale "Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder". Gennem initiativet kan vækstpotentielle produktionsvirksomheder få adgang til et væksttjek efterfulgt af et vækstløft og/eller deltagelse i en vækstgruppe. Det overordnede mål er at øge antallet af vækstvirksomheder i Midtjylland.
Program for virksomhedsudvikling 2015
Programmet er en fortsættelse af en række virksomhedsrettede aktiviteter - rådgivning, sparring og kollektive forløb, hvis positive betydning og effekt er dokumenteret i flere evalueringer. Dertil omfatter programmet en ny aktivitet, som giver mulighed for samarbejde med videninstitutioner. De overordnede mål med programmet er at øge antallet af vækstvirksomheder samt skabe flere innovative virksomheder i Midtjylland.
VidenFacilitatorMidt
Initiativet skal få flere små og mellemstore virksomheder med i vidensamarbejde, lette samarbejdet mellem forskere og virksomheder og forøge udbyttet af samspillet. Netværket skal være et regionalt supplement til det nye nationale program for videnbaseret innovation, InnoBooster og tilbyde vejledning, match-making og facilitering af virksomhedernes samarbejde med forskere. Netværket skal desuden varetage rekruttering og kompetenceudvikling af facilitatorer, udvikle og implementere nye metoder og værktøjer til facilitering samt samarbejde med videninstitutioner om følgeforskning.
Operatør for eksport og internationaliseringsprogram 2015
Programmet indeholder fem programaktiviteter: Kompetenceudvikling for virksomheder med særligt potentiale, sparringsforløb med indbygget markedsbesøg, eksportcoaching, workshops med internationale emner samt internationaliseringsrådgivning. Programmets aktiviteter vil indgå i det samlede udbud til midtjyske virksomheder, hvor indsatsen betragtes som en samfundsmæssig investering i at udnytte vækst- og internationaliseringspotentialerne hos midtjyske virksomheder.
Iværksætterprogram 2015
Iværksætterprogrammet er målrettet iværksættere med vækstpotentiale, og har som sin hovedaktivitet rådgivning til vækstiværksættere, men herudover omfatter programmet også Investorreadiness forløb med tilknytning af kapitalcoach, facilitering af Business Angels netværk samt tilbud om deltagelse i vækstgrupper, PLATO-forløb og mentorordninger.
Derudover behandler Vækstforum en bevilling til Midtjysk Turisme i 2015 med det formål at sikre gennemførelsen af opgaveoverdragelsen til de kommende turismeselskaber.
Vækstforum har tidligere besluttet, at der skal iværksættes en regional indsats i forhold til at sikre, at flere unge kan få en praktikplads som led i det øgede fokus på erhvervsuddannelse. På den baggrund foreslås der nu nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde et forslag til Vækstforums møde den 3. december 2014.
Vedhæftet er udkast til økonomioversigt, som vedrører Vækstforums møde den 28. oktober 2014.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om kommende punkter på vækstforums møde den 28. oktober 2014 til efterretning.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
Bilag
9. Udvalgets studietur i 2015
Resume
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling skal planlægge studietur i september 2015. Der er vedlagt to programudkast til udvalgets studietur.
Direktionen indstiller,
at | programudkast til udvalgets studietur drøftes. |
Sagsfremstilling
Administrationen har udarbejdet to programudkast til udvalgets studietur i uge 39, 2015. Det ene udkast er en studietur til Bruxelles med fokus på EU, herunder besøg på Region Midtjyllands EU-kontor og Danske Regioners EU-kontor og møde med bl.a. EU-kommissær Margrethe Vestager, ENCORE-Netværket, DG Entreprise m.v.
Det andet programudkast er en studietur til Budapest med fokus på udviklingspotentialet i Central og Østeuropa for midtjyske interessenter indenfor kernekompetencerne i Region Midtjylland. Der vil bl.a. være besøg i Region Midtjyllands kontor i Budapest, det Ungarske parlament og eventuelt besøg på et hospital og fjernvarmecentral.
Begge udkast er vedlagt som bilag.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede tre forslag til studietur, henholdsvis til München, Budapest og Bruxelles. Udvalget besluttede, at studieturen i 2015 går til München. Udvalgsmedlem Keld Marstrand ønskede, som opfølgning på udvalget drøftelser på sidste møde, at studieturen skulle gå Budapest.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.
Bilag
10. Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Kort orientering om Uddannelsesdebatten den 3. oktober 2014 og Kattegatkonferencen den 3. oktober 2014.
Beslutning
Udvalgsformand Poul Erik Christensen orienterede udvalget om sin deltagelse i udannelseskonference den 3.- 4. oktober 2014. Udvalgsmedlem Ole Jepsen orienterede udvalget om sin deltagelse i kattegatkonferencen den 3. oktober 2014.
Administrationen orienterede om seneste nyt i forhold til pressens omtale af muligheder i forhold til oprensning af forureningen ved høfde 42.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen.