Dagsordener og referater for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling
til
mødet i
den 5. oktober 2016 kl. 14:00
i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg, lokale F7
Alle medlemmer var mødt undtagen Arne Lægaard og Ivar Dreyer, der havde meldt afbud.
Mødet blev hævet kl. 16.00.
1. Temadrøftelse om turisme # (Kl. 14.00-15.00)
Sagsfremstilling
I Vækstforums Vækstplan 2016-2020 indgår turisme i indsatsområdet "Kreative erhverv, IKT og turisme" som et af de fire højtprioriterede fokusområder med potentiale for at skabe vækst regionalt, nationalt og internationalt.
På mødet vil Regional Udvikling give en orientering, der tager udgangspunkt i følgende emner:
- Turismens potentialer, (regionale) udfordringer og regionale betydning
- Den nye nationale strategi for dansk turisme
- Organisering af dansk turisme med landsdækkende turismeudviklingsselskaber (herunder Vestkystpartnerskabet) og deres opgaver
- Den regionale turismehandlingsplan og regionale projekter
- En ny regional rolle - med landsdækkende turismeudviklingsselskaber og et Midtjysk Turisme, som er lukket.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg omkring turismeområdet fra kontorchef Karsten Bækgaard, Regional udvikling. Udvalget fik en orientering om turismens betydning for Region Midtjylland, herunder potentialer og udfordringer. Potentialerne handler bl.a. om at øge antallet af overnatninger i regionen og heraf øge beskæftigelsen. Udfordringerne går bl.a. på at udvikle kvalitet og service inden for turistområdet samt udvikle samarbejdet med i forhold til den forholdsvis nye nationale organisering af turismeindsatsen.
Udvalget drøftede Region Midtjyllands rolle i udviklingen af turismeområdet, herunder igangværende og kommende projekter samt samarbejdet med de nationale turismeorganisationer og kommunerne. Udvalget drøftede endvidere den betydning f.eks. sports events, internationale konferencer m.v. har for turismen i regionen.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
2. Godkendelse af en revision af Midttrafiks vedtægter
Resume
Revision af Lov om trafikselskaber og ny bekendtgørelse om vedtægter for organisering af trafikselskaber betyder, at der skal ske ændring af Midttrafiks vedtægter. Samtidig har Midttrafiks bestyrelse behandlet forslag til tre vedtægtsændringer. Vedtægtsændringer forudsætter regionsrådets godkendelse.
Direktionen indstiller,
at | ændringer i Midttrafiks vedtægter godkendes. |
Sagsfremstilling
Efter revision af Lov om trafikselskaber med ikrafttræden den 1. januar 2015 har Trafik- og Byggestyrelsen udstedt en ny bekendtgørelse om vedtægter for organisering af trafikselskaber (standardvedtægt). Samtidig har Midttrafiks bestyrelse på møde den 7. september 2016 godkendt tre ændringer til Midttrafiks vedtægter. Ændringer i Midttrafiks vedtægter forudsætter regionsrådets godkendelse. Ændringerne skal tillige godkendes af Midttrafiks repræsentantskab, transport- og bygningsministeren samt social- og indenrigsministeren. Opdaterede vedtægter for Midttrafik er vedlagt som bilag.
Ændringer som følge af Lov om Trafikselskaber
Vedtægtsændringerne tager højde for følgende lovændringer:
- Midttrafik kan eje eller medfinansiere faste anlæg, der relaterer sig til offentlig servicetrafik, som fx terminaler, ventesale og stoppesteder
- Midttrafik kan samarbejde med andre trafikselskaber om individuel handicapkørsel
- Ø-kommuner uden landfast forbindelse kan melde sig ud af trafikselskabet
Samsø Kommunes udtræden af Midttrafik
Samsø Kommune har besluttet at udtræde af Midttrafik, og Samsø Kommune skal derfor slettes fra vedtægternes præambel. I præamblen nævnes de kommuner, der dækker trafikselskabets område. Ændringen vil træde i kraft ved kommunens udmeldelse den 24. juni 2017.
Odderbanen
Odderbanen er i gældende vedtægter omtalt som et særskilt resultatområde. Med idriftsættelsen af Aarhus Nærbane vil dette ikke længere være tilfældet, og Odderbanen udgår derfor af vedtægterne. Samtidig ændres VLTJ/Lemvigbanen til selskabets juriske navn Midtjyske Jernbaner.
Bestyrelsesformand og direktør gives tegningsret
I henhold til gældende vedtægter har bestyrelsen det overordnede ansvar for trafikselskabet, herunder for en økonomisk forsvarlig drift. Det præciseres nu i vedtægterne, at selskabet tegnes af bestyrelsens formand eller en af bestyrelsens næstformænd i forening med selskabets direktør eller af den samlede bestyrelse.
Vedtægtsændringerne forelægges Midttrafiks repræsentantskab på mødet den 4. november 2016.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
3. Orientering om kommissorium for udarbejdelse af en trafikplan for Horsens-/Hedenstedområdet #
Resume
Midttrafik har udarbejdet et forslag til kommissorium for en trafikplan, der dækker Horsens og Hedensted kommuner med forventet ikrafttræden i 2018. Kommissoriet danner rammen for arbejdet med at tilpasse den kollektive trafik i de to kommuner. Trafikplanarbejdet forankres i Midttrafik med deltagelse af Horsens og Hedensted kommuner samt administrationen.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Udvalget blev på møde den 14. september 2016 orienteret om et kommissorium for en trafikplan for Djursland. På baggrund af udvalgets ønske om en sideløbende proces for udarbejdelse af en trafikplan for Horsens-/Hedenstedområdet har Midttrafik udarbejdet et forslag til kommissorium for arbejdet med regional og lokal kollektiv trafik i dette område. Forslaget er vedlagt.
Midttrafiks seneste forventninger til udgifterne i den regionale kollektive trafik betyder et endnu større økonomisk pres. Dette pres øger behovet for at se på mulighederne for at justere den regionale busbetjening andre steder end på Djursland.
Midttrafik foreslår arbejdet opdelt i to faser:
- En afklaring af rammerne for en justering af forholdet mellem lokal- og regionalruter i Horsens-/Hedenstedområdet med bestillerne, Region Midtjylland, Horsens og Hedensted Kommuner.
- Afhængig af ovennævnte rammer fastlægges processen for udarbejdelse af en samlet plan for lokal- og regionalruter i området.
I fase 1 udarbejder Midttrafik en analyse af rejsemønstrene på de regionale ruter i Horsens-/Hedenstedområdet. Analysen omfatter beskrivelser af de enkelte regionale ruters opgaver og brugen af de enkelte ruter på baggrund af tælledata samt analyse af de enkelte ruters rejsemønster.
Resultatet af analysen forelægges sidst i november en styregruppe med deltagelse af Region Midtjylland, Horsens og Hedensted kommuner samt Midttrafik med henblik på at fastlægge rammerne for det videre arbejde (fase 2). Der forventes at skulle tages stilling til, i hvilket omfang Region Midtjylland ønsker, at ruter/strækninger overgår til kommunalt finasierede lokalruter/strækninger samt muligheder for at reducere serviceniveauet på regionale ruter og evt. kommunalt tilkøb af ture. Hvis et stort antal ruter, strækninger eller ture skal overgå til kommunal finansiering, forventer Midttrafik, at der bliver behov for at se på den samlede kommunale kørsel.
Afhængig af rammerne for det videre arbejde foreslår Midttrafik, at der etableres en arbejdsgruppe med deltagelse af bestillerne og Midttrafik, som frem til februar 2017 udarbejder forslag til en plan for lokal- og regional kollektiv trafik i området fra køreplanskiftet i 2018. Forslaget forelægges styregruppen ultimo februar 2017 med henblik på, at det i foråret 2017 kan indgå i bestillernes forberedelse af budgetlægningen for 2018.
Midttrafiks forslag til kommissorium har ikke været forelagt Horsens og Hedensted kommuner.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om kommissorium for udarbejdelse af en trafikplan for Horsens-Hedensted til efterretning.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
4. EUD udbudsrunde - justeret proces for udbud af Pædagogisk Assistent Uddannelse
Resume
Ministeriet har på baggrund besluttet at gennemføre en revideret proces for godkendelse af udbud af Pædagogisk Assistent Uddannelse. Det gælder både ansøgninger om grundforløbets 2. del og hovedforløbet. Processen gennemføres med en stram tidsplan af hensyn til, at de endeligt godkendte udbydere kan nå at melde deres udbud ind til optagelse.dk, som i januar 2017 åbner for, at eleverne kan ansøge om optagelse på blandt andet Pædagogisk Assistent Uddannelse.
Administrationen anbefaler at regionsrådet fastholder sin indstilling fra mødet den 25. maj 2016.
Direktionen indstiller,
at | regionsrådet fastholder sin oprindelige indstilling om udbuddet af Pædagogisk Assistent Uddannelse grundforløb 1, således |
- at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at SOSU-skolerne i Region Midtjylland tildeles udbuddet af grundforløb 1 og 2 under hovedområdet Omsorg, sundhed og pædagogik pr. 1. august 2017, og
- at regionsrådet indstiller til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at Pædagogisk Assistent Uddannelse, grundforløb 2, med baggrund i det forventede optag, alene udbydes af SOSU-skolerne med det formål at fastholde SOSU-skolernes geografiske dækning.
Sagsfremstilling
I forlængelse af Trepartsaftalen om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser indgik regeringen, KL, Danske Regioner og LO den 1. september 2016 aftale om dimensionering af Pædagogisk Assistent Uddannelse, (PAU).
Formålet med dimensioneringsaftalen er at sikre, at der uddannes faglærte pædagogiske assistenter i et omfang, der svarer til arbejdsmarkedets behov, og at der ikke optages for mange elever på grundforløbets 2. del, som ikke får mulighed for at færdiggøre deres uddannelse.
Trepartsaftalen indebærer, at kommunerne forpligter sig til at tilvejebringe 700 uddannelsesaftaler pr. år på Pædagogisk Assistent Uddannelse, som skal ses i forhold til de nuværende knap 1.600 pladser.
I den nye dimensioneringsaftale medregnes, i modsætning til den nuværende aftale, elever, der begynder på erhvervsuddannelse for voksne på 25 år og derover (EUV). Mange voksne er målrettede og modne og har erfaring fra anden uddannelse eller beskæftigelse. En erhvervsuddannelse for voksne er som udgangspunkt uden praktikuddannelse og dermed af kortere varighed end den tilsvarende uddannelse for unge.
Det fremgår endvidere af dimensioneringsaftalen, at der efter høring af Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser skal etableres adgangsbegrænsning til grundforløbets 2. del til Pædagogisk Assistent Uddannelse for 2017 og 2018. Kvoten for optag af elever på grundforløbets 2. del er endnu ikke fastsat og forventes udmeldt i løbet af efteråret 2016.
Som led i den justerede proces har ministeriet anmodet tidligere ansøgere til udbuddet af Pædagogisk Assistent Uddannelse, grundforløb 1 og 2 om at be- eller afkræfte deres ansøgning.
I Region Midtjylland har alle SOSU-skoler og VIA University fastholdt deres ansøgning om et udbud af Pædagogisk Assistent, grundforløb 1 og/eller 2.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Tidligere Politisk Behandling
Regionsrådet behandlede på mødet den 25. maj 2016 udbud af erhvervsuddannelser i Region Midtjylland - SOSU-skoler og Landbrugsskoler.
5. Orientering om organisationsændringer i Regional Udvikling #
Resume
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling vil på mødet få en orientering om den nye organisering af Regional Udvikling.
Direktionen indstiller,
at | orientering om organisationsændringer i Regional Udvikling tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Regional Udvikling har fungeret i ti år, og for at imødegå fremtidens udfordringer og interessenternes krav og ønsker er der gennemført en analyse for at undersøge mulighederne for at tilpasse organiseringen i Regional Udvikling. Konsulenthuset Muusmann har forestået arbejdet, som har involveret både ledere og medarbejdere i Regional Udvikling samt en række eksterne aktører. Analysen har haft til formål at evaluere funktionaliteten af Regional Udvikling, bortset fra miljøområdet.
Der vil blive orienteret om analysens anbefalinger og den fremtidige organisering af Regional Udvikling.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om organisationsændringer i Regional Udvikling til efterretning.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
6. Sager på vej fra Vækstforum #
Resume
Vækstforum afholder sit kommende møde den 25. oktober 2016. Mødet indledes som vanligt med en temadrøftelse, som planlægges at omhandle samarbejdet mellem videninstitutioner og virksomheder.
Mødet afholdes i InnoVest i Skjern.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Vækstforum har udover temadrøftelsen følgende punkter på dagsordenen:
Annoncering af initiativer
Vækstplan 2016-2020 udmøntes via en annoncering af initiativer med det formål at sikre åbenhed om gennemførelsen og højst mulig effekt af den regionale erhvervsfremmeindsats.
På mødet den 25. oktober forventes vækstforum at beslutte annoncering af følgende initiativer:
Smart industri
En forprojektgruppe har udarbejdet et forslag til et virksomhedsrettet program for Smart Industri i Region Midtjylland.
Deltagerne tilføres viden om smart industri gennem konferencer om eksempelvis nye produktionsteknologier, digitalisering, avancerede materialer, automation, Internet-of-Things, datadreven forretningsudvikling m.v. Hvis den enkelte virksomhed ønsker at arbejde videre med en problemstilling inden for smart industri, bliver dens vækst- og innovationsmuligheder kortlagt, hvorefter den sammen med andre virksomheder kan udvikle en idé til et innovationssamarbejde. Ideen præsenteres for et panel, og hvis den bliver godkendt, vil der blive investeret i relevant viden fra en videninstitution samt eksterne konsulenter.
Program for eksport og internationalisering
Vækstforum har tidligere gennemført virksomhedsrettede eksport og internationaliseringsprogrammer. På baggrund af en evaluering af indsatsen foreslås nu et program.
Formålet med programmet er at skabe vækst, styrke konkurrenceevnen og øge antallet af internationalt konkurrerende virksomheder. Programmet vil indeholde aktiviteter, der kan øge eksport og internationalisering hos små og mellemstore midtjyske virksomheder. Dette opnås ved at tilbyde følgende aktiviteter til virksomhederne: Basecamps og workshopforløb, rådgivning, mentorforløb og markedsbesøg.
Iværksættelse af initiativer
Vækstforum foreslås at indstille følgende sager til bevilling i regionsrådet:
Europæisk Gastronomiregion 2017
Region Midtjylland har ansøgt om og modtaget titlen som Europæisk Gastronomiregion 2017 (ERG2017). Til dette formål indstilles, at der bevilges 525.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Food Organisation of Denmark (FOOD). Den regionale medfinansiering vil blive anvendt til projektledelse, formidling, kommunikation, evaluering samt initiering af projekter og begivenheder. Initiativets samlede budget er ca. 86 mio. kr. ERG2017 spiller tæt sammen med andre erhvervsudviklingsinitiativer under Region Midtjyllands fødevare- og turismesatsninger, herunder fx EngageFood, Future Food Innovation, Danish Foodcluster og den Europæiske kulturhovedstad 2017.
Erhvervsturisme
Aarhus og Herning kommuner har sendt projektforslaget 'Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi' til gennemførelse af udvikling af møde- og erhvervsturisme i perioden 15. august 2016 til 31. december 2018. Formålet er at anvende de turismemæssige styrkepositioner i Aarhus (kongresser) og Herning (messer) som stærke internationale platforme for både at skabe vækst i erhvervsturismen og skabe synlighed og udvikling i de regionale videns- og erhvervsmæssige styrkepositioner. Den samlede økonomiske ramme for initiativet er 11 mio. kr.
Udviklingsplan for Danmarks Vestkyst
Partnerskabet for Vestkystturismen, der er dannet af de 11 vestkystkommuner, og som indgår som et partnerskab under Dansk Kyst- og Naturturisme, ønsker at udarbejde en udviklingsplan for hele den danske Vestkyst. Udviklingsplanen skal bl.a. kunne danne grundlag for fremtidige store investeringer i kystturismen. Der søges om et tilskud på 231.000 kr. fra Region Midtjylland.
Program for virksomhedsudvikling
Programmet skal give små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale adgang til rådgivning, netværk samt vidensamarbejde om strategisk og teknologisk udvikling med kommercielt sigte og derigennem medvirke til at skabe vækst og nye arbejdspladser. Programmet er rettet mod alle brancher, men vil især fokusere på virksomheder inden for regionens fokusområder. Det overordnede formål er at skabe flere vækstvirksomheder i Midtjylland. Rammen er på i alt 88 mio. kr., som udgøres af 29,4 mio. kr. fra EU's Strukturfonde 2014-2020, Regionalfonden og 26,3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler. Dertil kommer privat medfinansiering på 29,7 mio. kr.
Cirkulær Byinnovation - ansøgningsfristen er fredag den 30. september 2016
Formålet med initiativet er at realisere de forretnings- og samfundsmæssige potentialer i cirkulær økonomi. Fokus er på cirkulært byggeri og behovet for at udvikle nye løsninger, som kan sikre attraktive og bæredygtige byer med gode muligheder for bosætning og erhverv. Visionen er at CBi udvikles til et nationalt kraftcenter for cirkulær økonomisk forretningsudvikling til byer. Initiativet vil være landsdækkende og skal koordineres og samarbejde med beslægtede nationale initiativer som ’BloxHub’ og ’Sustainable Build’. Regeringen forventes i efteråret at offentliggøre en strategi for Cirkulær Økonomi, hvorfor dele af initiativet forventes at kunne indgå i Vækstpartnerskabsaftalen med regeringen.
KompetenceforsyningMidt 2.0
Kompetenceforsyningmidt 2.0 skal styrke virksomhedernes adgang til kompetencer. Indsatsen skal styrke partnerskabet mellem uddannelses-, beskæftigelses- og erhvervsområdet, så virksomhedskonsulenterne fra de tre systemer kender hinandens styrker og tilbud til virksomhederne. Den samlede økonomiske ramme for initiativet er 31,5 mio. kr., som udgøres af 9 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 22,5 mio. kr. af EU Socialfondsmidler.
Enterprise Europe Network
Enterprise Europe Networks (EEN) er et globalt netværk af erhvervsfremmeaktører, der har fokus på at hjælpe små og mellemstore virksomheder og videninstitutioner med at finde nye samarbejdspartnere i udlandet både i forhold til eksport, import, projektsamarbejde og teknologisk samarbejde. Ca. 70 lande er medlemmer af netværket, der er etableret af Europa-Kommissionen i 2008. Den nuværende budgetperiode løber fra 2015-2020. I Danmark består netværket af syv partnerorganisationer: Væksthus Hovedstadsregionen, Norddanmarks EU-kontor, Agro Business Park A/S, Væksthus Midtjylland, South Denmark EU Office, Væksthus Sjælland og Cluster Excellence Denmark. EEN partnerne i Region Midtjylland, Agro Business Park A/S og Væksthus Midtjylland, søger om 609.500 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til medfinansiering i 2017 og 2018.
DM i Skills
Business Region MidtVest ansøger Region Midtjylland om 2,5 mio. kr. til gennemførelse af DM i Skills i 2018. DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Ved det seneste DM i Skills, der løb af stablen i februar 2016 i Fredericia, besøgte 62.000 mennesker DM i Skills i løbet af mesterskabets tre dage, hvilket gør DM i Skills til den største uddannelsesbegivenhed i Danmark.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om sager på vej til efterretning.
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
7. Godkendelse af referat fra mødet den 14. september 2016 #
Resume
Godkendelse af referat fra møde den 14. september 2016.
Direktionen indstiller,
at | referatet fra mødet den 14. september 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes. |
Sagsfremstilling
Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.
Referat fra udvalgets møde den 14. september 2016, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 14. september 2016
Arne Lægaard og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Bilag
8. Gensidig orientering #
Sagsfremstilling
Gensidig orientering til udvalgets medlemmer.
Beslutning
Intet til punktet.