Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Vækstforum

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 4. april 2017 kl. 09:30
i Skriftlig høring


Sagnr.: 1-33-87-1-16

1. Godkendelse af referat

Resume

Vækstforum afholdt møde den 20. februar 2017. Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender referat af mødet den 20. februar 2017.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

2. Indstillinger - økonomi og status for vækstforums indsats pr. 4. april 2017

Resume

Til dette møde i vækstforum er der indstilling om bevilling til 1 projekt for i alt 1 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at økonomistatus tages til orientering.

Sagsfremstilling

Region Midtjyllands budgetramme til erhvervsudvikling er i 2017 på 116 mio. kr. I 2018 forventes budgetrammen ligeledes at være på 116 mio. kr.

 

Til dette møde er der indstillinger om bevillinger for 1 mio. kr. til videreførelse af supportfunktionen for de danske klynge-organisationer

 

Følges indstillingerne vil der i 2017 være 17.000 kr. tilbage af budgetrammen inkl. et forventet tilbageløb på 4 mio. kr. Eventuelt yderligere tilbageløb vil bilive opgjort i forbindelse med resultatkontraktopfølgningen pr. 1. marts 2017

 

Nedenfor vises en kort oversigt over rammen og forbruget i 2017 og 2018 vedr. erhvervsudviklingsmidlerne.

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-14-16

3. Status for Vestdansk Erhvervssamarbejde

Resume

 

Den politiske styregruppe for Vestdansk Erhvervssamarbejde holdt sit andet møde den 13. marts 2017. Der gives en status på samarbejdet mellem de tre vestdanske vækstfora.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager referatet fra styregruppens møde den 13. marts 2017 til orientering og godkender forslagene til udmøntning af samarbejdet, herunder de konkrete forslag til udmøntning af Handlingsplan 2017 for Vestdansk Erhvervssamarbejde.

Sagsfremstilling

Andet politiske styregruppemøde for Vestdansk Erhvervssamarbejde blev afholdt den 13. marts 2017 i Aarhus, hvor formandskaberne for de tre vestdanske vækstfora deltog. Vækstforum for Region Midtjylland var vært og repræsenteret ved Bent Hansen, Lars Aagaard, Brian Bech Nielsen og Iver Enevoldsen.

 

På mødet blev der blandt andet fulgt op på en drøftelse af ramme og vision for det vestdanske samarbejde, som fandt sted på første møde den 10. november 2016. Styregruppen ønskede at få tydeliggjort, at samarbejdet skal ske inden for områder, hvor det skaber merværdi. Det primære formål er at forenkle strukturer og at sikre virksomhedernes adgang til specialiseret viden på tværs af regionsgrænserne.

 

Styregruppen drøftede og godkendte fem vejledende principper for udmøntningen af Vestdansk Erhvervssamarbejde på andet styregruppemøde. De fem vejledende principper præciserer, at formålet er at sikre: Konkurrenceevne, Forenkling, Åbenhed, Samordning og nærhed samt Partnerskab. Principperne vil blive formidlet til aktører og interessenter i de tre regioner.

 

Et andet centralt punkt på mødet var forslag til udmøntning af handlingsplan 2017 på følgende fire områder: Sundheds- og Velfærdsinnovation, Energiteknologi, Fødevarer, Industri 4.0 herunder design og kvalificeret arbejdskraft. Styregruppen drøftede og godkendte forslagene, som særligt sigter mod forenkling af klyngestrukturer. Derudover er der blandt andet forslag om etablering af en fælles Industri 4.0 platform, etablering af brancherelaterede netværk med fokus på opkvalificering af arbejdskraft, samt om udarbejdelse af en National Vindstrategi 2.0.

 

Et tredje punkt på mødet var orientering om et fælles vestdansk indspil til vækstpartnerskabsaftaler med regeringen. I den fælles tekst lægges vægt på at skabe forenkling og bedre samarbejde på tværs af erhvervsfremmesystemet - særligt i forhold til samordning af nationale innovationsnetværk og regionalt understøttede klynger af national karakter.

 

Endelig godkendte styregruppen dansk og engelsk navn - henholdsvis Vestdansk Erhvervssamarbejde og Business Partnership West Denmark.

 

Referat og materiale fra det andet politiske styregruppemøde er vedlagt som bilag. Næste møde i den politiske styregruppe afholdes den 2. oktober 2017 i Region Nordjylland.

 

For god ordens skyld skal det nævnes, at koordinationsgruppen fremadrettet vil blive indkaldt og hørt i bedre tid forud for møder i den politiske styregruppe. Det sker for bl.a. at sikre at Vestdansk Erhvervssamarbejde gennemføres i tæt partnerskab med centrale aktører i erhvervsfremmesystemet, herunder Væksthusene, og at sikre at principperne om det enstrengende erhversfremmesystem fortsat håndhæves i Vestdansk Erhvervssamarbejde ligesom det sker i Scale-up Denmark.

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-4-13

4. Forlængelse af supportfunktionen for danske klyngeorganisationer

Resume

Som en del af den danske klyngestrategi, "Strategi for samarbejde om Danmarks klynge- og netværksindsats", blev der i 2014 oprettet en fælles supportfunktion, Cluster Excellence Denmark, som yder støtte til danske klyngeorganisationer.

 

Klyngeorganisationens basisaktiviteter finansieres i fællesskab af Ministeriet for Forskning og Uddannelse og de fem regionale Vækstfora efter en aftalt fordelingsnøgle. Blandt parterne og brugerne er der stor tilfredshed med den hidtidige indsats og parterne ønsker derfor, at forlænge Cluster Excellence Denmarks funktion i en 2-årig periode samt at videreføre den hidtidige model for samfinansiering i uændret form.

 

Det foreslås, at de fem regioner og Bornholms Regionskommune skal bidrage med i alt 2,4 mio. kr. årligt i perioden 2017-18 og at Ministeriet for Forskning og Uddannelse skal bidrage med 2,6 mio. kr. årligt i samme periode.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1 mio. kr. i 2017 til videreførelse af supportfunktionen for de danske klynge-organisationer under forudsætning af godkendelse i de øvrige vækstfora og Ministeriet for Forskning og Uddannelse. Den økonomiske ramme fordeler sig med 0,5 mio. kr. pr. år i 2017 og 2018.

 

Sagsfremstilling

Som den nationale supportfunktion for klynger og netværk forener Cluster Excellence Denmark den nationale og regionale indsats for klynge- og netværksudvikling, så Danmark får opbygget og synliggjort en stærk dansk og international klyngeprofil. Rammerne for Cluster Excellence Denmarks arbejde er fastlagt i den nationale Klyngestrategi 2.0, som er støttet af seks ministerier, fem regioner og en række større kommuner.

 

Målgruppen for supportfunktionen er de 48 mest betydende klyngesekretariater, der kan trække på Cluster Excellence Denmarks services, der primært er koncentreret inden for tre kerneområder: kompetenceudvikling, professionalisering og internationalisering.

 

Effekter

Cluster Excellence Denmark yder et væsentligt bidrag til, at de danske klyngeorganisationer bliver bedre til at løse deres primære opgaver overfor virksomheder og videninstitutioner som match-making, igangsættelse af innovative samarbejdsprojekter, understøtte virksomheders innovation, vækst, internationalisering samt at fungere som central brobygger i erhvervsfremme- og økosystemet såvel regionalt, nationalt som internationalt.

 

Aktiviteter

Supportfunktionen løser følgende obligatoriske opgaver:

 

  • Videnindsamling, analyser, monitorering af resultater, benchmark-analyser og certificering af klynger i henhold til ECEI-standarden (kvalitetsmærkning på hhv. guld, sølv eller bronze-niveau)
  • Videnformidling til klyngerne, samarbejde med andre innovations- og erhvervsfremmeaktører, samarbejde med Interprise Europe Network og andre landes supportfunktioner.
  • Markedsføring af de danske klynger, formidling af succéshistorier, repræsentere én fælles indgang til danske klynger og netværk – både i Danmark og internationalt.
  • Fungere som sparringpartner overfor klyngeforum med henblik på at indsamle og systematisere erfaringer fra udvikling af danske klyngeorganisationer.

 

Derudover bistår supportfunktionen danske klynger og netværk med skræddersyede initiativer, services og arrangementer, der tager udgangspunkt i klyngernes behov, f.eks. udvikling af fælles it-værktøjer.

 

Organisering

Regionerne udgør, sammen med Styrelsen for Forskning og Uddannelse, styregruppen for Cluster Excellence Denmark, der på to årlige møder lægger strategi, planlægger aktiviteter og løbende følger arbejdet med klyngeudviklingen.

 

Budget og finansiering

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

5. Eventuelt

Beslutning

Intet.

Tilbage til toppen