Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 4. oktober 2017 kl. 14:00
i Gl. Estrup, Det Grønne Museum, Randersvej 4, 8963 Auning

Alle medlemer var mødt undtagen Arne Lægaard og Claus Kjeldsen, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 16.20.


Sagnr.: 1-26-2-17

1. Temadrøftelse: RethinkImpacts og kultursamarbejdet efter Aarhus 2017 (kl. 14.00-15.00) #

Sagsfremstilling

PROGRAM:

 

Indledningsvist vil der være oplæg ved Det Grønne Museum om museet og om deres deltagelse i Engage Food.

 

Herefter vil Louise Ejgod Hansens, leder af forskningsprojektet 'RethinkImpacts', orientere om arbejdet og de resultater, som er tilgængelige på nuværende tidspunkt.

 

RethinkImpacts er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus 2017

 

Formålet med RethinkImpacts er at gennemføre forskning og evaluering af processen omkring og effekterne af Aarhus 2017. Det forventes, at resultaterne af RethinkImpacts vil komme til at udgøre en vigtig del af grundlaget for det kommende kultursamarbejde i Region Midtjylland efter Aarhus 2017.

  

Regionsrådet har godkendt et forslag til et formaliseret kultursamarbejde mellem kommunerne og regionen efter Aarhus 2017. I forslaget, som i øjeblikket er til godkendelse i kommunerne, er forskningsprojektet RethinkImpacts nævnt som et vigtigt grundlag for udviklingen af samarbejdet i regionen.

 

RethinkImpacts forventes først afsluttet i løbet af efteråret 2018, men der tegner sig allerede nu et billede af vigtige erfaringer fra samarbejdet omkring Aarhus 2017, som kan danne udgangspunkt for en dialog mellem forskerne, regionen og kommunerne.

 

Forskningsprojektets leder, Louise Ejgod Hansen, vil orientere om resultaterne til nu og give en vurdering af, hvordan resultaterne vil kunne indgå i udviklingen af strategier for en fælles kulturpolitisk indsats i Region Midtjylland.

 

I forbindelse med orienteringen vil kontorchef Pia Lange Christensen, Regional Udvikling redegøre for den aktuelle status omkring kultursamarbejdet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling blev præsenteret for Det Grønne Museum på Gl. Estrup. Museet er et statsligt og nationalt museum for jagt, skov, landbrug og madens kulturhistorie. I januar 2017 fusionerede Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum i Hørsholm og Dansk Landbrugsmuseum på Gl. Estrup. Det betød bl.a., at over 20.000 museumsgenstande skulle flyttes fra Sjælland til Djursland.

 

Udvalget blev også præsenteret for Madens Hus, som er et nyt koncept i Det Grønne Museum, hvor man kan deltage i historisk madlavning i fire autentiske køkkener. Udvalget blev orienteret om en række projekter om fødevarer bl.a. Engage Food, som museet er involveret i.

 

Efterfølgende fik udvalget et oplæg om forskningsprojektet RethinkImpacts, som har til formål at evaluere effekten af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Projektleder Louise Ejgod Hansen fortalte om partnerskabet bag evalueringen, herunder ansvarsfordelingen mellem bl.a. Fonden Aarhus 2017 og Aarhus Universitet. Evalueringen tager udgangspunkt i de seks strategiske målsætninger for kulturhovedstadsprojektet.

 

Forskningsprojektet har bl.a. udført en række borgerinterviews og publikumsundersøgelser om oplevelsen af Aarhus 2017. Udvalget blev kort præsenteret for nogle af de foreløbige resultater. Evalueringsrapporten forventes færdig i slutningen af 2018.

 

Afslutningsvist fik udvalget et oplæg om status på Region Midtjyllands forslag til kultursamarbejde med kommunerne efter Aarhus 2017.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-2-17

2. Forsøg med oprettelse af grundforløbsafdelinger i områder med svag uddannelsesdækning

Resume

I "Aftale om vækst og udvikling i hele Danmark af 9. februar 2016" mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti indgår en række initiativer på undervisningsministeriets område. På den baggrund skal der nu igangsættes en forsøgsordning om oprettelse af grundforløbsafdelinger i form af satellitafdelinger på erhvervsuddannelser i områder med svag uddannelsesdækning.

 

Region Midtjylland har modtaget en ansøgning fra EUC-Nordvest, der ønsker at oprette et forsøg med grundforløb 1 (GF1) i Thyborøn. GF1-indgangen, der søges om, er Teknologi, byggeri og transport.

 

Ansøgningen vurderes at opfylde Undervisningsministeriet krav til uddannelse. Høringen af andre udbydere af uddannelsen er gennemført, og svarene er vedhæftet dagsordenspunktet. Undervisningsministeriets deadline for modtagelse af regionsrådets indstilling er den 26. oktober 2017.

Direktionen indstiller,

at regionsrådet indstiller til Undervisningsministeriet, at institutionen EUC-Nordvest godkendes til at gennemføre forsøg med en grundforløbsafdeling "GF1 - Teknologi, byggeri og transport" med placering i Thyborøn.

Sagsfremstilling

I "Aftale om vækst og udvikling i hele Danmark af 9. februar 2016" mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti indgår en række initiativer på Undervisningsministeriets område. På den baggrund skal der nu igangsættes en forsøgsordning om oprettelse af grundforløbsafdelinger i form af satellitafdelinger på erhvervsuddannelser i områder med svag uddannelsesdækning.

 

I områder, hvor der er langt til en erhvervsuddannelse, er der risiko for, at unge enten forlader udkantsområderne eller ikke får en uddannelse. Forsøget skal derfor vise, om erhvervsskoler kan etablere grundforløbsafdelinger i form af satellitafdelinger i områder med svag uddannelsesdækning og dermed styrke søgningen til erhvervsuddannelserne i udkantsområder. Undervisningsministeriet giver mulighed for tilskud til etablering af maksimalt fem satellitafdelinger over en femårig forsøgsperiode. I forsøgsperioden afdækkes potentialer og barrierer ved at etablere satellitafdelinger i tyndt befolkede områder. Der er modtaget en ansøgning fra EUC-Nordvest.

 

I henhold til "Lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse" skal regionsrådet koordinere den samlede indsats i regionen for at sikre sammenhæng i udbuddet af ungdomsuddannelser. Regionsrådet har til opgave at se på den geografiske placering af udbuddet og kapaciteten på uddannelserne for at sikre, at der er et tilstrækkeligt og varieret uddannelsestilbud til unge i regionen. Regionsrådets koordinering sker i samarbejde med alle selvejende institutioner, der er godkendt til at udbyde en eller flere ungdomsuddannelser i regionen.

 

Ansøgning om GF1 med placering i Thyborøn

Der er modtaget en ansøgning fra EUC-Nordvest, der ønsker at gennemfører et forsøg med GF1 på Fiskeriskolen i Thyborøn, der ligger i Lemvig Kommune. EUC-Nordvest ligger i Region Nordjylland, men Fiskeriskolen i Thyborøn ligger i Region Midtjylland. Fiskeriskolen har de rette faciliteter og vil derfor kunne holde etableringsomkostningerne nede. Der søges om indgangen GF1 - Teknologi, byggeri og transport.

  

Der er i forbindelse med ansøgningen lavet et statistisk notat til beskrivelse af elevgrundlaget i Thyborøn - se bilag 4. Her fremgår det, at ca. 30 elever i området forlod folkeskolen i 2016 uden at fortsætte på en ungdomsuddannelse. Det skal bemærkes, at GF1 kun kan søges af elever, der kommer direkte fra folkeskolen. I løbet af GF1 forberedes eleverne på at skulle videre på grundforløb 2 (GF2) på en anden uddannelsesinstitution i enten Lemvig, Struer, Holstebro eller Thisted. Udbuddet vil således være fødekæde til de eksisterende udbud af GF2. Thyborøn og Harboøre i Lemvig Kommune er karakteriseret ved, at der er langt til nærmeste udbyder af erhvervsfaglige uddannelser. Dermed synes Undervisningsministeriets krav om, at der skal være svag uddannelsesdækning i området at være opfyldt.

 

Der er indkommet høringssvar fra Skive Tekniske Skole, Lemvig Gymnasium EUD og Uddannelsescenter Holstebro. Skive Tekniske Skole og Lemvig Gymnasium EUD stiller sig positive men ser gerne, at der laves et samarbejde om udbuddet. Uddannelsescenter Holstebro kan ikke bakke op om forslaget men ønsker et formaliseret samarbejde, hvis udbuddet alligevel gennemføres.

 

Udbuddet oprettes med henblik på at optage elever i august 2018 og frem til december 2022, hvor der forventes et årligt optag på 12 til 18 elever.

  

Der er følgende betingelser til et fremtidigt forsøgsudbud af GF1: Udbuddet skal supplere de eksisterende tilbud – ikke konkurrere med dem, udbuddet skal placeres i et område med svag uddannelsesdækning, og erhvervsskolerne kan søge om op til 75 % dækning af etableringsomkostningerne i forbindelse med oprettelsen af en satellitafdeling med GF1.

 

Administrationen er efter dialogmøder med regionens erhvervsskoler bekendt med, at også Aarhus Business College er interesseret i at oprette et forsøg med udbud af GF1. Satellitten skulle ligge på Samsø, men skolen har ikke søgt, da den ønsker driftsstøtte til forsøget, og regionsrådet har i uddannelsespolitikken besluttet at prioritere støtte til udviklingsprojekter fremfor drift. Undervisningsministeriet har modtaget i alt fire ansøgninger på landsplan. Det forholdsvis beskedne antal kan skyldes, at der har været meget korte frister.

 

Undervisningsministeriet har fastlagt, at ansøgningen skal sendes i høring hos andre udbydere af GF1 mv., når der eventuelt er givet forhåndstilsagn den 26. september 2017. Undervisningsministeriet har i mail af 26. september 2017 meddelt, at behandlingen er forsinket, "så svarene formentlig først kan gives sidst i uge 39 eller begyndelsen af uge 40". Høringssvar er vedhæftet dagsordenspunktet. Undervisningsministeriets frist for modtagelse af regionsrådets indstilling er ikke ændret og er derfor stadigvæk den 26. oktober 2017.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-41-17

3. Udmøntning af uddannelsespuljen 2017 - åben pulje

Resume

Der er indkommet fem ansøgninger til uddannelsespuljen under den åbne pulje med ansøgningsfrist den 1. september 2017. Rammen for udmøntning af uddannelsespuljen under den åbne pulje er på 2 mio. kr., og det indstilles, at der bevilges samlet 1,567 mio. kr. i 2017 til i alt fire forskellige projekter, mens ét projekt indstilles til afslag. De fire indstillede projekter har en samlet projektøkonomi på 2,862 mio. kr.

Direktionen indstiller,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 0,5 mio. kr. i 2017 til Aarhus Business College til projektet Virtual Reality på det merkantile grundforløb i detailhandel,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 0,452 mio. kr. i 2017 til SOSU Østjylland til projektet SEL: Sammenhæng i elevernes læring,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 0,115 mio. kr. i 2017 til Horsens HF og VUC til projektet Samskabelse og elevinddragelse i udviklingen af fastholdelsesarbejdet,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 0,5 mio. kr. i 2017 til Mercantec til projektet Feedback på EUD,

 

at der meddeles afslag til SOSU Herning til projektet Tryg17, da der ikke er hjemmel i lovgivningen til udelukkende at støtte aktiviteter på erhvervsuddannelsernes hovedforløb, og

 

at 0,218 mio. kr. af de uforbrugte midler i puljen overføres til udmøntning af uddannelsespuljen under temaet karrierelæring.

Sagsfremstilling

Der er indkommet fem ansøgninger om tilskud fra regionens uddannelsespulje under den åbne pulje. Den åbne pulje er beregnet til mindre projekter med en maks. bevilling på 500.000 kr. Der kan i henhold til lov nr. 590 af 24. juni 2005 ydes tilskud til almene voksen- og ungdomsuddannelser samt grunduddannelser på de erhvervsrettede ungdomsuddannelser. Regionsrådet har besluttet, at der ikke ydes tilskud til anlæg og indkøb af varige goder (se bilag 1).

 

Erhvervsuddannelsernes opbygning:

 

 

 

Administrationen har i sin vurdering af de indkomne ansøgninger lagt vægt på, at: 

  • det er et regionalt udviklingsprojekt, der eventuelt bygger på eksisterende viden.
  • det er et samarbejdsprojekt, som involverer flere institutioner.
  • ansøger sikrer videndeling om og anvendelse af resultater fra projektet efterfølgende.
  • kravet om egenfinansiering på minimum 25 % opretholdes, som under tematiserede puljer.

 

Fælles for projekterne er lærere og underviseres deltagelse i bl.a. pædagogiske dage. Derfor lægges en fælles linje, der betyder, at de regionale midler kan finansiere op til 10 deltagende lærere/undervisere pr. institution pr. projekt. Således at nogle bevillinger vil blive reduceret. Omkostninger, der vedrører mere end 10 lærere/undervisere pr. institution, overgår til egenfinansiering.

 

I bilag 2 findes en kort beskrivelse og vurdering af de enkelte indkomne ansøgninger nummereret fra 1 til 5.

 

De indkomne ansøgninger kan opdeles i to overordnede kategorier: 

  • HF-uddannelsesinstitutioner
  • Erhvervsuddannelsesinstitutioner.

 

Ansøgninger indstillet til bevilling

2. Virtual Reality (VR - som kan oversættes med computersimuleret virkelighed) på det merkantile grundforløb i detailhandel - Aarhus Business College (genansøgning)
Formålet med projektet er at udvikle nye undervisningsformer baseret på virtual reality, denne gang med udgangspunkt i erhvervsuddannelsernes grundforløb. Den tidligere ansøgning omhandlede hovedforløbet, som regionsrådet ikke kan støtte med sine udviklingsmidler. Det samlede budget er 1 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 0,5 mio. kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

3. SEL: Sammenhæng i elevernes læring - SOSU Østjylland (genansøgning)

Formålet med projektet er at udvikle en læringsplatform for elever og undervisere, denne gang med udgangspunkt i erhvervsuddannelsernes grundforløb. Den tidligere ansøgning omhandlede hovedforløbet, som regionsrådet ikke kan støtte med sine udviklingsmidler. Det samlede budget er 1,013 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 0,452 mio. kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

4. Samskabelse og elevinddragelse i udviklingen af fastholdelsesarbejdet - Horsens HF og VUC

Formålet med projektet er at udvikle nye metoder til fastholdelse af elever i uddannelse. Det nye i projektet er arbejdet med at give eleverne redskaber til ressourcetænkning i forhold til egen handlekraft og robusthed, især blandt de sårbare og frafaldstruede elever. Det samlede budget er 0,185 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 0,115 mio. kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

5. Feedback på EUD - Mercantec

Formålet med projektet er at udvikle en feedbackramme på EUD-uddannelserne. Det samlede budget er 0,665 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 0,5 mio. kr. Projektet indstilles bevilget det ansøgte beløb.

 

Ansøgninger indstillet til afslag

1. Tryg17 - SOSU Herning

Der ansøges om 0,183 mio. kr. Ansøgningen indstilles til afslag, da der i projektet ikke er sammenhæng med grundforløbet. Aktiviteter, der alene foregår på hovedforløbet, kan ikke støttes under lovens rammer. Administrationen redegør i afslaget for årsagen hertil.

  

Økonomi

Der er i 2017 20 mio. kr. til rådighed i uddannelsespuljen. Den samlede ramme for den åbne pulje er på 2 mio. kr., heraf indstilles 1,567 mio. kr. til bevilling.

Ved vedtagelse indstilles 0,218 mio. kr. overført til udmøntning af uddannelsespuljen under temaet karrierelæring. Til dette tema er rammen således 7,218 mio. kr.

Af den samlede pulje på 20 mio. kr. i 2017 resterer 2,562 mio. kr., som det rådgivende udvalg for regional udvikling på sit møde den 11. februar 2017 prioriterede som medfinansiering til socialfondsansøgning vedrørende 'Inklusion via uddannelse', der behandles i december 2017.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-41-17

4. Udmøntning af uddannelsespuljen 2017 under temaet karrierelæring

Resume

Der er indkommet fem ansøgninger til uddannelsespuljen under temaet karrierelæring med ansøgningsfrist den 1. september 2017. Ansøgningerne udspringer af projektværkstedet, der blev afholdt den 15. maj 2017.

 

Der er i forbindelse med ansøgningsrunden udmeldt en ramme for temaet på 7 mio. kr. Der er indkommet ansøgninger for 8,539 mio. kr. Det indstilles, at der bevilges 7,218 mio. kr. af uddannelsespuljen. Merforbruget på 0,218 mio. kr. finansieres af de overskydende midler i den åbne pulje under forudsætning af, at disse vedtages overført i foregående punkt.

 

Alle ansøgninger lever op til kriterierne og er relevante for temaet karrierelæring. For at kunne iværksætte alle projekter anmodes regionsrådet om at tilføje et kriterium i forbindelse med indgåelse af resultatkontrakter. Kriteriet vedrører finansiering af antallet af deltagende undervisere i de respektive forløb. Derudover foreslås det, at alle vidensdelingsaktiviteter samles i en fælles konference. 

Direktionen indstiller,

at det i forbindelse med indgåelse af resultatkontrakter for de indstillede ansøgninger forudsættes, at der alene bevilges midler til 10 underviseres deltagelse i blandt andet pædagogiske dage pr. institution,

 

at aktiviteter i ansøgningerne, der vedrører videndeling samles i en fælles konference, som finansieres og gennemføres i 2020 af Region Midtjylland,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 1,768 mio. kr. i 2017 til Århus Statsgymnasium til projekt At mestre valget - Karrierelæring i ungdomsuddannelserne,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 0,943 mio. kr. i 2017 til Randers HF og VUC til projekt Mind the gap,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 2,035 mio. kr. i 2017 til Paderup Gymnasium til projekt Implementering af karrierelæring i undervisningen på HHX, HTX og STX i Randers,

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 0,852 mio. kr. i 2017 til Mercantec til projekt Karrierelæring på grundforløb 2, og

 

at der af uddannelsespuljen bevilges i alt 1,620 mio. kr. i 2017 til Asmildkloster Landbrugsskole til projekt Karrierelæring for elever i udskoling og grundforløb 1.

Sagsfremstilling

Der er indkommet fem ansøgninger om tilskud fra regionens uddannelsespulje under temaet karrierelæring. Alle ansøgninger udspringer af projektværkstedet, der blev afholdt den 15. maj 2017. Der kan i henhold til loven (Lov nr. 590 af 24/06/2005) ydes tilskud til almene voksen- og ungdomsuddannelser samt grunduddannelser (grundforløbene) på de erhvervsrettede ungdomsuddannelser. Regionsrådet har besluttet, at der ikke ydes tilskud til anlæg og indkøb af varige goder (se bilag 1).

 

Temaet karrierelæring blev besluttet i projektværkstedet efter anbefaling fra uddannelsesrådet for Region Midtjylland og det rådgivende udvalg for regional udvikling. Temaet, kan indeholde flere dimensioner:

  • Elevens viden om og erfaring med uddannelse, fag og job
  • Elevens viden om og erfaring med sig selv
  • Elevens erfaring med handlinger og beslutninger

 

Administrationen har i sin vurdering af de indkomne ansøgninger lagt vægt på følgende: 

  • Ansøgningen er inden for rammen af det udmeldte tema.
  • Der er tale om et regionalt udviklingsprojekt, der eventuelt bygger på eksisterende viden.
  • Der er tale om et samarbejdsprojekt, som involverer flere institutioner.
  • Ansøger sikrer videndeling om og anvendelse af resultater fra projektet efterfølgende.
  • Kravet om minimum 25 % i egenfinansiering opretholdes.

 

Da der er behov for reduktion i de ansøgte beløb i forhold til rammen, er alle projekterne blevet vurderet for at finde mulige reduktioner i budgetterne. Et tværgående tema i ansøgningerne er afsluttende videndeling (se nedenstående og bilag 3) og lærere/underviseres deltagelse i blandt andet pædagogiske dage. Derfor lægges en fælles linje, hvor de regionale midler kan finansiere op til 10 deltagende lærere/undervisere pr. institution pr. projekt. Dette krav håndhæves i forbindelse med indgåelse af resultatkontrakter, således at nogle bevillinger vil blive reduceret. Omkostninger, der overstiger 10 lærere/undervisere pr. institution, overgår til egenfinansiering.

 

I bilag 2 findes en kort beskrivelse og vurdering af de enkelte indkomne ansøgninger nummereret fra 1 til 5.

 

Videndeling

Der er i alle projekter planlagt aktiviteter for at sikre videreformidlingen af projekternes resultater. Det er administrationens vurdering, at disse aktiviteter i høj grad vil være rettet mod de samme målgrupper. Det foreslås derfor, at der i stedet for gennemføres fælles videndeling på de fem projekter, hvor regionen vil forestå afholdelse af en fælles konference primo 2020. Se mere i bilag 3.

 

Indkomne projektansøgninger

1. At mestre valget - karrierelæring i ungdomsuddannelserne - Århus Statsgymnasium

Projektet har til formål at afdække og udvikle karrierelæringsindsatser. Arbejdet hermed skal på sigt sætte studenterne i gymnasieskolen i stand til at træffe kvalificerede uddannelsesvalg i deres liv baseret på livsomstændigheder og muligheder.

 

Det samlede budget er på 2,5 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 1,878 mio. kr. Projektet indstilles bevilget 1,768 mio. kr. Det er 0,11 mio. kr. mindre end det ansøgte beløb, svarende til den andel der retter sig mod videndeling.

 

2. Mind the gap (Pas på overgangen) - Randers HF & VUC

Projektet har til formål at styrke HF-elevernes valgkompetencer ved at udvikle undervisernes kompetencer i karrierelæring.

 

Det samlede budget er på 2,755 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 1,729 mio. kr. Projektet indstilles bevilget 0,943 mio. kr. Det er 0,786 mio. kr. mindre end det ansøgte beløb, heraf vedrører 0,4 mio. kr. videndeling, og 0,386 mio. kr. vedrører lærerdeltagelse.

 

3. Implementering af karrierelæring i undervisningen på Hhx, Htx og Stx i Randers - Paderup Gymnasium

Formålet med projektet er at give lærerene et kompetenceløft med henblik på løbende at inddrage karrierelæring i den daglige undervisning, så eleverne overvejer og lærer om forskellige karrieremuligheder.

 

Det samlede budget er på 3,323 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 2,275 mio. kr. Projektet indstilles bevilget op til 2,035 mio. kr. Det er 0,24 mio. kr. mindre end det ansøgte beløb, svarende til den andel der retter sig mod videndeling. Der vil desuden i forbindelse med indgåelse af resultatkontrakt ske en tilpasning i budgettet i forhold til lærerdeltagelse.

 

4. Karrierelæring på GF 2 - Mercantec

Hensigten er at arbejde målrettet med karrierelæring under selve grundforløbet men også i kortere forløb på to uger forud for grundforløbsopstart. Dette skal sikre, at eleverne reflekterer over egne uddannelsesvalg, samtidig med at de opnår uddannelsestræning.

 

Det samlede budget er på 1,22 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 0,915 mio. kr. Projektet indstilles bevilget 0,852 mio. kr. Det er 0,063 mio. kr. mindre end det ansøgte beløb, svarende til den andel der retter sig mod videndeling.

 

5. Karrierelæring for elever i udskoling og grundforløb 1 - Asmildkloster Landbrugsskole

Der vil i projektet blive arbejdet med eksisterende aktiviteter i udskolingen og på erhvervsuddannelserne for at tilføre disse nye dimensioner, således at eleverne overvejer flere og nye karrieremuligheder.

 

Det samlede budget er på 2,322 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om 1,742 mio. kr. Projektet indstilles bevilget 1,620 mio. kr. Det er 0,122 mio. kr. mindre end det ansøgte beløb, svarende til den andel der vedrører videndeling.

 

Økonomi

Der er i 2017 20 mio. kr. til rådighed i uddannelsespuljen. Der er udmeldt en ramme på 7 mio. kr. til temaet karrierelæring. Derudover er det foreslået at overføre 0,218 mio. kr. af de uforbrugte midler under rammen til den åbne pulje. Dermed er der 7,218 mio. kr. til rådighed til ansøgninger under temaet, som alle foreslås bevilget. De indstillede projekter har med de foreslåede reduktioner en samlet projektøkonomi på 10,799 mio. kr.

Af den samlede pulje på 20 mio. kr. i 2017 resterer 2,562 mio. kr., som det rådgivende udvalg for regional udvikling på sit møde den 11. februar 2017 prioriterede som medfinansiering til socialfondsansøgning vedrørende 'Inklusion via uddannelse', der behandles i december 2017.

 

Selvfinansieringen vil i enkelte tilfælde overstige de 25 %, hvilket skyldes kriteriet om regionens støtte til alene 10 læreres deltagelse i pædagogiske dage.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-32-14

5. Forslag til ny styrings-, evaluerings- og effektmålingspraksis (Indstilling fra vækstforum)

Resume

På erhvervsudviklingsområdet indgår regionsrådet resultatkontrakter med de operatører, som vækstforum indstiller som ansvarlige for gennemførelsen af de erhvervsrettede spor af Vækst- og Udviklingsstrategien 2015-2025. Det drejer sig aktuelt om 100 resultatkontrakter under fokusområderne Fødevarer, Klima og energi, Smart Industri samt Kreative erhverv, IKT og Turisme og under de generelle indsatser Iværksætteri og kapital, Innovation og forretningsudvikling, Viden og kompetencer, Digitalisering samt Internationalisering.

 

Vækstforum iværksatte på sit møde den 12. september en justeret praksis for styrings-, evaluerings- og effektmålingspraksis for erhvervsudviklingsindsatsen. Formålet er at sikre et mere gennemskueligt materiale, således at regionsrådet og vækstforum løbende informeres om fremdrift, læring og effekter af erhvervsudviklingsprojekterne.

Direktionen indstiller, at indstillingen fra vækstforum tiltrædes således,

at forslaget til ny praksis for styring, evaluering og effektmåling tages til orientering. 

Sagsfremstilling

Vækstforum har vedtaget en ny praksis for styring, evaluering og effektmåling af den regionale erhvervsudviklingsindsats, som indebærer en forenklet procedure for halvårlig opfølgning og en ny praksis for evaluering, der giver bedre mulighed for at lære af og justere i projekterne, mens de er aktive. Effektmålingen fortsættes som hidtil i regi af det fælles samarbejde mellem regioner, Erhvervsstyrelsen og Danmarks Statistik.

 

Ændringerne vil samlet indebære:

 

  • En bedre mulighed for strategisk styring, læring og måling af erhvervsudviklingsindsatsen
  • Større enkelthed og ensartethed
  • En økonomisk besparelse set i forhold til den hidtidige praksis.

 

De samlede foreslåede justeringer er beskrevet nedenfor.

 

Forenklet halvårlig kontraktopfølgning - fremdriftsrapport

Formålet med at foretage halvårlig opfølgning på projekter er at give regionsrådet og vækstforum indtryk af fremdrift i erhvervsudviklingsprojekterne. Til det formål anvendes i dag resultatkontrakter, som administrationen følger op på halvårligt den 1. marts og 1. september. Rapporten forenkles, så der kun vurderes på fremdrift i projektaktiviteter og forbrug af bevilgede midler og ikke på de mere kvalitative dele, fx antal nye arbejdspladser eller øget produktivitet. Fremdrift i projekterne illustreres fortsat med grøn, gult eller rødt 'lys'. Grøn angiver, at projekterne afvikles tilfredsstillende. Gul angiver, at der er opmærksomhedspunkter. Rød angiver, at projektet ikke afvikles tilfredsstillende.

 

Den kvalitative evaluering vil ske i forbindelse med dels effektmåling, som regionen arbejder sammen med Erhvervsstyrelsen om, og dels systematisk midt- og/eller slutevaluering. Det giver ikke mening løbende at følge op på de mere overordnede og målsætninger, som ofte først viser sig på lang sigt.

 

Evalueringen og effektmålingen af erhvervsfremmeindsatsen indgår i det samlede målbillede for Regional Udvikling og de dele af vækst- og udviklingsstrategien, som vedrører erhvervsområdet. Det drejer sig om f. eks. erhvervsinitiativerne under Bæredygtig omstilling, Fokuseret vækst og Viden og kompetencer.

 

Systematisk evaluering med fokus på læring

Formålet med at foretage evaluering af erhvervsudviklingsprojekter er at opnå læring om, hvilke typer af projekter der virker og under hvilke omstændigheder. Evalueringer kan lede til, at de enkelte projekter eller indsatsen som helhed justeres. Evalueringsindsatsen foretages i regi af det fælles evalueringssamarbejde mellem de fem regioner og Erhvervsstyrelsen, hvor COWI i dag er operatør. I den fælles ramme kan regionsrådet og vækstforum få gode og ensartede evalueringer til en konkurrencedygtig pris.

 

Erhvervsudviklingsinitiativer medfinansieres i stort omfang af EU Strukturfondsmidler, hvortil vækstforum har indstillingsretten, hvilket også gælder for de regionale erhvervsudviklingsmidler. Alle EU Strukturfondsprojekter, som får et EU-tilsagn eller en REM-bevilling (regionale erhvervsudviklingsmidler), slutevalueres. Dertil midtvejsevalueres de projekter, som har fået over 2 mio. kr. i EU-tilsagn eller REM-bevilling. Forslag til evalueringsformat vil fremover blive en fast del af indstillingen til vækstforum i bevillingssager.

  

Ny praksis for erhvervsøkonomisk, registerbaseret effektmåling

Formålet med at foretage erhvervsøkonomisk, registerbaseret effektmåling er at kunne måle, om de projekter, der indgår i vækstforums vækstplan (handlingsplan), bidrager til at skabe erhvervsøkonomisk udvikling i Region Midtjylland. Region Midtjylland har i en længere årrække deltaget i fælles effektmåling i samarbejde mellem regionerne, Erhvervsstyrelsen og Danmarks Statistik. Dette samarbejde fortsættes.

 

Økonomi

I dag finansierer Region Midtjylland selv evalueringerne. Ved at indgå i det samarbejde, der er med Erhvervsstyrelsen og på tværs af de fem regioner, vil regionen få medfinansieret evalueringerne med 50 % EU-midler. Da mange projekter går på tværs af de fem regioner, opnår regionen stordriftsfordele hos COWI, som er operatør på opgaven.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-3-14

6. Ansøgning om tilskud til udvikling af bioraffineringsanlæg i stor skala (Indstilling fra vækstforum)

Resume

Center for Biorefinery Technologies (CBT) ved Aarhus Universitet (Foulum) søger om i alt 3,5 mio. kr. til design og udvikling af et nationalt test- og demonstrationsanlæg i stor skala.

 

Udviklingsaktiviteterne er en forudsætning for at realisere et storskalaanlæg for raffinering af bæredygtigt dyrket grøn biomasse til protein og en række andre produkter. Anlægget vil kunne omdanne græs og andet grønt til specialdyrefoder, men også til human ernæring og helse- og medicinalprodukter. Restproduktet kan bl.a. benyttes til produktion af biogas.

Direktionen indstiller, at indstillingen fra vækstforum tiltrædes, således

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2018 bevilges i alt 3,5 mio. kr. til Center for Biorefinery Technologies ved Aarhus Universitet til design, udvikling og optimering i forbindelse med etablering af et nationalt test- og demonstrationsanlæg for raffinering af biomasse. Bevillingen udmøntes med 1,1 mio. kr. i 2018, 1,1 mio. kr. i 2019, 1,1 mio. kr. i 2020 og 0,2 mio. kr. i 2021, og

 

at bevillingen gives under forudsætning af tilsagn om den fornødne anlægsfinansiering fra fonde og danske industrivirksomheder.       

Sagsfremstilling

Formålet med projektet er at opføre et nationalt test- og demonstrationsanlæg i stor skala, hvor virksomheder kan udvikle og demonstrere bioraffineringsteknologier og nye produkter baseret på grøn biomasse. Med input af 20 tons grøn biomasse i timen vil anlægget fra 2019 producere

 

  • proteinpasta, som kan benyttes til foder til kvæg, svin og fjerkræ
  • fiberrigt foder til drøvtyggere
  • sukkerholdig restjuice, som kan videreraffineres til højværdiprodukter eller benyttes til biogasproduktion.

 

Anlægget kan også benyttes til produktion af protein til human ernæring eller til produktion af helse- og medicinalprodukter. 

 

Dansk bæredygtig produktion af protein rummer store muligheder for selvforsyning og eksport. Danmark og Region Midtjylland har forudsætningerne for at opnå en europæisk førerposition på dette område. På grund af ny EU-lovgivning forventes efterspørgslen af særligt økologisk foderprotein at stige allerede fra 2018. Derfor har det Nationale Bioøkonomipanel og regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi anbefalet, at Danmark udnytter de store kommercielle og miljømæssige muligheder, der er i at dyrke grøn biomasse (fx græs), og dernæst raffinere biomassen til protein og en række andre værdiprodukter.

 

Som offentligt medlem af det Nationale Bioøkonomipanel var Region Midtjylland allerede i 2015 med til at give anbefalingen vedrørende grønt protein. Regionsrådet godkendte i marts 2017 "Udviklingsprogram for bioøkonomi i Region Midtjylland." I alt 6,5 mio. kr. af den regionale bevilling er målrettet små- og mellemstore virksomheders produktudvikling baseret på raffinering af grøn biomasse. Regionsrådet har med sit tilsagn om disse udviklingsmidler lagt pres på Miljø- og Fødevareministeriet for at få udbudt statslige midler til investering i et demonstrationsanlæg i stor skala. Presset har medvirket til, at 8 mio. kr. i statslige midler nu er udbudt til at medfinansiere anlægsinvesteringer. Midlerne er udbudt via GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram).

 

Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Arla, Danish Crown, DLG (grovfoderforsyning til landbrug) og DLF (forsyning med græsfrø bl.a. til landbrug) har dannet et partnerskab, som søger om de statslige midler. I kraft af parternes egen medfinansiering vil anlægsomkostningerne til et nationalt test- og demonstrationsanlæg i stor skala kunne dækkes. Parterne søger nu, via CBT, regionsrådet om at medfinansiere de udviklingsaktiviteter, som er forbundet med test- og demonstrationsanlægget.  

 

Et test- og demonstrationsanlæg i denne skala vurderes også at styrke interessen blandt regionens mange små og mellemstore virksomheder inden for maskin-, energi- og fødevareindustri for at deltage i innovationssamarbejder om produktudvikling. Der er dermed en gensidigt forstærkende effekt af etableringen af demonstrationsanlægget og "Udviklingsprogram for bioøkonomi i Region Midtjylland".

 

Økonomi

Tabel 1 viser den samlede økonomi i etableringen af et nationalt test- og demonstrationsanlæg. I budgettet er angivet, hvilke aktiviteter der ikke søges medfinansieret med regionale midler.

 

 

 Oversigt over erhvervsudviklingsmidler er vedlagt som bilag.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tidligere Politisk Behandling

Vækstforum den 12. september 2017.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-11-17

7. Orientering om målbillede for regional udvikling

Resume

Status på målbilledet for regional udvikling giver regionsrådet et overblik over målene og de underliggende indikatorer.

Direktionen indstiller,

at målbilledet på regional udvikling tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog i forbindelse med behandlingen af Budget 2017 et målbillede for det regionale udviklingsområde. Målbilledet består af en overordnet vision om, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Visionen tager udgangspunkt i regionens Vækst- og Udviklingsstrategi. Herudover er der i målbilledet fire strategispor, som er pejlemærker for, at regionen kan blive en attraktiv og bæredygtig vækstregion, samt otte delmål, der skal styres efter. Der er udvalgt 18 indikatorer, som konkretiserer delmålene.

 

Der er på det regionale udviklingsområde generelt tale om en rapportering, som udvikler sig over en længere periode, og hovedparten af de bagvedliggende data opdateres kun én gang årligt. Derfor er der valgt at fastlægge en årlig kadence for rapporteringen på de forskellige delmål. Hver rapportering sætter fokus på og udfolder et eller flere delmål og tilhørende indikatorer. På den måde vil der blive fulgt op på alle delmål og indikatorer i løbet af 2017.

 

Afrapporteringen bygger på de senest opdaterede data for de enkelte indikatorer.

 

Parallelt med den politiske behandling af målbilledet sker der en løbende administrativ opfølgning på målbilledet. Den administrative opfølgning sker dels i vækstforums administrative styregruppe og dels i kompetencerådet og i uddannelsesrådet. Her igangsættes indsatser til regionale initiativer, der kan understøtte delmålene.

 

Denne rapportering fokuserer på delmålene:

  • Vi bruger affald som ressource: Indikatoren er genanvendelse af affald
  • Vi passer på de knappe ressourcer: Indikatorerne er ressourceproduktivitet og CO2-udledning
  • Vi øger andelen af grøn energi: Indikatoren er andelen af vedvarende energi

  

Andelen af den totale affaldsproduktion, som genanvendes, er steget fra 2014 til 2015. Det gælder både i hele landet, i Region Midtjylland under ét og i landsdelene Østjylland og Vestjylland. I 2015 blev 74,4 % af den totale affaldsproduktion genanvendt i Region Midtjylland, hvilket er en stigning på 0,5 %-point fra 2014. Til sammenligning blev 67,1 % genanvendt på landsplan i 2015.

 

Der er stor forskel på, om affaldet kommer fra husholdninger eller erhverv. Af affaldsproduktionen fra erhvervslivet blev 83,5 % genanvendt i 2015, mens det kun var 53,6 % af husholdningsaffaldet.

 

I 2015 blev 36,2 % af Region Midtjyllands samlede energiforbrug dækket af vedvarende energi, mod 30,0 % på landsplan. Andelen af vedvarende energi i regionen er steget med 1,0 %-point siden 2014 og med 10,0 %-point siden 2010. Energiregnskaberne på kommuneniveau bliver lavet hvert andet år. Andelen af vedvarende energi var 41,0 % i Vestjylland og 30,9 % i Østjylland i 2015. Siden 2013 er andelen steget med 5,2 %-point i Vestjylland og 2,7 %-point i Østjylland. Forskellen skyldes primært, at der er flere vindmøller i Vestjylland, og at Studstrupværket i Aarhus var kulfyret i 2015.

 

Oplysningerne er hentet fra Danmarks Statistik.

 

Ved beregning af, hvor stor en del af energien, der dækkes af vedvarende energi, anvendes den globale vedvarende energiprocent, der eksempelvis ikke medtager de kystnære havvindmøller i beregningen. Det er en metode, der blandt andet anbefales af Energistyrelsen.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

8. Godkendelse af referat fra mødet den 13. september 2017 #

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 13. september 2017.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 13. september 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 13. september 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 13. september

 

Arne Lægaard og Claus Kjeldsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

9. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen