Vækstforum 21. februar 2012 (Referat)
Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.
Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.
Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.
Vækstforum
- Udvalg: Vækstforum
- Mødedato: 21. februar, 2012 kl. 09:30
- Mødested:
Mødedeltagere:
Bent Hansen, regionsrådsformand
Erik Flyvholm, borgmester
Harald Mikkelsen, rektor
Heine Bach, områdedirektør
Henning Jensen Nyhuus, borgmester
Kirsten Holmgaard, direktør
Kirsten Terkilsen, borgmester
Tina Grangaard, adm. direktør
Lars Aagaard, koncerndirektør
Michael Thomsen, medlem af regionsrådet
Jacob Bundsgaard, borgmester
Niels Viggo Lynghøj, borgmester
Peer H. Kristensen, direktør
Steen Vindum, viceborgmester
Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet
Fra Administrationen deltog:
Bo Johansen, direktør
Lars Hansson, direktør
Lars Vildbrad, vicedirektør
Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum
Pkt. tekst
1. Godkendelse af operatør og bevilling til initiativet VAND: Fra global udfordring til regional vækst
Resume
På Vækstforums møde den 7. september 2011 blev initiativforslaget VAND: Fra global udfordring til regional vækst vedtaget. Der blev efterfølgende igangsat en annonceringsrunde efter en operatør. Ved ansøgningsfristens udløb var der indkommet én ansøgning.
Dommerpanelet vurderede, at ansøgningen ikke honorerede de opstillede krav til operatørfunktionen og anbefalede, at der skulle udarbejdes en revideret ansøgning med ændringer på en række specifikke områder. Vækstforums sekretariat og administrativ styregruppe tilsluttede sig dette og der blev optaget dialog med ansøger. Der foreligger nu en revideret ansøgning med budget og finansiering, hvor ansøger har redegjort for de ønskede forhold. Der udestår en forhandling om detaljerne i budget og finansiering, herunder fordeling mellem løn og ekstern konsulentbistand samt fordeling af deltagerfinansiering på timer og kr.
Det indstilles, at Ferskvandscentret udpeges som operatør og at Vækstforum indstiller til henholdsvis Regionsrådet og Erhvervsstyrelsen, at der bevilges op til 8.350.000 kr. af de regionale midler til erhvervsfremme og op til 6.150.000 kr. fra Den Europæiske Regionalfond, til Ferskvandscentret til gennemførelse af initiativet.
Den administrative styregruppe indstiller,
at | Ferskvandscentret udpeges som operatør, |
at | Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges op til 8.350.000 kr. af de regionale midler til erhvervsfremme til Ferskvandscentret, til gennemførelse af initiativet ”VAND: Fra global udfordring til regional vækst” under indsatsområdet Energi og miljø, fordelt med 2.750.000 kr. i 2012, 2.800.000 kr. i 2013 og 2.800.000 kr. i 2014, |
at | Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der bevilges op til 6.150.000 kr. fra Den Europæiske Regionalfond til Ferskvandscentret til gennemførelse af initiativet "VAND: Fra global udfordring til regional vækst" under indsatsområdet Energi og miljø, fordelt med 2.050.000 kr. i 2012, 2.050.000 kr. i 2013 og 2.050.000 kr. i 2014. |
Sagsfremstilling
På baggrund af gennemført forprojekt og anbefalinger fra en forprojektgruppe besluttede Vækstforum på sit møde den 7. september 2011 at afsætte en indikativ ramme på 8.350.000 kr. af de regionale erhvervsfremmemidler til gennemførelse af initiativet "VAND: Fra global udfordring til regional vækst" i en tre-årig periode fra 2012-2014, at afsætte en indikativ ramme på 6.150.000 kr. fra EU's Strukturfond, Mål 2, Regionalfonden, samt at igangsætte en annonceringsrunde efter operatør.
Det var ikke muligt at iværksætte initiativet på baggrund af den første ansøgningsrunde.
Vækstforums besluttede derfor på sit møde den 25. oktober 2011 at igangsætte en ny annonceringsrunde.
Ved begge ansøgningsrunder har et dommerpanel, bestående af to repræsentanter fra henholdsvis forprojektgruppen og Rådet for Energi- og Miljøteknologi, heriblandt de respektive formænd, vurderet de indkomne ansøgninger.
Ved den seneste ansøgningsfrists udløb var der indkommet én ansøgning.
Panelet vurderede imidlertid, at ansøgningen ikke honorerede de opstillede krav til operatørfunktionen. Panelet anbefalede, at der skulle udarbejdes en revideret ansøgning med ændringer på en række specifikke områder.
Panelet iagttog i sin vurdering af ansøgningen to forhold:
1. De generelle vilkår for en given operatør.
2. Specifikke anbefalinger til revidering af ansøgningen.
Generelle vilkår
Panelet konstaterede med beklagelse, at der kun er modtaget én ansøgning. Dette på trods af, at mange interesserede har rettet henvendelse til administrationen og tilkendegivet. At projektideen er yderst relevant.
Panelet noterede sig, at mange interesserede har afsøgt mulighederne for at deltage / blive operatør; men har trukket sig igen p.g.a. de økonomiske vilkår i initiativet.
Specifikke anbefalinger
1. At skillelinjen mellem operatør og målgruppe for initiativet gøres stringent. I det skitserede konsortium er der deltagelse af to kommuner og tilhørende forsyningsselskaber, hvilket indebærer en sammenblanding af operatørfunktionen og målgruppen for initiativet.
Der skal redegøres for, hvordan adskillelse mellem operatør og målgruppe i praksis skal administreres, herunder organisering af og kriterier for projektudvælgelse.
Dette skyldes et ønske om at undgå risikoen for inhabilitet i forhold til prioritering af projekter.
2. At der tilføres kompetence til initiativet af den type som Eksportforeningen besidder.
3. At der udarbejdes et sammenhængende projektdesign med afsæt i markedets behov. Projektdesignet skal munde ud i en samlet faseopdelt aktivitetsplan med mål og tidslinje samt et specificeret budget.
4. At der udarbejdes en beskrivelse af, hvilke roller og opgaver de enkelte parter har i forhold til ledelse og gennemførelse af initiativet, jf. den ovenfor efterspurgte aktivitetsplan. Samtidig skal det tydeliggøres, at den overordnede projektledelse har de kompetencer, der er nødvendige i forhold til at sikre gennemførelse af initiativet.
5. At der udarbejdes en beskrivelse af, hvordan operatøren vil finde frem til kundens/markedets behov og visioner – både globalt og regionalt.
6. At ansøger forholder sig stringent til Vækstforums udvalgte temaer for initiativet, samt at ansøger lader markedsefterspørgsel være styrende for, hvordan der udvikles løsninger/koncepter på tværs af de fire vandfaglige områder.
På baggrund af panelets anbefalinger, som blev tiltrådt af Vækstforums sekretariat og administrativ styregruppe, har der været en dialog mellem sekretariatet, bistået af dommerpanelet, og ansøger med henblik på at ansøger udarbejdede en revideret ansøgning.
Der foreligger nu en revideret ansøgning fra Ferskvandscentret. Den reviderede ansøgning vurderes at leve op til dommerpanelets anbefalinger. Der udestår en forhandling om detaljerne i budget og finansiering, herunder fordeling mellem løn og ekstern konsulentbistand samt fordeling af deltagerfinansiering på timer og kr.
Det indstilles, at Ferskvandscentret udpeges som operatør og at der bevilges regionale erhvervsfremmemidler og midler fra EU's Regionalfond til gennemførelse af projektet. Med henblik på at undgå sammenblanding af operatør og målgruppe for initiativet samt for at sikre en optimal inddragelse af eksterne kompetencer, er alene Ferskvandscentret operatør. Der vil Resultatkontrakten blive stillet krav om gennemførelse af udbud i.f.t. at sikre de nødvendige supplerende kompetencer.
Effekt
Initiativet "Vand: Fra global udfordring til regional vækst" skal øge virksomhedernes globale konkurrencedygtighed ved at styrke deres muligheder for at udvikle og producere løsninger på de samfundsmæssige udfordringer på vandområdet, og dermed bidrage til at opfylde målene i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, idet det særligt skal bidrage til en øget andel af innovative virksomheder, en stigning i omsætningen og en øget andel af eksporterende virksomheder.
Aktiviteter
Initiativet gennemføres i perioden 2012-2015 med en globalt og regionalt rettet konceptplatform.
I.f.t. globale konceptplatform tages afsæt i de globale vandudfordringer og hvordan virksomhedernes adgang til ét eller flere vækstmarkeder kan fremmes. Temaet er vandudfordringer i millionbyer.
I.f.t. den regionale konceptplatform tages afsæt i strategisk efterspørgsel fra det offentlige og hvordan det kan øge virksomhedernes innovationskraft, styrke deres business case og adgang til det danske marked. Temaerne er strategisk, innovativ byplanlægning og strategisk håndtering af kystnær bebyggelse.
Markedssignalerne skal styrkes, herunder skal det offentliges intelligente efterspørgsel efter helhedsorienterede og multifunktionelle løsninger fremmes.
Initiativets faser er følgende:
Identifikation af konkret globalt marked og identifikation af kommuner
Undersøge markedsudfordringer og undersøge/genere behov eller vision i kommuner
Identifikation og rekruttering af virksomheder og andre deltagere samt opnåelse af produktkendskab.
Udvikling af koncepter
Realisering og implementering af koncepter / integrerede løsninger.
Der forventes deltagelse af i alt 25-30 virksomheder.
Organisering
Ferskvandscentret bliver operatør og etablerer et mindre projektsekretariat med en proces- og projektleder i spidsen, der skal sikre fremdrift og koordinering af aktiviteter og mobilisering af aktører i initiativet. Ferskvandscentret forpligtes til at gennemføre et udbud i.f.t. hovedparten af den udførende del i initiativet rettet mod såvel det globale som det regionale marked.
Ressourcer
Der er tale om et max. budget og finansiering, idet der vil pågå nærmere fastlæggelse af både udgifts- og finansieringsbudget inden Resultatkontrakt indgås, herunder fordeling mellem løn og ekstern konsulentbistand samt fordeling af deltagerfinansiering på timer og kr.
Udgiftsbudget (kr.) |
2012 |
2013 |
2014 |
I alt |
Løn (incl. projektledelse, adm., deltagere) |
1.500.000 |
1.500.000 |
1.500.000 |
4.500.000 |
Møder, kollektive arrangementer |
600.000 |
600.000 |
600.000 |
1.800.000 |
Konsulentbistand |
3.000.000 |
3.000.000 |
3.000.000 |
9.000.000 |
Markedsføring og formidling |
150.000 |
150.000 |
150.000 |
450.000 |
Evaluering og analyse |
50.000 |
100.000 |
100.000 |
250.000 |
Rejser og transport |
300.000 |
300.000 |
300.000 |
900.000 |
Revision |
100.000 |
100.000 |
100.000 |
300.000 |
I alt |
5.700.000 |
5.750.000 |
5.750.000 |
17.200.000 |
Finansiering (kr.) |
2012 |
2013 |
2014 |
I alt |
Region Midtjylland |
2.750.000 |
2.800.000 |
2.800.000 |
8.350.000 |
EU’s Regionalfond |
2.050.000 |
2.050.000 |
2.050.000 |
6.150.000 |
Deltagerfinansiering |
900.000 |
900.000 |
900.000 |
2.700.000 |
I alt |
5.700.000 |
5.750.000 |
5.750.000 |
17.200.000 |
Øvrige dokumenter findes på sagen.
Beslutning
Vækstforum tiltrådte indstillingen.