Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 11. maj 2016 kl. 14:00
i Høfde 42, Cheminova, Thyborønvej 78, Rønland, 7673 Harboøre

Der var afbud fra Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen.

 

Mødet blev hævet kl. 17.10.


Sagnr.: 1-00-9-15

1. Temadrøftelse om Høfde 42 og FMC/Cheminova #

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling besøger Høfde 42 og FMC/Cheminova som en del af udvalgets temadrøftelse. Udvalget besøger først Høfde 42, og får efterfølgende oplæg om FMC/Cheminova, herunder en orientering om betydningen af FMC's opkøb af Cheminova, håndtering af forureningerne på Rønland og den gamle fabriksgrund, svovlgruberne m.v.

 

Der er vedlagt et baggrundsnotat vedrørende forureningen ved Høfde 42 m.v.

 

Kl. 14.00-14.30

Besøg på Høfde 42

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling mødes på Høfde 42 - Thyborønvej 78, Rønland, 7673 Harboøre

Hvis I taster Cheminovas adresse ind på jeres gps, skal I dreje til venstre hen over jernbaneoverskæringen,

i stedet for at køre ind til Cheminova - så ender vejen ved p-pladsen ved Høfde 42.

 

Kort over området er vedlagt.

 

Rundvisning ved administrationen.

 

 

Kl. 14.30-14.45

Transport i egen bil til FCM/Cheminova

 

Cheminova

Thyborønvej 78, Rønland

7673 Harboøre

 

Kl. 14.45-15.05

Oplæg om FMC/Cheminova

v. Sonny F. Jørgensen – Vice President, Rønland Site Leader og Lars-Erik K. Pedersen Director, Communications and Public Affairs.

Øvrige deltagere fra FMC/Cheminova: Ulla Raundahl – Manager, Environment and Chemicals,  Bo Breinbjerg – Group leader, Miljøanalyser

 

 

 Kl. 15.05-15.45

Spørgsmål fra politikkerne og debat

 

 

Kl. 15.45-17.00

Ordinært udvalgsmøde.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik en rundvisning på Høfde 42 af administrationen. Udvalget blev orienteret om historien bag forureningen på Høfde 42, herunder omfanget af forureningen, nuværende afværgeforanstaltninger, muligheder i forhold til oprensning m.v.

 

Efterfølgende besøgte udvalget Cheminova A/S/FCM, hvor udvalget fik en præsentation af virksomheden, herunder betydningen af FCM's opkøb af Cheminova i forhold til etablering af et nyt hovedsæde i Hørsholm m.v. Udvalget blev også orienteret om virksomhedens håndtering af forurening på området, herunder rensning af spildevad, deponering af affald i Norge m.v.

 

Udvalget drøftede efterfølgende virksomhedens arbejde med både at forebygge forurening og håndtere den eksisterende.  

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-5-15

2. Bevilling til lokale udviklingsplatforme for fødevarer (Indstilling fra Vækstforum)

Resume

 Der er indkommet to ansøgninger efter vækstforums annoncering af initiativet "Lokale Udviklingsplatforme for fødevareområdet".

 

De lokale Udviklingsplatforme er fødevaresatsningens lokale forankring. De skal med udgangspunkt i eksisterende miljøer og initiativer understøtte udvikling og etablering af attraktive lokale erhvervsmiljøer. Det skal ske gennem opsporing af potentialer, identifikation af barrierer og hjælp til udvikling af nye produkter, forretningsmodeller og services. Det skal ske gennem tæt samarbejde med andre initiativer på området - herunder væksthus, erhvervsservice og Future Food Innovation.

 

Det samlede ansøgte beløb er 9,662 mio. kr. Business Region MidtVest søger 5,5 mio. kr., og Food Organisation of Denmark søger 4,162 mio. kr. Vækstforums ramme for annonceringen overskrides således med 0,662 mio. kr. Det indstilles derfor, at der bevilges 4,838 mio. kr. til Business Region MidtVest, hvorved den afsatte ramme på 9 mio. kr. overholdes.

Direktionen indstiller, at indstillingen fra Vækstforum tiltrædes således,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 4,838 mio. kr. i 2016 til Business Region MidtVest til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme. Bevillingen udmøntes med 1,530 mio. kr. i 2016, 1,530 mio. kr. i 2017 og 1,778 mio.kr. i 2018, og

 

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 4,162 mio. kr. i 2016 til Food Organisation of Denmark til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme. Bevillingerne fordeles med 1,386 mio. kr. i 2016, 1,342 mio. kr. i 2017 og 1,434 mio. kr. i 2018.

Sagsfremstilling

Der er indkommet to ansøgninger - én fra Business Region MidtVest og én fra Food Organisation of Denmark med udgangspunkt i Østjylland. Business Region MidtVest ansøger om 5,5 mio. kr. fra Region Midtjylland, mens Food Organisation of Denmark ansøger om 4,162 mio. kr. Det samlede ansøgte beløb er således 9,662 mio. kr. Det ansøgte beløb overstiger den afsatte ramme i Vækstplan 2016-2020 med 0,662 mio. kr. Vækstforum har besluttet at fastholde rammen på 9 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til etablering af de to lokale udviklingsplatforme. Følgende reduceres det bevilgede beløb til Business Region MidtVest til 4,838 mio. kr. Food Organisation of Denmark har søgt om 4,162 mio. kr., og Vækstforum har derfor besluttet alene at reducere ansøgningen fra Business Region MidtVest.

 

Administrationen vurderer efter gennemgang af de to ansøgninger, at de begge overholder de grundlæggende krav og formalia, som er opstillet af Vækstforum i annonceringsmaterialet. Begge ansøgere stiller med den krævede medfinansiering svarende til minimum 2/3 af det samlede budget. Administrationen har været i en positiv dialog med begge ansøgere med henblik på at sikre, at projekterne vil være i stand til at opnå de effekter, som annonceringen opstiller. Begge ansøgere har en bred lokal forankring gennem virksomheder, kommuner og kompetente aktører, der vil kunne løfte opgaven. På samme vis er de virksomhedsrettede aktiviteter velbeskrevne og veldokumenterede. Kravet om tæt koordinering og samarbejde med såvel det eksisterende erhvervsfremmesystem og fødevaresatsningens initiativer Future Food Innovation og Danish Food Cluster er opfyldt for begge ansøgere. Det sikrer, at de Lokale Udviklingsplatforme kan fungere som fødevaresatsningens lokale forankring og fødekilde til de mere specialiserede tilbud i blandt andet Future Food Innovation.

 

Overordnet vurdering af de enkelte ansøgninger

Ansøgning 1: Business Region MidtVest

Ansøgningen fra Business Region MidtVest har som overordnet formål at samle de mange aktører i de syv vestjyske kommuner, der arbejder med udvikling på fødevareområdet, under én koordineret indsats, og at understøtte samarbejde og synergi på tværs.

 

Med de mange private og offentlige aktører, der har en egeninteresse i at opdyrke feltet, vurderer administrationen, at konstruktionen vil være levedygtig – også efter projektperiodens ophør. Det vil dog indledningsvist kræve mange kræfter at facilitere samarbejdet. Aktørerne omfatter - ud over kommunerne:

 

  • Kraftcenter for Fødevarer på Ausumgaard
  • Konsumfisk, der er et klyngesamarbejde mellem tre vestjyske havne
  • Regional Madkultur Vestjylland - en forening af lokale fødevareproducenter
  • FoodHUB - et samarbejde mellem FoodCenter Videbæk og Fødevarepark Skjern Enge (tre private virksomheder i samarbejde)
  • Erhvervsakademi MidtVest
  • VIFU - Videnscenter for Fødevarer
  • Aarhus Universitet
  • Geopark Vestjylland
  • Danish Food Cluster.

 

Business Region MidtVest medfinansierer 1,2 mio. kr. af egne midler (0,4 mio. kr. årligt). Rollen som facilitator for det samlede projekt udbydes til en ekstern aktør med den fornødne indsigt i fødevareområdet og kompetencer til at facilitere et så stort og komplekst projekt som det forelagte. Opgaven sendes i udbud for at sikre, at man får den bedst kvalificerede aktør til at løse opgaven. Region Midtjylland forudsætter, at der i valg af facilitator er fuld åbenhed i processen, så alle relevante aktører har mulighed for at byde på opgaven. Ansøgningen lægger op til et tæt samspil, både udførende og organisatorisk, med det etablerede erhvervsfremmesystem - herunder også Future Food Innovation og Danish Food Cluster.

 

Økonomi

Der søges om i alt 4,838 mio. kr. i 2016 til Business Region MidtVest til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme. Bevillingen udmøntes med 1,530 mio. kr. i 2016, 1,530 mio. kr. i 2017 og 1,778 mio. kr. i 2018. Budget og finansiering fremgår af nedenstående tabel 1.

 

 

 

Som følge af den ovennævnte reduktion på 662.000,- af de tildelte midler udestår en dialog med ansøger om fremtidig finansiering og projektindhold. Dette vil ske i forbindelse med forhandling af resultatkontrakt.

 

Ansøgning 2: Food Organisation of Denmark  

Food Organisation of Denmark fokuserer på at skabe virksomhedsrettede initiativer og har den årlige Food Festival i Aarhus som et centralt og samlende element. Den nye udviklingsplatform vil betyde opstart af en ny gren på festivalen med særligt fokus på forretningsudvikling - Food Festival Business. De beskrevne projektinitiativer vurderes af administrationen som værende skarpe, velunderbyggede og relevante for virksomhederne. De virksomhedsrettede aktiviteter bredes ud over hele året, således at der fortløbende gennemføres netværksaktiviteter, eksempelvis med fokus på eksport, salg til det offentlige m.v. Den tætte samarbejdspartner Dansk Landbrugsmuseum ved Gl. Estrup kommer til at spille en væsentlig rolle i en række aktiviteter. Konstruktionen understøtter, at både opsamlet viden og aktiviteterne som sådan vil være tilgængelige også efter projektperiodens udløb.

 

Business Region Aarhus medfinansierer initiativet med i alt 1,8 mio. kr. fordelt med 0,6 mio. kr. om året i den treårige projektperiode (2016-2018). Business Region Aarhus' sekretariat vil være involveret i projektet på daglig basis. Det vil primært omfatte understøttelse af forankringen i og samordningen mellem de deltagende kommuner - herunder at sikre, at initiativet sættes højt på den kommunale dagsorden gennem hele perioden. Der søges om i alt 4,162 mio. kr. i 2016 til Food Organisation of Denmark til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme. Budget og finansiering fremgår af tabel 2. Oversigt over erhvervsudviklingsmidler pr. 25. maj 2016 er vedlagt som bilag.

 

  

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tidligere Politisk Behandling

Vækstforum besluttede på mødet den 18. april 2016 at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 9,0 mio. kr. i 2016 til FOOD og Business Region MidtVest til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-12-14

3. Bevilling til initiativet Innovativ brug af Big Data (Indstilling fra Vækstforum)

Resume

Vækstforum har godkendt Alexandra Instituttet som operatør for initiativet Innovativ brug af Big Data, for den treårige periode primo 2016–primo 2019.

 

Formålet med initiativet Innovativ brug af Big Data er at skabe en stigende opmærksomhed hos de midtjyske virksomheder i forhold til potentialerne i Big Data. Initiativet skal understøtte, styrke og modne private og offentlige virksomheders kompetencer inden for brugen af Big Data og på den baggrund understøtte udviklingen af konkurrencedygtige og innovative produkter og services, der kan øge omsætning, eksport, produktivitet og jobskabelse.

 

Det samlede budget er på 13,5 mio. kr., heraf 4,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, 4,5 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 4,5 mio. kr. i privat medfinansiering.

Direktionen indstiller, at indstillingen fra Vækstforum tiltrædes således,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 4,5 mio. kr. i 2016 til Alexandra Instituttet til initiativet Innovativ brug af Big Data. Bevillingen udmøntes med 1,5 mio. kr. i 2016, 1,833 mio. kr. i 2017 og 1,167 mio. kr. i 2018.

Sagsfremstilling

Formålet med initiativet Innovativ brug af Big Data er at skabe en stigende opmærksomhed hos de midtjyske virksomheder i forhold til potentialerne i Big Data. Initiativet skal understøtte, styrke og modne private og offentlige virksomheders kompetencer inden for brugen af Big Data. Målet er, at flere midtjyske virksomheder ved projektets afslutning er blevet mere datadrevne og udvikler services og produkter baseret på Big Data og derved styrker deres globale konkurrencedygtighed.

 

Initiativet er en central del af den samlede digitaliseringsindsats og skal imødekomme, at virksomhederne i Midtjylland bliver langt bedre til at sætte digitalisering på dagsordenen som vækst- og innovationsdriver. Initiativet skal gennemføres over en 3-årig periode fra primo 2016–primo 2019. Vækstforum har valgt en operatør, der er i stand til at løse opgaver med fokus på at facilitere innovationssamarbejder og styrke de midtjyske virksomheders innovationskapacitet og konkurrenceevne gennem brugen af Big Data.

 

Indkomne ansøgninger

På baggrund af to indkomne ansøgninger har Vækstforum valgt Alexandra Instituttet, i tæt partnerskab med Aarhus Universitet, Institut for Datalogi og IT-forum, som operatør for initiativet 'Innovativ brug af Big Data'.

 

Aktiviteter

Alexandra Instituttet - aktiviteter i ansøgning, ansøgningsperiode: 1.3.2016–28.2.2019

1.      innovationssamarbejder

2.      dialog med potentielle brugere

3.      rekruttering af virksomheder og

4.      projektadministration.

 

Effekter

Alexandra Instituttet

180 virksomheder har kontakt med konsortiet; 27 virksomheder støttes af projektet; 27 virksomheder samarbejder med videninstitutioner; 18 virksomheder introducerer produkter, som er nye for markedet; 27 virksomheder introducerer produkter, som er nye for virksomheden; 27 virksomheder udvikler koncepter til nye produkter og løsninger samt 27 nye innovative virksomheder.

 

Alexandra Instituttet redegør fyldestgørende for, hvordan effekterne fremkommer gennem de igangsatte innovationssamarbejder samt de understøttende aktiviteter.

 

Økonomi

Initiativet forventes gennemført af Alexandra Instituttet som operatør og med et samlet budget på 13,5 mio. kr., heraf 4,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, 4,5 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 4,5 mio. kr. i privat medfinansiering. Oversigt over erhvervsudviklingsmidler pr. 25. maj 2016 er vedlagt som bilag.

 

 

Hvad er Big Data

Big data dækker over indsamling, opbevaring, processering, analyse, visualisering og fortolkning af enorme mængder af data. Big Data karakteriseres ofte med de 3 V’er; Volume, Velocity og Variety (størrelsen af data, hurtighed i behandlingen af data og forskelligartetheden af data). Big data giver mulighed for at finde sammenhænge, som man ellers ikke ville kunne finde, f.eks. at spotte forretningstrends, vurdere kvaliteten af forskning, forebygge sygdomme, bekæmpe kriminalitet og holde øje med trafikforhold. Big data produceres ofte i realtid, af f.eks. GPS-enheder og digitale sensorer, som er indlejret i biler, sygehusudstyr mm. Dette betegnes ofte som IoT (Internet of Things). Også på internettet producerer vi som forbrugere enorme mængder af data - personlige oplysninger, valg, søgeord, tidsforbrug, indkøb og meget mere.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tidligere Politisk Behandling

Vækstforum har på mødet den 18. april 2016 besluttet at indstille til regionsrådet, at der af der regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 4,5 mio. kr. til Alexandra Instituttet til gennemførelse af initiativet Innovativ brug af big data.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-23-15

4. Bevilling til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet (Indstilling fra Vækstforum)

Resume

Der er indkommet én ansøgning fra Foreningen MedTech Innovation Consortium efter Vækstforums annoncering efter operatør til initiativet "Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet" for den tre-årige periode september 2016–august 2019.

 

Initiativets formål er primært at forbinde markedets og kundernes behov for sundhedsinnovation med forskning og gøre det nemmere for virksomheder at samarbejde med brugerne om udviklingen af løsninger og services, der kan nå det globale marked og effektivisere det danske sundhedsvæsen.

 

Vækstforum har afsat en ramme på 6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 12 mio. kr. af EU-regionalfondsmidler. Der forventes en privat medfinansiering på 6 mio. kr.

Direktionen indstiller, indstillingen fra Vækstforum tiltrædes således,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 6,0 mio. kr. i 2016 til Foreningen MedTech Innovation Consortium til gennemførelse af initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet. Bevillingen udmøntes med 1,882 mio. kr. i 2016, 2,059 mio. kr. i 2017 og 2,059 mio. kr. i 2018.

 

Sagsfremstilling

Formålet med initiativet er at gøre det lettere for virksomheder at udvikle løsninger og services, der kan dække identificerede kunde-/markedsbehov på sundheds- og velfærdsområdet, og som indeholder et globalt markedspotentiale. I overensstemmelse med Vækstplan 2016-2020 skal initiativet virke i krydsfeltet mellem sundhed og de fokuserede vækstklynger i Region Midtjylland, herunder fødevarer, kreative erhverv og IT.

 

Hovedvirkemidlet er innovationssamarbejder mellem virksomheder og forskning. Målgruppen omfatter udviklingsorienterede virksomheder, primært Små og Mellemstore Virksomheder og offentlige eller offentligt lignende videninstitutioner. Vækstforum har godkendt Foreningen MedTech Innovation Consortium (MTIC) som operatør til initiativet. Interessenterne i MedTech Innovation Consortium er VIA University College, Aarhus Universitet, Region Midtjylland og 14 midtjyske kommuner.

 

Aktiviteter beskrevet i ansøgning

Ansøgningen rummer seks hovedaktiviteter:

 

Skabe netværk, identificere og matche behov. Der bliver afholdt i alt 18 arrangementer i perioden.

 

Screening og evaluering af projekter til innovationssamarbejde med henblik på at øge chancerne for at klare overgangen fra projekt til drift. Der vil i løbet af de tre år blive screenet 225 nye behov, projekter og ideer. Enten fra de kliniske miljøer, sundheds- og velfærdssektoren, forsknings- og uddannelsesinstitutionerne eller fra virksomhederne.

 

Indstilling af projekter til innovationssamarbejde og opstilling af målsætning for deltagende virksomheder. Det forventes, at der vil blive indstillet 15 innovationssamarbejder med maximalt 45 deltagende virksomheder. MTIC vil samarbejde med Connect Denmark, ScaleUp Denmark og vurdere innovationssamarbejdernes mulighed for at søge InnoBooster samt andre finansieringskilder.

 

Facilitering og støtte til innovationssamarbejde. Hvert innovationssamarbejde vil blive betragtet som unikt, og faciliteringen vil foregå i en fortløbende proces, så relevante problematikker kan tages op, når det er nødvendigt.

 

Facilitere dialog mellem deltagende virksomheder og potentielle brugere min. 30 gange. Formålet er at etablere kontakt mellem potentielle kernebrugere af et fremtidigt produkt/koncept og de deltagende virksomheder. Undervejs vil der blive tilknyttet relevante eksperter, forskere og andre videnspersoner.

 

Skabe synlighed omkring initiativet, gennem markedsføring på de digitale og trykte medier og gennem netværk.

  

Effekter

Projektet vil screene 225 behov, projekter og ideer og gennemføre 15 innovationssamarbejder med op til 45 deltagende virksomheder, hvoraf 30 forventes at modtage støtte. Op til 30 virksomheder skal samarbejde med videninstitutioner med henblik på at introducere produkter, der er nye for virksomheden. Det overordnede effektmål er 10 nye innovative virksomheder.

 

Generel vurdering

MTIC vurderes at være en kompetent og robust aktør, der gennem de seneste års virke har opbygget stærke relationer både i den private og offentlige sektor. De har erfaring med at screene og facilitere små som store innovationsprojekter og har spidskompetencer inden for kommercialisering og forretningsudvikling, der tager afsæt i klinisk identificerede behov.

 

Der vurderes at være en god regional dækning i ansøgningen og et solidt kendskab til regionens målsætninger og til det generelle videns- og erhvervsfremmesystem. Ligeledes har ansøger et stort virksomhedsnetværk og kontakt til klyngerne inden for IKT, fødevarebranchen og de kreative fag.

 

Ansøgningen lægger ligeledes vægt på, at det både handler om, at virksomheder får udviklet innovative produkter, der sikrer en effektivisering af den danske sundheds- og velfærdssektor, samtidig med at der adresseres globale behov, således at internationalisering og eksport sandsynliggøres.

 

Ansøgningen vurderes at imødekomme vækstforums annonceringsmateriale.

 

Økonomi

Der søges om 6,0 mio. kr. i 2016 til foreningen MedTech Innovation Consortium til gennemførelse af initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet. Budget og finansiering fremgår af nedenstående tabel 1. Oversigt over erhvervsudviklingsmidler pr. 25. maj 2016 er vedlagt som bilag.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tidligere Politisk Behandling

Vækstforum besluttede på mødet den 18. april 2016 at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 6,0 mio. kr. i 2016 til Foreningen MedTech Innovation Consortium til gennemførelse af initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-22-2-15

5. Bevilling til turismebranchen - fra potentiale til vækst via kompetencer (Indstilling fra Vækstforum)

Resume

Dansk Kyst- og Naturturisme søger Region Midtjylland om midler til projektet ”Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer”.  Projektet er en sammenhængende del af et stort tværregionalt kompetenceudviklingsprojekt - ”Danske turismekompetencer” - som dækker alle fem regioner og interesser på tværs af de tre forretningsområder i dansk turisme: Kyst- og Naturturisme, Møde- og Erhvervsturisme samt Storbyturismen. Projektet har til formål at vejlede turismevirksomheder med vækstpotentiale i at udfærdige en vækststrategi, således at de får mulighed for at deltage i det tværregionale kompetenceudviklingsprojekt ”Danske turismekompetencer”, som støttes af den Europæiske Socialfond. 

Direktionen indstiller, indstillingen fra Vækstforum tiltrædes således,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 0,796 mio. kr. i 2016 til Dansk Kyst- og Naturturisme til gennemførelse af projektet Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer. Bevillingen udmøntes med 0,346 mio. kr. i 2016 og 0,450 mio. kr. i 2017.   

Sagsfremstilling

Projektet "Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer” er en sammenhængende del af et stort tværregionalt kompetenceudviklingsprojekt - Danske turismekompetencer, der skal øge kompetenceniveauet i turismeerhvervet ved at afdække virksomhedernes vækstrettede kompetencebehov og efterfølgende kompetenceudvikle virksomhedernes ledere og medarbejdere. Det tværregionale kompetenceprojekt har en samlet økonomi på 44,3 mio. kr., hvoraf Vækstforum i Region Midtjylland har søgt 5,9 mio. kr. fra Den Europæiske Socialfond.

 

"Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer" skal understøtte aktiviteterne i det tværregionale kompetenceprojekt ved at sikre lokale og regionale turismevirksomheders muligheder for deltagelse i det tværregionale projekt gennem to hovedaktiviteter:

 

  • Indgåelse af samarbejdsaftaler med lokale turisme- og erhvervsfremmeorganisationer.
  • Vejledning af virksomheder om videreudvikling af vækststrategi og kompetencevurdering. Der er tale om åbne vejledningsaktiviteter og ikke aktiviteter rettet mod enkeltvirksomheder.

 

Formålet med "Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer" er således at kvalificere turismevirksomhederne til at deltage i det tværregionale kompetenceprojekt ved at vejlede og støtte virksomhederne i at udvikle deres vækststrategi. Projektet opererer med en ramme på 130 virksomheder, som vil få vejledning på baggrund af projektet.

 

Dansk Kyst- og Naturturisme har sandsynliggjort, at de igennem samarbejdsaftaler med erhvervsfremmeaktørerne kan sikre, at de rigtige kompetencer er til stede til at kvalificere virksomhedernes vækststrategier. Selve udarbejdelsen og udviklingen af vækststrategien sker i virksomhedens eget regi eller i samarbejde med Væksthus Midtjylland eller det lokale erhvervsservicekontor. Den vejledning og støtte, som turismevirksomhederne får til udvikling af deres vækststrategier, skal ligeledes bidrage til, at turismevirksomhederne kan realisere deres vækstpotentiale og nå deres vækstmål.

 

Med "Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer" får turismevirksomhederne mulighed for at blive en del af det tværregionale kompetenceprojekt. Det tværregionale kompetenceprojekt vil blive gennemført i samarbejde med uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeorganisationer og branche- og erhvervsorganisationer og efterfølgende forankret hos disse parter. Den viden, der opbygges i det tværregionale kompetenceprojekt, vil således anbefale supplerende aktiviteter til de eksisterende uddannelser, således at der kan sammensættes kursuspakker med udgangspunkt i erhvervets behov og efterspørgsel. Målet er, at kompetenceudvikling af turismeerhvervet bliver en integreret og prioriteret del af uddannelsesinstitutionernes permanente uddannelsestilbud. Projektet bygger på erfaringerne fra regionale kompetenceprojekter, blandt andet Det professionelle turisterhverv, som tidligere er støttet af regionsrådet.

 

Det vurderes, at projektet Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer er en kritisk faktor for at opnå de ønskede effekter af det samlede tværregionale kompetenceprojekt. Dansk Kyst- og Naturturisme forventer som følge af aktiviteterne af det samlede projekt at skabe en meromsætning på 53,9 mio. kr. og 35 nye arbejdspladser i Region Midtjylland. Nationalt forventer Dansk Kyst- og Naturturisme, at projektet vil skabe en meromsætning på 202 mio. kr. og 131 arbejdspladser.

 

Økonomi

Der søges om i alt 0,796 mio. kr. i 2016 af de regionale erhvervsudviklingsmidler til at medfinansiere projektet. Budget og finansiering fremgår af nedenstående tabel 1. Oversigt over erhvervsudviklingsmidler pr. 25. maj 2016 er vedlagt som bilag.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tidligere Politisk Behandling

Vækstforum besluttede på mødet den 18. april 2016 at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 0,796 mio. kr. i 2016 til Dansk Kyst- og Naturturisme til gennemførelse af projektet Turismebranchen – fra potentiale til vækst via kompetencer

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-3-15

6. Erhvervsuddannelser i Region Midtjylland - SOSU-skoler og Landbrugsskoler - anbefaling af udbuddet pr. 1. august 2017

Resume

Med erhvervsuddannelsesreformen "Flere og bedre faglærte" er der sat fokus på behovet for faglært arbejdskraft. For at understøtte erhvervsuddannelsesreformens målsætning om flere og bedre faglærte gennemfører Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling en udbudsrunde for erhvervsuddannelser i 2015/2016 med virkning fra den 1. august 2017.

 

Regionsrådet har i den sammenhæng en koordineringsopgave i forhold til at sikre tilgængeligheden til erhvervsuddannelser og praktikcentre i Region Midtjylland. Regionsrådet har alene indflydelse på placeringen af grundforløb 1 og 2.

 

SOSU-skolerne i Region Midtjylland har indsendt ansøgninger om udbud således, at det nuværende udbud kan opretholdes. Derudover har SOSU-skolen i Silkeborg søgt om at udbyde Grundforløb 2 og Hovedforløbet Redderuddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. VIA University College har søgt om at udbyde Grundforløb 2 på erhvervsuddannelsen til Pædagogisk assistent. Aarhus Universitet har søgt om Grundforløb 1 under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik.

 

Landbrugsskolerne i Region Midtjylland har søgt om udbuddet af Grundforløb 1, Grundforløb 2 og Hovedforløbet under hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser.

Direktionen indstiller,

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at SOSU-skolerne i Region Midtjylland tildeles udbuddet af Grundforløb 1 og 2 under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik pr. 1. august 2017,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at SOSU-skolen i Silkeborg tildeles udbuddet af Grundforløb 2 og Hovedforløbet Redderuddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at VIA University College tildeles udbuddet af Grundforløb 2 på erhvervsuddannelsen Pædagogisk Assistent under forudsætning af, at der indgås en aftale med de øvrige udbydere således at den geografiske dækning kan opretholdes,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at Landbrugsskolerne tildeles udbuddet af Grundforløb 1 og Grundforløb 2 under hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser, og

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at Aarhus Universitet tildeles udbuddet af Grundforløb 1 under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik.

Sagsfremstilling

Erhvervsuddannelserne udbydes efter reformen under fire hovedområder: Omsorg, sundhed og pædagogik, Kontor, handel og forretningsservice, Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport.

 

Under de fire hovedområder udbydes i alt 108 erhvervsuddannelser, som kan vælges efter første del af grundforløbet - Grundforløb 1.

 

På grundforløb 1 starter de unge, som vælger en erhvervsuddannelse, umiddelbart efter 9. eller 10. klasse. Formålet er her at give eleverne mulighed for at "opbygge modenhed og udvikle elevernes almene og brede erhvervsfaglige kompetencer samt styrke elevernes bevidsthed om fremtidige valg og udfordringer".

 

Grundforløbets 2. del - Grundforløb 2 - udgøres således af de uddannelsesrettede fag. Her kan unge med en uddannelsesaftale eller anden erfaring starte direkte uden først at skulle gennemføre grundforløb 1.

 

Alle uddannelser afsluttes med et hovedforløb, som foregår dels på erhvervsskolen, dels i praktik hos en virksomhed eller i et praktikcenter.

 

Der er således tilknyttet praktikcenter til langt de fleste erhvervsuddannelser med det formål at sikre de unge muligheden for at gennemføre deres uddannelse.  

SOSU-skolernes eksisterende udbud

SOSU-skolerne i Region Midtjylland udbyder i dag Grundforløb 1 på indgangen Omsorg, sundhed og pædagogik. Tilsvarende udbyder de alle Grundforløb 2 på den Pædagogiske Assistentuddannelse og på Social- og sundhedsuddannelsen.

 

SOSU-skolerne udbyder ligeledes hovedforløbene Pædagogisk assistentuddannelse og Social- og sundhedsuddannelsen.

 

SOSU-skolernes ansøgning om udbud pr. 1. august 2017

SOSU-skolerne i Region Midtjylland har søgt om at udbyde Grundforløb 1 og 2 samt hovedforløb under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik. Derudover har SOSU-skolen i Silkeborg søgt om Grundforløb 2 og Hovedforløbet på Redderuddannelsen, som er en del af hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. SOSU-skolen i Silkeborg udbyder allerede i dag, og siden 2004, efteruddannelse til det præhospitale område, herunder ambulancebehandlere og paramedicinere.

 

Redderfunktionen er under forandring, og en placering i regi af en udbyder af sundhedsuddannelser vil være et relevant bidrag til udviklingen af det præhospitale område.

 

Øvrige ansøgere til Grundforløb 1, Grundforløb 2 og Hovedforløb under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik

VIA University College ansøger om Grundforløb 2 på erhvervsuddannelsen Pædagogisk Assistent. VIA University udbyder i dag hovedforløbet.

 

Det er administrationens vurdering, at der bør indgås en aftale mellem VIA University College og SOSU-skolerne i Region Midtjylland med det formål at sikre elevgrundlaget for de eksisterende udbydere, som i dag har en geografiske dækning, der bidrager til at sikre uddannelsesmuligheder på tværs af Region Midtjylland.

 

Aarhus Universitet har ansøgt om Grundforløb 1 under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik. Aarhus Universitet udbyder i dag Grundforløb 2 og Hovedforløbet på laboratorieteknikeruddannelsen, hvilket vil betyde et sammenhængende uddannelsesforløb. Det er administrationens vurdering, at et udbud fra Aarhus Universitet ikke vil have indflydelse på det øvrige udbud.

 

Landbrugsskolernes eksisterende udbud

Landbrugsskolerne udbyder i dag Grundforløb 1 og 2 samt hovedforløb under hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser.

 

Landbrugsskolernes ansøgning om udbud pr. 1. august 2017

Landbrugsskolerne i Region Midtjylland har ansøgt om at udbyde Grundforløb 1 og 2 samt hovedforløb under hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser. Administrationen vurderer, at det ansøgte udbud fortsat vil dække behovet for landbrugsuddannelser i Region Midtjylland.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens 1., 2., 4. og 5 "at" i indstillingen til forretningsudvalget. Udvalget afventer en anbefaling vedrørende det 3. "at".   

 

På udvalgsmødet omdelte administrationen henvendelser fra VIA University College og lederne af SOSU-skolerne om henholdsvis godkendelser af grundforløb 1 og 2 og de senest forventede søgetal til grundforløb på SOSU-skolerne i Randers, Viborg og Horsens.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling konstaterede, at de seneste skøn over søgetal ikke taler for at godkende nye udbud af pædagogisk assistentuddannelse ud over SOSU-skolernes udbud hverken generelt eller konkret i Viborg og Horsens.

 

Udvalget anmodede administrationen om at holde et møde med SOSU-skolerne og VIA University om de forventede søgetal med henblik på, at udvalget kan give en endelig anbefaling til forretningsudvalget vedrørende indstillingens 3. "at". En anbefaling, som tager udgangspunkt i udvalgets ønske om at sikre et geografisk decentralt udbud som samtidig er bæredygtigt.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Efter mødet den 11. maj 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling har udvalget på baggrund af en skriftlig høring fredag den 13. maj 2016 anbefalet, at direktionens 3. "at" i indstilling til forretningsudvalget ændres til,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at VIA University College som følge af de lave søgetal ikke tildeles retten til at udbyde grundforløb 2 på erhvervsuddannelsen pædagogisk assistent i Viborg og Horsens, således at SOSU-skolernes geografiske dækning kan opretholdes.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i den skriftlige høring.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens 1., 2., 4. og 5 "at" i indstillingen til forretningsudvalget. Udvalget afventer en anbefaling vedrørende det 3. "at".   

 

På udvalgsmødet omdelte administrationen henvendelser fra VIA University College og lederne af SOSU-skolerne om henholdsvis godkendelser af grundforløb 1 og 2 og de senest forventede søgetal til grundforløb på SOSU-skolerne i Randers, Viborg og Horsens.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling konstaterede, at de seneste skøn over søgetal ikke taler for at godkende nye udbud af pædagogisk assistentuddannelse ud over SOSU-skolernes udbud hverken generelt eller konkret i Viborg og Horsens.

 

Udvalget anmodede administrationen om at holde et møde med SOSU-skolerne og VIA University om de forventede søgetal med henblik på, at udvalget kan give en endelig anbefaling til forretningsudvalget vedrørende indstillingens 3. "at". En anbefaling, som tager udgangspunkt i udvalgets ønske om at sikre et geografisk decentralt udbud som samtidig er bæredygtigt.

 

Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Efter mødet den 11. maj 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling har udvalget på baggrund af en skriftlig høring fredag den 13. maj 2016  anbefalet, at direktionens 3. "at" i indstilling til forretningsudvalget ændres til,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at VIA University College som følge af de lave søgetal ikke tildeles retten til at udbyde grundforløb 2 på erhvervsuddannelsen pædagogisk assistent i Viborg og Horsens, således at SOSU-skolernes geografiske dækning kan opretholdes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-3-15

7. Erhvervsuddannelser i Region Midtjylland - Erhvervsskoler - øvrige - anbefaling af udbuddet pr. 1. august 2017

Resume

Erhvervsskolerne i Region Midtjylland har indsendt ansøgninger om udbud, således at der vil være et øget udbud af grundforløb 1, grundforløb 2, hovedforløb og praktikcentre. Der er ligeledes indkommet ansøgninger om udbud af erhvervsuddannelser fra andre aktører: Medieskolerne og DEKRA AMU Center Midtjylland ApS.

 

Der er ansøgt om udbud af 56 grundforløb 1, 299 grundforløb 2, 194 hovedforløb og 140 uddannelser søges tilknyttet praktikcentre under de fire hovedområder Omsorg, sundhed og pædagogik, Kontor, Handel og forretningsservice, Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport udover de ansøgninger, som er indkommet fra SOSU-skolerne og Landbrugsskolerne.

Direktionen indstiller,

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at ansøgningerne fra erhvervsskolerne i Region Midtjylland imødekommes i forhold til udbuddet af Grundforløb 1 under hovedområderne Omsorg, sundhed og pædagogik, Kontor, Handel og forretningsservice, Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport fra august 2017, og

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at ansøgninger fra erhvervsskolerne i Region Midtjylland imødekommes i forhold til udbuddet af Grundforløb 2 under hovedområderne Omsorg, sundhed og pædagogik, Kontor, Handel og forretningsservice, Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport fra august 2017,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at ansøgningen fra Medieskolerne imødekommes i forhold til udbuddet af Grundforløb 2 samt hovedforløbene for web-integrator, fotograf samt film- og tvproduktionsuddannelsen,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at VIA University College ikke tildeles retten til at udbyde Grundforløb 1 og Grundforløb 2 til Beklædningshåndværkeruddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport, og

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at DEKRA AMU Center Midtjylland ApS ikke tildeles retten til at udbyde Grundforløb 2 til Buschauffør i kollektiv trafik, Lager- og terminaluddannelsen, Serviceassistent, Turistbuschauffør og Vejgodstransportuddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport.

Sagsfremstilling

Eksisterende udbud

Der udbydes i dag 46 grundforløb 1, 262 grundforløb 2, 148 hovedforløb og 111 forløb tilknyttet praktikcentre inden for de fire hovedområder Omsorg, sundhed og pædagogik, Kontor, handel og forretningsservice, Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport. Heri indgår ikke SOSU-skolernes og Landbrugsskolernes udbud. 

 

Ansøgninger om udbud pr. 1. august 2017

Der søges om 54 grundforløb 1 og 299 grundforløb 2 inden for de fire hovedområder Omsorg, sundhed og pædagogik, Kontor, handel og forretningsservice, Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport. Der søges om ligeledes om 194 hovedforløb og om 140 forløb tilknyttet til praktikcentre.

  

Øvrige ansøgere til udbud pr. 1 august 2017

Medieskolerne søger om udbuddet af Grundforløb 2 samt hovedforløbene for web-integrator, fotograf samt film- og tv-produktionsuddannelsen. Medieskolerne har siden 1990 gennemført de pågældende uddannelser på Mercantecs godkendelser. Ministeriet har opfordret til, at institutioner, som hidtil har gennemført uddannelser på andres godkendelser, selvstændigt søger om udbuddet af de pågældende uddannelser. Det er administrationens vurdering, at Medieskolerne kan godkendes som udbyder, dog med den bemærkning, at regionsrådet gerne ser, at der etableres et samarbejde med en erhvervsskole, således at udbuddet sikres sammenhæng til erhvervsuddannelsesområdet og de krav, der stilles til en erhvervsuddannelse.

 

VIA University College søger om udbuddet af Grundforløb 1 og 2 til Beklædningshåndværkeruddannelsen. Grundforløb 2 gennemføres i dag på VIA University på Aarhus TECH's godkendelse. Det er administrationens vurdering, at behovet for Grundforløb 1 og 2 til er Beklædningshåndværkeruddannelsen er dækket af det eksisterende udbud.

 

DEKRA AMU Center Midtjylland ApS søger om udbuddet af Grundforløb 2 til Buschauffør i kollektiv trafik, Lager- og terminaluddannelsen, Serviceassistent, Turistbuschauffør og Vejgodstransportuddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. Det er administrationens vurdering, at det behovet for Grundforløb 2 til Buschauffør i kollektiv trafik, Lager- og terminaluddannelsen, Serviceassistent, Turistbuschauffør og Vejgodstransportuddannelsen er dækket af de nuværende udbydere. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens 1., 2., 3. og 5 "at" i indstillingen til forretningsudvalget. Udvalget afventer en anbefaling vedrørende det 4. "at".   

 

På udvalgsmødet omdelte administrationen henvendelser fra VIA University vedrørende udbud af grundforløb 1 og 2 til beklædningshåndværkeruddannelsen.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler, at det bør afklares, om der i forhold til beklædningshåndværkeruddannelsen er elevgrundlag for et grundforløb 2 hos VIA University i Aarhus.

 

Udvalget anmodede administrationen om at holde et møde med VIA University og Aarhus Tech om de forventede søgetal med henblik på, at udvalget kan give en endelig anbefaling til forretningsudvalget vedrørende indstillingens 4. "at". En anbefaling, som tager udgangspunkt i udvalgets ønske om at sikre et geografisk decentralt udbud som samtidig er bæredygtigt.

 

Udvalget anmodede endvidere administrationen om at udarbejde et notat vedrørende det hidtidige samarbejde mellem Aarhus Tech og VIA University i forhold til beklædningshåndværkeruddannelsen.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Efter mødet den 11. maj 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling har udvalget på baggrund af en skriftlig høring fredag den 13. maj 2016 anbefalet, at direktionens 4. "at" i  indstilling til forretningsudvalget ændres til,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at VIA University College og Aarhus Tech tildeles retten til at udbyde grundforløb 1,

 

at VIA University College tildeles retten til at udbyde grundforløb 2 til beklædningshåndværkeruddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport for at sikre det nuværende sammenhængende forløb også i forhold til hovedforløbet ved VIA Design i Herning.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i den skriflige høring.

 

Torben Nørregaard stemte delvis  imod det rådgivende udvalg vedrørende regional udviklings ændring af anbefaling til direktionens 4. "at" i indstillingen til forretningsudvalget. Torben Nørregaard anbefaler, at det kun er VIA University College, der tildeles retten til at udbyde grundforløb 1 og grundforløb 2 af beklædningshåndværkeruddannelsen, idet VIA University College (TEKO) hidtil har løst uddannelsesopgaven de seneste 20 år.  

 

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens 1., 2., 3. og 5 "at" i indstillingen til forretningsudvalget. Udvalget afventer en anbefaling vedrørende det 4. "at".   

 

På udvalgsmødet omdelte administrationen henvendelser fra VIA University vedrørende udbud af grundforløb 1 og 2 til beklædningshåndværkeruddannelsen.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler, at det bør afklares, om der i forhold til beklædningshåndværkeruddannelsen er elevgrundlag for et grundforløb 2 hos VIA University i Aarhus.

 

Udvalget anmodede administrationen om at holde et møde med VIA University og Aarhus Tech om de forventede søgetal med henblik på, at udvalget kan give en endelig anbefaling til forretningsudvalget vedrørende indstillingens 4. "at". En anbefaling, som tager udgangspunkt i udvalgets ønske om at sikre et geografisk decentralt udbud som samtidig er bæredygtigt.

 

Udvalget anmodede endvidere administrationen om at udarbejde et notat vedrørende det hidtidige samarbejde mellem Aarhus Tech og VIA University i forhold til beklædningshåndværkeruddannelsen.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Efter mødet den 11. maj 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling har udvalget på baggrund af en skriftlig høring fredag den 13. maj 2016 anbefalet, at direktionens 4. "at" i  indstilling til forretningsudvalget ændres til,

 

at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at VIA University College og Aarhus Tech tildeles retten til at udbyde grundforløb 1,

 

at VIA University College tildeles retten til at udbyde grundforløb 2 til beklædningshåndværkeruddannelsen under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport for at sikre det nuværende sammenhængende forløb også i forhold til hovedforløbet ved VIA Design i Herning.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i den skriflige høring.

 

Torben Nørregaard stemte delvis  imod det rådgivende udvalg vedrørende regional udviklings ændring af anbefaling til direktionens 4. "at" i indstillingen til forretningsudvalget. Torben Nørregaard anbefaler, at det kun er VIA University College, der tildeles retten til at udbyde grundforløb 1 og grundforløb 2 af beklædningshåndværkeruddannelsen, idet VIA University College (TEKO) hidtil har løst uddannelsesopgaven de seneste 20 år.  

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

8. Godkendelse af det midlertidige udvalgs deltagelse i ENCORE konferencen 2016

Resume

ENCORE er et netværk blandt europæiske regioner, hvor embedsmænd og politikere gennem tætte kontakter mødes og udvikler den miljøpolitiske dagsorden i EU gennem dialog regionerne imellem og med EU’s relevante direktorater. Konferencerne afholdes hvert 2½ år og har mellem 150 og 800 deltagere. Region Midtjylland har deltaget både på politisk og administrativt niveau siden 2008.

 

Det indstilles, at udvalget deltager i konferencen 2016 den 22. og 23. september 2016 i Portschach, Østrig. Invitation til ENCORE konferencen i 2016 er vedlagt.

Direktionen indstiller,

at det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling deltager i ENCORE konferencen den 22.-23. september 2016 i Østrig, og

  

at budget for det midlertidige udvalgs deltagelse i ENCORE konferencen godkendes.

Sagsfremstilling

Hvad er ENCORE?

ENCORE er et netværk blandt europæiske regioner, hvor embedsmænd og politikere gennem tætte kontakter mødes og udvikler den miljøpolitiske dagsorden i EU gennem dialog regionerne imellem og med EU’s relevante direktorater. For Region Midtjylland kan Encore ses som en politisk mulighed for at møde andre europæiske regionalpolitikere fra miljøområdet og for administrationen en mulighed for at udvikle opgaverne fagligt og knytte bånd, der kan anvendes f.eks. i regi af ansøgninger til EU’s udviklingsfonde. ENCORE netværket danner et godt supplement til Nordsøkommissionen, der arbejder med samme emnekreds, idet de nye østeuropæiske og sydlige europæiske regioner også deltager i ENCORE.

 

Mellem konferencerne arbejder embedsmænd i netværk, der typisk består af fagfolk, gennem styregruppemøder og virtuelle netværk. Derudover er der nedsat arbejdsgrupper, som arbejder med konkrete problemstillinger som blandt andet klimatilpasning og biodiversitet. Regionernes rolle og størrelser er forskellige rundt omkring i Europa, men fælles er, at EU’s politikker og direktiver påvirker alle regionerne, og regionerne er den bedste platform til at håndtere større miljøspørgsmål.

 

I denne kontekst er målet med ENCORE og de tilhørende konferencer:

 

  • at give politikere og embedsfolk et forum, hvor miljøspørgsmål med regional interesse diskuteres
  • at forbedre regionernes fælles position og forme den fælles indflydelse til formulering af miljøpolitiker i EU.

 

Konferencerne afholdes hvert 2½ år og har mellem 150 og 800 deltagere. Region Midtjylland har deltaget både på politisk og administrativt niveau siden 2008.  

I perioden mellem konferencerne kan de regionale politikere mødes for at diskutere politiske emner, hvis der er et særligt behov. Repræsentanter for ENCORE netværket mødes desuden med relevante EU’s kommisærer. Invitation til ENCORE konferencen i 2016 er vedlagt.

 

Økonomi

Tabel 1 viser priserne for deltagelse i september 2016 konferencen i Østrig. Udgifterne er opgjort pr. deltager. Med et udvalg på syv politikere er udgiften omkring 45.500 kr.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Arne Lægaard og Kjeld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-13-15

9. Regeringens vækstplan - Målrettet erhvervsindsats #

Resume

Regeringen offentliggjorde den 23. november 2015 sin strategi for "Vækst og udvikling i hele Danmark". Strategien er regeringens samlede udspil og indeholder 100 forskellige initiativer, som har til formål at øge mulighederne for vækst og udvikling i hele landet og bidrage til at gøre det lettere at bo og arbejde i alle dele af Danmark. Et af 16 indsatsområder i vækstplanen er "Målrettet erhvervsindsats i områder præget af stærk tilbagegang".

 

Denne indsats iværksættes nu i samarbejde med de regionale vækstfora, således at der åbnes for ansøgninger fra 24 kommuner, som ligger uden for de større byer, og har mistet arbejdspladser i 2012-2014 og har en erhvervsindkomst pr. indbygger på maksimalt 90 % af landsgennemsnittet.

 

I Region Midtjylland drejer det sig om kommunerne Norddjurs, Samsø, Skive og Struer.

Direktionen indstiller,

at der udsendes en henvendelse til de fire kommunerNorddjurs, Samsø, Skive og Struer med en beskrivelse af proces og kriterier samt invitation til informationsmøde, og

 

at Vækstforum drøfter de eventuelle ansøgninger på sit møde den 31. august 2016 med henblik på indsendelse af en ansøgning til Erhvervs- og Vækstministeriet.

Sagsfremstilling

Et af initiativerne i regeringens strategi om vækst og udvikling i hele Danmark vedrører en målrettet erhvervsindsats i områder, der er præget af tilbagegang, men har et erhvervsgrundlag med vækstpotentiale og et stærkt lokalt engagement, som grundlag for indsatsen.

 

Områderne, som kan deltage i den målrettede erhvervsindsats, afgrænses til kommuner, som opfylder alle tre følgende kriterier:

 

  • Kommunen ligger uden for de større byer (medianborgeren har mere end en halv times kørsel til centrum af en by med mere end 45.000 indbyggere)  
  • Kommunen har en erhvervsindkomst pr. indbygger, som er maksimalt 90 % af landsgennemsnittet (gennemsnit af perioden 2012-2014)
  • Kommunen har oplevet en tilbagegang i antal arbejdspladser i perioden 2012-2014.

 

Kommunerne Norddjurs, Samsø, Skive og Struer opfylder alle kriterierne.

 

Proces

I første omgang udpeges op til tre områder forskellige steder i landet. Udpegningen sker i to trin.

 

I første trin sender en eller flere af de pågældende kommuner en ansøgning til det regionale Vækstforum.

 

Vækstforum prioriterer på baggrund af nedenstående kriterier mellem de indkomne ansøgninger og indstiller ét område i regionen til en målrettet erhvervsindsats.

 

I trin to træffer erhvervs- og vækstministeren på baggrund af de regionale vækstforas indstillinger den endelige afgørelse om, hvilke områder der vil blive omfattet af en målrettet erhvervsindsats. Afgørelsen vil bygge på de samme kriterier, som er anvendt af vækstfora til at vurdere de kommunale ansøgninger, kombineret med en vurdering af regionens engagement i indsatsen, herunder hvordan denne indsats understøtter regionens udviklingsstrategi.

 

Vækstforum behandler sagen på sit møde den 31. august og skal i forbindelse med sin indstilling til Erhvervs- og Vækstministeriet beskrive regionens egen rolle i den målrettede erhvervsindsats.

 

Efter ministeriets udpegning vil Erhvervsstyrelsen tage kontakt til de pågældende vækstfora og kommuner med henblik på at aftale det videre forløb.

 

Arbejdet forventes indledt med en opstartskonference i hvert af de tre områder med deltagelse af erhvervs- og vækstministeren, borgmestre, ledende virksomhedsledere m. fl.

 

Herefter sættes det konkrete arbejde i gang i form af en handlingsplan for det enkelte område, og udvikling og gennemførelse af konkrete initiativer. Initiativerne skal styrke den private vækst i området med det overordnede formål at øge den private job- og værdiskabelse i området. De konkrete initiativer vil afhænge af de særlige lokale udfordringer og potentialer.

 

Kriterier

Erhvervs- og Vækstministeriet har opstillet følgende kriterier for vurderingen af eventuelle ansøgninger:

 

Geografisk fokus

Det skal anføres hvilke(n) af kommunerne i bilaget ansøgningen omhandler. Op til tre-fire geografisk sammenhængende kommuner fra bilaget kan omfattes af én fælles ansøgning. Det vil blive vægtet positivt, hvis der aktivt deltager aktører fra kommuner, som ikke er nævnt i bilag et, fx forholdsvis stærke nabokommuner. Fokus i ansøgningen og den konkrete indsats skal dog være på kommuner nævnt i bilaget.

 

De erhvervsmæssige kompetencer og potentialer i området

Ansøgningen skal beskrive de vigtigste erhvervsmæssige kompetencer i området (jf. punkt 1), herunder anføre 15-20 private navngivne virksomheder, som har stor betydning for områdets beskæftigelse og værdiskabelse i dag, og/eller forventes at kunne få det i fremtiden, dvs. virksomheder med betydeligt vækstpotentiale og fokus på eksport.

 

Lokal forankring og ejerskab

Ansøgningen skal liste alle de lokale aktører (offentlige og private virksomheder, inklusive fonde), der tilkendegiver aktivt at ville støtte en målrettet erhvervsindsats (dokumentation skal vedlægges). Det er et krav, at toneangivende private virksomheder i området, jf. punkt 2 ovenfor, og relevante aktører uden for området (fx forholdsvis stærke nabokommuner, virksomheder, videninstitutioner eller klyngeorganisationer) er indstillet på at deltage aktivt.

 

Barrierer/udfordringer for privat vækst

Ansøgningen skal beskrive de væsentligste barrierer/udfordringer for vækst, som de private virksomheder i området giver udtryk for. Det kan f.eks. være mangel på kapital eller mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det kan også være adgang til bredbånd eller problemstillinger med hensyn til fysisk planlægning. Investeringer i trafikal infrastruktur indgår ikke som en del af den målrettede erhvervsindsats.

 

Sammenhæng i indsatsen

Den målrettede erhvervsindsats er et supplement til den lokale og regionale indsats, hvorfor ansøgningen kort skal iagttage igangværende eller planlagte indsatser for at øge væksten i området, som en målrettet erhvervsindsats bør koordineres med, fx den regionale vækst- og udviklingsstrategi, lokale strategier m.v.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om regeringens vækstplan til efterretning.

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-15

10. Godkendelse af referat fra mødet den 13. april 2016 #

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 13. april 2016.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 13. april 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 13. april 2016, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

 

Beslutning

 Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 13. april 2016.  

 

Arne Lægaard og Keld Marstrand Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-15

11. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen