Forskel på yder og behandlende medhjælp
Hvad er forskellen på at have sit eget ydernummer og være ansat som behandlende medhjælp jf. § 18, Stk. 1?
Eget ydernummer
Som ydernummerindehaver tiltræder du den landsdækkende Aftale om fodterapi, der er ind- gået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Danske Fodterapeuter og er dermed forpligtet til at opfylde overenskomstens retningslinjer.
Retningslinjerne er mange og omhandler blandt andet:
- Behandling af patienter indenfor overenskomstens 4 specialer og forsøgsordningen på svær psoriasisgigt.
- Korrekt afregning med regionen.
- Rettidig indsendelse af ansøgning og korrekt udfyldelse af tiltrædelsesblanket ved f.eks. flytning af praksis, ansættelse af vikar, behandlende medhjælp eller andet.
(Regionen modtager alle ydernes ansøgninger via Danske Fodterapeuter) - At der foreligger kontrakter på klinikkens ansatte, som er i overensstemmelse med gældende lovgivning.
(Herunder lovpligtige forsikringer) - At du som ydernummerindehaver er ansvarlig for oplæring, hvis du søger om at gøre brug af overenskomstens mulighed for ansættelse af vikar eller behandlende medhjælp.
- At du som ydernummerindehaver hæfter for udbetalinger af tilskud til behandlinger foretaget af de ansatte, som regionen har givet tilladelse til må arbejde under dit yder-nummer.
- Etablering af handicapegnede toilet- og adgangsforhold ved nybygning, flytning, ny- etablering af praksis samt væsentlig ombygning af praksis
- Kvartalsvis registrering af klinikkens ventetider.
- Årlig opfølgning på klinikkens udgift pr. patient (kontrolstatistikken).
- At der leves op til minimumsomsætningen pr. kapacitet i Aftale om fodterapi.
Som fodterapeut med ydernummer har du kort sagt ansvaret for, at alt hvad der foregår på klinikken og indberettes til regionen er i overensstemmelse med retningslinjerne i den lands- dækkende Aftale om fodterapi.
Behandlende medhjælp jf. § 18, Stk. 1
En behandlende medhjælp ansat efter § 18, Stk. 1 er en udvidelse af eksisterende prak- sis/ydernummer med en ansat fodterapeut og indgår i den årlige opgørelse og vurdering af den fodterapeutiske kapacitet i regionen.
Som behandlende medhjælp jf. § 18, Stk. 1 anses du derfor, i henhold til Region Midtjyllands praksisplan, som en fuld kapacitet på linje med et ejer ydernummer, så hvad er forskellen?
Forskellen er, at du som behandlende medhjælp jf. § 18, Stk. 1:
- Enten kan være:
- Statsautoriseret fodterapeut der ved en ansættelseskontrakt er ansat hos en praktiserende fodterapeut eller
- En selvstændigt arbejdende fodterapeut som har indgået kontrakt med en selv- stændigt praktiserende fodterapeut, som har tiltrådt overenskomsten, om at be- nytte sidstnævntes lokaler og arbejde under vedkommendes ydernummer.
- Afregner med klinikkens ydernummerindehaver.
- Ikke er berettiget til at ansætte personale eller søge om at anvende andre af overens- komstens muligheder.
Som behandlende medhjælp jf. § 18, Stk. 1 har du ikke tiltrådt den landsdækkende Aftale om fodterapi men er i stedet ansat på en kontrakt ved en statsautoriseret fodterapeut, som har til- trådt Aftale om fodterapi og dermed har et ydernummer i regionen.
I henhold til Region Midtjyllands praksisplan for fodterapi 2023-2026 kan fodterapeuter ansat som en fuld kapacitet efter § 18, Stk. 1 som hovedregel kun være ansat et sted. Samarbejds- udvalget kan dog søges om tilladelse til ansættelse mere end et sted, hvis der er særlige for- hold der tilsiger det