Abonnér

Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 10. april 2012 kl. 10:30
i Mødelokale F6, stueetagen, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus N


Sagnr.: 1-00-12-11

1. Godkendelse af referat fra møde den 5. marts 2012

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 5. marts 2012 forelægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 5. marts 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 5. marts 2012, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet fra mødet den 5. marts 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-29-6-10

2. KompetenceKompas midt 2020

Resume

Regional Udvikling har i samarbejde med konsulentfirmaet New Insight A/S i 2011 gennemført en analyse af fremtidens kompetencebehov inden for områderne: Industri, Energi og Miljø, Sundhed og Informationsteknologi, Turisme og Fødevarer.

 

Konklusionerne i rapporten "KompetenceKompas midt 2020" viser;

  • at arbejdsmarkedet i Region Midtjylland i perioden frem mod 2020 vil være præget af en række forskellige og ofte modsatrettede udviklingstræk,

  • at der er krav om en tilpasning af såvel arbejdsstyrkens størrelse som sammensætning fordelt på kompetencer, og

  • at der er behov for at adressere geografiske og uddannelses ubalancer.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om KompetenceKompas midt 2020 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Formål

Fra slutningen af 2010 og gennem 2011 gennemførte Regional Udvikling i samarbejde med konsulentfirmaet New Insight A/S analysen KompetenceKompas midt 2020.

 

Projektets formål har overordnet været via analysen at støtte den erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsespolitiske indsats i Region Midtjylland og sikre den målrettede kompetenceudvikling af virksomheder og medarbejdere for at sikre vækst og beskæftigelse frem mod 2020.

 

Projektets fokusområder har været: industri, energi og miljø, sundhed og informationsteknologi, turisme og til dels fødevareområdet. Fødevareområdet har gennemført en selvstændig analyse, hvis resultater er medtaget i "KompetenceKompas midt 2020".

 

Projektet har tre delområder:  

  • Der er gennemført interviewundersøgelser på udvalgte virksomheder inden for hvert område.

  • Der er udarbejdet en analyse og fremskrivning af beskæftigelsesudviklingen inden for området.

  • Der er gennemført to scenarieprocesser inden for hvert område. Den første scenarieproces har beskrevet udviklingsscenarier med baggrund i frie tendensbeskrivelser. Den anden scenarieproces har undersøgt, hvilke kompetencebehov der efterfølgende vil være i det enkelte område.

 

Forventninger og konklusioner

Forventningerne til den fremtidige beskæftigelse inden for de enkelte områder vil jævnfør analysen være følgende:

 

Industrien:

  • Fortsat tilbagegang.

Energi- og miljøindustrien:

  • En mindre fremgang, men vindmølleindustriens betydning har toppet.

Sundhed og informationsteknologi:

  • En ny mulighed, men med meget begrænsede potentialer for ufaglærte. Behov for ”brobyggere”.

Turisme:

  • Moderat vækst, også blandt ufaglærte, men der er tale om en begrænset jobvækst.

Fødevareområdet:

  • Tilbagegangen i beskæftigelsen fortsætter – der er især jobtab for ufaglærte.

 

Analysen konkluderer endvidere:

  • at der i Region Midtjylland frem mod 2020 vil blive mangel på faglærte inden for mange private brancher (både industri og service), især inden for energi-, miljø og sundhed, specialiseret industriel produktion og dele af fødevareområdet, og

  • at der generelt er behov for flere med videregående uddannelser.

 

Analysen har set på kompetencebehov inden for det enkelte område, og på tværs af brancher og faggrupper.

 

På tværs af brancher og faggrupper tegner der sig et billede af, at fremtidens kompetencebehov hos medarbejderne peger i retning af:

 

  • Højere sociale og personlige kompetencer.

  • Mere fokus på kvalitetssikring.

  • Øget krav om fleksibilitet i forhold til skift af jobfunktioner i samme virksomhed.

  • Bedre forståelse for egen rolle i virksomhedens værdiskabelse.

  • Bedre evne til at indgå i bruger- og medarbejderdreven innovationsmetoder.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede KompetenceKompasmidt, og udtrykte ros til analysen. Udvalget udtrykte ønske om, at modellen for analysen bruges fremadrettet, for at sikre at Region Midtjylland fortsat har et overblik over, hvor der skal ydes en uddannelsesindsats for et efterkomme kompetencekravene på arbejdsmarkedet.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling udtrykte endvidere interesse for og opbakning til administrationens forslag omkring afholdelse af en konference om vækstmotorer i Region Midtjylland.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-75-1-11

3. Midttrafiks regnskab 2011 (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Midttrafik har i 2011 haft et mindreforbrug og har tilbagebetalt 16,3 mio. kr. til Region Midtjylland. Årsagen til mindreforbruget skal hovedsageligt søges i større indtægter end forventet på bus- og togdrift. Tilbagebetalingen foreslås disponeret til dækning af underskud og investeringsprojekter på Midtjyske Jernbaner og til et to årigt forsøg med X-busser, mens restbeløbet foreslås disponeret til imødegåelse af udgiftspresset på området.

Direktionen indstiller,

at det godkendes, at den samlede tilbagebetaling fra Midttrafik til Region Midtjylland på i alt 16,3 mio. kr. anvendes således:

 

3,1 mio. kr. anvendes til at imødekomme Midtjyske Jernbaners anmodning om et   ekstraordinært driftstilskud,

 

1,2 mio. kr. anvendes til dækning af udgifter til nyt radiosystem til Midtjyske Jernbaner,

 

3,0 mio. kr. afsættes til et to årigt forsøg med udvidet X-busbetjening på ruterne 913X, 918X og 952X og de parallelle regionale ruter 113 og 118, og

 

9,0 mio. kr. overføres til 2013 til imødegåelse af udgiftspresset på den regionale kollektive trafik.

Sagsfremstilling

Tilbagebetaling til Region Midtjylland

Midttrafik har den 12. marts 2012 fremsendt en oversigt over regnskabet for 2011. På basis af oversigten har Midttrafik foretaget en afregning af det konstaterede mindreforbrug og tilbagebetalt 16,3 mio. kr. til Region Midtjylland. Regnskabet vil blive forelagt Midttrafiks bestyrelse den 27. april 2012.

 

Tilbagebetalingen på 16,3 mio. kr. fordeler sig således:

 

  • 14,5 mio. kr. vedrørende busdrift fordelt på merindtægter på 18,3 mio. kr. og merudgifter på 3,9 mio. kr.

  • 1,4 mio. kr. vedrørende Midtjyske Jernbaner som skyldes merindtægter.

  • En renteindtægt på 0,4 mio. kr.

 

Ekstraordinært driftstilskud til Midtjyske Jernbaner

Midtjyske Jernbaner har et merforbrug på 3,1 mio. kr. som ikke indgår i Midttrafiks regnskab. Når der på én gang er merindtægter og merudgifter på Midtjyske Jernbaner, skyldes det Midttrafiks styringsmodel for Midtjyske Jernbaner:

 

  • Region Midtjylland yder et nettodriftstilskud til Midttrafik.

  • Midttrafik yder et bruttodriftstilskud til Midtjyske Jernbaner, mens alle indtægter tilfalder Midttrafik.

  • Midtjyske Jernbaners driftstilskud er endeligt fastsat med vedtagelsen af Midttrafiks budget som bruttodriftsrammen. Et eventuelt merforbrug vil principielt skulle mellemfinansieres ved lån, og dækkes ved besparelser i de efterfølgende år. Merudgiften falder her.

Region Midtjylland har ved tidligere lejligheder efter særskilt aftale dækket merudgifter på Midtjyske Jernbaner, som er opstået som følge af særlige forhold. Midtjyske Jernbaners bestyrelse vedtog den 17. november 2011 at rette henvendelse til Midttrafik med anmodning om udbetaling af et ekstraordinært driftstilskud.

 

Midtjyske Jernbaners merudgifter skyldes høje brændstofomkostninger opgjort til 1,6 mio. kr., som Midtjyske Jernbaner modsat busvognmændene ikke automatisk kompenseres for, ekstraordinært meget sygdom blandt personalet opgjort til 0,4 mio. kr., og mindreindtægter ved udleje af materiel og mandskab til spormoderniseringer opgjort til 1,1 mio. kr.

 

Midttrafik anbefaler, at Midtjyske Jernbaners underskud dækkes. Administrationen foreslår derfor, at 3,1 mio. kr. af tilbagebetalingen til Region Midtjylland disponeres til dækning af Midtjyske Jernbaners underskud i 2011.

 

Udgifter til nyt radiosystem (GSM-R)
Midtjyske Jernbaner foreslår, at ikke forbrugte midler fra investeringspuljen til levetidsforlængelse af Y-tog konverteres til GSM-R projektet. Efter investeringsplanen var der i 2011 afsat en pulje på 2,8 mio. kr. til levetidsforlængelse af Y-tog. Heraf blev 1,6 mio. kr. udbetalt a conto i 2011, før Midtjyske Jernbaner meddelte, at levetidsforlængelsen af Y-tog var sat i bero som følge af planerne om samdrift mellem Odderbanen og Grenaabanen.

 

Radiosystemet GSM-R er første skridt i det kommende fælleseuropæiske sikringssystem, som skal afløse de ældre analoge systemer, der anvendes i dag. Privatbanerne er tilbudt deltagelse i Banedanmarks udbud, og har alle taget imod tilbuddet. Midtjyske Jernbaners samlede udgift til projektet er estimeret til mellem 8,5 og 9,0 mio. kr. Systemet forudsættes anvendt af letbanen. GSM-R er ikke en del af den vedtagne investeringsplan for privatbanerne, og har derfor været henvist til at skulle dækkes af investeringsplanens pulje ”mindre investeringer”. I forbindelse med regionsrådets godkendelse af Midttrafiks budget 2012 blev puljen ”mindre investeringer” hævet med et engangstilskud på 2,0 mio. kr. og et permanent løft på 1,0 mio. kr. bl.a. begrundet i GSM-R-projektet.

 

Midtjyske Jernbaner oplyser imidlertid, at GSM-R-projektet stadig er underfinansieret, og ønsker at omdisponere levetidsforlængelsespuljen. Midtjyske Jernbaner gør opmærksom på, at Odderbanens Y-tog er vedligeholdt efter de gældende regler og i øvrigt er i god vedligeholdelsesstand. Der er således ikke driftsmæssige konsekvenser ved at omdisponere levetidsforlængelsesmidlerne. Midttrafik anbefaler en omdisponering af midlerne.

Det foreslås, at de i 2011 udbetalte 1,6 mio. kr. suppleres op til budgetbeløbet ved disponering af 1,2 mio. kr. af tilbagebetalingen til Region Midtjylland, og at Midtjyske Jernbaner samlet kan anvende 2,8 mio. kr. på projektet GSM-R.

 

Forsøg med udvidet X buskørsel 

Regionsrådet har den 21. marts 2012 vedtaget at igangsætte et to årigt forsøg med øget X-busbetjening på ruterne 913X, 918X og 952X og de parallelle regionale ruter 113 og 118. Administrationen foreslår, at der afsættes 3,0 mio. kr. af tilbagebetalingen til Region Midtjylland til finansiering af forsøget.

 

Imødegåelse af udgiftspres på den regionale kollektive trafik 

Det må forudses, at den regionale kollektive trafik i de nærmeste år kommer under økonomisk pres, bl.a. på baggrund af følgende:

 

  • Afsluttet udbud af regionalruter med en prisstigning på 12,8 %. I slutningen af 2012 og begyndelsen af 2013 skal der gennemføres yderligere to udbud.

  • Høje dieselpriser, hvilket har en direkte konsekvens på udførelsespriserne.

  • Etablering af letbanen i Aarhusområdet.

  • Revision af investeringsplanen for Midtjyske Jernbaner, som udløber ved udgangen af 2016.

  • Eventuel tilslutning til rejsekortet.

 

Det foreslås derfor, at de resterende 9,0 mio. kr. indarbejdes i budgetforslag 2013 til imødegåelse af udgiftspresset på den regionale kollektive trafik.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Bjarne Schmidt Nielsen deltog ikke i behandlingen af sagens to første at’er.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-2-76-8-10

4. Afrapportering i forhold til generalforsamling i CPMR (Konferencen for Perifere Maritime Regioner) (Sag til forretningsudvalget)

Resume

I samarbejde med Region Nordjylland, Region Syddanmark og Bornholms Regionskommune afholdt Region Midtjylland generalforsamling for CPMR (Konferencen for Perifere Maritime Regioner) den 28.-30. september 2011. Udgiften var budgetteret til 1,625 mio. kr. og regnskabet udviser et mindreforbrug på 250.127,74 kr. Fra Region Midtjylland var der budgetteret med en udgift på 1 mio. kr., og den faktiske udgift blev 829.872,26 kr.

Direktionen indstiller,

at afrapporteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

CPMR (Konferencen for Perifere Maritime Regioner) er en interesse- og lobbyorganisation for maritime regioner i Europa. Der er en tæt dialog mellem CPMR og EU’s institutioner. CPMR er paraplyorganisation for seks kommissioner, der arbejder for bedre forhold for henholdsvis Nordsøen, Østersøen, Atlanterhavet, Middelhavet, Sortehavet og øerne i Europa.

 

På regionsrådsmødet den 25. august 2010 godkendte regionsrådet, at Region Midtjylland påtog sig at arrangere generalforsamlingen for CMPR den 28.-30. september 2011 i Aarhus i samarbejde med Regionskommune Bornholm, Region Nordjylland og Region Syddanmark.

 

Arrangementet omkring generalforsamlingen forløb over fire dage. Onsdag ankom deltagerne, og Aarhus Kommune var vært ved en reception på Aros. Torsdag morgen åbnede selve generalforsamlingen, og sluttede fredag eftermiddag. Torsdag aften afholdtes den officielle middag for alle deltagerne på restaurant FRÜD, Aarhus. Lørdag var der arrangeret en studietur til Nordjylland og en byvandring i Aarhus, hvorfor der fredag aften blev afholdt en middag for de gæster, der deltog i lørdagens arrangementer.

 

Ved budgetteringen var det forventede deltagerantal 300 personer, hvilket betød, at værtskabet ville medføre udgifter for ca. 1,625 mio. kr.

 

Der deltog 261 personer fra 85 regioner i generalforsamlingen. Både fra deltagerne og fra CPMR’s sekretariat er der efterfølgende udtrykt stor tilfredshed med arrangementet. Det gælder både afviklingen og indholdet af selve generalforsamlingen (CPMR’s ansvar), samt rammerne og øvrige arrangementer, som ligger uden for selve generalforsamlingen (de danske regioners ansvar).

 

Budget (kr.)
 
Tolkning
700.000
2 konferencedage
450.000
Middag torsdag
210.000
Middag fredag
210.000
Udflugt lørdag
40.000
Materialer, brochurer mv.
15.000
I alt
1.625.000

Regnskabet for generalforsamlingen er gjort op. De samlede udgifter løb op i 1.374.872,26 kr. I forhold til budgettet var der et mindreforbrug på 250.127,74 kr. Mindreforbruget skyldes, at der var færre deltagere end budgetteret, og at det er lykkedes at holde de variable omkostninger nede bl.a. til tolkning, middage, transport og sekretariatsudgifter.

 

Regnskab (kr.)
 
Tolkning
          566.864,40
2 konferencedage
          420.274,50
Middag tirsdag for CPMR Sekretariatet
2.035,00
Middag torsdag
          142.376,00
Middag fredag
         122.481.60
Gaver
35.910,00
Transport
30.419,27
Udflugt lørdag
           19.904,20
Diverse
           34.607,29
I alt
       1.374.872,26

Efter aftale med de øvrige regioner/regionskommune er udgifterne fordelt på følgende måde.

 

Fordeling af udgifterne (kr.)
 
Bornholms Regionskommune
20.000,00
Region Syddanmark
325.000,00
Region Nordjylland
200.000,00
Region Midtjylland
829.872,26
I alt
1.374.872,26



Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-2-2-12

5. Bevilling til projekt "Ready to cook - Ny Nordisk Hverdagsmad for sund og aktiv aldring" - Indstilling fra Vækstforum (Sag til forretningsudvalget)

Resume

Projektet vil udvikle måltidsserviceløsninger, der indeholder halvfabrikata, som giver den ældre borger mulighed for i højere grad selv at sammensætte og deltage i færdigtilberedelsen af et måltid. Derved understøttes en naturlig opretholdelse af et vist aktivitetsniveau, der styrker den ældre borgers funktionsniveau og selvværd.

 

Der ansøges om i alt 500.000 kr. i 2012-2013 fra Vækstforums Innovationspulje under fødevaresatsningen Klog hverdagsmad til Videncenter for fødevareudvikling til projektet "Ready to Cook - Ny Nordisk Hverdagsmad for sund og aktiv aldring".

Direktionen indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsudvikling under Vækstforums Innovationspulje under fødevaresatsningen Klog hverdagsmad bevilges 250.000 kr. i 2012 og 250.000 kr. i 2013, i alt 500.000 kr. til Videncenter for fødevareudvikling til projekt "Ready to Cook - Ny Nordisk Hverdagsmad for sund og aktiv aldring".

Sagsfremstilling

Baggrund

Vækstforum besluttede på sit møde den 21. februar 2012 at indstille til regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsudvikling under Vækstforums Innovationspulje under fødevaresatsningen Klog hverdagsmad bevilges 500.000 kr. i 2012-2013 til Videncenter for fødevareudvikling (VIFU) til projektet "Ready to cook - ny nordisk hverdagsmad for sund og aktiv aldring".

 

Vækstforums beslutning byggede bl.a. på Vækstforums fødevareråds faglige vurdering af projektet. Med den faglige vurdering blev det anbefalet at støtte projektet under forudsætning af, at ansøger beskriver, hvorledes de vil koble projektet sammen med viden og forskning inden for ældreområdet, og at ansøger i forhold til det oprindelige projektbudget kan disponere med op til 400.000 kr. yderligere til inddragelse af relevant viden og forskning på området. Heraf skal halvdelen findes i medfinansiering. Ansøger skal derudover fremsende et budget opdelt på de enkelte parter.

 

Ansøger har efterfølgende fremsendt redegørelse for inddragelse af viden og forskning inden for ældreområdet og revideret budget, herunder opdelt på parter, jævnfør vedlagte bilag.

  

Vækstforums Innovationspulje under fødevaresatsningen Klog hverdagsmad

Projektet har søgt støtte under Vækstforums Innovationspulje under fødevaresatsningen Klog hverdagsmad. Innovationspuljen retter sig mod eksperimenterende projekter med fokus på udvikling af innovative fødevareløsninger, herunder brug af nye metoder og inddragelse af utraditionelle samarbejder på tværs af fagområder og værdikæder. Innovationspuljen finansieres af regionale erhvervsfremmemidler, EU-midler fra Regionalfonden og medfinansiering fra virksomhederne.

 

Om projektet

Formålet med projektet er at udvikle bæredygtige måltidsløsninger, der sikrer sunde måltider samtidig med, at de ældre borgere bliver involveret i færdigtilberedningen. Flere og flere ældre borgere anmoder om visitation til offentlig madservice. Samtidig er der politisk pres for at reducere de offentlige udgifter både inden for offentlig madservice og ældreområdet generelt. En anden problematik er de ældre borgeres madvaner. Undersøgelser viser, at 27 % af alle hjemmeboende ældre er småtspisende, og at 50 % af de ældre, der indlægges fra eget hjem til hospital, er undervægtige. Der er brug for at udvikle og implementere innovative løsninger for at sikre, at ældre borgere får gode måltider, der holder dem sunde og aktive i deres aldring - så længe som muligt.

 

Projektet vil udvikle måltidsserviceløsninger, der indeholder halvfabrikata, som giver den ældre borger mulighed for i højere grad selv at sammensætte og deltage i færdigtilberedelsen af måltidet. Derved understøttes en naturlig opretholdelse af et vist aktivitetsniveau, der styrker den ældre borgers funktionsniveau og selvværd.

 

Det er projektets mål, at fødevarevirksomhederne kan øge deres omsætning ved produktudvikling gennem brugerdreven innovation og OPI (Offentlig-Privat Innovation).

 

Projektet forløber i 4 overordnede faser:

  1. Bruger og ekspertstudier (Discoverfasen) 01.09.12-31.12.12. Afdækker målgruppens behov gennem brugerstudier hos 15 ældre i eget hjem. Fastlægger bedst mulig komponentsammensætning gennem samarbejde mellem kokke, ernæringsfolk og madserviceleverandører. 3 workshops med ældre med test af forskellige komponenter. 

  2. Kravspecifikationer (Define fasen) 01.01.13-01.03.13. Seminar for alle involverede, analyseresultater fremlægges og guidelines udarbejdes. Komponentworkshops afholdes, efterfulgt af fødevareproducenternes eksperimenter med prototyper. 3 brugerworkshops med test af komponentprototyper. Udarbejdelse af kravspecifikationer og konceptbeskrivelse for "Ready to Cook". 

  3. Produktudvikling (Design fasen) 01.03.13-01.08.13. Fælles udviklingsprojekter omkring de forskellige komponenter, smags- og holdbarhedsanalyser af produkter. Udvikling af fleksibilitetsforøgende bestillingsteknologier, tekniske integrationsløsninger med eksisterende systemer.  

  4. Test og videnformidling (Deliver fasen) 01.08.13-31.12.13. De nye bestillingssystemer introduceres for en begrænset brugergruppe. Måltidssammensætning på basis af komponenter. Brugeroplevelse afdækkes gennem interviews. Konference for fødevareproducenter i Region Midtjylland.

 

Organisation og projektdeltagere

Projektet er organiseret med en overordnet styregruppe, en projektholder med formelt og administrativt ansvar for hele projektet (VIFU) og en projektleder med ansvar for proces og faglighed (Konsulentfirmaet NyX).

 

Styregruppen ledes af projektholder (VIFU) og består desuden af den eksterne projektleder (NyX), en repræsentant fra Future Food Innovation eller en person udpeget af Vækstforums fødevareråd, to repræsentanter for henholdsvis madserviceleverandører og fødevareproducenter. Styregruppen skal sikre tværfagligt samspil i projektet.

 

Følgende samarbejdspartnere deltager i projektet: Mobile People, NyX, Hatch & Bloom A/S, Aalborg Universitet, VIA University College, seks fødevareproducenter (Danika Grønt A/S, IQ Production, Heldingaard Frugt Aps, Kødgros Vest A/S, Rose Poultry, Lantmännen Cerealia), seks kommunale madserviceleverandører (Holstebro, Randers, Viborg, Favrskov, Aarhus og Horsens kommuner).

 

Resultater og effekter  

  • De fire kommunale madserviceleverandører får et nyt servicekoncept implementeret i en prøveperiode med mulighed for permanent anvendelse.

  • De deltagende fødevarevirksomheder får udviklet konkrete måltidskomponenter (f.eks. inden for kød, fjerkræ, kartofler, grønt).

  • De deltagende fødevarevirksomheder får øget deres viden og innovationskompetencer.

  • Positive effekter inden for fremme af sundhed og livskvalitet, vækst i fødevareerhvervet og ny viden og samarbejdsrelationer.

  • Der udvikles 12 nye måltidskomponenter, der tilhører fødevareproducenterne. Ved at fokusere på måltider opdelt i komponenter frem for fuldt færdigproducerede måltider får de deltagende virksomheder en væsentlig erfaring, der øger deres muligheder for at indgå i partnerskaber med andre virksomheder inden for måltidsservice. Udvikling af nye komponenter rummer potentialet for national og international afsætning af halvfabrikata fødevareprodukter til bl.a. ældre, singlehusholdninger og børnefamilier.

  • På længere sigt vil projektet kunne bidrage til øget omsætning i de fødevarevirksomheder, der leverer komponenter, øget brugertilfredshed, øget antal leverede måltidspakker, øget samarbejde ved såvel produktudvikling som komponenttilgang mellem madserviceleverandører og fødevareproducenter.

Økonomi  

Budget
2012
2013
I alt
Projektledelse og administration
101.380
374.280
475.660
Bruger og ekspertstudier (Discover)
872.250
872.250
Kravspecifikationer (Define)
1.043.250
1.043.250
Produktudvikling (Designe)
1.899.000
1.899.000
Test og videnformidling (Deliver)
649.000
649.000
I alt
973.630
3.965.530
4.939.160

 

 

Finansiering
2012
2013
I alt
Region Midtjylland
250.000
250.000
500.000
EU-midler
331.255
1.636.405
1.967.660
Privat medfinansiering
392.375
2.079.125
2.471.500
I alt
973.630
3.965.530
4.939.160

 


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-34-76-6-11

6. Drøftelse af revision af Råstofplan 2008

Resume

Regionsrådet har besluttet at revidere den gældende Råstofplan 2008 i form af, at der udarbejdes en Råstofplan 2012. Forslag til Råstofplan 2012 har været forelagt regionsrådet den 14. december 2011.

 

Administrationen ønsker, at det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøfter de konfliktområder, som er dukket op i forbindelse med høringen af Forslag til Råstofplan 2012.

Direktionen indstiller,

at det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøfter udvalgte indkomne bemærkninger til fremtidige råstofgraveområder i Råstofplan 2012.

Sagsfremstilling

Revision af Råstofplan 2008

I forbindelse med revisionen af den regionale udviklingsplan skal regionsrådet, i henhold til råstofloven, i hver valgperiode vurdere, om der er behov for at revidere den gældende råstofplan. Til brug for vurderingen har Region Midtjylland i første kvartal 2011 haft en redegørelse i høring. I samme periode har Region Midtjylland haft et debatoplæg i høring med henblik på at indkalde idéer og forslag m.v. til en eventuel revision af råstofplanen.
 
På baggrund af høringerne besluttede regionsrådet på sit møde den 25. maj 2011, at Råstofplan 2008 skulle revideres i form af, at der udarbejdes en Råstofplan 2012, og at et Forslag til Råstofplan 2012 skulle forelægges regionsrådet i 4. kvartal 2011 med efterfølgende høring. Forslag til Råstofplan 2012 har været forelagt regionsrådet den 14. december 2011.  

 

Høring af Forslag til Råstofplan 2012

Den gennemførte høring i perioden 17. januar 2012 til 21. marts 2012 af Forslag til Råstofplan 2012 har resulteret i, at Region Midtjylland har modtaget ca. 117 bemærkninger og indsigelser til planforslaget. Et (ufuldkomment) resumé af de indkomne bidrag er vedlagt som bilag 1, og bidragene vil ved den endelige vedtagelse være tilgængelige på Region Midtjyllands hjemmeside.

 

Administrationen har afholdt to offentlige møder vedrørende henholdsvis råstofgraveområde Albæk i Herning Kommune og råstofgraveområde Røde Mølle i Hedensted Kommune.

 

Statslig indsigelse mod planforslagets Råstofgraveområde St. Bredlund

Den 1. marts 2012 har administrationen afholdt møde med Naturstyrelsen Aarhus, som varetager de statslige interesser. Staten kan, som den eneste myndighed, nedlægge veto mod planforslaget (det være sig retningslinjer og/eller råstofgraveområder).

 

Naturstyrelsen har den 12. marts 2012 fremsendt styrelsens umiddelbare bemærkninger til planforslaget. Administrationen har den 21. marts 2012 kommenteret styrelsens bemærkninger/indsigelser. Referat fra dialogmøde mellem Region Midtjylland og Naturstyrelsen er vedlagt som bilag 2.

 

Den 28. marts 2012 har Naturstyrelsen fremsendt statens bemærkninger til planforslaget, og heraf fremgår, at der er nedlagt veto mod planforslagets Råstofgraveområde St. Bredlund. Naturstyrelsens notat om statslige interesser er vedlagt som bilag 3.

 

Disse områder ønskes bl.a. drøftet i udvalget sammen med udvalgte råstofgraveområder, som fremgår markeret med gult i bilag 1.

 

Tidsplan

Administrationen forventer, at den fastlagte tidsplan overholdes, og at Råstofplan 2012 kan forelægges regionsrådet til godkendelse på mødet den 20. juni 2012. Herefter skal Råstofplan 2012 offentliggøres i 4 uger, fra medio august 2012.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede indkomne indsigelser og bemærkninger til Råstofplan 2012. Administrationen gennemgik 12 råstofområder, hvor der i forbindelse med høringsrunden er opstået konflikter: Røde Mølle, Hornum, Rimmerslundvej, Uldum, Høgildgård, Albæk, Vestbirk, Isenvad, Tulstrup, Glatved, Ammelhede og Store Bredlund.

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling udtrykte opbakning til administrationens løsningsforslag til de 12 konfliktområder.

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tilføjede, at administrationen inden regionsrådets behandling af Råstofplan 2012 den 20. juni 2012 indarbejder en bemærkning i Råstofplan 2012, om at Region Midtjylland støtter en udgravning ved Høgildgård og at en genetablering af fredskoven efterfølgende vil bidrage til en naturlig forskønnelse af Høgildgård plantage idet lovgivningen foreskriver at fredskoven skal genetableres med et dobbelt så stort areal, som det nye graveområde omfatter, og at Region Midtjylland støtter en udvidelse af graveområdet ved Aulum.

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-1-12

7. Høring af forslag til regional udviklingsplan

Resume

Forslag til regional udviklingsplan har været i høring i perioden 1. februar til 28. marts 2012. Der er indkommet 37 høringssvar.

 

I den kommende tid vil høringssvarene blive behandlet internt og med blandt andre den administrative styregruppe med henblik på forelæggelse for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling, forretningsudvalget og regionsrådet samt kontaktudvalget.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I perioden 1. februar 2012 til 28. marts 2012 har forslag til regional udviklingsplan været i høring. Der er ved høringsfasens afslutning indkommet 37 høringssvar. Oversigt over høringssvarene er vedlagt til orientering.

 

I høringsperioden har der været en del presseomtale af forslaget til regional udviklingsplan og der har været afholdt et møde, idet Biblioteket i Midtbyen i Herning inviterede det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling til at komme i dialog med interesserede borgere ved et eftermiddagsmøde den 14. marts 2012. 

 

Hovedparten af høringssvarene er positive tilkendegivelser med opbakning til forslaget. Mange udtrykker interesse i at deltage i det fremadrettede arbejde med realiseringen af den regionale udviklingsplan. Processen og den høje involvering er rost i flere høringssvar.

Der er også indkommet forslag til forskellige konkrete tiltag, som foreslås optaget i den regionale udviklingsplan.

 

De indkomne forslag og bemærkninger vil i den kommende tid blive gennemgået med henblik på drøftelse i den administrative styregruppe og eventuelt med repræsentanter for andre regionale aktører. Det tilstræbes, at den endelige vedtagelse i regionsrådet sker inden sommerferien. Men hvis der bliver behov for mere tid til at opnå enighed med interessenterne, udskydes den endelige vedtagelse til den størst mulige grad af enighed er opnået.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede status på den igangværende høring af den regionale udviklingsplan, og besluttede at sætte den regionale udviklingsplan på som temadrøftelse til et kommende udvalgsmøde.

 

Leif Lund og Jakob Isøe Klærke var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-12-11

8. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Samdrift på Odder-Grenaa banen

Lars H. orienterede om møde med transportministeren vedrørende samdriften på Odder-Grenaa banen. Der er fortsat ingen afklaring. Der forventes et afslag på Region Midtjyllands ”kontrakt” med DSB inden for nær fremtid.

 

Orlov

Leif Hornshøj orienterede om, at han forventer at tage orlov.

Ester Jakobsen indkaldes som suppleant.

Næste møder

De næste to møder i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling forløber som udgangspunkt som nedenfor:   

16. maj

  • RUP som heldags temadrøftelse.

    • kl. 10.00-15.30 RUP-temadrøftelse

    • kl. 15.45-18.00 Udvalgsmøde

 

Sted: orienteres om senere.

 

7. juni

  • Jord og råstoffer som tema

    • Kl. 12.00-14.30 besøg i råstofgrav/grusgrav

    • Kl. 14.30-17.00 Udvalgsmøde (evt. Viborg eller et andet sted, tæt på den grusgrav udvalget besøger)

 

Der vil blive udsendt opdaterede mødeindkaldelser til udvalget med hensyn til mødetid og mødested.

 

Leif Lund og Jakob Isøe Klærke var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen