Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedr. regional udvikling
den 8. november 2017 kl. 14:00
i Agro Business Park, Auditoriet, Niels Pedersens Allé 2, 8830 Tjele

Alle var mødt, undtagen Ivar Dreyer, Torben Nørregaard og Morten Flæng, som havde meldt afbud.

Ole Jepsen forlod mødet under punkt 5.

 

Mødet blev hævet kl. 17.00


Sagnr.: 1-00-16-16

1. Tema: Apple i Viborg - tiltrækning af udenlandske investeringer (kl. 14.00-15.15)#

Sagsfremstilling

Apple bygger de kommende år, hvad der ifølge Viborg Kommune bliver et af verdens største datacentre ved Foulum i den østlige del af Viborg Kommune. Det er en udenlandsk anlægsinvestering på ca. 6,3 mia. danske kroner.

 

Som en udløber af projektet, har Viborg Kommune etableret satsningen Invest In Viborg med det direkte formål at tiltrække yderligere udenlandske og udefrakommende investeringer til Viborg Kommune.

 

Region Midtjylland har sammen med de to øvrige vestdanske regioner deltaget aktivt i samarbejdet Vestdansk Investeringsfremme. Indsatsen har til formål at trække flere investeringer til de tre vestdanske regioner og har ført til 19 nye investeringsprojekter i 2016. Dermed har Foreningen Vestdansk Investeringsfremme skabt og fastholdt mere end 5.000 nye job i de 10 år, samarbejdet har eksisteret.

 

Årsrapporten for 2016 er vedhæftet som bilag.

 

Der vil på mødet være oplæg ved Viborg Kommune og Vestdansk Investeringsfremme.

 

14.00-14.45 Historien om hvordan Apple placerede sig i Viborg herunder nuværende og kommende samarbejdsprojekter - Viborg Kommune

14.45-15.00 Invest in Viborg – om lokal investeringsfremme og samarbejdet mellem Viborg Kommune og Invest in Denmark - Viborg Kommune

15.00-15.15 Om Vestdansk investeringsfremme – Status og perspektiver ved Vestdansk Investeringsfremme - Pia Fabrin. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg fra Viborg Kommune om historien bag placeringen af et Apple-datacenter i kommunen, herunder hvilke forhold der gjorde, at Apple valgte Viborg Kommune frem for andre. Udvalget blev også præsenteret for, hvilke følgevirkninger og effekter kommunen oplever, når en koncern som Apple vælger Viborg.

 

Udvalget blev efterfølgende orienteret om Invest in Denmark, herunder formål og organisation. Invest in Denmark og Viborg Kommune har lavet et samarbejde kaldet Invest in Viborg. Opgaven er at identificere Viborg og omegns styrkepositioner med henblik på at tiltrække flere udenlandske investeringer.

 

Udvalget fik også et oplæg om Vestdansk Investeringsfremme, herunder formål og resultater.

 

Afslutningsvist drøftede udvalget samarbejde på tværs af regioner, kommuner og stat, herunder udfordringer og forhindringer i forhold til antallet af aktører inden for erhvervsudviklingsområdet.  

 

Ivar Dreyer, Torben Nørregaard og Morten Flæng var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-10-16

2. Opfølgning på Vækst- og Udviklingsstrategien - depeche til det nye regionsråd

Resume

Der er udarbejdet en depeche, som følger op på Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025, og som indeholder en række anbefalinger fra det nuværende til det kommende regionsråd.

 

Depechen tager udgangspunkt i målbilledet for Regional Udvikling og de otte såkaldt vigtige skridt på vejen, der fremgår af Vækst- og Udviklingsstrategien og beskriver de erfaringer, der er gjort i forbindelse med strategiens udmøntning. Hvad er gået godt, og hvordan gør vi indsatsen endnu bedre fremover.

Direktionen indstiller,

at anbefalingerne til det kommende regionsråd om Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025 godkendes.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling har besluttet, at der skal udarbejdes en depeche, som følger op på Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025, og som indeholder en række anbefalinger fra det nuværende til det kommende regionsråd.

 

Depechen tager udgangspunkt i målbilledet for Regional Udvikling og de otte såkaldt vigtige skridt på vejen, der fremgår af vækst- og udviklingsstrategien og beskriver de erfaringer, der er gjort i forbindelse med strategiens udmøntning. Hvad er gået godt, og hvordan gør vi indsatsen endnu bedre fremover.

 

Der er to justeringer og en tilføjelse i forhold til de vigtige skridt på vejen.

 

Den første justering vedrører det vigtige skridt, der hedder: Vi gør infrastrukturen mere effektiv. I forbindelse med administrationens opfølgning på målbilledet har dette skridt vist sig at være uhensigtsmæssigt formuleret. Dels i forhold til at afspejle indholdet i den reelle indsats og dels i forhold til at kunne følge op med relevante data. Det vigtige skridt justeres derfor til: Vi styrker mobiliteten. Ændringen slår igennem i depechen og i årets sidste opfølgning på målbilledet, som netop omhandler det vigtige skridt vedrørende infrastruktur, og som behandles på regionsrådets møde den 5. december 2017.

 

Den anden justering vedrører de to vigtige skridt, der hedder: Vi passer på de knappe ressourcer og Vi bruger affald som ressource. De to skridt omfatter begge indsatsen vedrørende cirkulær økonomi, og i depechen lægges de derfor sammen til ét skridt, der hedder Vi passer på de knappe ressourcer og bruger affald som ressource.

 

Tilføjelsen handler om indsatsen vedrørende klima, jordforurening og råstoffer, som ikke i tilstrækkelig grad er adresseret i de vigtige skridt. Derfor introduceres fire nye skridt vedrørende disse områder.

 

Med udgangspunkt i vækst- og udviklingsstrategien, dens målsætninger og opfølgning på målbilledet har administrationen udarbejdet et udkast til en depeche med en række anbefalinger til arbejdet med den kommende vækst- og udviklingsstrategi, som sættes i gang i januar 2019.

 

Depechen indeholder målbilledet og de otte vigtige målsætninger fra vækst- og udviklingsstrategien, en opfølgning på disse og en række anbefalinger til det videre arbejde.

 

De vigtige skridt, som der følges op på i depechen er følgende:

 

  • Vi hjælper virksomhederne med at skabe vækst og omstille sig til verdensmarkedet
  • Vi dyrker vores styrker
  • Vi sikrer balancen mellem udbud af arbejdskraft og erhvervslivets efterspørgsel
  • Vi styrker kulturen
  • Vi styrker mobiliteten
  • Vi passer på de knappe ressourcer og bruger affald som ressource
  • Vi øger andelen af grøn energi
  • Vi accelererer arbejdet med klimatilpasning
  • Vi mindsker skadelige effekter af jordforurening på mennesker og miljø
  • Vi sikrer råstoffer til fremtidens udvikling
  • International brobygning. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Ivar Dreyer, Torben Nørregaard og Morten Flæng var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-26-2-17

3. Orientering om kultursamarbejdet efter Aarhus 2017#

Resume

Kommunerne har bakket op om forslaget til et regionalt kultursamarbejde efter Aarhus 2017. Det betyder, at aftalen træder i kraft fra årsskiftet. Der vil inden årets udgang blive udarbejdet en plan for udmøntningen af aftalens punkter.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om et regionalt kultursamarbejde efter Aarhus 2017 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog den 25. april 2017 et forslag til et regionalt kultursamarbejde efter Aarhus 2017. Forslaget blev siden drøftet på et politisk møde den 21. juni 2017 med deltagelse fra alle kommuner, hvor forslaget blev positivt modtaget. Primo september 2017 har kulturdirektørnetværket med regionens opbakning fremsendt et revideret forslag til en kultursamarbejdsaftale til kommunerne. Der foreligger tilsagn fra samtlige 19 kommuner.

 

De mange positive tilbagemeldinger betyder, at kultursamarbejdet efter 2017 vil være en realitet fra og med januar 2018. Inden da vil der i regi af den eksisterende regionale styregruppe blive udarbejdet en plan for udmøntningen af de aktiviteter og mål, der er beskrevet i samarbejdsaftalen. Planen vil blive forelagt det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling på førstkommende udvalgsmøde efter årsskiftet.

 

Kultursamarbejdsaftalen indebærer et bidrag fra Region Midtjylland svarende til 1 kr. pr. indbygger i regionen.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om kultursamarbejdet efter Aarhus 2017 til efterretning.

 

Ivar Dreyer, Torben Nørregaard og Morten Flæng var forhindrede i at deltage i sagens behandling. 

Tidligere Politisk Behandling

Regionsrådet den 25. april 2017.

Kontaktudvalget den 25. august 2017.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

4. Sager på vej til vækstforum#

Resume

Vækstforum afholder den 13. november 2017 sit sidste møde i den indeværende valgperiode.

 

Temaet for mødet er udarbejdelse af en række anbefalinger til det videre arbejde med vækst og udvikling i Region Midtjylland og primært i forhold til de erhvervsrettede spor af den kommende vækst- og udviklingsstrategi.

 

Efter vækstforums møde fremsendes sagerne i skriftlig høring hos det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling, således at udvalgets anbefalinger kan indgå i forretningsudvalgets og regionsrådets behandling af sagerne.

Direktionen indstiller,

at sager på vej til vækstforum drøftes og sendes i skriftlig høring i det rådgivende udvalg efter vækstforums møde den 13. november 2017.

Sagsfremstilling

Vækstforum afholder sit sidste møde i den indeværende valgperiode den 13. november 2017.

 

Det indstilles, at nedenstående sager sendes til det rådgivende udvalg til skriftlig høring efter mødet i vækstforum. Udvalgets anbefalinger kan herefter indgå i forretningsudvalgets og regionsrådets behandling af sagerne. Høringsperioden er den 23.-29. november 2017.

 

Derudover er der følgende sager på dagsordenen:

 

Projektopfølgning - september 2017

Den halvårlige projektopfølgnings mål er at give et overblik over de initiativer, vækstforum har igangsat og regionsrådet bevilget på baggrund af Handlingsplan 2015 og Vækstplan 2016-2020. Efter vækstforums beslutning den 12. september 2017 præsenteres opfølgningen i forhold til fremdrift for aktiviteter og økonomi denne gang alene med angivelse af en trafiktavle med henholdsvis grønne, gule og røde markeringer. Ved angivelse af gule og røde markeringer medfølger en note, der beskriver årsagen.

 

De projekter, der anmoder om projektforlængelser, fremgår specifikt. Det drejer sig om Udviklingsprogram for vindmølleindustrien, der søger om forlængelse i 14 måneder frem til 29. februar 2020. Turismebranchen - fra potentiale til vækst, der søger om forlængelse i otte måneder frem til 28. februar 2019. Supportfunktion for danske klyngeorganisationer, der søger om forlængelse frem til 31. december 2018 samt Iværksætterprogram 2015, der søger om forlængelse i to måneder frem til udgangen af april 2018. Projekternes effekter vil i fremtiden blive præsenteret ved henholdsvis en midtvejsevaluering og en slutevaluering.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum tager den samlede projektopfølgning 2015 og 2016-2020 til efterretning samt indstiller fire projekter til forlængelse.

 

Forlængelse af Rummelig imidt

Initiativet Rummelig imidt har til formål at sikre inklusion af udsatte borgere via beskæftigelse. Initiativet er i god fremdrift og har på nuværende tidspunkt disponeret det samlede budget på 20 mio. kr. til den del af projektet, som udgøres af indslusningsforløb. Indslusningsforløb har til formål at få borgere på kanten af arbejdsmarkedet tilbage i job gennem et samarbejde med virksomheder. De øvrige aktiviteter retter sig mod at få flere virksomheder til at arbejde med socialt ansvar, at få opkvalificeret konsulenter til at kunne vejlede socialøkonomiske virksomheder og at etablere netværk for socialøkonomiske virksomheder. Efterspørgslen på indslusningsforløb er fortsat stor, og derfor ønskes en forlængelse og en øget bevilling. Der gennemføres en midtvejsevaluering af projektet, som vil ligge til grund for en eventuel fortsættelse af indsatsen.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2018 bevilges 1,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Projektsekretariatet ApS til at videreføre "Rummelig imidt". Bevillingen udmøntes med 1,0 mio. kr. i 2018 og 0,5 mio. kr. i 2019,
  • at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der bevilges 3 mio. kr. af midlerne fra EU's Socialfond 2014-2020, prioritet 3,  til Projektsekretariatet ApS til at videreføre "Rummelig imidt". Bevillingen udmøntes med 2 mio. kr. i 2018 og 1 mio. kr. i 2019, og
  • at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen og regionsrådet, at projektet forlænges frem til den 31. december 2020.

 

Udviklingsprogram: Fremme af innovation inden for grøn energiteknologi

Udviklingsprogrammet "Fremme af innovation inden for grøn energiteknologi - med fokus på fremme af integration og fleksibilitet i energisystemerne" er et forslag til vækstforum om at investere i, at små og mellemstore virksomheder udvikler ny grøn energiteknologi. Det gælder særligt teknologi, som skaber et integreret og fleksibelt energisystem. Investeringen vil bidrage til at fastholde og øge virksomhedernes omsætning og eksport på det energiteknologiske område, hvor de midtjyske virksomheder i forvejen står meget stærkt. Virksomhedernes fortsatte teknologiudvikling er samtidig en forudsætning for yderligere at reducere udledning af klimagasser og for at nå regionale, nationale og globale klimamål.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum godkender forslag til "Udviklingsprogram til fremme af innovation inden for grøn energiteknologi - med fokus på fremme af integration og fleksibilitet i energisystemerne",
  • at vækstforum godkender tekst til annoncering efter operatør,
  • at vækstforum afsætter en ramme på 4 mio. kr. fra EU's Regionalfond 2014-2020, og
  • at vækstforum i 2018 afsætter en ramme på 8 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til at gennemføre udviklingsprogrammet i 2018-2020.

 

Bevilling - Vækstprojekt - Djursland-Aarhus

Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme søger om et tilskud på 1.500.000 kr. til projektet "Vækstprojekt Djursland-Aarhus". Projektet er med til at realisere Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan 2016-2018. Under indsatsen "Masterplan for destinationsudvikling" har Dansk Kyst- og Naturturisme udpeget otte områder til gennemførelse af større vækstprojekter - herunder projektet for Djursland og Aarhus.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2018 bevilges i alt 1.500.000 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Dansk Kyst- og Naturturisme til projektet "Vækstprojekt Djursland-Aarhus". Bevillingen fordeles med 1.061.000 kr. i 2018 og 439.000 kr. i 2019, og
  • at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering bevilges, og at projektet gennemføres som beskrevet i ansøgningen.

 

Bevilling til Aktiv naturturisme i Nationalpark Mols Bjerge - udvikling og test af klyngebaserede forretningsmodeller

Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme ønsker sammen med Nationalpark Mols Bjerge at udvikle tilgængelige naturoplevelser i nationalparken på kommercielle vilkår og søger om et tilskud på 200.000 kr. til projektet "Aktiv naturturisme i Nationalpark Mols Bjerge". Projektet er med til at realisere Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan 2016-2018 under delprogrammet "Aktiv Naturturisme".

 

Det indstilles,

  • at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2018 bevilges 200.000 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme til gennemførelse af projektet "Aktiv naturturisme i Nationalpark Mols Bjerge - udvikling og test af klyngebaserede forretningsmodeller". Bevillingen udmøntes med 185.000 kr. i 2018 og 15.000 kr. i 2019, og
  • at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering bevilges, og at projektet gennemføres som beskrevet i ansøgningen.

 

VM i herrehåndbold 2019 og reviderede eventretningslinjer

Herning Kommune har af regionsrådet den 25. januar 2017 fået en forhåndsbevilling på 4 mio. kr. til VM i herrehåndbold i 2019, som nu følges op af en endelig bevilling. Eventpuljen er som følge af besparelser reduceret til 3 mio. kr. i 2018. Vækstforum har i forbindelse med indstillingen til regionsrådet tilkendegivet et ønske om revision af retningslinjerne for medfinansiering af internationale events.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af erhvervsudviklingsmidlerne i 2018 bevilges i alt 4 mio. kr. til gennemførelse af VM i herrehåndbold i 2019, fordelt med 3 mio. kr. i 2018 og 1 mio. kr. i 2019, og
  • at stillingtagen til revision af retningslinjer for medfinansiering af internationale events udsættes til efteråret 2018.

 

Godkendelse af operatør og bevilling til Iværksætterprogram

Vækstforum godkendte på sit møde den 18. april 2017, at der skulle gennemføres et Iværksætterprogram målrettet iværksættere med vækstpotentiale. Der er efterfølgende indkaldt ansøgninger til opgaven som operatør på programmet, og Væksthus Midtjylland har ansøgt om opgaven. Iværksætterprogrammet har som sin hovedaktivitet rådgivning til vækstiværksættere, men programmet omfatter herudover også mentorforløb, kapitalcoachforløb, vækstgrupper, PLATO-forløb, facilitering af Business Angels netværk m.v.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 17,785 mio. kr. til Væksthus Midtjylland, fordelt med 8,89 mio. kr. i 2018 og 8,89 mio. kr. i 2019, og
  • at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Socialfond bevilges i alt 17,927 mio. kr. til Væksthus Midtjylland, fordelt med 8,96 mio. kr. i 2018 og 8,96 mio. kr. i 2019.

 

Godkendelse af operatør og bevilling til Inklusion via uddannelse

Vækstforum godkendte den 12. september 2017 et program til inklusion af særligt udsatte unge via uddannelse og godkendte samtidig materiale til annoncering efter en operatør til opgaven.

 

Der er indkommet én ansøgning til operatørrollen for inklusion af særligt udsatte unge via uddannelse. Ansøgeren er Projektsekretariatet, som også er operatør på Rummelig imidt. Med samme operatør på både denne indsats og inklusion via beskæftigelse (Rummelig imidt) vil der kunne skabes synergieffekter. Ansøger har beskrevet en indsats, som dækker de to indsatsområder: aktiviteter målrettet det offentlige system og aktiviteter målrettet de særligt udfordrede unge samt en organisering i tre interesseklynger og ungefokusgrupper, som understøtter de to indsatsområder.  

 

Det indstilles,

  • at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 7,5 mio. kr., fordelt med 1 mio. kr. i 2018, 2,5 mio. kr. i 2019 og 4 mio. kr. i 2020, og
  • at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at de af EU's strukturfonde 2014-2020, Socialfondens prioritet 3 bevilger i alt 10 mio. kr. fordelt med 2 mio. kr. i 2018, 4 mio. kr. i 2019 og 4 mio. kr. i 2020.

 

Brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen

Regional Udvikling har i samarbejde med Aarhus Kommune formuleret et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen, hvori der opfordres til, at regeringen satser på flere IKT-hubs på én gang, frem for at satse på én national IKT-hub i hovestaden, som Digitalt Vækstpanel foreslår.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum godkender, at brevet, der opfordrer til etablering af flere IT-hubs, sendes til erhvervsministeren.

 

Styregruppemøde i Vestdansk Erhvervssamarbejde

Styregruppen for Vestdansk Erhvervssamarbejde holdt sit tredje møde den 2. oktober 2017. Styregruppen behandlede blandt andet forslag til forenkling og samordning af klyngestrukturerne inden for Fødevareområdet og Sundheds- og velfærdsinnovationsområdet. Det aftaltes, at Vækstforum Midtjylland og Syddansk Vækstforum påtager sig én tovholderrolle i det videre forenklingsarbejde inden for de to områder.

 

Det indstilles,

  • at referatet fra styregruppens møde den 2. oktober 2017 tages til efterretning, og at styregruppens anbefalinger godkendes i forhold til det fortsatte forenklings- og samordningsarbejde inden for Fødevareområdet, Sundheds- og velfærdsinnovationsområdet samt Energiområdet.

 

Ansøgning - Center for Energiintegration og -lagring

Energifonden Skive har ansøgt vækstforum og regionsrådet om 9 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til udvikling og etablering af "Center for energiintegration og -lagring" i perioden 2018-2020. Center for energiintegration og -lagring er en del af virkeliggørelsen af GreenLab Skive, som er Energifondens og Skive Kommunes plan for en erhvervspark og symbioseplatform for energirelaterede virksomheder. GreenLab Skive er tillige støttet af Erhvervsstyrelsen som et led i regeringens målrettede erhvervsindsats.

 

Det indstilles,

  • at vækstforum drøfter, om ansøgningen fra Energifonden Skive om regional medfinansiering til udvikling af Center for Energiintegration og -lagring kan imødekommes og med følgende forbehold:
  • at der indstilles en maksimal medfinansiering på 4,5 mio. kr. eller 50 % af de støtteberettigede udgifter, og
  • at udviklingsaktiviteterne koordineres med og udnytter synergier til vækstforums erhvervsudviklingsprogrammer for små og mellemstore virksomheder inden for energi og forretningsudvikling med det formål at sikre sammenhæng i den samlede erhvervsindsats. 

 

Early Warning – indsats for kriseramte virksomheder

Regionsrådet besluttede den 25. januar 2017 at bevilge i alt 3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til medfinansiering af Væksthus Midtjyllands "Early Warning"-indsats fra 2017-2019. Medfinansieringen til Væksthus Midtjylland er fordelt ca. ligeligt til en fortsættelse af den nationale Early Warning-indsats i 2017-2019 og til den internationale Early Warning Europe-indsats fra 2017-2019.

 

Som motivation for regionsrådets beslutning står følgende argumenter centralt:

  • Sikre en fortsat slagkraftig indsats i Danmark, der hjælper 500 kriseramte virksomheder årligt.
  • En international/europæisk indsats, hvor der efter dansk model opbygges lignende organisationer/tilbud i fire EU-lande.
  • En international Early Warning-platform (videncenter)
  • Placering af sekretariat/videncenter i Nordvestjylland/Holstebro med forventeligt 4,5 årsværk.

 

Væksthus Midtjylland har henover sommeren 2017 løbende orienteret om ændringer i forudsætningerne for den internationale indsats. Senest med vedlagte statusnotat af den 9. oktober 2017, hvor situationen skitseres, og det fremgår, at Væksthus Midtjylland ikke fremover vil fungere som lead partner for det internationale projekt, men dog fortsat vil deltage i projektet som partner. I forhold til den nationale indsats "Early Warning.dk" forventes denne at fortsætte uændret med Væksthus Midtjylland som projektleder og forankret i alle landets væksthuse.

 

Det indstilles,

  • at den aktuelle situation i Early Warning drøftes, idet forudsætningerne er ændrede i forhold til den oprindelige bevilling, der blev givet af regionsrådet i januar 2017, og
  • at medfinansieringen fra Region Midtjylland på 3 mio. kr. halveres, idet den fjernes på den internationale indsats, men opretholdes på den nationale indsats med 500.000 kr. årligt fra 2017-2019, såfremt de øvrige regioner også medfinansierer projektet, og den øvrige medfinansiering er mindst på det niveau, som er beskrevet i oplægget fra Væksthus Midtjylland den 9. oktober 2017.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om sager på vej til vækstforum til efterretning.

 

Ivar Dreyer, Torben Nørregaard og Morten Flæng var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-34-71-7-17

5. Orientering om MUDP-projekter vedrørende Høfde 42#

Resume

Miljøstyrelsens MUPD-fond har bevilget midler til to demonstrationsprojekter, der har til formål at udvikle og afprøve nye jordrensningsteknologier, som kan anvendes til behandling af forurenet jord fra Høfde 42. Teknologierne udvikles af henholdsvis Krüger A/S og Fortum Waste Solutions A/S og forventes at kunne gøre en fremtidig oprensning af forureningen ved Høfde 42 mere omkostningseffektiv og bæredygtig. Begge virksomheder arbejder med at udvikle jordrensningsanlæg, som kan placeres lokalt i området. Regionen støtter begge projekter.

Direktionen indstiller,

at orientering om MUDP-projekter vedrørende Høfde 42 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Miljøstyrelsens MUPD-fond har bevilget midler til to demonstrationsprojekter, der har til formål at udvikle og afprøve nye jordrensningsteknologier, som kan anvendes til behandling af forurenet jord fra Høfde 42. Teknologierne udvikles af henholdsvis Krüger A/S og Fortum Waste Solutions A/S og forventes at kunne gøre en fremtidig oprensning af forureningen ved Høfde 42 mere omkostningseffektiv og bæredygtig. Begge virksomheder arbejder med at udvikle jordrensningsanlæg, som kan placeres lokalt i området.

 

Krügers projekt har en værdi af 6,3 mio. kr., hvoraf halvdelen er Krügers egenfinansiering. Teknologien er en termisk metode (on-site konduktiv termisk oprensning), hvor man ved høj temperatur kan fjerne forurening fra den opgravede jord. Krügers tanke er at lave et mobilt anlæg, som kan etableres lokalt ved en eventuel fremtidig oprensning.

 

Fortums projekt har en værdi af 10 mio. kr. hvoraf mere end halvdelen er Fortums egenfinansiering. Teknologien er en ny jordrensningsmetode (Multi-purpose On-site Phase Separator - MOPS) en form for jordvask, der kan anvendes til at behandle forurenet jord fra Høfde 42, men også andre typer affald. Fortums tanke er at udvikle et mere permanent behandlingsanlæg, der kan placeres lokalt på Harboøre Tange. Begge virksomheder vurderer, at der er et markedspotentiale både nationalt og internationalt for de nye teknologier.

 

Regionen har arbejdet tæt sammen med både Krüger og Fortum i forbindelse med udvikling og realisering af projekterne. Regionen støtter projekterne ved at levere know-how, understøtte processerne omkring de nødvendige myndighedstilladelser samt ved at levere forurenet jord fra Høfde 42 til afprøvning af metoderne. Regionen bistår desuden Krüger ved at finansiere laboratorieforsøg, der skal danne grundlag for design af et stor-skala demonstrationsforsøg.

 

Det tidligere kemikaliedepot Høfde 42 er en af Danmarks største forureninger. I 2014 besluttede regionsrådet i Region Midtjylland, at den forurenede jord ved Høfde 42 skulle afgraves, og jorden skulle behandles på et anlæg efterfulgt af en deponering. I 2019 er der planlagt DUT-forhandling om finansiering af oprydning på jordforureninger, der påvirker vandmiljøet, såsom forureningen ved Høfde 42.

 

I 2014 forslog regionen en oprensningsløsning for Høfde 42, som involverede afgravning, transport af jorden til Nyborg, afbrænding af jorden og efterfølgende deponering. Regionen er meget interesseret i at facilitere udvikling af nye teknologier, der kan gøre en fremtidig oprensning af forureningen ved Høfde 42 mere omkostningseffektiv og bæredygtig, og som kan udføres lokalt. Det er fordelagtigt, at der findes flere forskellige metoder til oprensning af jorden ved Høfde 42, og regionen støtter derfor flere projekter med dette fokus. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling tog orienteringen om MUDP-projekter vedrørende Høfde 42 til efterretning. 

 

Ivar Dreyer, Torben Nørregaard og Morten Flæng var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

6. Godkendelse af referat fra mødet den 4. oktober 2017#

Resume

Godkendelse af referat fra mødet den 4. oktober 2017.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 4. oktober 2017 i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 4. oktober 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling godkendte referatet fra mødet den 4. oktober 2017.

 

Ivar Dreyer, Torben Nørregaard, Morten Flæng og Ole Jepsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-16

7. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen