Nationalt
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man finde de gældende handlingsplaner, anbefalinger og retningslinjer, der drejer sig om ernæring af ældre patienter. Her er også inspiration til måltider, tilrettelæggelse af ernæringsscreening og meget andet.
Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
National klinisk retningslinje for ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger, Sundhedsstyrelsen, 2016
Rapporten har otte hovedbudskaber omkring ældre med geriatriske problemstillinger:
- Tilbyd styrketræning frem for anden træning
- God praksis at tilbyde mere end 8 ugers træning
- Tilbyd en kombination af balance og styrketræning til faldtruede ældre
- Anvend ADL træning
- Tilbyd langvarig (over 3 måneder) ernæringsindsats ved geriatriske problemstillinger og underernæring/risiko herfor
- Tilbyd individuel ernæringsindsats
- Tilbyd kombineret trænings- og ernæringsindsats
- Giv en ernæringsindsats sammen med kombineret træning til ældre med geriatriske problemstillinger og underernæring/risiko herfor.
For hver anbefaling gennemgås praktiske råd og patientovervejelser, baggrund, litteratur og evidensgennemgang, arbejdsgruppens overvejelser, rationale for anbefalingen samt en eventuel evidensprofil.
Styrket indsats for den ældre medicinske patient – national handlingsplan 2016, Sundheds- og Ældreministeriet
Handleplanen fra 2016 er udarbejdet på vegne af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti og har fokus på at samle indsatserne for ældre medicinske patienter på tværs af sygehuse, almen praksis og kommuner. Handleplanen indeholder otte konkrete initiativer for den ældre medicinske patient: 1) Tidligere opsporing og mere rettidig indsats, 2) styrkede kommunale akutfunktioner, 3) kompetenceløft i den kommunale hjemmesygepleje, 4) styrket indsats mod overbelægning, 5) flere udgående sygehusfunktioner og øget rådgivning til kommuner og almen praksis, 6) mere sammenhængende indsats på tværs af sektorer, 7) bedre styr på medicinen og 8) bedre digitalt samarbejde i komplekse patientforløb. De otte indsatser uddybes i rapporten og suppleres med faktabokse og tidligere erfaringer. Slutteligt fremsættes en række tabeller over den økonomiske finansiering.
Faglige anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab, Socialstyrelsen – Socialstyrelsens kontor for ældre og demens, 2015
Rapporten har to målgrupper: ældre borgere med uplanlagt vægttab og ældre borgere med uplanlagt vægttab kombineret med tab af fysisk funktionsevne. Rapporten beskriver fire faser i en ernæringsindsats, og kommer med en række anbefalinger til ernæringsindsatser. Anbefalingerne er opdelt efter fire scenarier, og under hvert scenarie beskrives handlingsanvisninger, god praksis på området, anbefalinger og cases med eksempler på konkrete løsninger i forskellige situationer.
Læs rapport om anbefalinger til ernæringsindsats for ældre med uplanlagt vægttab her.
Oplæg om ernæringsindsatser for den ældre medicinske patient, Sundhedsstyrelsen, 2017
Sundhedsstyrelsen kommer med 8 anbefalinger inden for følgende kategorier: forebyggelse af underernæring og uplanlagt vægttab, tidlig opsporing og målrettet ernæringsindsats i forhold til underernæring og uplanlagt vægttab, implementering af ernæringsindsatser samt systematisk dokumentation og udveksling af data om underernæring og uplanlagt vægttab. Først beskrives kategorien, herefter gennemgås viden og erfaring på området og slutteligt opstilles en række anbefalinger.
Læs oplæg om ernæringsindsats for ældre medicinske patienter her.
Værktøjer til systematisk identifikation af ernæringstilstand (underernæring), Sundhedsstyrelsen, 2013
”Uplanlagt vægttab” bør anvendes i kommuner og almen praksis til systematisk identifikation af ernæringstilstanden (underernæring). Dette skal lede til nærmere udredning herunder også fysisk funktionstab, idet vægt og funktion følges tæt hos ældre. Til den nærmere udregning peges på Ernæringsvurderingsskemaet (EVS). For at styrke sammenhæng og koordinationsforløb for den ældre medicinske patient kunne muligheden for en forløbspakke tænkes ind.
Læs rapport om værktøjer til identifikation af ernæringstilstand her.
Anbefalinger for den danske institutionskost, Sundhedsstyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, 2015
Anbefalingerne er målrettet personer, der har ansvaret for eller arbejder med kosten på institutioner, hvor bespisningen indgår som en del af institutionens funktion eller behandling. Rapporten indeholder beskrivelse af kost målrettet ældre, herunder i forbindelse med underernæring eller uplanlagt vægttab. Til udredning af vægtudvikling anbefales Ernæringsevalueringsskemaet (EVS). Efterfølgende beskrives risikofaktorer og BMI hos ældre samt hvilken kost, man bør fokusere på i henholdsvis plejebolig, madservice, hjemmepleje og forskellige sygehusforløb.
Læs om anbefalinger for den danske institutionskost her.
Den Nationale Kosthåndbog, Sundhedsstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet og Kost og Ernæringsforbundet, 2016. Senest opdateret 2019.
Kosthåndbogen indeholder anbefalinger for kost til både raske og syge i alle aldersgrupper. Håndbogen indeholder retningslinjer for kostformer og diæter målrettet tre aldersgrupper: Børn (0-17 år), Voksne og Ældre (+65 år). Retningslinjerne indeholder baggrundsinformation om kostformerne, valg af fødevarer, dagskostforslag og illustrationer. Valget af kostform skal baseres på en screening af individets ernæringstilstand og forekomst af risikofaktorer.
Læs mere om Den Nationale Kosthåndbog her.
God mad på de nye sygehuse, Sundheds- og Ældreministeriet, 2016
Rapporten indeholder redegørelser fra alle danske regioner omkring håndteringen af brugernes ønsker og behov, kvalitet, driftsøkonomi og øvrige forhold i relation til kost. Hovedkonklusionen er, at de nye sygehuse – både med og uden produktionskøkkener – har fokus på maden. Regionerne har desuden stort fokus på brugernes ønsker og behov, udvikling af kvaliteten og reduktion af madspild.
Læs rapport om god mad på sygehuset her.
Veje til god mad og godt liv for ældre borgere – Implementeringsguide til indsatser i plejen omkring mad og måltider, Socialstyrelsen, 2013
Rapporten er en implementeringsguide målrettet dem, som arbejder med måltider til ældre borgere. Rapporten beskriver tre fokusområder: 1) Den rette ernæring, 2) Gode råvarer, produktion og tilrettelæggelse og 3) Gode rammer for måltidet. Rapporten gennemgår de tre fokusområder, og til gennemgangen bruges en oversigtsmodel, hvor fokusområde, indsatser, redskaber og målgrupper fremgår. Herefter uddybes hvert enkelt felt i modellen.
Læs guide til god mad for ældre borgere her.
Vejledning til at forbedre indsatsen omkring underernæring hos patienter og ældre borgere, Sundhedsstyrelsen, 2022
Sundhedsstyrelsen beskriver i en ny vejledning, hvordan kommuner, sygehus og almen praksis sammen kan styrke indsatsen for borgere og patienter, der har gavn af en ernæringsindsats. Samtidig udgives 6 materialer, der kan hjælpe småtspisende borgere til at spise mere.