Videninstitutioner
Der er meget faglig viden på området om underernæring, og mange videninstitutioner arbejder med området på den ene eller andet måde. Herunder er de mest relevante kort beskrevet, og der er et link til hjemmesider, hvor man kan finde mere information og kontaktoplysninger.
Forskergruppen Fødevarekvalitet, Food Quality Perception & Society, Department of Food Science
Forskergruppen udvikler mad- og drikkeoplevelser, der rummer høj kvalitet, bedre smag, virker stimulerende, er mindeværdige og sundere. Arbejdet rummer en fundamental forståelse af de menneskelige sansers rolle i spiseadfærd, anvendelighed af fødevarer og forståelsen af fødevarekvalitet. Resultaterne rummer den sensoriske og perceptuelle effekt af indtag af fødevarer og fødevarekomponenter i forhold til sundhed med et specifikt fokus på blandt andet appetit, sensorisk-specifik-mæthed, smagspåvirkningen af lyd og den sensoriske smagsoplevelse.
Læs mere om forskergruppen her
Infection and Inflammation, Department of Biomedicine
Afdelingen arbejder med de forskellige områder af infektionsbiologi, medicin og immunologi gennem studier af en lang række sygdomme. Man undersøger blandt andet de molekylære mekanismer i kronisk inflammation og autoimmune sygdomme for at forstå og designe nye biologiske behandlinger. Deres vinkel på underernæring hænger sammen med fokus på immunsystemet og metabolisme. Det er påvist, at underernæring svækker immunsystemet.
Institut for Klinisk Medicin
Forskningen på instituttet foregår i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og regionshospitalerne i Region Midtjylland, og det spænder fra grundforskning til klinisk forskning. Man har på instituttet gennemført en lang række ernæringsmæssige interventionsstudier.
Læs mere om Institut for Klinisk Medicin her
Sektion for Orofacial Smerte og Kæbefunktion
Sektionen forsker i diagnostik og behandling af orofacial smerte og funktionsbesvær med udgangspunkt i forståelsen af klinisk oral fysiologi og neurovidenskab. Der findes desuden en forskergruppe for funktion, smerte og rehabilitering.
Institut for Folkesundhed
Instituttet arbejder med at promovere folkesundhed. Her udføres forskning omkring sundhedsmæssige samfundsudfordringer til at promovere sundhed samt forebygge, behandle og lindre sygdomme.
Læs mere om Institut for Folkesundhed her
Sygepleje og Sundhed, Institut for Folkesundhed
Forskning i sundhed og sygepleje er rettet mod mennesker i alle livsfaser og mod de aktiviteter sygeplejersker og sundhedsplejersker har ansvar for. Forskningen er integreret i sundhedssektoren og gennemføres på tværs af institutions- og sektorgrænser.
Netværk om fødevarer og ernæring, Faculty of Health
Netværket fokuserer på mad og ernæring i en sundheds- og sygdomsmæssig kontekst. Man ved, at visse sygdomme kan forebygges og reducere deres udfordringer ved at spise på bestemte måder og af og til bruge ernæringsmæssige supplementer.
MAPP Centre, Department of Management
MAPP Centre forsker i forbrugeradfærd inden for mad og drikke, og analyserer implikationerne af disse indsigter for industrien og offentlig politik. Indsigt i madvalg og forbrugeradfærd er en vigtig basis for udviklingen af politikker, der kan adressere offentlige anliggender omkring madvalg, sundhed og ernæring samt bæredygtighed. Centret har en interdisciplinær tilgang, som krydser med andre socialvidenskabelige felter såsom landbrugsøkonomi, psykologi og sensorisk videnskab.
Public Health and Epidemiology Group, Department of Health Science and Technology
Instituttet forsker i at forbedre sundhed i samfundet ved at udvikle nye apparater, metoder og terapier samt ved at forebygge sygdomme. Forskergruppen undersøger samspillet mellem individ, familier, fællesskaber, arbejdspladser, institutioner, sundhedsvæsen, miljø og samfund. Herunder forskes i sundhedsvæsenet, psykosociale faktorer og sundhed samt rehabilitering. To projekter kan blandt andet fremhæves: 1) Ældre og aktivitetscentre - samspil med medarbejdere og understøttelse af forebyggelse og rehabilitering samt 2) Recognition of early warning symptoms.
Læs mere om Public Health and Epidemiology Group
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Forskningen er et krydsfelt mellem sundhed, medicin og teknologi. Forskningen her bidrager til fremtidens sundhedsvæsen med vigtig ny viden inde for både forebyggelse og behandling, pleje og rehabilitering. Man har blandt andet forsket i hjælp til at spise, brug af frivillige og måltidsplanlægning.
Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD)
Forskningen på instituttet søger blandt andet at løse samfundsudfordringer inden for eksempelvis sundhedsproblemstillinger. Deres forskningsområder spænder bredt og et udsnit af dem er følgende: Processering, plante og bryggeri, kød, foodomics, gastronomi og innovation og mejeri. De har en sektion kaldet design og forbrugeradfærd, som fokuserer meget på sensorisk perception, accept og adfærd i forbindelse med til- og fravalg af fødevarer. Deres aktuelle forskning adresserer sensoriske aspekter af sundhed og trivsel hos børn, ældre og underernærede personer. Under denne sektion hører også Future Consumer Lab, som blandt andet undersøger, hvordan maddesign kan målrettes specifik spiseadfærd.
Læs mere om Institut for Fødevarevidenskab her
Klinisk og Forebyggende Ernæring, Institut for Idræt og Ernæring
Instituttet beskæftiger sig blandt andet med ernæring, måltider, træning og idræt som redskab til forebyggelse, behandling og rehabilitering af de hyppigste lidelser i samfundet.
Sektionen for Klinisk og Forebyggende Ernæring gennemfører måltidsstudier og længerevarende kostinterventionsstudier med henblik på at undersøge om der kan dokumenteres en særlig sundhedseffekt samt at finde den bedste ernæring som led i behandlingen af patienter. Sektionen udvikler nye målemetoder for kostindtag, ernæring og sundhedseffekter med anvendelse af metabolomics.
Læs mere om Klinisk og Forebyggende Ernæring her
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO)
Instituttet forsker blandt andet i adgang til sunde og sikre fødevarer samt velfærdssygdomme og fejlernæring med især et økonomisk og sundhedsmæssigt blik på forbrug af fødevarer. Der er fokus på sociale og kulturelle aspekter af almindelig hverdagspraksis i forbindelse med mad og spisning, måltidsmønstre, sund spisning og fedme.
Statens Institut for Folkesundhed
Instituttet forsker i de faktorer, der har størst betydning for befolkningens sundhed, sygelighed og dødelighed. Instituttet har to forskningsafdelinger: Sundhed og social kontekst samt Sundhed og sygelighed i befolkningen. I den første afdeling forsker man blandt andet i sundhedsfremme og interventioner samt social sundhed, mens man i den anden afdeling blandt andet forsker i folkesundhed og sundhedsadfærd.
Læs mere om Statens Institut for Folkesundhed her
Institut for Idræt og Biomekanik
Instituttet forsker i humane bevægelser og bevægelsesapparatet i bredeste forstand. Til instituttet er tilknyttet otte centre, hvor Center for Aktiv og Sund Aldring er særligt relevant. I dette center har man blandt andet gennemført det grænseoverskridende EU-støttede projekt WIPP, som omhandler aktiv og sund aldring.
Læs mere om Institut for Idræt og Biomekanik her
Institut for Sundhedstjenesteforskning
Instituttet forsker helt generelt i forbedring af menneskers sundhed. Instituttet består af otte forskningsenheder, som alle undersøger problemstillinger i forhold til sygelighed og sundhed for både patient, befolkning og samfund. Man har blandt andet afdelinger for sundhedsøkonomi, brugerperspektiver og sundhedsfremme.
DTU Fødevareinstituttet
Instituttet forsker i fødevarer og sundhed med tre fokuspunkter:
- At forebygge sygdom og fremme sundheden
- At udvikle nye og bedre fødevarer til den voksende befolkning
- At skabe bæredygtige teknologiske løsninger.
De har blandt andet en forskningsgruppe for ”Ernæring, bæredygtighed og sundhedsfremme”, som gennemfører befolkningsundersøgelser og interventionsstudier for at identificere samfundsmæssige udfordringer i danskernes kost- og aktivitetsvaner.
Institut for Mennesker og Teknologi
Instituttet udvikler bæredygtige løsninger og understøtter menneskers aktive engagement på en bred vifte af fagområder. Forskningen fordeler sig på otte hovedområder, hvoraf to af dem er relevante her: Forskning i Livslang Læring, som er rettet mod læreprocesser i et livslangt perspektiv samt Forskning i Sundhedsfremme, som fokuserer på sundhed og sygdom særligt med en præmis om, at menneskers indflydelse og sundhedsfremme hænger sammen.
Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi
Centret forsker blandt andet i udviklingen af nye teknologier, der kan støtte borgere i at opretholde deres funktionsniveau. Centret har blandt andet et Program for Aldring, hvor man fokuserer på aldringsprocessers indvirkning på menneskers sundhed og sygdom samt opretholdelse af ældre menneskers livskvalitet, autonomi og værdighed.
Læs mere om Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi her
Professionshøjskolen Absalon
På professionshøjskolen har man blandt andet et forskningscenter for Ernæring og Rehabilitering, hvor man fokuserer på rehabilitering og bevægelse, fødevareinnovation samt palliation og hverdagsliv. På forskningscentret for Sygepleje fokuserer man desuden på ulighed i sundhed og det nære sundhedsvæsen.
Læs mere om Professionshøjskolen Absalon her
Københavns Professionshøjskole
På professionshøjskolen forsker man blandt andet i implementering og forankring i borgernær praksis, pleje og behandling til patienter i hverdagen samt sårbare ældre patienters pleje og behandling.
Læs mere om Københavns Professionshøjskole her
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
På professionshøjskolen har man en afdeling for anvendt sundhedsforskning, hvor fokus ligger på det tætte samarbejde med borgeren i fremtidens sundhedsvæsen. Her gennemføres blandt andet programmer om rehabilitering, diagnostik og behandling, palliation, aldring og ældres trivsel samt borgernære og professionsrettede teknologier.
Læs mere om UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole her
Videncenter for Sundhedsfremme, UC Syd
Centret arbejder med opsporende, involverende og langtidsholdbare sundhedsindsatser, der gør mennesker sundere og mere aktive i hverdagen og støtter dem i at mestre egne liv. Der forskes i sund levevis hos voksne, mænds sundhed, brugerdreven innovation og borgerinvolvering, ulighed i sundhed og hverdagsrehabilitering.