Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 5. april 2017 kl. 09:00
i Comwell Hotel Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Alle medlemmer var mødt undtagen Ivar Dreyer og Lone Langballe, der havde meldt afbud.


Sagnr.: 1-01-76-8-16

1. Tema: Drøftelse med Uddannelsesrådet for Region Midtjylland om tema for udmøntning af uddannelsespuljen 2017 (kl. 9.00-10.00)

Sagsfremstilling

Temaet for mødet i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling er en drøftelse af tema for udmøntning af uddannelsespuljen i 2017.

 

Den 30. marts 2016 besluttede regionsrådet at nedsætte et uddannelsesråd for Region Midtjylland for at styrke samarbejdet på uddannelsesområdet. Uddannelsesrådet er en del af udmøntningen af den regionale uddannelsespolitik for 2016-2020 under indsatsområdet 'Et sammenhængende decentralt uddannelsessystem'.

 

Uddannelsesrådet har til opgave at bidrage til at styrke sammenhængen i den midtjyske uddannelsesindsats. Herunder - efter dialog med det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling - at foreslå temaer til fælles initiativer, som blandt andet kan udmøntes via den regionale uddannelsespulje.

 

Regionsrådet kan med uddannelsespuljen yde formåls- og tidsbestemte udviklingstilskud til institutioner, der udbyder almene og erhvervsrettede ungdomsuddannelser og almene voksenuddannelser. Der kan bl.a. ydes tilskud til efteruddannelse, information, udvikling af fag, valgfag og mere specialiserede studieretninger. Der kan ydes tilskud til overgange mellem ungdomsuddannelser og andre uddannelser.

 

Program for temadrøftelsen:

 

Kl. 9.00 - 9.15

Oplæg ved Gitte Horsbøl, rektor for Risskov Gymnasium og medlem af Uddannelsesrådet for Region Midtjylland

- Kort om Uddannelsesrådet for Region Midtjylland

- Introduktion til temaet: Karrierelæring i uddannelsessystemet

 

 

Kl. 9.15 - 10.00

Fælles drøftelse af tema for uddannelsespuljen i 2017

 

 

Oplæg til tema for udmøntning af uddannelsespuljen i 2017

Uddannelsesrådet drøftede på sit møde den 17. marts 2017 et oplæg til temaer for udmøntning af uddannelsespuljen i 2017. Med udgangspunkt i administrationens oplæg om forslag til temaer viste der sig hurtigt et samlet tema, som går på tværs af hele uddannelsessystemet: Karrierelæring.

 

Karrierelæring favner som overordnet tema mange af de problemstillinger, som tegner sig som følge af de unges valg på vej gennem uddannelsessystemet. Karrierelæring tidligt i uddannelsessystemet kan adressere den vigende søgning til erhvervsuddannelserne, hvor vi ikke er kommet tættere på at nå de politiske målsætninger om, at 25 % af en årgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen.

 

Karrierelæring kan også være med til at belyse, at de uddannelsesmæssige valg, som de unge skal træffe, ikke kun åbner én enkelt dør, men mange døre - uanset hvad der bliver valgt. Karrierelæring kan på samme måde bruges til at give bedre indsigt i brancher og fag, hvor der er eller bliver mangel på arbejdskraft.

 

Et projekt, som kan inspirere i forhold til karrierelæring, er et uddannelsespuljeprojekt i Region hovedstaden, "Karrierefokus i og efter gymnasiet". Midtvejsevalueringen fra Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, peger på, at karrierelæring kan styrke gymnasieelevernes/HF-kursisternes kompetencer og øge deres motivation for læring. Læs mere om projektet i Region Hovedstaden: Karrierelæring i gymnasiet.

 

Forløb for udmøntning af uddannelsespuljen i 2017

På mødet i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling den 1. februar 2017 blev plan for udmøntning af uddannelsespuljen i 2017 drøftet.

 

Drøftelsen af tema for uddannelsespuljen på mødet vedrører tredje og sidste udmøntning i 2017. Drøftelserne mellem det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling og Uddannelsesrådet skal resultere i et tema, hvor 7,096 mio. kr. udmøntes, ligesom der afsættes 2 mio. kr. til en åben pulje.

 

Tredje udmøntning vil blive sat i gang med et projektværksted, der afholdes primo/medio maj med ansøgningsfrist den 1. september 2017 og politisk behandling på det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling den 4. oktober 2017 og i regionsrådet den 21. oktober 2017.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling og det regionale uddannelsesråd drøftede potentiale og barrierer i forhold til temaet karrierelæring i uddannelsessystemet. Fokus skal være på, at de unge bliver i stand til at træffe karrierevalg, som holder. De skal undervises og informeres om de karrieremuligheder, de har i forhold til uddannelser.

 

Drøftelserne gik også på, hvor tidligt de unge skal introduceres til, hvilken karrierevej de kan vælge, herunder hvordan man kan samarbejde mellem folkeskolerne, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelsesinstitutioner.

 

Uddannelsestilbud til alle blev også drøftet, herunder hvordan regionens målsætning om, at 95 % af alle unge får en uddannelses opnås.

 

Kampen om de unge blev også drøftet. Set i lyset af den demografiske udvikling vil det blive en udfordring på sigt at have nok elever til de uddannelsestilbud, der er i dag. Drøftelsen gik på, hvordan de forskellige uddannelsesinstitutioner så på fremtidsperspektiverne, herunder hvordan de arbejder med at uddanne de unge i forhold til den efterspørgsel på arbejdskraft, der er på arbejdsmarkedet. I den sammenhæng gik drøftelsen også på, at det er afgørende for de unges karrierevalg, at de undervejs i uddannelsesforløbet har kontakt til det private og/eller offentlige erhvervsliv. Fusioner og samarbejder mellem uddannelsesinstitutioner blev også berørt.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling besluttede at undersøge, om regionen kan hjælpe uddannelsesinstitutionerne i forhold til øget samarbejde med erhvervslivet.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-2-17

2. Regionalt kultursamarbejde efter Aarhus 2017

Resume

Med Aarhus 2017 er der skabt en vision om et blivende kultursamarbejde på tværs af regionen. Som en videreførelse af det arbejde, der allerede er i gang, indbyder Region Midtjylland regionens kommuner til et strategisk samarbejde om kultur fra og med 2018.

 

Kultursamarbejdet foreslås organisatorisk forankret i Region Midtjylland med en regional styregruppe som det primære forum og omdrejningspunkt. Samarbejdet samfinansieres af Region Midtjylland med 1,23 mio. kr. i 2018 og i overslagsårene 2019 og 2020 og tilsvarende 1,23 mio. fra de 19 kommuner, således at den samlede finansiering årligt udgør 2,46 mio. kr.

Direktionen indstiller,

 

at udkast til invitation fra Region Midtjylland til de 19 kommuner vedrørende et strategisk kultursamarbejde efter Aarhus 2017 godkendes,

 

at der af budgetrammen for kultur afsættes 1,23 mio. kr. til samarbejdet i 2018 og i overslagsårene 2019 og 2020 under forudsætning af, at kommunerne bidrager med et tilsvarende beløb,

 

at Region Midtjylland varetager sekretariatsfunktionen og allokerer medarbejderressourcer fra Regional Udvikling til samarbejdet svarende til 1-2 årsværk, og

 

at samarbejdet evalueres i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2019 og 2020. 

Sagsfremstilling

Region Midtjylland er sammen med regionens 19 kommuner partner i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. For Region Midtjylland er der tale om en væsentlig strategisk satsning, der styrker regionens internationale position som en kreativ region. Målet har blandt andet været at bruge Aarhus 2017 som platform til at realisere den regionale kulturpolitik om udvikling, netværk og internationalt samarbejde. Disse elementer vil også komme til at indgå som centrale omdrejningspunkter i den fælles strategi for kultursamarbejdet efter 2017.

 

Et strategisk samarbejde med kommunerne vil være i overensstemmelse med de overordnede linjer i regionens kulturpolitik vedtaget december 2015. Der er med virkning fra 2018 planlagt en revision af de retningslinjer for kulturtilskud, der er vedtaget i tilknytning til kulturpolitikken. Nye retningslinjer vil kunne udformes, så de kan rumme det formelle samarbejde med kommunerne.

 

Baggrund 

Aarhus 2017 er ikke evalueret endnu, men der er foretaget en række delundersøgelser, der peger på, at både kommunerne og kulturinstitutionerne oplever samarbejdet som særdeles positivt, og der bliver fra alle sider udtrykt ønske om en fortsættelse. De samme undersøgelser peger på Region Midtjylland som den drivende faktor i samarbejdet.   

 

Det regionale samarbejde under Aarhus 2017 er blevet formidlet gennem Den Regionale Styregruppe, der består af embedsmænd fra regionen og kommunerne. Der er enighed om, at et fremtidigt samarbejde med en tilsvarende styregruppe som omdrejningspunkt vil få stor værdi som et strategisk udviklingsforum, der kan styrke regionens og kommunernes egne indsatser på kulturområdet. Den Regionale Styregruppe foreslår derfor, at Region Midtjylland indbyder regionens kommuner til et formaliseret samarbejde på kulturområdet gældende fra 2018. 

 

Organisering

Samarbejdet foreslås organisatorisk forankret i Region Midtjylland. Der nedsættes en regional styregruppe i januar 2018. Styregruppen vil få samme sammensætning som den nuværende styregruppe under Aarhus 2017. Den vil fungere som det primære forum og omdrejningspunkt for kultursamarbejdet.

 

Region Midtjylland varetager sekretariatsfunktionen samt den koordinerende rolle i samarbejdet. Dette sker i samarbejde med en arbejdsgruppe, som nedsættes af styregruppen. Region Midtjylland allokerer ud over det kontante bidrag 1-2 årsværk til samarbejdet. Der vil som udgangspunkt blive afholdt fire møder årligt i styregruppen.

 

En gang om året afholdes et møde for borgmestre/kulturudvalgsformænd og medlemmer af regionsrådet. Deltagerne på årsmødet vil blive orienteret om og drøfte samarbejdets handlingsplaner og årsberetninger.

 

De deltagende kommuner forpligter sig til at stille medarbejderressourcer til rådighed til deltagelse i samarbejdet. 

 

Aktiviteter

Som konkrete arbejdsområder i det formaliserede samarbejde foreslås:

 

  • Udvikling af en fælles strategi for det regionale kultursamarbejde. Strategien skal indeholde vision for Region Midtjylland som en international, kreativ region.
  • Udvikling af ny viden, herunder særlige kompetenceudviklingsforløb for kulturaktører og kulturinstitutioner i regionen.
  • Projektudvikling, der understøtter den fælles regionale kulturstrategi.
  • Engagement i relevante europæiske og internationale netværk.
  • Kommunikation/markedsføring af Region Midtjylland med fokus på kultur og kreativitet.
  • Årligt kulturforum, hvor der sættes fokus på kultur/kreativitet i relation til andre indsatsområder eller samfundsudfordringer. Det kan være kultur og sundhed, kreativitet og byudvikling, bæredygtighed, medborgerskab, bosætning m.v. Det årlige kulturforum er kendetegnet ved et højt ambitionsniveau, international deltagelse og formidling af ny viden.  Formålet er at samle kulturaktører, virksomheder, politikere, embedsmænd m.fl. for at drøfte aktuelle temaer på grundlag af kvalificerede oplæg.

  

Økonomi

Det foreslås, at både regionen og de deltagende kommuner bidrager til samarbejdet med 1 kr. pr. indbygger pr. år. Dermed bliver regionens bidrag ca. 1,23 mio. kr. Hertil kommer medarbejderressourcer og administration af samarbejdet. Det regionale tilskud til samarbejdet drøftes fra 2019 i forbindelse med budgetvedtagelsen det pågældende år på baggrund af en evaluering af samarbejdet. De regionale og kommunale bidrag understøtter alene de ovennævnte aktiviteter.

 

Regionsrådet råder således fortsat over kulturudviklingsmidler til udmøntning af den regionale kulturpolitik.

 

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-3-17

3. Drøftelse af ansøgninger til kulturudviklingsmidlerne #

Resume

Der er pr. 1. marts 2017 indkommet 50 ansøgninger til regionens kulturudviklingsmidler. Ansøgningerne forelægges udvalget til drøftelse. Beslutning om en endelig indstilling til regionsrådet vil blive forelagt det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling den 17. maj 2017. På samme møde vil en indstilling om forlængelse af EU-rådgivningsprojektet Genvej til Europa være på udvalgets dagsorden.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter de indkomne ansøgninger.

Sagsfremstilling

Kulturansøgninger 

Administrationen har indkaldt ansøgninger til kulturudviklingsmidlerne med ansøgningsfrist den 1. marts 2017. Der er indkommet i alt 50 ansøgninger om i alt 15,3 mio. kr. Direktionen indstiller ansøgningerne til en indledende drøftelse i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling. En endelig indstilling til regionsrådet vil blive forelagt udvalget den 17. maj 2017.

 

Administrationen har udarbejdet korte resuméer af de indkomne ansøgninger. Det er administrationens opgave at vurdere, hvilke ansøgninger der imødekommer regionens retningslinjer for kulturtilskud. Derfor er dokumentet med resuméer inddelt i to afsnit: (A) ansøgninger, der formelt set opfylder retningslinjerne for kulturtilskud, og (B) ansøgninger, der ikke opfylder retningslinjerne for kulturtilskud, eller som af andre grunde ikke vil kunne godkendes. Det gælder fx spørgsmål vedrørende økonomi, tidsplaner m.v. Ud over resuméerne vedlægges et dokument med ansøgningernes fulde tekst.

 

For at komme i betragtning gælder det, at ansøgninger skal have regional betydning, og at de skal indeholde en udviklings- og en netværksdimension. I forlængelse heraf vil der ligeledes blive lagt vægt på, om ansøgningerne indeholder læring og ny viden, og om projekterne peger frem mod en varig forankring og udvikling.

 

Det indgår endvidere i administrationens overvejelser, om ansøgningerne forholder sig til regionens strategiske satsninger om talent, samspil med andre samfundsområder (fx sundhedsområdet og undervisningsområdet) og internationalt udsyn. Dette vil dog ikke være en betingelse for at komme i betragtning til tilskud, idet ansøgninger, som ikke forholder sig til disse satsninger, også kan have en stærk udviklings- og netværksdimension.

 

Endelig skal visse formelle krav overholdes, primært et krav om 50 % medfinansiering fra andre kilder end Region Midtjylland.

 

Genvej til Europa

Region Midtjylland iværksatte i 2014 i samarbejde med regionens EU-kontor i Bruxelles og Aarhus 2017 projektet Genvej til Europa (GtE). Formålet med projektet var at styrke det internationale samarbejde på kulturområdet via kompetenceudvikling, rådgivning og projektudvikling. Omkring 70-75 institutioner og projekter har været involveret i GtE. Indtil videre er der indsendt 18 ansøgninger til europæiske og nordiske fonde, og ca. 10 flere er på vej. Region Midtjylland har bevilget 3 mio. kr. til projektet, som forløber indtil september 2017. Projektet er blevet evalueret i vinteren 2016-17 med entydigt positive meldinger fra kommuner og institutioner i Midtjylland. Spørgsmålet om en forlængelse af projektet vil blive behandlet på møde i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling den 17. maj 2017 sammen med kulturansøgningerne.

 

Økonomi

Det samlede budget for 2017 er 11,7 mio. kr. Heraf er afsat et bidrag til Aarhus 2017 på 2,9 mio. kr. Der er jf. regionsrådets beslutning i november 2016 reserveret et driftstilskud til Museum Ovartaci på 0,6 mio. kr. Regionsrådet har endvidere af 2017-budgettet bevilget i alt 2,4 mio. kr. til projekterne "Tid til Læsning" og "Hænder og Huse".

 

Af de resterende 5,8 mio. kr. foreslår administrationen, at der afsættes 1,0 mio. kr. til en fortsættelse af projektet Genvej til Europa. Dermed vil der restere 4,8 mio. kr. i ansøgningspuljen.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede ansøgninger til kulturudviklingsmidlerne.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-11-17

4. Orientering om målbillede for regional udvikling

Resume

Status på målbilledet for regional udvikling giver regionsrådet et overblik over målene og de underliggende indikatorer.

Direktionen indstiller,

at status på målbillede for regional udvikling tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog i forbindelse med behandlingen af Budget 2017 et målbillede for det regionale udviklingsområde. Målbilledet består af en overordnet vision om, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Visionen tager udgangspunkt i regionens Vækst- og Udviklingsstrategi.

 

Herudover er der i målbilledet fire strategispor, som er pejlemærker for, at regionen kan blive en attraktiv og bæredygtig vækstregion, samt otte delmål, der skal styres efter. Der er fastlagt 18 indikatorer, som skal være med til at konkretisere de enkelte delmål.

 

Vedhæftet som bilag er den første afrapportering på målbilledet.

 

Der er på det regionale udviklingsområde generelt tale om afrapportering på delmål, som udvikler sig over en længere periode, og hovedparten af de bagvedliggende data opdateres kun én gang årligt. Derfor er der valgt at fastlægge en årlig kadence for afrapporteringen på de forskellige delmål. Hver rapportering sætter fokus på og udfolder et eller flere delmål og tilhørende indikatorer. På den måde vil der blive fulgt op på alle delmål og indikatorer i løbet af 2017.

 

Afrapporteringen bygger på de senest opdaterede data for de enkelte indikatorer.

 

Parallelt med den politiske behandling af målbilledet sker der en løbende administrativ opfølgning på målbilledet. Den administrative opfølgning sker dels i Vækstforums administrative styregruppe og dels i Kompetencerådet og i Uddannelsesrådet. Her igangsættes indsatser for at tage regionale initiativer, der kan understøtte delmålene i målbilledet. Større initiativer vil blive forelagt Vækstforum og regionsrådet.     

 

Denne afrapportering fokuserer på delmålet:

 

 Vi sikrer balancen mellem udbud af arbejdskraft og erhvervslivets efterspørgsel

 

Indikatorerne for delmålet er:

 

  • Unge der vælger en ungdomsuddannelse
  • Praktikpladser til elever på erhvervsfaglig uddannelse
  • Gennemførelsesprocenten på erhvervsfaglig uddannelse
  • Flaskehalse på arbejdsmarkedet (ubesatte stillinger)

 

Indikatoren "Gennemførelsesprocenten på erhvervsfaglig uddannelse" viser, at den nuværende gennemførelsesprocent ligger noget fra målet om, at der i 2025 er gennemførelsesprocent på erhvervsuddannelserne i Region Midtjylland på 75 %. 55 % af de elever, der går i gang med et erhvervsfagligt grundforløb, ender med at gennemføre et hovedforløb. Det er på niveau med 2015, men Region Midtjylland ligger dog over landsgennemsnittet på 50 %.

 

I forhold til indikatoren "Flaskehalse på arbejdsmarkedet" (ubesatte stillinger) har de midtjyske virksomheder i efteråret 2016 forgæves forsøgt at besætte cirka 4.000 stillinger. Det svarer til 0,7 % af den samlede beskæftigelse i Region Midtjylland, og flaskehalssituationen er dermed uændret i forhold til samme periode 2015. Siden årsskiftet 2009/2010 har der dog været tendens til stigende rekrutteringsvanskeligheder. I forhold til efteråret 2015 er rekrutteringsvanskelighederne steget i Østjylland og faldet i Vestjylland.

 

En enkelt indikator er ikke blevet klar til afrapporteringen. Det drejer sig om indikatoren "Tab af arbejdskraftoplande pga. trængsel" for målet om, at "Vi gør infrastrukturen mere effektiv". Herudover arbejdes der videre med den visuelle præsentation af indikatorerne.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

5. Godkendelse af referat fra mødet den 15. marts 2017 #

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 15. marts 2017.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 15. marts 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 15. marts 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 15. marts 2017.

 

Ivar Dreyer og Lone Langballe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

6. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering af udvalgets medlemmer.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen