Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 17. maj 2017 kl. 14:00
i GreenLab Skive, Kaastrupvej 22, 7860 Spøttrup

Alle medlemmer var mødt.

 

Mødet blev hævet kl.16.10.


Sagnr.: 1-00-16-16

1. Tema: Integration af vedvarende energi i det samlede energiforsyningssystem (kl. 14.00-15.00) #

Sagsfremstilling

GreenLab Skive er betegnelsen for en kommende erhvervspark, hvor virksomheder kan teste og fremvise nye løsninger inden for integration af vedvarende energi i det samlede energiforsyningssystem.

 

Centralt for GreenLab Skive står at etablere et anlæg, som løser et af problemerne med lagring af vedvarende energi ved at udnytte vindmøllestrøm og overskydende kuldioxid fra biogasproduktion til at producere metan. Metanen kan dernæst opbevares i naturgasnettet.

 

Målet er også, at erhvervsparken skal fungere som en stor industriel symbiose; det vil sige et erhvervsfællesskab, hvor overskudsenergi og affaldsressourcer fra én virksomhed benyttes som input til produktionsprocessen hos en anden. Fx kan plastaffald fra affaldsselskabet NOMI4S af en anden virksomhed omdannes til brændstof til transport.

 

Når erhvervsparken er fuldt etableret, vil den udgøre et levende laboratorium og være et unikt eksempel på, hvordan en industriel symbiose kan designes og bygges op fra grunden.

 

Region Midtjylland understøtter etableringen af GreenLab Skive ved at medfinansiere aktiviteter i EU Interreg projektet Biogas2020. Regionen medfinansierer Biogas2020, som også omfatter andre delprojekter, med knap 5 mio. kr.

 

I Skive har Region Midtjyllands støtte medvirket til, at der nu foreligger en tidsplan for at etablere et biogasanlæg, som ejes af lokale landmænd og energiselskabet EON i fællesskab. Støtten medvirker også til udarbejdelse af en forretningsplan for en energisymbiose og til aktiviteter, som forbereder den fysiske etablering af det anlæg, der skal lagre vindstrøm i naturgasnettet.

 

Region Midtjylland har tidligere støttet udvikling af GreenLab Skive via initiativet "Energi i Væksten" med Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter som operatør.

 

På baggrund af en konkret ansøgning fra GreenLab Skive indstillede Vækstforum i Midtjylland i 2016 GreenLab Skive til at modtage midler fra Erhvervs- og Vækstministeriets initiativ, Målrettet Erhvervsindsats. Ministeriets målrettede indsats skal understøtte privat vækst og jobskabelse, der hvor en kombination af regionale styrkepositioner, lokal vindermentalitet og privat engagement kan skabe selvbærende vækst og beskæftigelse. GreenLab Skive blev i december 2016 tildelt knap 9 mio. kr. fra puljen til at realisere erhvervsparken. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg af Steen Harding Hintze, international projektleder, GreenLab Skive. GreenLab-projektet har som ambition at skabe en erhvervspark med fokus på fremtidens energi- og ressourcelandskab. Ideen er bl.a., at virksomhederne i erhvervsparken skal demonstrere og udvikle, hvordan én virksomheds overskudsenergi kan genbruges i en anden virksomheds produktion. Der skal skabes en såkaldt symbiose af nuværende og fremtidige energiformer.

 

Udvalget drøftede rammer og betingelser for erhvervsudviklingsprojekter i den skala, som GreenLab lægger op til. Energiafgifter, lokalplaner, infrastruktur, finansiering, tiltrækning af danske og udenlandske virksomheder, politisk engagement m.v. er nogle af de vilkår, der har krævet en særlig opmærksomhed for, at GreenLab kan blive til virkelighed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-3-17

2. Ansøgninger til regionens kulturudviklingsmidler 2017

Resume

Der er pr. 1. marts 2017 indkommet 50 ansøgninger om i alt 15,3 mio. kr. af regionens kulturudviklingsmidler. Direktionen indstiller 21 ansøgninger til godkendelse med et samlet beløb på i alt 4,85 mio. kr.

Direktionen indstiller,

 

at der af kulturudviklingsmidlerne bevilges i alt 4,85 mio. kr. til ansøgningerne beskrevet i sagsfremstillingen,

 

at bevillingerne gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projekterne falder på plads, så projekterne kan gennemføres efter planen, og

 

at der omdisponeres 0,359 mio. kr. fra områdets administrationspulje til kulturudviklingsmidlerne.

Sagsfremstilling

Der er pr. 1. marts 2017 indkommet 50 ansøgninger om i alt 15,3 mio. kr. af regionens kulturudviklingsmidler. Ansøgningerne blev drøftet i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling den 5. april 2017.

 

På baggrund af drøftelsen besluttede udvalget følgende anbefalinger:

 

  • Der skabes plads til at godkende så mange ansøgninger som muligt, eventuelt ved at nedsætte tilskudsbeløbet, hvor projekterne kan gennemføres med et mindre budget.
  • Der lægges vægt på en ligelig geografisk spredning af ansøgningerne.
  • Ansøgninger, der sigter mod en videreførelse og forankring af Aarhus 2017-projekter, imødekommes så vidt muligt.

 

Administrationen har vurderet de indkomne ansøgninger i henhold til udvalgets anbefalinger og retningslinjerne beskrevet i regionens kulturpolitik. For at komme i betragtning til tilskud gælder det, at projekterne skal have regional betydning og indeholde en udviklings- og netværksdimension. Dertil har administrationen lagt vægt på, om ansøgningerne indeholder læring og ny viden, og om projekterne peger frem mod en varig forankring og udvikling.

 

Det har endvidere indgået i administrationens overvejelser, om ansøgningerne forholder sig til regionens strategiske satsninger om talent, samspil med andre samfundsområder (fx sundhedsområdet og undervisningsområdet) og internationalt udsyn. Dette har dog ikke været en betingelse for at komme i betragtning til tilskud, idet ansøgninger, som ikke forholder sig til disse satsninger, også kan have en stærk udviklings- og netværksdimension.

 

Endelig har administrationen sikret sig, at visse formelle krav overholdes, primært et krav om 50 % medfinansiering fra andre kilder end Region Midtjylland.

  

På baggrund heraf, har administrationen inddelt ansøgningerne i to kategorier:

 

a) Ansøgninger, der opfylder retningslinjerne for tilskud, og som indstilles til godkendelse med helt eller delvist det ansøgte beløb.

  

b) Ansøgninger, der ikke opfylder retningslinjerne for tilskud eller af andre grunde ikke kan godkendes, og som indstilles til afslag.

 

Der er udarbejdet korte resuméer af de indkomne ansøgninger (bilag 1). Derudover vedlægges et dokument med ansøgningernes fulde tekst (bilag 2).

 

Ansøgninger, der opfylder retningslinjerne for tilskud, og som indstilles til godkendelse

(nummerering i overensstemmelse med ansøgningsnummer i bilaget)

 

5. Dansk Talentakademi: Comics for Good – tegneserier der gavner

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 178.500 kr. Region Midtjylland søges om 89.000 kr. Der indstilles et tilskud på 89.000 kr.

 

9. Aarhus Jazz Orchestra: Danish Youth Jazz Orchestra

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 466.000 kr. Region Midtjylland søges om 200.000 kr. Der indstilles et tilskud på 200.000 kr.

 

11. Teaterhuset Filuren: TalentNetværk – et specialnetværk under SceNet

Projektet er treårigt. Det samlede budget er 1.432.000 kr. Region Midtjylland søges om 716.000 kr. Der indstilles et tilskud på 105.000 kr. til et etårigt pilotprojekt.

 

12. Operaen i Midten: GrowOP! Hub of knowledge

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 318.000 kr. Region Midtjylland søges om 152.000 kr. Der indstilles et tilskud på 152.000 kr.

 

15. Secret Hotel: Landscape Dialogues/Landskabsdialoger

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 94.000 kr. Region Midtjylland søges om 47.000 kr. Der indstilles et tilskud på 47.000 kr.

 

16. Lungeforeningen: Lungekor og livsglæde i Region Midtjylland

Projektet er toårigt. Det samlede budget er 371.000 kr. Region Midtjylland søges om 190.000 kr. Der indstilles et tilskud på 181.000 kr. jf. kulturpolitikkens retningslinjer om 50 % medfinansiering.

 

17. Vestjyllands Højskole: Fortælle Akademi – mangfoldighed og kunstnerisk kvalitet

Projektet er toårigt. Det samlede budget er 865.000 kr. Region Midtjylland søges om 379.000 kr. Der indstilles et tilskud på 379.000 kr.

 

18. Ticket to Future Festivals co. Horsens Kommune: Ticket to Future Festivals

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 609.000 kr. Region Midtjylland søges om 80.000 kr. Der indstilles et tilskud på 80.000 kr.

 

20. Viborg Museum: Gentænkning af museet. Når museer og teatre skaber oplevelser sammen

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 600.000 kr. Region Midtjylland søges om 300.000 kr. Der indstilles et tilskud på 300.000 kr.

 

24. Urban Lab: Fremtidssikring af Urban Lab-netværket

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 1,8 mio. kr. Region Midtjylland søges om 250.000 kr. Der indstilles et tilskud på 250.000 kr.

 

25. Børnekulturhuset i Aarhus: Det mobile arkitekturværksted

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 500.000 kr. Region Midtjylland søges om 250.000 kr. Der indstilles et tilskud på 222.000 kr. med henvisning til den samlede prioritering af midlerne.

 

28. SceNet: Opkvalificering af medarbejdere i scenekunsten

Projektet er toårigt. Det samlede budget er 200.000 kr. Region Midtjylland søges om 100.000 kr. Der indstilles et tilskud på 100.000 kr.

 

29. Aarhus Litteraturcenter: Skrivekunstakademiet – Writing:Lab

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 267.000 kr. Region Midtjylland søges om 133.500 kr. Der indstilles et tilskud på 133.500 kr.

 

32. Den Kreative Skole: De sjældne instrumenter og orkesterliv

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 1,1 mio. kr. Region Midtjylland søges om 552.000 kr. Der indstilles et tilskud på 548.000 kr. jf. kulturpolitikkens retningslinjer om 50 % medfinansiering.

 

34. Opgang 2: Forprojekt for ’Hvor Regnbuen Ender’

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 770.000 kr. Region Midtjylland søges om 200.000 kr. Der indstilles et tilskud på 200.000 kr.

 

35. Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder: Billedkunstens Dag i Region Midtjylland

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 394.000 kr. Region Midtjylland søges om 196.000 kr. Der indstilles et tilskud på 196.000 kr.

 

36. Kulturring Østjylland: Vovemod - Vilje til talent

Projektet er etårigt. Det samlede budget er 986.750 kr. Region Midtjylland søges om 267.500 kr. Der indstilles et tilskud på 267.500 kr.

 

38. Danske Ungdoms og Børne Artisters Landsforening (DUBAL): Cirkus for alle

Projektet er treårigt. Det samlede budget er 1,2 mio. kr. Region Midtjylland søges om 500.000 kr. Der indstilles et tilskud på 500.000 kr.

 

39. Teatret OM: Forprojekt til ’Lighthouses’

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 949.000 kr. Region Midtjylland søges om 400.000 kr. Der indstilles et tilskud på 400.000 kr.

 

48. Foreningen Rural Forum Network Denmark: Rural Forum Midtjylland

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 992.000 kr. Region Midtjylland søges om 400.000 kr. Der indstilles et tilskud på 300.000 kr., da det er administrationens vurdering, at projektet kan gennemføres for et mindre beløb end ansøgt.

 

49. Holstebro Kommune og Silkeborg Kommune: Forprojekt i forbindelse med udvikling af regionalt netværk for kultur og sundhed

Projektet er et etårigt pilotprojekt. Det samlede budget er 400.000 kr. Region Midtjylland søges om 200.000 kr. Der indstilles et tilskud på 200.000 kr.

 

Økonomi

Summen af bevillinger til de indstillede projekter udgør 4,85 mio. kr. Et detaljeret budget og finansieringsplan for de indstillede projekter er vedlagt som bilag 3.

 

 

Det samlede kulturbudget er på 11,727 mio. kr. Kulturbudgettet er inkl. momsrefusion og en omdisponering af overførsel af midler fra kulturområdets administrationspulje. Kulturinstitutioner kan ikke afløfte moms af deres tilskud. Det medfører, at regionen på kulturområdet kompenseres gennem indenrigsministeriets positivliste, så puljen dermed tilføres yderligere 8 %. Kulturområdet har tidligere haft en administrationspulje, som ikke har været udnyttet fuldt ud. Derfor overføres midlerne allerede nu til kulturpuljen, således at de kan anvendes til udmøntning af kulturpolitikken. En samlet oversigt over kulturudviklingsmidler er vedlagt som bilag 4.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-6-14

3. Forlængelse af Region Midtjyllands EU-kultursatsning Genvej til Europa

Resume

Region Midtjyllands EU-kultursatsning "Genvej til Europa" har til 1. september 2017 varet i tre år. Der søges om en forlængelse af projektet frem til den 1. september 2018. Forlængelsen skal dels bruges til fortsat rådgivning af igangværende og kommende EU-projekter, dels til forberedelse af en langsigtet indsats på området.

 

"Genvej til Europa" ønskes videreført, da indsatsen er vigtig i forhold til den regionale kulturpolitik, samarbejdet med kommunerne og udvikling af kulturinstitutionerne og deres arbejde.

Direktionen indstiller,

at der af kulturudviklingsmidlerne bevilges 1 mio. kr. til en fortsættelse af "Genvej til Europa" frem til den 1. september 2018.

Sagsfremstilling

Regionsrådet iværksatte i marts 2014 udviklingsprojektet "Genvej til Europa" (GtE). Projektet har til formål at udvikle den internationale dimension i midtjyske kulturprojekter. Projektet er gennemført i samarbejde med regionens EU-kontor i Bruxelles (CDEU) og Aarhus 2017 og vil være afsluttet pr. 1. september 2017. Det er finansieret af regionens kulturudviklingsmidler med 3 mio. kr. og af CDEU med 720.000 kr. En evaluering af projektet samt tilbagemeldinger fra regionens kommuner peger på, at det er ønskeligt at videreføre den internationale kulturopgave på lang sigt.

 

Med Aarhus 2017 er der skabt en vision om et blivende kultursamarbejde på tværs af regionen fra og med 2018. Som en videreførelse af det arbejde, der allerede er i gang, har regionsrådet den 26. april besluttet at indbyde regionens 19 kommuner til et strategisk samarbejde om kultur fra og med 2018. Med en videreførelse af GtE vil der kunne skabes synergi og sammenhæng mellem de to initiativer, så mange af de internationale relationer og samarbejdsprojekter, der er etableret i regi af Kulturby 2017, vil kunne danne grundlag for en styrkelse af det midtjyske kulturudbud - også i et internationalt perspektiv.

 

Baggrund 

GtE er iværksat for at styrke internationalt udsyn og samarbejde på kulturområdet. Mere specifikt skal projektet medvirke til at skabe adgang til EU-finansiering af kulturprojekter, ligesom det skal bidrage til at sikre kulturfaglig relevans og kvalitet i de projekter, der sættes gang. Endelig skal det bane vejen for en permanent indsats til opkvalificering af regionens, kommunernes og kulturinstitutionernes indsats i forhold til EU og internationalt samarbejde.

 

Projektet er organiseret med en styregruppe med repræsentanter fra Region Midtjylland, CDEU og Aarhus 2017. Den daglige ledelse varetages af CDEU, hvor der er ansat en international kulturrådgiver, der primært arbejder lokalt i regionen med rådgivning, kompetenceudvikling og etablering af regionale og internationale netværk. Projektet gennemføres i samarbejde med en tværfaglig arbejdsgruppe fra Regional Udvikling og Aarhus 2017-sekretariatet.

 

Evaluering og resultater 

Projektets første 2½ år er netop blevet evalueret. Resultaterne er samlet i en rapport, der vedlægges som bilag. 

 

Af rapporten fremgår det, at der er indkommet 108 projektidéer fra en bred kreds af aktører. Tyve af idéerne er blevet til ansøgninger under nordiske og europæiske fonde. Heraf har 10 fået tilskud. Yderligere otte projekter er p.t. under udvikling. De nordiske tilskud beløber sig til i alt 1,3 mio. kr., EU-tilskuddene til i alt 2,8 mio. kr. (opgørelsen af EU-tilskuddene omfatter også de tilskud, der er givet til partnere uden for Danmark).

 

Endvidere viser evalueringen, at projektet er blevet oplevet som særdeles relevant, og at det i høj grad har flyttet grænser i forhold til aktørernes vilje og evne til indgå i internationale netværk og til at give sig i kast med ressourcekrævende ansøgninger til EU. Der har været stor tilfredshed med projektets synlighed og nærhed til brugerne og med kombinationen af direkte rådgivning og brede orienteringsmøder.

 

Anbefalinger:

  • Projektet fortsættes med en kombination af direkte, individuel rådgivning og forskellige former for netværksmøder, hvor ekspertbistand kobles med mulighed for erfaringsudveksling mellem deltagerne.
  • Lokal forankring og tilstedeværelse er en forudsætning, både for at aktørerne kommer i gang og for at fastholde deres internationale engagement.
  • CDEU-kontorets deltagelse i projektet er en forudsætning for den nødvendige opdatering i forhold til EU-programmerne og for det brede europæiske overblik over mulige partnere.
  • Rådgivningen ophører ikke, når tilskuddet fra EU er i hus, men fortsætter i projektets gennemførelsesfase.
  • Også mindre kulturinstitutioner skal have mulighed for at drage fordel af indsatsen.
  • EU-kulturindsatsen med rådgivning, netværksdannelse mv. kan med fordel gennemføres som en regional opgave.

 

Økonomi 

En forlængelse af GtE frem til september 2018 forudsætter en bevilling fra kulturudviklingsmidlerne på 1 mio. kr. Medfinansieringen fra CDEU-kontoret beløber sig til 240.000 kr.

 

 

Kulturområdet har tidligere haft en administrationspulje, som ikke har været udnyttet fuldt ud. Derfor overføres midlerne allerede nu til kulturpuljen, således at de kan anvendes til udmøntning af kulturpolitikken.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tidligere Politisk Behandling

Regionsrådets møde den 19. marts 2014.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-4-13

4. Forlængelse af supportfunktionen for danske klyngeorganisationer (Indstilling fra vækstforum)

Resume

Som en del af den danske klyngestrategi "Strategi for samarbejde om Danmarks klynge- og netværksindsats" blev der i 2014 oprettet en fælles supportfunktion, Cluster Excellence Denmark, som yder støtte til danske klyngeorganisationer.

 

Klyngeorganisationens basisaktiviteter finansieres i fællesskab af Ministeriet for Forskning og Uddannelse og de fem regionale vækstfora efter en aftalt fordelingsnøgle. Blandt parterne og brugerne er der tilfredshed med den hidtidige indsats, og parterne ønsker derfor at forlænge Cluster Excellence Denmarks funktion i en 2-årig periode samt at videreføre den hidtidige model for samfinansiering i uændret form.

 

Det foreslås, at de fem regioner og Bornholms Regionskommune skal bidrage med i alt 2,4 mio. kr. årligt i perioden 2017-18, og at Ministeriet for Forskning og Uddannelse skal bidrage med 2,6 mio. kr. årligt i samme periode.

Direktionen indstiller, at indstillingen fra vækstforum tiltrædes, således

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 1,0 mio. kr. i 2017 til Cluster Excellence Denmark til videreførelse af supportfunktionen for de danske klyngeorganisationer. Bevillingen gives under forudsætning af godkendelse i de øvrige vækstfora og Ministeriet for Forskning og Uddannelse. Bevillingen udmøntes med 0,5 mio. kr. i 2017 og 0,5 mio. kr. i 2018.

Sagsfremstilling

Som den nationale supportfunktion for klynger og netværk forener Cluster Excellence Denmark den nationale og regionale indsats for klynge- og netværksudvikling, så Danmark får opbygget og synliggjort en stærk dansk og international klyngeprofil. Rammerne for Cluster Excellence Denmarks arbejde er fastlagt i den nationale Klyngestrategi 2.0, som er støttet af seks ministerier, fem regioner og en række større kommuner.

 

Målgruppen for supportfunktionen er de 48 mest betydende klyngesekretariater, der kan trække på Cluster Excellence Denmarks servicer, der primært er koncentreret inden for tre kerneområder: kompetenceudvikling, professionalisering og internationalisering.

 

Effekter

Cluster Excellence Denmark skal udvikle og professionalisere de danske klyngeorganisationer, så disse fx bliver bedre til at skabe innovative samarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner. Cluster Excellence Denmark er herigennem med til at øge væksten og jobskabelsen på de erhvervsområder, hvor Region Midtjylland har stærke klynger. Det er bl.a. områder som energi og klima, fødevarer, IKT og kreative erhverv og smart industri.

 

Aktiviteter

Supportfunktionen løser følgende obligatoriske opgaver:

 

  • Videnindsamling, analyser, monitorering af resultater, benchmark-analyser og certificering af klynger i henhold til ECEI-standarden (kvalitetsmærkning på guld-, sølv- eller bronzeniveau)
  • Videnformidling til klyngerne, samarbejde med andre innovations- og erhvervsfremmeaktører, samarbejde med Enterprise Europe Network og andre landes supportfunktioner.
  • Markedsføring af de danske klynger, formidling af succeshistorier, repræsentere én fælles indgang til danske klynger og netværk – både i Danmark og internationalt.
  • Fungere som sparringpartner overfor klyngeforum med henblik på at indsamle og systematisere erfaringer fra udvikling af danske klyngeorganisationer.

 

Derudover bistår supportfunktionen danske klynger og netværk med skræddersyede initiativer, servicer og arrangementer, der tager udgangspunkt i klyngernes behov, fx udvikling af fælles it-værktøjer.

 

Organisering

Regionerne udgør, sammen med Styrelsen for Forskning og Uddannelse, styregruppen for Cluster Excellence Denmark, der på to årlige møder lægger strategi, planlægger aktiviteter og løbende følger arbejdet med klyngeudviklingen.

 

Økonomi

Der søges om i alt 1,0 mio. kr. til videreførelse af supportfunktionen. Budget og finansiering fremgår af nedenstående fordelingsnøgle.

 

 

 

Oversigt over erhvervsudviklingsmidler er vedlagt som bilag.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tidligere Politisk Behandling

Vækstforum godkendte indstillingen på mødet den 4. april 2017 (skriftlig høring).

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-50-71-12-17

5. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Poul Erik Christensen om deponering af radioaktivt affald i Danmark

Resume

Regionsrådsmedlem og formand for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling Poul Erik Christensen har anmodet om en status på sagen om deponering af radioaktivt affald i Danmark.

Direktionen indstiller,

at henvendelsen drøftes.

Sagsfremstilling

Regionsrådsmedlem og formand for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling Poul Erik Christensen har henvendt sig administrationen for at få orientering om, status og forløb på sagen omkring deponering af radioaktiv affald i Danmark.

 

I årene 1957-2000 havde Danmark tre atomreaktorer i drift til forskningsformål på Forskningscenter Risø. I 2003 besluttede Folketinget, at anlæggene skulle afvikles senest i 2023. Siden 2003 har der været undersøgelser i gang om, hvordan det radioaktive affald fra Risøanlæggene og andre kilder (industri, hospitaler og læreanstalter) bedst kan opbevares i fremtiden.

 

Administrationen har udarbejdet et notat om sagen, som er vedlagt som bilag. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede henvendelsen og anbefaler, at deponeringen ikke sker langt fra de forskningsmiljøer, der har kendskab til affaldet. Udvalget frygter, at atomaffaldet kaster en negativ skygge over fødevareindsatsen i Region Midtjylland.

 

Ivar Dreyer kunne ikke tilslutte sig anbefalingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-51-71-352-16

6. Orientering om indberetning om jordforurening 2016 #

Resume

Den årlige indberetning til Miljøstyrelsen om aktiviteter på jordforureningsområdet er klar for 2016. Den samlede økonomi på jordforureningsområdet var på 36,7 mio. kr og 41,5 årsværk.

Direktionen indstiller,

at indberetningen til Miljøstyrelsen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Der laves en årlig indberetning til Miljøstyrelsen over de udførte aktiviteter på jordforureningsområdet. Indberetning om jordforurening 2016 er vedlagt som bilag.

 

I 2016 arbejdede Region Midtjylland med 195 indledende forureningsundersøgelser, 62 videregående undersøgelser og 40 afværgesager, hvor en del af sagerne er videreført til 2017. Derudover blev der arbejdet med drift og monitorering på 24 forurenede lokaliteter, herunder Høfde 42.

 

Det er et centralt element i Region Midtjyllands jordforureningsstrategi, at regionen er en aktiv medspiller i teknologi- og vidensudviklingen indenfor jord- og grundvandsområdet. I 2016 var Region Midtjylland involveret i mere end 21 udviklingsprojekter, som enten var egenfinansieret eller gennemført med samfinansiering fra nationale og internationale partnere. I alt blev der anvendt ca. 8 % af driftsmidlerne til udviklingsaktiviteter.

 

Regnskabet for jordforureningsområdet viser en udgift i 2016 på 36,7 mio. kr. og forbrug af 41,5 årsværk.

 

I indberetningen til Miljøstyrelsen er inkluderet regionens plan for indsatsen på jordforureningsområdet i 2017, som blev godkendt af regionsrådet den 25. januar 2017. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om indberetning om jordforurening 2016 til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-8-16

7. Orientering om igangværende projekter med fokus på erhverv i uddannelse #

Resume

Som opfølgning på det fælles møde mellem det rådgivende udvalg for regional udvikling og uddannelsesrådet i Region Midtjylland orienteres her om allerede eksisterende projekter, hvor der er fokus på samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet.

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg for regional udvikling og uddannelsesrådet besluttede på mødet den 5. april 2017, at karrierelæring skal være tema for den sidste udmøntning af uddannelsespuljen i 2017, og i den forbindelse blev der på mødet drøftet betydning af tilknytning til og involvering af erhvervslivet i projekter omkring karrierelæring. Som opfølgning på det fælles møde mellem det rådgivende udvalg for regional udvikling og uddannelsesrådet i Region Midtjylland orienteres her om allerede eksisterende projekter, hvor der er fokus på samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet.

 

I 2014 blev der afviklet to runder under uddannelsespuljen, som begge havde fokus på erhverv i ungdomsuddannelserne. Der blev i de to runder samlet bevilget 10,25 mio. kr. fordelt på ni projekter, hvoraf de syv på den ene eller anden måde inddragede virksomheder - listet nedenstående.

 

  • Struer Statsgymnasium: Hvad skal vi leve af i vores lokalområder i fremtiden? Der oparbejdes lokalt omkring uddannelsesinstitutionerne et netværk af virksomheder, som oparbejder en vidensbank med udfordringer/opgaver og kompetencer.
  • Mercantec: Byg et hospital. Brobygningsprojekt, der er rettet mod byggefagene. Eleverne i grundskolen besøger hospitalsbyggerierne for at få indsigt i fagene.
  • Asmildkloster Landbrugsskole: EUX-landbrug og fremtidens erhvervstilknytning. Målet med projektet er, at eleverne på EUX-landbrug får kontakt til en variation af relevante virksomheder, følgeerhverv og uddannelser.
  • Aarhus Social- & Sundhedsskole: Inddragelse af praksis i undervisningen. Inddragelse af elementer af elevernes kommende erhvervspraksis i undervisningen på grundforløbet for at styrke undervisningens tilknytning til elevernes kommende arbejdssituation. Der er ingen direkte involvering af virksomheder/erhverv.
  • Viby Gymnasium: Akademiet for Talentfulde Unge 2.0. Inddragelse af virksomheder på lige fod med de videregående uddannelsesinstitutioner i ATU-forløb.
  • Ikast-Brande Gymnasium: CESSO.DK. Se nedenstående.

 

Af ældre projekter kan nævnes:

 

  • Egaa Gymnasium: Dialog mellem fagene og erhvervslivet. Opbygning af virksomhedsdatabase til at indgå i undervisningsforløb med elever fra de tilknyttede ungdomsuddannelser i Aarhusområdet (2011).
  • Horsens Gymnasium: IntrFace og Udviklingspulje til foreningen IntrFace til samarbejdsprojekter mellem IntrFace partnerskaber og tredjepart (2008 og 2015). Nærmere beskrivelse nedenfor.

 

De overordnede erfaringer for at skabe succesfulde og levedygtige samarbejdsrelationer mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder kan listes til disse hovedpunkter:

  • Samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne om opbygning af netværk af virksomheder
  • Netværket af virksomheder skal være stort nok, så virksomhederne ikke oplever 'rovdrift' på deres tilbud
  • Én koordinerende enhed, der sørger for kontakten til virksomhederne og afklarer deres muligheder for at indgå i undervisningsforløb (CESSO.DK model)

 

To eksempler, hvor modellen og metoden har vist sig effektiv og levedygtig ud fra de tre ovenstående hovedpunkter:

 

CESSO.DK 
Som eksempel kan projekt CESSO.dk fremhæves. Cesso.dk er et regionalt center i Region Midtjylland med base i Ikast-Brande Kommune. Ikast-Brande Gymnasium, RemisenBrande og Ikast-Brande Kommune står i spidsen for centret, der sætter fokus på samarbejdet mellem skoler og omverdenen. Centret tilbyder rådgivning til grundskoler og ungdomsuddannelser samt til aktører i omverdenen for at sikre konstruktive og gensidige profitable partnerskaber for såvel elever, undervisere og eksterne samarbejdspartnere. Centret har desuden været aktivt medvirkende til at etablere nye tværgående partnerskaber, fx gennem indsatsområdet Bæredygtig energi til livet. Bæredygtig energi til livet yder komplette forløbsløsninger til grundskoler og ungdomsuddannelser i samarbejde med lokale aktører fra erhvervslivet, kulturlivet, naturlivet, forenings- & idrætslivet samt den offentlige sektor.  

 

I skoleåret 2016/2017 er seks kommuner i regionen med. Derudover arbejdes med projektets metoder og modeller på flere ungdomsuddannelser, da CESSO.dk ligeledes er en del af projekt Innovation i praksis, der fik bevilget midler fra uddannelsespuljen i 2016.

 

Se mere på projektets hjemmeside, www.cesso.dk, for at få indblik i, hvordan opgaver stillet til elever i henholdsvis grundskolen og ungdomsuddannelserne kan se ud.

Eksempel på kommunehæfte: Herning Kommune.

 

IntrFace

IntrFace har kørt som projekt fra 2008 og tre år frem med efterfølgende medfinansiering til ph.d. om projektets metode og modeller fra uddannelsespuljen og kulturpuljen. Senest er der bevilget midler til en udviklingspulje, som projektets etablerede partnerskaber mellem ungdomsuddannelser og museer kan søge for at lave projekter, hvor tredjepart - erhverv - indtænkes. Projektet har skabt en levedygtig forening, som har udviklet og gennemført undervisningsforløb, hvor eleverne skal arbejde med opgaver/problemstillinger, som museerne formulerer sammen med underviserne.

 

Se mere på projektets hjemmeside: www.intrface.dk.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om igangværende projekter med fokus på erhverv i uddannelse til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

8. Godkendelse af referat fra mødet den 5. april 2017 #

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 5. april 2017.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 5. april 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 5. april 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 5. april 2017.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

9. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering af udvalgets medlemmer.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen