Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 7. juni 2017 kl. 14:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F7, stuen, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt, undtagen Poul Erik Christensen som havde meldt afbud.

 

Lone Langballe deltog i mødet fra kl. 15.15 under punkt 2.

Arne Lægaard forlod mødet kl. 16.30 efter punkt 6.

 

Mødet blev hævet kl. 17.00.


Sagnr.: 1-00-16-16

1. Temadrøftelse: FN's verdensmål (kl. 14.00-15.00) #

Sagsfremstilling

Der skal i løbet af 2018 vedtages en regional vækst- og udviklingsstrategi for Region Midtjylland.

 

I den forbindelse er der igangsat et arbejde, som skal afklare mulighederne for at gøre FN's verdensmål til rammen for en kommende strategi. Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Ikke alle mål vil være lige relevante, og det samme gælder for mange af delmålene.

 

Den kommende proces frem mod vedtagelsen af en ny strategi handler i høj grad om at udforske målene og deres anvendelighed sammen med de mange samarbejdspartnere og aktører, som skal involveres i processen frem mod vedtagelsen af en kommende vækst- og udviklingsstrategi for Region Midtjylland.

 

Udviklingsdirektør Kim Kofod Hansen præsenterer på mødet de 17 verdensmål, konkretisere deres muligheder for at danne ramme for en ny strategi og ikke mindst deres potentiale som udgangspunkt for et tæt samarbejde med fx kommuner, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og organisationer.

 

Illustration fra Verdens bedste nyheder:

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg fra administrationen om den overordnede tidsplan for udarbejdelse af en ny Vækst- og udviklingsstrategi for Region Midtjylland. Udvalget blev introduceret for idéen om at bruge FN's verdensmål som strategisk ramme for arbejdet med Vækst- og udviklingsstrategien.

 

Udvalget drøftede FN's verdensmål og ambitionsniveau for planen, herunder inddragelse af regionens samarbejdspartnere m.v.

 

Poul Erik Christensen og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-76-2-16

2. Udviklingsplan for Danmarks Vestkyst #

Resume

Partnerskab for Vestkystturisme og Dansk Kyst- og Naturturisme giver en orientering om arbejdet med en udviklingsplan for hele den danske Vestkyst.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Partnerskab for Vestkystturisme er dannet af de 11 kommuner og tre regioner langs Vestkysten. Partnerskabet indgår organisatorisk under selskabet Dansk Kyst- og Naturturisme. Partnerskabet og Dansk Kyst- og Naturturisme har påbegyndt udarbejdelse af en udviklingsplan for hele Vestkysten.

 

Partnerskabet og Dansk Kyst- og Naturturisme er i gang med en præsentationsrunde til kommuner og regioner for at orientere om arbejdet med udviklingsplanen, herunder om resultaterne af den første fase. På mødet vil udviklings- og strategichef Birthe Jørgensen fra Dansk Kyst- og Naturturisme og seniorprojektleder Maria Aaen fra Partnerskab for Vestkystturisme orientere om udviklingsplanen.

 

Formålet med udviklingsplanen er at skabe et (kommunalt) planlægningsgrundlag i form af en fælles strategisk fysisk planlægning, der blandt andet skal danne grundlag for nye store investeringer i turismen på Vestkysten på tværs af kommunegrænser. Udviklingsplanen skal gennem en kortlægning og analyse munde ud i koordinerede arealudlæg og reservationer, der skal bidrage til investeringssikkerhed og tiltrække potentielle investorer. Udviklingsplanen vil således danne grundlag for udpegning af udviklingspotentialer, prioriteringer og fremtidige indsatser, som skal medvirke til at indfri Partnerskabets vision om, at Vestkysten skal være blandt Europas førende kystdestinationer i 2020. I Vækstforums turismehandlingsplan indgår udvikling af kystturismen som et vigtigt indsatsområde for at udvikle stærke og konkurrencedygtige feriesteder i international klasse. Udviklingsplan for Vestkysten er et vigtigt instrument i forhold til en sådan udvikling.

 

Det er sigtet med udviklingsplanen, at den skal medvirke til langsigtede effekter, så turismeomsætningen i de 11 kommuner i 2025 er steget med 40 % i forhold til 2015 gennem tiltrækning af flere gæster og et øget døgnforbrug.

 

RealDania deltager i udviklingsarbejdet og finansierer udviklingsplanen med 50 %. Den resterende del er finansieret af de 11 kommuner og tre regioner. Region Midtjylland bevilgede på regionsrådsmødet den 23. november 2016 et tilskud på 231.000 kr. til udarbejdelse af udviklingsplanen.

 

Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan for 2016 til 2018 indeholder følgende indsatser:

 

  • Masterplan for destinationsudvikling
  • Program for markedsføring
  • Program for kompetenceudvikling
  • Vækstprogram for Vestkystturismen
  • Vækstprogram for Østersøturismen.

 

Partnerskab for Vestkystturisme står for gennemførelse af Vækstprogram for Vestkystturismen, der udover Udviklingsplanen for Vestkysten blandt andet indeholder et projekt om Vestkystens fødevarer- og kulturoplevelser.

 

Bilag 1 viser oversigten over Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan for 2016-2018 og bilag 2 viser Dansk Kyst- og Naturturismeprojekter medfinansieret eller forventet medfinansieret af Region Midtjylland. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om udviklingsplanen for Danmarks Vestkyst til efterretning.

 

Poul Erik Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-14-17

3. Udmøntning af uddannelsespuljen 2017 - Åben pulje

Resume

Der er indkommet 17 ansøgninger til uddannelsespuljen under den åbne pulje med ansøgningsfrist den 2. maj 2017, hvoraf én er trukket tilbage med henblik på yderligere kvalificering af ansøgningen.

 

Rammen for denne udmøntning af uddannelsespuljen er på 3 mio. kr., og det indstilles, at der bevilges samlet 2,757 mio. kr. til i alt ni forskellige projekter, mens tre ansøgninger udsættes til senere behandling, og fire ansøgninger indstilles til afslag.

Direktionen indstiller,

at der af uddannelsespuljen bevilges 2,757 mio. kr. til ni ansøgninger under forudsætning af, at der indgås resultatkontrakt mellem ansøger og Region Midtjylland, hvorved ansøger forpligter sig til at opretholde medfinansiering på minimum 25 %,

 

at tre ansøgninger udsættes med henblik på at finde samarbejdspartnere til projekterne, og

 

at der meddeles afslag til fire ansøgninger, der alle falder udenfor institutionslovens rammer eller udenfor regionalt besluttede tilskudsrammer inden for uddannelsespuljen.

Sagsfremstilling

Der er indkommet 17 ansøgninger om tilskud fra regionens uddannelsespulje under den åbne pulje, hvoraf én ansøgning efterfølgende er trukket tilbage. Den åbne pulje er beregnet til mindre projekter med en max bevilling på 500.000 kr. og med krav om minimum 25 % i medfinansiering. Der kan i henhold til loven ydes tilskud til almene voksen- og ungdomsuddannelser samt grunduddannelser på de erhvervsrettede ungdomsuddannelser. Der ydes i Region Midtjylland ikke tilskud til anlæg og indkøb af varige goder.

 

Administrationen har i sin vurdering af de indkomne ansøgninger lagt vægt på følgende:

 

  • Ansøgningen er inden for rammen af den åbne pulje
  • Der er tale om et regionalt udviklingsprojekt, der eventuelt bygger på eksisterende viden
  • Der er tale om et samarbejdsprojekt, som involverer flere institutioner
  • Ansøger sikrer videndeling om og anvendelse af resultater fra projektet efterfølgende

 

I bilaget findes en kort beskrivelse og vurdering af de enkelte indkomne ansøgninger nummereret fra 1 til 16.

 

De indkomne ansøgninger kan opdeles i fire overordnede kategorier:

 

  • Kompetencer (ansøgning nr. 2, 4, 5, 7, 11 og 16)
  • Motivation for valg af erhvervsuddannelse i grundskolen (ansøgning nr. 8 og 12)
  • Projekter målrettet merkantile uddannelser (ansøgning nr. 10, 13 og 15)
  • Øvrige (nr. 1 (fokus på sundhed og trivsel), nr. 3 (etablering af skolehaver), nr. 6 (naturvidenskab), nr. 10 (fjernundervisning) og nr. 14 (læringsplatform)).

 

Ansøgninger indstillet til bevilling

2. Uddannelsernes Talent Leadership Academy i Region Midtjylland

Det samlede budget er 602.000 kr. Region Midtjylland søges om 477.000 kr. Der indstilles bevilget 452.000 kr., så egenfinansieringen når op på 25 % af den samlede projektsum.

 

6. Naturvidenskabelige og tekniske studieretningsdage

Det samlede budget er 525.000 kr. Region Midtjylland søges om 195.000 kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

7. MatematikKlar på gf1 og gf2

Det samlede budget er 245.000 kr. Region Midtjylland søges om 183.000 kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb under forudsætning af, at projektets metoder og resultater stilles til rådighed for regionens øvrige institutioner.

 

8. Uddannelsesplanlægningsprojekt - Udvikling af en motiverende og inspirerende karriere for unge i grundskolen ind i erhvervsuddannelserne

Det samlede budget er 573.000 kr. Region Midtjylland søges om 472.000 kr. Projektet indstilles bevilget 430.000 kr., så egenfinansieringen når op på 25 % af den samlede projektsum.

 

10. Kobling af teknologien Virtual Reality til fjernundervisning for at afdække flere effekter i forhold til elevers motivation og læringsudbytte

Det samlede budget er 170.000 kr. Region Midtjylland søges om 127.000 kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

12. Fascination, kreativitet og højteknologi i metalindustrien

Det samlede budget er 680.000 kr. Region Midtjylland søges om 500.000 kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

13. Virksomhedsfokus

Det samlede budget er 375.000 kr. Region Midtjylland søges om 268.000 kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

15. Brobygning mellem erhvervsskole og erhvervsliv på de merkantile erhvervsuddannelser på Herningsholm Erhvervsskole

Det samlede budget er 1.156.000 kr. Region Midtjylland søges om 230.000 kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

16. Et skoleudviklingsprojekt med fokus på studieadfærd, demokrati og antiradikalisering

Det samlede budget er 615.000 kr. Region Midtjylland søges om 500.000 kr. Projektet indstilles til reduceret tilskud på 374.000 kr., da aktiviteter vedrørende udvikling af en strategi for skolen ikke indstilles til tilskud.

 

Ansøgninger indstillet til udsættelse

4. Stille elever

Der ansøges om 208.000 kr. Projektet gennemføres uden partnere, derfor indstiller administrationen, at projektet genfremsendes til næste ansøgningsrunde med flere partenere.

 

5. Digital dannelse i EUD

Der ansøges om tilskud på 171.000 kr. til arbejde med digital dannelse i erhvervsuddannelserne. Projektet indstilles til udsættelse til første halvår 2018, hvor Digitale kompetencer vil være tema for uddannelsespuljen.

 

11. Digitale kompetencer i det tekniske gymnasium

Der ansøges om tilskud på 391.000 kr. til at udvikle, afprøve og evaluere pædagogiske formater og undervisningsmaterialer, som fremmer digitale kompetencer. Projektet indstilles til udsættelse til første halvår 2018, hvor Digitale kompetencer vil være tema for uddannelsespuljen.

 

Ansøgninger indstillet til afslag

1. Tilskud til udendørs crossfit-bane på Paderup Gymnasium

Der ansøges om 30.000 kr. Ansøgningen indstilles til afslag, da der ikke kan ydes anlægstilskud gennem puljen.

 

3. Etablering af skolehaver ved Asmildkloster Landbrugsskole

Der ansøges om tilskud på 189.000 kr. Ansøgningen indstilles til afslag, da målgruppen falder udenfor lovens rammer og ikke involverer grundforløbselever på Asmildkloster Landbrugsskole. Administrationen anbefaler ansøger at undersøge mulighed for kommunal (med)finansiering, da ansøgningen i sit tilsnit er ren kommunal.

 

9. Virtual Reality i detailhandelsuddannelsen

Der ansøges om tilskud på 500.000 kr. Ansøgning indstilles til afslag, da der i projektet ikke er sammenhæng med grundforløbet. Aktiviteter, der alene foregår på hovedforløbet, kan ikke støttes under lovens eksisterende rammer. Samtidig er andelen af det samlede budget og ansøgte beløb, der er øremærket konsulentydelser, for stort og ikke indholdsmæssigt beskrevet i ansøgningen.

 

14. SEL - Sammenhæng i Elevens Læring på tværs af praktiksektorer

Der ansøges om tilskud på 186.000 kr. til at udvikle, designe og teste en samlet læringsplatform, som alle SOSU-assistentelever skal bruge gennem deres uddannelse til interaktivt at koble deres praksisudøvelse sammen med de opsatte mål for de forskellige praktikdele. Ansøgningen indstilles til afslag, da projektet er målrettet hovedforløbselever, som ikke er ansøgningsberettigede i henhold til loven.

 

Økonomi

Der er i 2017 20 mio. kr. til rådighed i uddannelsespuljen. Den samlede ramme for den åbne pulje er på 3 mio. kr., heraf indstilles 2,757 mio. kr. til bevilling. De resterende midler falder tilbage i puljen og indgår i næste udmøntning i oktober 2017.

 

 

Oversigt over uddannelsespuljen er vedlagt som bilag.  

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Poul Erik Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-11-17

4. Orientering om målbillede for regional udvikling

Resume

Status på målbilledet for regional udvikling giver regionsrådet et overblik over målene og de underliggende indikatorer.

Direktionen indstiller,

at målbilledet på regional udvikling tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog i forbindelse med behandlingen af Budget 2017 et målbillede for det regionale udviklingsområde. Målbilledet består af en overordnet vision om, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Visionen tager udgangspunkt i regionens Vækst- og Udviklingsstrategi.

 

Herudover er der i målbilledet fire strategispor, som er pejlemærker for, at regionen kan blive en attraktiv og bæredygtig vækstregion, samt otte delmål, der skal styres efter. Der er udvalgt 18 indikatorer, som konkretiserer delmålene.

 

Der er på det regionale udviklingsområde generelt tale om en rapportering, som udvikler sig over en længere periode, og hovedparten af de bagvedliggende data opdateres kun én gang årligt. Derfor er der valgt at fastlægge en årlig kadence for rapporteringen på de forskellige delmål. Hver rapportering sætter fokus på og udfolder et eller flere delmål og tilhørende indikatorer. På den måde vil der blive fulgt op på alle delmål og indikatorer i løbet af 2017.

 

Afrapporteringen bygger på de senest opdaterede data for de enkelte indikatorer.

 

Parallelt med den politiske behandling af målbilledet sker der en løbende administrativ opfølgning på målbilledet. Den administrative opfølgning sker dels i Vækstforums administrative styregruppe og dels i Kompetencerådet og i Uddannelsesrådet. Her igangsættes indsatser for at tage regionale initiativer, der kan understøtte delmålene. Større initiativer vil blive forelagt Vækstforum og regionsrådet.     

 

Denne rapportering fokuserer på delmålene:

 

  • Vi hjælper virksomhederne med at skabe vækst og omstille sig til verdensmarkedet
  • Vi dyrker vores styrke

 

De seneste fem år har der været økonomisk fremgang, og i perioden 2010 til 2014 har væksten stort set været identisk i Region Midtjylland og i hele landet. I 2015 voksede økonomien i Region Midtjylland dog med 2,1 procent mod en vækst i hele landet på 1,4 procent. Væksten har været højere i Vestjylland end i Østjylland. I 2015 voksede økonomien med 2,8 procent i Vestjylland mod 1,8 procent i Østjylland.

 

De seneste fem år har udviklingen i Region Midtjyllands fokusområder været en smule mere positiv i hele landet end i Region Midtjylland. I 2014 havde fokusområderne en negativ vækst på -2,1 procent i Region Midtjylland mod -1,5 procent i hele landet. Samtidig har fokusområdernes vækst siden 2009 været højere i Vestjylland end i Østjylland. Dog med et ganske kraftigt fald i Vestjylland i 2014.

 

Indikatorerne, som ligger til grund for delmålene er:

 

  • Økonomisk vækst
  • Industriens eksportandel
  • Produktivitet
  • Fokusområdernes vækst
  • Fokusområdernes andel af samlet vækst 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om målbilledet for regional udvikling til efterretning.

  

Poul Erik Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-20-17

5. Regeringens udspil til reform på uddannelsesområdet for inaktive unge #

Resume

Regeringen er på baggrund af ekspertudvalget for Bedre veje til en ungdomsuddannelse kommet med et udspil til en reform af de forberedende tilbud.

 

Hovedelementerne i udspillet er: en ny forberedende uddannelse, der løfter de unge, et samlet kommunalt ansvar for de unge, uddannelsesdækning i hele landet og en ny uddannelsespolitisk målsætning med ambitioner for alle unge.

 

Hensigten er god, men der er en række udfordringer, som bør overvejes yderligere.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning, og

 

at udfordringerne i regeringens udspil til reform af de forberedende tilbud drøftes.

Sagsfremstilling

Baggrund

Ekspertgruppen - Stefan Hermann udvalget - blev nedsat af regeringen for at give anbefalinger på området for bedre veje til en ungdomsuddannelse. Ekspertgruppen fik til opgave at komme med anbefalinger indenfor tre spor:

 

  • Fokusering af tilbuddene i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse
  • Styrket kvalitet af tilbuddene i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse
  • Bedre incitamentsstrukturer og ansvarsfordeling i forbindelse med de unges uddannelsesforløb.

 

Ekspertgruppen skulle derudover komme med anbefalinger til, hvorvidt og i givet fald hvordan 95-procentmålsætningen skal videreføres fremadrettet.

 

Med ekspertgruppen ønskede regeringen at understøtte, at den enkelte unge får det uddannelsesforløb, som bedst understøtter en positiv udvikling i den unges personlige, faglige og sociale kompetencer, og som er nødvendig for den videre færd i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

 

Ekspertgruppens anbefalinger

I februar 2017 kom ekspertgruppen med sine anbefalinger til regeringen i publikationen Bedre veje til en ungdomsuddannelse, som handler om de unge, der ikke går den lige vej fra grundskolen til ungdomsuddannelserne. Publikationen handler også om de tilbud og indsatser, som denne gruppe kan modtage for at opnå en bedre vej til en ungdomsuddannelse og arbejdslivet. Indsatsen omhandler i dag omtrent 70.000 unge i aldersgruppen 15-29 år.

 

Ekspertgruppens anbefalinger indebærer: 1) en ny politisk målsætning for alle unge, 2) en kommunal ungeindsats, understøttende funktioner i indsatsen og overgange for målgruppen, og 3) en ny forberedende uddannelse og dennes indhold, styring og finansiering.

 

Dertil anbefaler ekspertgruppen at erstatte 95-procentmålsætningen med målsætningen: Alle unge skal med. 90 % af en ungdomsårgang skal gennemføre mindst en ungdomsuddannelse, og de unge, der ikke gennemfører en ungdomsuddannelse (10 %), skal opnå erhvervskompetence blandt andet via beskæftigelse.

 

Regeringens udspil til reform

Som opfølgning herpå kom regeringen i maj 2017 med udspillet "Tro på dig selv - det gør vi" til en reform af det forberedende tilbud. Hovedelementerne i regeringens udspil på det forberedende område er:

 

  • En ny forberedende uddannelse, der løfter de unge med tre alternative spor: Almen grunduddannelse, produktionsgrunduddannelse samt erhvervsgrunduddannelse
  • Et samlet kommunalt ansvar for de unge op til 25 år
  • Uddannelsesdækning i hele landet med 75 uddannelsessteder, heraf 25 moderinstitutioner
  • En ny uddannelsespolitisk målsætning med ambitioner for alle unge.

 

Udfordringer i regeringens udspil

Regeringens hensigt om at give et forbedret tilbud til unge med sociale, faglige eller personlige problemer medfører en række udfordringer, som bør overvejes nærmere:

 

  • Vil regeringens udspil påvirke mulighederne for det generelle kompetenceløft for den øvrige del af arbejdsstyrken? Formålet med reformen er at styrke de svageste unge. Derfor skal normalt fungerende voksne over 18 år ikke tvinges på en ny Forberedende uddannelse, som i udgangspunktet er målrettet udsatte unge fra 15-25 år.
  • Er en bestemt aldersgrænse på 25 år hensigtsmæssig? Bør der ikke i stedet ses på den enkeltes behov gennem en konkret uddannelsesparathedsvurdering, som kan visitere den unge til det bedste tilbud for ham/hende - hvad enten det nu er den Forberedende uddannelse, Almen Voksen Uddannelse (AVU) på VUC eller noget helt tredje?
  • Vil oprettelsen af 25 moderskoler for den Forberedende uddannelse med 50 filialer føre til en centralisering af de forberedende tilbud og øge den fysiske afstand for mange af eleverne?
  • Hvis AVU-uddannelsen på VUC'erne fremover skal afgive mange kursister for at skabe volumen på den Forberedende uddannelse, hvordan sikrer vi så, at VUC'erne har nok kursister til, at de også kan hænge økonomisk sammen og sikre et højt fagligt niveau?
  • Er det muligt at opnå en tilstrækkelig kobling mellem skole og erhverv?
  • Understøtter den foreslåede finansieringsmodel kvaliteten i tilbud til de enkelte unge?
  • Hvem skal løse opgaven fremover? Skal eksisterende uddannelsesinstitutioner (produktionsskoler, VUC'er og erhvervsskoler) løse opgaven med den nye Forberedende uddannelse, eksempelvis gennem konsortiedannelser?

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om regeringens udspil til reform på uddannelsesområdet for inaktive unge til efterretning.  

  

Poul Erik Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-2-17

6. Orientering om udbud af ungdomsuddannelser#

Resume

Det rådgivende udvalg har bedt om en kort orientering om udbuddet af ungdomsuddannelser fra skoleåret 2018/2019. Sagen vil blive behandlet på udvalgsmødet den 9. august 2017.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om udbud af ungdomsuddannelser tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Undervisningsministeriet godkendte den 30. januar 2017 nedenstående tidsplan for nye ansøgninger til ungdomsuddannelser i Region Midtjylland fra skoleåret 2018/2019. Tidsplanen blev udsendt til alle institutioner og undervisningsministeriet den 2. februar 2017.

 

Tidsplan:

  • 10. marts 2017: Regionen modtager ansøgninger
  • 16. juni 2017: Al sagsbehandling skal være færdig og klarmeldt til politisk behandling i regionsrådet
  • 9. august 2017: Det rådgivende udvalg for regional udvikling drøfter sagsfremstillingen med alle ansøgningerne
  • 23. august 2017: Regionsrådet behandler den endelige indstilling til undervisningsministeriet
  • 1. september 2017: Frist for indstilling og ansøgninger til undervisningsministeriet 

 

Regionen har i alt modtaget syv ansøgninger til HF og STX.

 

De seks ansøgninger om toårigt HF kommer fra følgende skoler: Uddannelses Center Holstebro, Bjerringbro Gymnasium, Rønde Gymnasium, Herningsholm Erhvervsskole, Uddannelses Center Ringkøbing Skjern samt Den Jydske Haandværkerskole sammen med Favrskov Gymnasium.

 

Der er ligeledes modtaget én ansøgning om toårigt STX fra Herning Gymnasium.

 

Det forventes også, at der vil komme en HTX ansøgning fra Struer Statsgymnasium. For at kunne søge om HTX skal institutionen være godkendt af undervisningsministeriet til bestemte grundforløb på erhvervsuddannelserne. Struer Statsgymnasium har først fået disse godkendelser ved den sidste ansøgningsrunde til erhvervsuddannelserne i efteråret 2016.

 

Lige nu finder en høringsproces sted, hvor relevante uddannelsesinstitutioner høres om en mulig fremtidig placering af HF, STX og HTX. Regionen har modtaget omkring halvdelen af høringssvarene.   

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om udbud af ungdomsuddannelser til efterretning.

 

Poul Erik Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

7. Sager på vej til vækstforum #

Resume

Kort orientering om de sager, der behandles på mødet den 12. juni 2017 i vækstforum.

Direktionen indstiller,

at orienteringen vedrørende sager på vej fra vækstforum tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Vækstforum holder sit kommende møde den 12. juni 2017.

 

Temaet er her en status for Scale-up, et tværregionalt eliteprogram for iværksættere og mindre virksomheder med et ekstraordinært vækstpotentiale.

 

Der blev i august 2016 indgået kontrakter med de første 10 operatører, der skal tilbyde acceleratorforløb til landets mest lovende vækstvirksomheder. I Midtjylland er der faglige specialiseringer inden for smart industri, cleantech og fødevarer. De 10 acceleratormiljøer er alle kommet godt fra start og har nu det første hold af virksomheder igennem træningsforløb.

 

Derudover følger tre sager, som vedrører fødevarer og turisme.

 

Ansøgning om forlængelse af brobyggerfunktion i Danish Food Cluster

Danish Food Cluster ønsker at forlænge den brobyggerfunktion, som klyngeorganisationen allerede i dag varetager. Formålet er at understøtte den midtjyske strategi for en forenkling af erhvervsfremmetilbuddet på fødevareområdet. En forenklingsdagsorden, som skal være med til at styrke samarbejdet mellem aktørerne på tværs af de tre vestdanske regioner.

 

Det samlede budget er på 1,7 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om en medfinansiering på 850.000 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler.

 

Ansøgning om to turismeinitiativer: Vestkystens turismevækstklynge og TOURISMX

Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme søger om tilskud til "Vestkystens turismevækstklynge" i Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner. Projektet har til formål at udvikle et stærkt og sammenhængende oplevelsessortiment på tværs af de fire stærke feriesteder Blåvand, Henne Strand, Hvide Sande og Søndervig med afsæt i eksisterende styrkepositioner – set med gæstens øjne. I det langsigtede perspektiv er målet, at der skabes et komplet "Seaside Resort Vestkysten".

 

Derudover søger fonden om støtte til innovationsprojektet TOURISMX. Turismen har et efterslæb i forhold til øvrige erhverv, når det gælder innovation. TOURISMX tager udgangspunkt i, at innovationsskabelse sker i krydsfeltet mellem virksomheder indenfor og udenfor turismebranchen, forbrugere og videninstitutioner, offentlige og private aktører og store og små spillere. Projektet vil etablere tætte samarbejder mellem små og mellemstore virksomheder fra turismebranchen, de stærkeste turismeforskningsmiljøer og innovative virksomheder både indenfor og udenfor turismebranchen. Derudover er det en præmis, at slutbrugerne inddrages i udviklingsforløbet, således at de produkter og services, der udvikles, er markedsrelevante.

 

Begge projekter er med til at udmønte Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan for 2016-2018.

 

Der søges om henholdsvis 1,125 mio. kr. og 1 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler. I forhold til TOURISMX er der tale om et nationalt initiativ, som har et samlet budget på 20 mio. kr., hvoraf de 10 mio. kr. kommer fra de nationale EU-midler og 5 mio. kr. er privat medfinansiering.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om sager på vej til vækstforum til efterretning.

  

Poul Erik Christensen og Arne Lægaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

8. Godkendelse af referat fra mødet den 17. maj 2017 #

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 17. maj 2017.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 17. maj 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 17. maj 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 17. maj 2017.

 

Poul Erik Christensen og Arne Lægaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

9. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering af udvalgets medlemmer.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen