Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 1. februar 2017 kl. 14:00
i Aarhus Universitet, Langelandsgade 142, 8000 Aarhus C, Bygning 1430, Frandsen Salen

Afbud: Arne Lægaard

 

Mødet blev hævet kl. 17.15


Sagnr.: 1-00-16-16

1. Tema: Klasserumsledelse via relationer - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet #

Sagsfremstilling

Temaet for mødet i det rådgivende udvalg for regional udvikling tager udgangspunkt i Region Midtjyllands satsning på uddannelsesområdet 'Klasserumsledelse og relationskompetencer'.

 

Her har regionsrådet iværksat et forskningsprojekt i samarbejde med en række midtjyske ungdomsuddannelsesinstitutioner og Aarhus Universitet, CUDIM - Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier.

 

På mødet vil der være en præsentation af projektet 'Klasserumsledelse og relationskompetencer' (ROK), som har til formål at øge lærernes evne til at skabe de bedste relationer for læring i klasserummet. Der er udviklet og afprøvet en række spørgsmål, som har til formål at kortlægge elevernes opfattelse af lærerens undervisningsstil: skælder læreren meget ud, er læreren venlig, tålmodig osv. Det betyder, at læreren i den konkrete undervisningssituation får værktøjer til at justere sin undervisningsform og mere overordnet bliver det muligt at få et mere klart billede af, hvad der virker i klasserummet.

 

Programmet for temadrøftelsen

 

Kl.14.00-14.20

Aarhus Universitets strategi set i lyset af en vækstdagsorden

 

Ved Berit Eika, prorektor, Aarhus Universitet

 

 

Kl.14.20-15.15

Nyt fra  projekt 'Relationskompetencer Og Klasserumsledelse' (ROK).

 

Om ROK  - Henrik Neve, rektor, Skive Handelsgymnasium

 

Måling af relationer mellem elev og lærer - Lea Lund, adjunkt, CUDIM

 

Elevens stemme - Mette Boie, ph. d. stipendiat, CUDIM

 

Kort om CUDIM - Arne Kjær, centerleder

 

 

 

Kl.15.15-15.55

Rundvisning på Aarhus Universitet

 

 

 

Kl.16.00-17.00

Ordinært møde

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg fra prorektor Berit Eika om Aarhus Universitet, herunder universitetets fokus på at uddanne kandidater til et arbejdsmarked i forandring. Der arbejdes bl.a. med justering af dimettentprofilen, vejledning og rekruttering af studerende, samarbejde med private og offentlige virksomheder og studenteriværksætteri.

 

Udvalget fik efterfølgende en præsentation af projektet Relationskompetencer og Klasserumsledelse (ROK) ved rektor Henrik Neve, Skive Handelsgymnasium.

Projektet er et læreudviklingsprojekt, som har fokus på at udvikle nye pædagogiske metoder til bedre klasserumsledelse og motivering af eleverne. Der anvendes bl.a. et forskningsbaseret samtaleværktøj (QTI) til at interviewe undervisere og elever om, hvad de tænker god klasserums rumsledelse handler om, herunder barrierer, muligheder m.v.

 

Lea Lund, Center for undervisningsudvikling og digitale medier (CUDIM) orienterede om forskningsdelen i ROK-projektet, herunder hvordan man kan måle relationer mellem elev og underviser. Det handler bl.a. om at undersøge og diskutere lærerollen, at udvikle et professionelt begrebsapparat om pædagogiske relationer og at udvikle lærerens professionelle undervisningskompetencer.

 

Mette Boie, Center for undervisningsudvikling og digitale medier (CUDIM), præsenterede den del af ROK-projektet, som handler om elevernes stemme. Projektet fokuserer på de faktorer, som gør sig gældende, når eleverne vælger eller fravælger at sige noget i timerne. Hvad kan fx få de stille piger til at sige noget? Og hvordan kan læreren bruge denne viden i sin undervisning?

 

Endelig fik udvalget en kort præsentation af Center for undervisningsudvikling og digitale medier (CUDIM) ved centerleder Arne Kjær.

 

Udvalget afsluttede temadrøftelsen med en rundvisning på Aarhus Universitet.

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-8-15

2. Plan for udmøntning af uddannelsespuljemidler i 2017 #

Resume

Regionsrådet vedtog den 30. september 2015 Uddannelsespolitik 2015-2020, som skal bidrage til udmøntningen af den regionale vækst- og udviklingsstrategi.

 

Til udmøntningen har regionsrådet en udviklingspulje til uddannelsesområdet. Regionsrådet kan yde formåls- og tidsbestemte udviklingstilskud til institutioner, der udbyder almene og erhvervsrettede ungdomsuddannelser og almene voksenuddannelser.

 

Vækstforum kan med EU-Strukturfondsmidler, Socialfonden, i perioden 2015-2020 støtte indsatser vedrørende Inklusion og Erhvervsuddannelsesområdet. Der vil således være mulighed for at iværksætte større regionale indsatser under disse to temaer.

Direktionen indstiller,

at det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøfter plan for udmøntning af udviklingspuljen til uddannelse i 2017.

Sagsfremstilling

Uddannelsespolitikken 2015-2020

Uddannelsespolitikken 2015-2020 indeholder tre overordnede temaer:

 

Et sammenhængende uddannelsessystem

Der er brug for at skabe bedre sammenhæng i det regionale uddannelsessystem. Samarbejdet om gode overgange for de unge og fælles udvikling af uddannelser og uddannelsesmiljøer skal prioriteres højt. Formålet er, at flere unge gives mulighed for at vælge rigtigt, gennemføre og anvende deres uddannelse.

 

Et varieret udbud på tværs af Region Midtjylland

Med de faldende årgange og den stigende efterspørgsel efter højt kvalificeret arbejdskraft vil der blive behov for at samarbejde om uddannelsesudbuddet og skabe nye og fleksible løsninger for at sikre alle en mulighed for uddannelse.

 

Et relevant uddannelsesudbud

Der vil også blive behov for at udvikle nye uddannelsestilbud, som svarer til udviklingen i virksomhederne. Derudover er der selvsagt brug for løbende at udvikle uddannelsestilbud, som kan understøtte fremtidens vækstmuligheder også i en global sammenhæng. 

 

Udviklingspulje til uddannelsesområdet

Regionsrådet kan yde formåls- og tidsbestemte udviklingstilskud til institutioner, der udbyder almene og erhvervsrettede ungdomsuddannelser og almene voksenuddannelser. Der kan ydes tilskud til anlæg, efteruddannelse, information, udvikling af fag, valgfag og mere specialiserede studieretninger. Der kan ydes tilskud til overgange mellem ungdomsuddannelser og andre uddannelser.

 

Forslag til anvendelse af udviklingspuljen 2017

Regionsrådet har i 2017 afsat 20 mio. kr. til udviklingspuljen til uddannelse + eventuelle tilbageløbsmidler.

 

Som led i etableringen af Uddannelsesrådet i 2016 fremgår det af kommissoriet, at "Uddannelsesrådet har til opgave at bidrage til at styrke sammenhængen i den midtjyske uddannelsesindsats og herunder, i dialog med det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling, at foreslå temaer til fælles initiativer, som blandt andet kan udmøntes via den regionale uddannelsespolitik." Uddannelsesrådet holder møde ultimo februar/primo marts 2017 og vil først derefter kunne holde møde med det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling, hvor der vil kunne drøftes temaer for udmøntningen af uddannelsesmidlerne i 2017.

 

Derfor foreslås følgende plan for udmøntning af udviklingspuljen i 2017:

 

Første udmøntning

Som led i udmøntningen af temaet "Udvikling af den pædagogiske kerneydelse i ungdomsuddannelserne" i november 2016 blev projektet KLEO vedrørende Lærerrollen udsat til behandling primo 2017, så det stadig kan nå at indgå i de deltagende skolers skemalægning for skoleåret 2017/2018. Behandlingen af dette projekt vil være første udmøntning af 2017-midlerne og er punkt 3 på dagsordenen. (Der søges om 5,68 mio. kr.)

 

Anden udmøntning

Åben pulje på 3 mio. kr. med mulighed for at ansøge om projekter med en regional medfinansiering på maksimalt 500.000 kr. pr. projekt og en medfinansiering på minimum 25 %.

 

Med afsæt i drøftelserne på uddannelsesrådsmødet i juni 2016 og dagsordenen for første møde i 2017 foreslås det at iværksætte en analyse, der skal belyse nye former for udsathed i uddannelsessystemet med fokus på det hele menneske. Analysen vil tage højde for de anbefalinger, som ekspertgruppen om bedre veje til ungdomsuddannelse peger på (offentliggøres i uge 9) (maks. 1 mio. kr.).

 

Den anden udmøntning vil blive politisk behandlet i juni 2017.

 

Tredje udmøntning

Åben pulje på 2 mio. kr. med mulighed for at ansøge om projekter med en regional medfinansiering på maksimalt 500.000 kr. pr. projekt og en medfinansiering på minimum 25 %.

 

Tema som rammesættes på et fælles møde mellem uddannelsesrådet og det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling i foråret 2017 (5-7 mio. kr.).

 

De resterende puljemidler foreslås anvendt som medfinansiering til en større indsats omkring Inklusion via uddannelse, som vækstforum nedsatte en forprojektgruppe til på deres møde i december 2016. Forprojektgruppens anbefalinger vil blive præsenteret for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling sammen med indstillingen af midlerne. Indsatsen forventes at give sammenhæng til analysen omkring nye former for udsathed.

 

Den tredje udmøntning vil blive politisk behandlet i oktober 2017.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede plan for udmøntning for uddannelsespuljemidler i 2017 og havde ingen yderligere kommentarer til punktet.

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-1-17

3. Udmøntning af uddannelsespuljemidler - projekt KLEO under temaet Udvikling af den pædagogiske kerneydelse i ungdomsuddannelserne

Resume

Der er indkommet ansøgning til projekt KLEO - Klasseledelse og erfaringsopsamling samt brug af QTI (Questionnaire on Teacher Interaction), som er en internationalt anerkendt spørgeramme, som har til formål at måle forholdet mellem elev og lærer i en undervisningssituation (relationskompetence), således at læreren gennem sin ledelse af klassen kan skabe den bedst mulige ramme for læring.

 

I projektet vil der være fokus på den praksisnære kompetenceudvikling af lærere gennem  uddannelsen af et antal konsulenter fra de uddannelsesinstitutioner, der har arbejdet med spørgerammen og QTI og nu skal lære andre at bruge værktøjet til at skabe udvikling på de nye skoler i projektet.  

 

Der søges om 5,864 mio. kr., og ansøgningen er indsendt i forbindelse med projektværkstedet i september 2016; men har afventet resultaterne fra projekt 'Relationskompetencer og klasserumsledelse', som nu er indarbejdet i projektet.

Direktionen indstiller,

at der af de regionale udviklingsmidler til uddannelse bevilges i alt 5,864 mio. kr. i 2017 til Skive Handelsskole til gennemførelse af projekt KLEO: Klasseledelse og erfaringsopsamling samt brug af QTI og ledelsesmæssig forankring af skoleudviklingsprojekter på ungdomsuddannelser i Region Midtjylland.

Sagsfremstilling

Skive Handelsskole ønsker sammen med Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier (CUDiM) ved Aarhus Universitet med projekt KLEO at sætte gang i en udrulning af QTI-værktøjet til fire skoler og med et øget fokus på den ledelsesmæssige forankring af skoleudviklingsprojekter. Baggrunden for projektet er resultaterne af det igangværende projekt Relationskompetence og Klasseledelse (ROK), som har arbejdet med at give lærerne redskaber til at blive opmærksomme på deres egen lærerrolle og med afprøvningen af QTI-værktøjet i en dansk gymnasiekontekst.

 

Det er administrationens vurdering, at man med dette opskaleringsprojekt vil kunne udbrede QTI-værktøjet og arbejdet med relationskompetence og klasseledelse til en endnu bredere målgruppe, hvor flere ungdomsuddannelsestyper involveres.

 

Formål

KLEO-projektet har til formål at udbrede anvendelsen af værktøjer og erfaringer fra  ROK i forhold til:

1) udvikling på lærerniveau,

2) udbygning og kvalificering af den danske viden om og erfaring med QTI, og

3) udvikling og opsamling af erfaringer omkring ledelsens rolle i forbindelse med at lede og motivere lærere i organisationer under forandring.

 

Aktiviteter

Test og anvendelse af spørgerammen QTI - Der skal gennemføres flere tests af spørgerammen QTI, og der skal opbygges en database, som kan bruges til at udarbejde profiler for den enkelte lærer og vejledninger til tolkning af resultaterne, som de enkelte skoler skal bruge til udvikling af deres undervisning.

 

Udrulning af projektets viden og metoder - I forhold til udrulningen af projektet skal der gennemføres seminarer for de deltagende skoler, hvor lærerne fra ROK deltager som konsulenter, og med udgangspunkt i den enkelte skoles behov, med det formål at sikre anvendelsen af deres viden og resultaterne fra ROK.

 

Følgeforskning - ledelsen af pædagogisk personale - I forhold til at inddrage ledelsen i gennemførelsen af projektet vil der blive knyttet følgeforskning. Formålet er her at kvalificere og styrke udviklingen og gennemførelsen af fremtidige udviklingsprojekter på uddannelsesområdet.

 

Baggrund

Ansøgningen vedrører det projektværksted, som blev gennemført i september 2016 under temaet 'Udvikling af den pædagogiske kerneydelse i ungdomsuddannelserne'. Der indkom ved samme lejlighed fire andre ansøgninger, som blev behandlet på regionsrådsmødet i november 2016. For at inddrage så mange resultater som muligt fra det igangværende projekt ROK besluttede administrationen i samråd med ansøger at udsætte fremlæggelsen af ansøgningen. Disse resultater er nu inddraget, og den endelige ansøgning foreligger.

 

Udviklingspuljen til uddannelse udmønter den regionale uddannelsespolitik 2015-2020, som er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi 2015-2020. Regionsrådet har en særlig og lovbestemt opgave på ungdomsuddannelsesområdet, som vedrører udbuddet af uddannelser på tværs af regionen. Regionsrådet har her mulighed for at yde udviklingstilskud til institutioner, der udbyder almene og erhvervsrettede ungdomsuddannelser og almene voksenuddannelser.

 

Projektet indstilles til bevilling af det ansøgte beløb, men det bør tages i betragtning i udvælgelsen af de fire deltagende skoler, at de skal repræsentere en så bred spredning i ungdomsuddannelsestyper.

 

Økonomi

Budget og finansiering for projektet KLEO fremgår af nedenstående tabel 1. Oversigt over uddannelsespuljen 2017 er vedlagt som bilag.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-9-15

4. Masteleje for digital infrastruktur

Resume

Forretningsudvalget har, på foranledning af Anne V. Kristensen, drøftet behov for fælles model for prisfastsættelse af leje for master og antenner til den digitale infrastruktur og har bedt om at få fremlagt en sag om regionens aftaler om masteleje.

Direktionen indstiller,

at det drøftes, om Region Midtjylland skal udarbejde fælles retningslinjer og standarder med udgangspunkt i Erhvervsstyrelsens model 1 for lejeaftaler på bar mark og Energistyrelsens model 2 for bygninger, som skal gælde for alle aftaler om masteleje.

Sagsfremstilling

Forretningsudvalget drøftede på mødet den 17. januar 2017, på foranledning af Anne V. Kristensen, om Region Midtjylland skal tilbyde en fælles model for prisfastsættelse af leje for master og antenner til den digitale infrastruktur. Forretningsudvalget bad om at få fremlagt en sag om regionens aftaler om masteleje forud for, at sagen ønskes drøftet på næste møde i Kontaktudvalget.

 

Regionens ønsker til fremtidig digital infrastruktur

I strategi- og handlingsplanen for digital infrastruktur, som Region Midtjylland og de 19 kommuner vedtog i efteråret 2016, indgår ønsket om en bedre mobildækning som et meget centralt punkt. Især i de tyndt befolkede områder, hvor teleselskaberne ikke ser en forretning i at etablere dækning, skal der gøres en særlig indsats.

 

Region Midtjylland kan bidrage til at understøtte udbredelsen af mobil- og bredbåndsdækningen ved at gøre administration af lejeaftaler for antenner og master mere enkel og gennemskuelig, så der gælder fælles retningslinjer og principper for alle regionale lejeaftaler.

 

Energistyrelsens vejledning om markedsleje

Energistyrelsen har udsendt en vejledning om markedsleje ved udlejning af arealer til brug for digital infrastruktur. Heri påpeger styrelsen, at det eksempelvis i områder med dårlig dækning vil være muligt for kommunen eller regionen at fastsætte en lav leje.

 

Til bestemmelse af denne leje opstiller Energistyrelsen tre modeller:

 

1. Den offentlige vurdering

2. Professionelt fagligt skøn

3. Sammenlignelige priser.

 

Model 1 baserer sig på SKAT’s offentlige vurdering, hvortil kan lægges en rimelig forrentning af den værdi, som det udlejede areal udgør.

 

I model 2 lægges den gennemsnitlige kvadratmeterpris for erhvervslejemål til grund for beregning af lejen. Kvadratmeterprisen fastsættes på baggrund af en vurdering foretaget af en uvildig vurderingsmand med lokalkendskab. Vurderingen foretages hvert femte år.

 

I model 3 fastsættes lejen ved sammenligning af prisen for udlejning af tilsvarende arealer, f.eks. prisen hos private udlejere.

 

I alle modellerne tillægges desuden udgifter til drift og vedligehold samt administrationsbidrag.

 

Model 1 egner sig især til master og antenner opstillet på bar mark, mens model 2 egner sig bedst til opsætning af antenner på eksisterende bygninger.

 

Business Region North Denmark, Region Sjælland og de sjællandske kommuner samt Byregion Fyn har alle valgt at lægge Energistyrelsens model 1 til grund for udregning af prisen for arealer til masteleje på bar mark, mens de har valgt at følge model 2 for opsætning på bygninger. Region Syddanmark har ingen fælles politik om masteleje.

 

Kommunerne i Region Midtjylland har pt. valgt forskellige løsninger. Således har blandt andet de to kommuner på Djursland valgt at følge Energistyrelsens model 1, som betyder en lavere leje. Nogle andre kommuner i Region Midtjylland fastholder allerede indgåede aftaler.

 

En række offentlige myndigheder, herunder Region Midtjylland, er blevet kontaktet af teleselskaber, som ønsker at forhandle en lavere lejepris baseret på model 1 og 2.

 

Økonomiske konsekvenser for fælles retningslinjer for masteleje

I dag er mastelejen på de regionale bygninger fastsat på grundlag af markedslejen, dvs. hvad parterne har forhandlet sig frem til, på samme måde som lejen på private arealer er fastsat. Det skal desuden bemærkes, at antallet af antenner på regionale bygninger er meget lille i forhold til det samlede antal af master og antenner.

 

I dag er der (eksklusive socialområdet, som vil blive undersøgt) opsat 21 antenner på regionale bygninger, og lejeindtægten varierer mellem ca. 40.000 kr. og ca. 80.000 kr. pr. år. Skønsmæssigt ligger den samlede årlige lejeindtægt på ca. én mio. kr. Heraf vil en lejeindtægt på ca. 475.000 kr. for matriklerne på Nørrebrogade og Tage Hansens Gade samt Psykiatrisk Hospital bortfalde, når matriklerne afhændes. Indtægterne fra mastelejen indgår typisk i de enkelte institutioners budget for drift og bygningsvedligehold.

 

En eventuel ændring af lejeaftaler efter model 2 vil skønsmæssigt betyde en mindre lejeindtægt for Region Midtjyllands institutioner på 425.000 kr. årligt, når der ses bort fra de matrikler i Aarhus, der sælges i 2018/2019. For disse matrikler vil den årlige lejeindtægt falde fra ca. 475.000 kr. til ca. 85.000 kr.

 

Detaljerede oplysninger om antenner på regionale bygninger fremgår af vedlagte notat.

 

Det foreslås, at forretningsudvalget drøfter, om Region Midtjylland skal udarbejde fælles retningslinjer og standarder med udgangspunkt i Erhvervsstyrelsens model 1 for lejeaftaler på bar mark og Energistyrelsens model 2 for bygninger. Retningslinjerne skal i givet fald gælde for alle aftaler om masteleje.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget anbefaler, at de fælles retningslinjer og standarder med udgangspunkt i Erhvervsstyrelsens model 1 for lejeaftaler på bar mark og Energistyrelsens model 2 for bygninger gælder for alle fremtidige aftaler om masteleje.   

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-17-16

5. Orientering om indsats for kriseramte virksomheder - Early Warning #

Resume

Regionsrådet har på mødet den 25. januar 2017 besluttet at støtte en indsats for kriseramte virksomheder - såkaldt "Early Warning". Formålet er at rekonstruere eller afvikle kriseramte virksomheder. Indsatsen adskiller sig fra den øvrige erhvervsfremmeindsats, der ellers primært fokuser på virksomheder med vækstpotentiale. Erfaring viser, at der er et sundt forretningsgrundlag i cirka halvdelen af de truede virksomheder, og at de kan hjælpes til overlevelse og vækst. I de tilfælde, hvor virksomhederne går konkurs, hjælper Early Warning med at gennemføre konkursen med færrest mulige økonomiske og menneskelige tab for ejerne, kreditorer og det offentlige.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om indsatsen "Early Warning" for kriseramte virksomheder tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet har på mødet den 25. januar 2017 besluttet at støtte en indsats for kriseramte virksomheder - såkaldt "Early Warning".

 

Formålet med Early Warning er, at virksomheder i krise enten rekonstrueres eller hurtigst muligt afvikles.

 

Indsatsen adskiller sig fra den øvrige erhvervsfremmeindsats, der ellers primært fokuserer på virksomheder med vækstpotentiale ved i stedet at sætte ind overfor virksomheder i krise.

 

Early Warning indsatsen skal sikre, at

 

  • flere kriseramte virksomheder overlever
  • sunde dele af konkurstruede virksomheder videreføres
  • de virksomheder, der står overfor lukning, lukker hurtigere og med mindre gæld end virksomheder, der ikke hjælpes af ordningen.

 

Erfaringen med Early Warning indsatsen er, at der er et sundt forretningsgrundlag i cirka halvdelen af de truede virksomheder, og at de kan hjælpes til overlevelse og videre potentiale for vækst. I den anden halvdel af tilfældene, hvor virksomhederne går konkurs, hjælper Early Warning med at gennemføre konkursen med færrest mulige økonomiske og menneskelige tab for ejerne, kreditorer og det offentlige.

 

Virksomheder i krise tilbydes gratis, fortrolig og uvildig rådgivning fra specielt kvalificerede Early Warning konsulenter i de fem danske væksthuse samt rådgivning fra mere end 100 frivillige rådgivere, der kan være tidligere eller nuværende, erhvervsaktive ressourcepersoner samt insolvensadvokater.

 

Effekten af Early Warning er blevet dokumenteret flere gange senest af konsulentfirmaet E-statistik, som sommeren 2015 har afsluttet en større effektmåling og evaluering, der konkluderer, at

 

  • blandt de virksomheder, hvor man beslutter at gøre et forsøg på at redde virksomheden, overlever en større andel end hidtil. Blandt de virksomheder, der har deltaget i perioden 2012-2014, fastholdes 55 % af beskæftigelsen, 60 % af omsætningen og 86 % af eksporten i de virksomheder, som kan videreføres.
  • Den samlede gæld (skat og moms) til det offentlige blandt lukkede virksomheder, der har gjort brug af Early Warning, var alene i 2013 18 mio. kr. mindre end en sammenlignelig kontrolgruppes.

 

Støtten fra regionsrådet er opdelt i et dansk og et internationalt initiativ. Fortsættelse af det danske projekt vil kunne hjælpe 250 danske virksomheder til overlevelse og give mulighed for videre vækst.

 

Et nyt internationalt projekt vil opbygge en lignende organisation/model i fire lande og vil, sammen med en fortsat dansk indsats, samlet kunne tiltrække et sekretariat til Holstebro med i alt 4,5 årsværk. Dette vil styrke det samlede udviklingsmiljø i Nordvestjylland og bidrage til at skabe forbedrede forudsætninger for kritisk masse i innovationsmiljøet i Holstebro. Blandt andet vil der være grundlag for synergi i forhold til Midtjysk Iværksætterfond, Next Step Challenge og Scale Up Denmark i Innovationsmiljøet Nupark.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om Early Warning til efterretning.  

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

6. Sager på vej til vækstforum #

Resume

Vækstforum afholder sit kommende møde den 20. februar 2017. Mødet afholdes hos The Animation Workshop/VIA University i Viborg.

 

Temamødet vil være en drøftelse af vækstforums mål for erhvervsfremmeindsatsen i Region Midtjylland med udgangspunkt i de mål for eksport, omsætning og jobskabelse, som er vedtaget for indsatsområderne i Vækstplan 2016-2020.

Direktionen indstiller,

at det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Vækstforum har udover temadrøftelsen følgende punkter på dagsordenen:

 

Iværksætterprogram - annoncering

Iværksætterprogrammet 2017-2020 er en del af udmøntningen af vækstforums Vækstplan 2016-2020. Formålet med programmet er at sikre, at flere perspektivrige iværksættere kommer ind i solide vækstforløb og udvikler sig til nye vækstvirksomheder.

 

Hovedaktiviteten i programmet vil være vækstforløb med køb af specifik rådgivning, men herudover skal programmet også omfatte mentorforløb, tilbud om advisory board, ledermatch til start-ups, netværksgrupper m.v. Desuden skal programmet indeholde initiativer, der skal sikre iværksætterne bedre adgang til risikovillig kapital, blandt andet kapitalcoaches, facilitering af Business Angels netværk og masterclasses for investorer og kapitalsøgende iværksættere.

 

Seafood oplevelser

Partnerskab for Vestkystturisme under selskabet Dansk Kyst- og Naturturisme søger om støtte til at udvikle projektet "Vestkystens kultur- og fødevareoplevelser" langs den jyske vestkyst. Projektet skal som det første konkrete udviklingsprojekt i partnerskabet bidrage til udvikling af Vestkysten som en samlet turistdestination. Projektet skal gennem et nyt og tæt samarbejde mellem aktørerne give turisterne nye og bedre oplevelser, hvor kultur og fødevarer/madoplevelser kobles. Projektet har fokus på fisk og skaldyr og på at fortælle turisterne om fiskeriet og dets historie.

 

Der søges i 2017 om 400.000 kr. i tilskud fra Region Midtjylland fra de regionale erhvervsudviklingsmidler og tilsvarende fra henholdsvis Region Syddanmark og Region Nordjylland. Den samlede ramme for initiativet er 1,9 mio. kr.

 

Cirkulær Byinnovation

Vækstforums initiativ Cirkulær Byinnovation har været annonceret, og et konsortium med Danmarks grønne energi- og miljøklynge CLEAN i spidsen har indsendt en ansøgning om at blive operatør. Initiativet skal hjælpe danske virksomheder til at udnytte forretningspotentialet i de nye krav til en bæredygtig og attraktiv indretning af byer, hvor stadig flere søger til, både for at bo og arbejde. Der skal samles og udvikles ny viden om cirkulære materialer og processer i samarbejde med byudviklere til løsninger, som efterfølgende kan udbydes bredt både nationalt og internationalt.

 

Den samlede ramme for initiativet er 19,3 mio. kr. af Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler, 4,5 mio. kr. fra EU's Regionalfond, 3 mio. kr. fra private virksomheder og 6,5 mio. kr. fra kommuner og andre aktører.

 

Udviklingsprogram for bioøkonomi

Vækstforums "Udviklingsprogram for bioøkonomi" har været annonceret. Der er modtaget én ansøgning fra Agro Business Park med SEGES og Aarhus Universitet - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (AU-DCA) som partnere.

 

Programmet skal hjælpe små og mellemstore virksomheder til at udvikle og udnytte de store samfunds- og forretningsmuligheder, der er i at udvinde værdistoffer fra biomasse. Virksomhederne får hjælp til at udvikle ny teknologi, nye biobaserede produkter og nye serviceydelser. Græs har høj prioritet i programmet, da Danmark er i front med at udvikle en ny bæredygtig bioøkonomisk industri på basis af græs.

 

Den samlede ramme for initiativet er 21 mio. kr., hvoraf der søges om 6,5 mio. kr. fra de regionale erhvervsudviklingsmidler og 6 mio. kr. fra EU-Strukturfonde. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om sager på vej til vækstforum til efterretning.  

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-2-3-09

7. Mødeplan 2017 #

Resume

Der er udarbejdet et forslag til temaer for møderne i 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling.

Direktionen indstiller,

at det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøfter udkast til temaer og mødesteder i 2017.

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet en oversigt over forslag til temaer og mødesteder for møderne i 2017:

 

Onsdag den 1. februar 2017

Sted: Aarhus Universitet

Tema: Klasserumsledelse og relationskompetencer - et forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet

 

Onsdag den 15. marts 2017

Sted: Randers Kunstmuseum

Tema: Kultur - i et bredere perspektiv

 

Onsdag den 5. april 2017

Sted: Skive Kommune

Tema: Målrettet erhvervsfremme - Green Lab Skive

 

Onsdag den 17. maj 2017

Sted: Ringkøbing Skjern Kommune

Tema: Turisme

 

Onsdag den 7. juni 2017

Sted: Kommer senere

Tema: Kommer senere

 

Onsdag den 9. august 2017

Sted: Kommer senere

Tema: Kommer senere

 

Onsdag den 13. september 2017

Sted: Kommer senere

Tema: Kommer senere

 

Onsdag den 4. oktober 2017

Sted: Kommer senere

Tema: Kommer senere

 

Onsdag den 8. november 2017

Sted: Aarhus

Tema: Kulturby 2017 - Districts of Creativity

 

Onsdag den 29. november 2017 (kun ved behov).

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte udkast til mødeplan 2017. Dog skal mødet den 5. april 2017 holdes i Aarhus på grund af udvalgets deltagelse i Danske Regioners årsmøde.

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

8. Godkendelse af referat fra mødet den 11. januar 2017 #

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 11. januar 2017.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 11. januar 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 11. januar 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 11. januar 2017.

 

Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

9. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering af udvalgets medlemmer.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen